Uwaga jeśli jesteś użytkownikiem 1,6GDI i minimum dwa razy hejtowałeś w tym poście uturbionych użytkowników Tucsona przejdź od razu do tekstu po trzech gwiazdkach *** <==
Jeździłem Tucsonem 132KM (1,6GDI) 141KM (1,7 CRDI) i 177KM (1,6TGDI) który finalnie kupiłem. Jeździłem też 2,0 184KM ale to z 1,5 godziny tylko, więc nie umywa się do wcześniej wspomnianych za mało żeby się wypowiadać.
Moje wnioski:
1,6 GDI najlepiej mi się jeździ autami 200KM + więc powinienem był spisać ten silnik na straty od razu, ale postanowiłem pojeździć trochę i szczerze mówiąc byłem mile zaskoczony. Nie zmienia to faktu że parę razy spoglądałem w lusterko czy aby nie ciągnę na linie jakiegoś średniej wielkości kutra rybackiego, ale strasznie nie było

Jeśli rakiety nie potrzebujesz to silnik broni się mniejszym spalanie w mieście i być może mniejszą awaryjnością w przyszłości.
1,7CRDI mega pozytywnie mnie zaskoczył, bardzo fajna charakterystyka. Nie chciałem diesla, bez wdawania się w szczegóły przyjmijmy powód: "bo tak". Gdyby było inaczej to byłby mój wybór tym bardziej że dostępny w takiej wersji wyposażenia jak chciałem.
1,6TGDI kupiłem w ciemno bo nie było w okolicy testówki. Jestem bardzo zadowolony pod każdym względem: spalania, mocy itd. Spalanie w trasie miałem podobne do silników GDI tyle że poza wyprzedzaniem przy normalnych prędkościach całe to turbo jest zbędne tak samo sunie GDI jak i TGDI. Po mieście (zależy jakim* ) nie ma za bardzo jak wykorzystać tej mocy, a już tutaj spalanie wychodzi + 1-2L (jeśli komuś na tym zależy - mi tak średnio) Więc razem z turbo dostaniesz łatwiejsze wyprzedzanie w trasie i szerszy uśmiech (podczas jazdy bo na stacji już nie) w mieście. Mi to odpowiada.
Rozumiem że nadal potrzebujesz pomocy w doborze silnika więc moim zdaniem bierz 1,7 141KM 7DCT o ile dopuszczasz diesla.
1,6 GDI jest fajny bo jest w Tucsonie, najlepszym aucie