Tucson TL
Zakup Tucsona - jaki silnik wybrać?
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: Zakup Tucsona jaki silnik wybrać
Też miałem taki dylemat - identyczny. Albo 1.7 w automacie albo benzyna w manualu - rozsądek wziął górę i jest 1.6 GDI - nie żałuję. Na dłuższe trasy używam innego auta, Tucson do miasta jest idealny.
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum
Mimo całej krytyki ten silnik daje radę w trasie, poprostu trzeba jechać z głową. Czuć że podstawa, ale tragedii nie ma.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
No tak @krisman
jak już się rozpędzi to jedzie - żal bierze gdy trzeba hamować na autostradzie, a potem znów przyspieszyć 
Edit. Kto jeździł mocną furą - Tucson 1.6 mocno go rozczaruje... niestety - coś za coś. Ja cenię go za to że mało pali i w mieście sprawdza się super. Jak w niego wsiadam, nie korci mnie żeby szaleć, bo nie ma czym - spokojna i dostojna jazda też jest fajna
i na pewno bezpieczniejsza dla nas i otoczenia 

Edit. Kto jeździł mocną furą - Tucson 1.6 mocno go rozczaruje... niestety - coś za coś. Ja cenię go za to że mało pali i w mieście sprawdza się super. Jak w niego wsiadam, nie korci mnie żeby szaleć, bo nie ma czym - spokojna i dostojna jazda też jest fajna

Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum
Na autostradzie da się szybko po hamowaniu zebrać i ja to wtedy robię z dwójki max trójki i pedał w podłogę. Czuć wtedy jak się dopiero uspana na co dzień część koników budzi:p
Zresztą w tym silniku aby jakkolwiek osiągnąć deklarowane wartości koni i Nm to trzeba deptać niskie biegi.
Rysi3k polecam ponowną jazdę próbną obiema jednostkami i nieco dłuższą jak się Dealer zgodzi.
Wysłane z Tapatalk
Zresztą w tym silniku aby jakkolwiek osiągnąć deklarowane wartości koni i Nm to trzeba deptać niskie biegi.
Rysi3k polecam ponowną jazdę próbną obiema jednostkami i nieco dłuższą jak się Dealer zgodzi.
Wysłane z Tapatalk
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6T-GDi Premium 4WD
- Kolor: white sand
@rysi3k ja dostałem od dealera na weekend 141KM i byłem mile zaskoczony silnikiem i tym jak się jeździło tyle że finalnie wybrałem wersję 177KM i jestem też zadowolony tylko bardziej
Postaraj się o auto na dłużej i porównaj to co chcesz kupić.
@MaciekGLE widzisz, tu chodzi o to że ta skrzynia nie może przenosić dużych obciążeń. Jeśli zaczipujesz to podniesiesz moment. Wersja 141KM to najmocniejsza pod względem momentu wersja z tą skrzynią. Zauważ że 2.0 184KM ma chyba 400Nm i nie ma opcji z DCT bo nie da rady.
Jeśli podniesiesz moment jest szansa że zarżniesz skrzynie szybciej niż inni. Czy jej żywotność skróci się do roku, pięciu lat czy piętnastu tego nikt nie wie. Jak zaczipujesz i za jakiś czas zdarzy się nieszczęście to inni będą wiedzieć. Zawsze ktoś musi być ten pierwszy
Ja na przykład jako pierwszy założyłem moduł komfort i nikomu nie polecam.

@MaciekGLE widzisz, tu chodzi o to że ta skrzynia nie może przenosić dużych obciążeń. Jeśli zaczipujesz to podniesiesz moment. Wersja 141KM to najmocniejsza pod względem momentu wersja z tą skrzynią. Zauważ że 2.0 184KM ma chyba 400Nm i nie ma opcji z DCT bo nie da rady.
Jeśli podniesiesz moment jest szansa że zarżniesz skrzynie szybciej niż inni. Czy jej żywotność skróci się do roku, pięciu lat czy piętnastu tego nikt nie wie. Jak zaczipujesz i za jakiś czas zdarzy się nieszczęście to inni będą wiedzieć. Zawsze ktoś musi być ten pierwszy

Ja na przykład jako pierwszy założyłem moduł komfort i nikomu nie polecam.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson Premium 2017 1.7 CRDi 7AT 2WD (141 KM)
- Kolor: Stargazing Blue
@MarekB pytałem orientacyjnie. Wielkie dzięki na doprecyzowaniu. już mi przeszło kręcenie jak największej mocy bo do tego to moglbym sobie kupic golfa 
Na weekend testowy jak miałem auto z tym silnikiem to naprawdę bardzo przyjemnie się jeździło i na tym przystanę.
Jeszcze raz dzięki

Na weekend testowy jak miałem auto z tym silnikiem to naprawdę bardzo przyjemnie się jeździło i na tym przystanę.
Jeszcze raz dzięki
Tucson Premium 2017 1.7 CRDi 7AT 2WD
Stargazing Blue
Stargazing Blue
-
- Świeżak
- Twój samochód: -
- Kolor: -
A co powiecie o wersji 115KM + ewentualnie chip w przyszłości jakby była konieczność? No tylko nadal jest to 90% miasta (115KM Sportage tez jechałem - i dla m nie dużo lepiej niż 132KM benzyna)
-
- Weteran
- Twój samochód: ---
- Kolor: ---
Sam posiadam taki silnik i również sprawił dużo lepsze wrażenie od 1.6 132km
W serwisie możesz podnieść moc do ok145 km ale z utratą gwarancji na silnik i podzespoły.
Średnie spalanie 6.7 L a zawalidrogą nie jestem . Nie chce myśleć co byłoby w benzynie, w Maździe 3 z silnikiem 1.6 ( 2010r. ) spalanie benzyny - 10 L
A myślałeś o hyundai Kona ?
Silnik 1.6 diesla o mocy 136 km ?
Ostatnio zmieniony 25 sie 2017, 9:39 przez samsung19, łącznie zmieniany 2 razy.
Benzyna 7-7.5 benzyna jazda lekko agresywna, interesujące jest stwierdzenie @rysi3k że 1.7 115KM jest nie dużo lepszy od 1.6 132KM.
Benzynka to miód na uszy gdzie diesel do miasta...
Benzynka to miód na uszy gdzie diesel do miasta...