Tucson TL
Zakup Tucsona - jaki silnik wybrać?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie Hyundai Tucson TL 2015-2020?
Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Polar white
Kontakt:

Re: Zakup Tucsona jaki silnik wybrać

Post autor: Tucson » 26 cze 2017, 0:21

Panowie... off topic. Od takich tematów jest Hydepark ;-)
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum

miras2016
Mistrz
Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
Kolor:

Post autor: miras2016 » 26 cze 2017, 0:47

He, he dobra idziemy spać, żonka woła... :twisted:
1.6 T-GDI 4WD Comfort

Julek

Post autor: Julek » 26 cze 2017, 2:25

PJ22 ale ja nie udawadniam ze gdi jest mocniejszy niz jest. Twierdzę ze to MI wystarcza a Ty nie wiem po co ze to muł (z uporem maniaka na okraglo). Masz turbo to się nim ciesz tak jak inni mają gdi i też się nimi cieszą. Uważam ze dalsze dyskusje na ten temat są bez sensu.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
malinowy
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 T-GDI 4WD DCT Style 19'' + el. Klapa

Post autor: malinowy » 26 cze 2017, 12:09

Pogodzę was. Ani GDI ani T-GDI ani żaden Tucson nie jest demonem prędkości. Autem klasy premium też nie jest, dla biedoty też nie jest, tym bardziej w kraju takim jak Polska, gdzie ktokolwiek kupujący jakikolwiek nowy samochód jest postrzegany przez 80% społeczeństwa jako "bogol" albo złodziej. Więc nie ma co spinać pośladów bo autka są fajne, każdy wybrał sobie takie jakie mu odpowiada pod względem funkcjonalności i finansowym a różnic i finansowo i technicznie / pod względem osiągów wielkich pomiędzy poszczególnymi wersjami nie ma. Mnie zależało na automacie, 4WD, benzynie i znośnych osiągach - wybór był jeden T-GDI ale rozumiem, że ktoś woli diesla, czy wolnossącą benzynę ze wszystkimi konsekwencjami posiadania tych wersji silnikowych.

Julek

Post autor: Julek » 26 cze 2017, 13:13

@malinowy i zgodzę się z Tobą całkowicie. Nie rozumiem dlaczego ktoś zadziera nosa mając niby większą moc pod maską, a jeszcze inni uważają się, że jak się wyda 2 l paliwa na 100 więcej to jest się bardziej majętnym. Przecież to o niczym nie świadczy. Niech wszyscy cieszą się tym co mają oraz posiadają inni.

Awatar użytkownika
malinowy
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 T-GDI 4WD DCT Style 19'' + el. Klapa

Post autor: malinowy » 26 cze 2017, 14:46

@maik30d no są różnice, dlatego mam to T-GDI ale jak się jeździło czymś co do setki zbierało się poniżej 5s to te 9.2s katalogowe, lub 8s youtubowe aż takiego wrażenia na mnie nie robi. Zwłaszcza, że to ES-JU-WI raczej do wożenia żony z dziećmi a nie upalacz w którym ciśniesz za każdym razem do odcinki :)

PJ22
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI, manual, 4x4
Kolor: Fiery Red

Post autor: PJ22 » 26 cze 2017, 14:51

Akurat różnice w osiągach są olbrzymie. Może nie jest to rakieta, ale na Polskie warunki i tego co można kupić za te pieniądze, są bardzo dobre. Mi wychodziło koło 9s, ale 4x4 swoje waży i automat jest nieco szybszy od ręcznej i turbo musi się znowu rozkręcić na ręcznej, czego nie ma na automacie dwusprzęgłowym. Różnica niby 3 s, ale w codziennym użyciu jest znacznie wyraźniejsza, bo inny moment obrotowy i jego dostępność.
Jak na SUVa to jest nieźle, gdybym nie potrzebował czasem w krzaki wjechać i praktycznej użyteczności, brałbym za tą cenę Leona Cupra, ale życie to zawsze kompromis.

Julek

Post autor: Julek » 26 cze 2017, 16:07

Nareczcie ktoś TU sensownie pisze (@malinowy).
Doceniam 177 km ale po co niektorym do miasta tyle wiecej koni, zwłaszcza, że kobiety i tak w większości tego nie wykorzystają. A więc kazdy bietze co chce i wystarcza.
Cały czas nie rozumiem patrzenia z gory na slabszy silnik. Kto ma słabszy, to jest bidota. Hehe...
Osobiscie marzę (i zrealizuje to marzenie wkrótce) o Aston Martinie DB9 r.2007.
Jeżeli miałbym za chwilę patrzeć w taki sam sposób jak niektórzy TU, to pozal sie boze...
A wykorzystujcie te 177km w 9s, jesli was to podnieca. My wykorzystamy 132km w 11s, hehe, noooooo chyba, ze mialo by to byc 457...

PJ22
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI, manual, 4x4
Kolor: Fiery Red

Post autor: PJ22 » 26 cze 2017, 16:22

Tak naprawdę zysk z turbo nie jest największy w samym sprincie do 100, a w elastyczność i to tak naprawdę jest najbardziej zauważalne w codziennej jeździe. Kiedyś w samochodach były podawane zawsze dane jak długo rozpędza się 80-120 na czwartym biegu i tu byłby pogrom, jakieś 6s kontra 11-12s i to wykorzystuję bardzo często, bo sam sprint w zasadzie wcale.

Julek

Post autor: Julek » 26 cze 2017, 19:08

Pisał pisał... ale nie wazne juz. Fajne są gdi i t-gdi też, byle się nie psuły. A co wybrac to każdy sam musi sobie na to odpowiedzieć.
/-/ Wiem, wiem... Aston fajna rzecz.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu