Tucson TL
Zakup Tucsona - jaki silnik wybrać?
-
- Weteran
- Twój samochód: ---
- Kolor: ---
Re: Zakup Tucsona jaki silnik wybrać
Szklany dach - cudowny 

-
- Świeżak
- Twój samochód: -
- Kolor: -
Przejechałem się wersją 132KM, faktycznie do miasta wydaje się wystarczająca do codziennego użytku. Za miastem nieco gorzej, ale bez tragedii 
Jednakże, dealer nadal namawia mnie na automat 141KM w dieslu. Twierdzi, że ten diesel jest dosć odpory na miasto bo nie posiada dwumasy oraz suchy DPF który się wypala sam w cyklach kilkudziesięciosekundowych (np na światłach). To prawda czy próbuje mi wcisnąć droższe auto
?

Jednakże, dealer nadal namawia mnie na automat 141KM w dieslu. Twierdzi, że ten diesel jest dosć odpory na miasto bo nie posiada dwumasy oraz suchy DPF który się wypala sam w cyklach kilkudziesięciosekundowych (np na światłach). To prawda czy próbuje mi wcisnąć droższe auto

Częściowo nie, częściowo ma rację (wcześniejsze opinie o 1.7 potwierdzają dość bezproblemowe używanie w mieście), ale uwaga: w tym zestawieniu napewno nie zaoszczędzisz wiele w mieście na paliwie w stosunku do manualna z 1.6. No może nieznacznie. Komfort jazdy jednak zdecydowanie lepszy (automat) czy warto tyle dopłacić? Sam musisz zdecydować.
-
- Weteran
Silniki 1.7 nie posiadają dwumasy ?
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Wersja: NX4
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: szary
Ztego co czytałem 1.7 w automacie posiada dwumasę I wcale nie wypada zle cenowo porownujac np do kia sportage.
http://namasce.pl/silnik-1-7-crdi-probl ... ploatacja/
Co prawda poprzednie wersje ale coś nie coś światła rzucają.
Co prawda poprzednie wersje ale coś nie coś światła rzucają.
-
- Weteran
"Wyróżnia się wysoką trwałością i nieskomplikowaną budową. Umiarkowaną kulturę pracy wynagradza natomiast zużycie paliwa. Inżynierom koncernu należą się spore pochwały."
Oby tak było min do 200tys km
Oby tak było min do 200tys km
ix35 i reszta wyciąga tyle to dlaczego Tucson ma nie dać rady 

-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 2.0 CRDI 2WD
- Kolor: White Sand
Tutaj chodzi o to ze jak masz automat to nie masz dwumasy.
Kazdy hundai Tucson diesel ma suchy dpf i to sie nie nadaje na miasto bo co ok 300 km potrzebuje sie wypalic. I jak beda warunki to rozpoczyna cykl, jak przerwiesz to przybywa Ci oleju, a Sam dpf w konsekwencji nie wypali sie I z czasem sie odezwie. Olej silnikowy bedzie wtedy rozcienczany ropa. Generalnie slabo to rozwiazali, bo nawet nie ma sygnalizacji.
Jak do tej pory nie mialem problemu z dpf, ale zdarzylo mi sie tak niefortunnie ze kilka odcinkow pod rzad zaliczylem z niedopalonym dpf w sensie docieralem do celu a to sie zaczynalo dopalac.
Dzis Ci ktorzy kupuja diesla robia to nie dla oszczednosci, lecz dla momentu. I ja takze sie tym kierowalem bo benzynka nie jedzie dla mine moze to kwestia przyzwyczjenia.
Klasyczne automaty rzeczywiście nie mają najczęściej dwumasy, ale dwusprzeglowe już niekoniecznie, np. D S G ma.