Tucson TL
Zakup Tucsona - jaki silnik wybrać?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie Hyundai Tucson TL 2015-2020?
rav

Re: Zakup Tucsona jaki silnik wybrać

Post autor: rav » 22 cze 2017, 16:47

Zekrnjj też na Suzuki Vitare. Mimo niedużych zewn. wymiarów jest to przestronny SUV, którego w cenie poniżej 80tyś kupisz już w opcji 4WD i dobrym wariancie wyposażeniowym tzw. Premium.
Silnik też benzyna 1.6 ale auto lżejsze o ok. 300kg od Tucsona więc inaczej się zachowuje przy deptaniu gazu.
Miałem Vitare przed Tucsonem i w tej cenie ciężko było znaleźć coś równie sensownego.

Wysłane z Tapatalk

krisman

Post autor: krisman » 22 cze 2017, 17:25

kawa pisze:
22 cze 2017, 15:32

@krisman bardzo ładna cena wynegocjowana. Byliśmy już w salonie i rozmawialiśmy i mamy wstępną wycenę i nie byłoby tak dobrze.
Pojemność silnika 1591 (1.6)
GDI TURBO
benzyna
177 KM
6MT 2WD
Micron Grey
COMFORT
Czarny (tkanina)
Cena podstawowa 113 990,00 PLN
Kolor nadwozia 2 600,00 PLN
Oferta promocyjna
Upust -17 290,00 PLN
Razem -17 290,00 PLN
Cena detaliczna konfiguracji 99 300,00 PLN
Ilość sztuk 1
Cena końcowa netto 80 731,71 PLN
Cena końcowa brutto 99 300,00 PLN
Planowany termin dostawy Nie określono
Jak widać, jednak wybrałem silnik słabszy, ale w lepszej konfiguracji (style) z jeszcze lepszą ceną i nie żałuję, pali mało, jest super wyposażony i daje radę :) tym bardziej, że 90% jazdy miejskie i podmiejskie.

Julek

Post autor: Julek » 22 cze 2017, 19:25

Tez nie żałuję. A może warto zakupić Tucsona 1.4 tgdi który ukaże się niebawem?

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Polar white
Kontakt:

Post autor: Tucson » 22 cze 2017, 19:31

Ja też nie żałuję - 1.6 GDI to świetny silnik, na miasto starcza w zupełności i w trasie zapakowany z rodziną też daje radę.
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum

MirS
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 GDI Comfort + Navi
Kolor: Fiery Red

Post autor: MirS » 22 cze 2017, 21:41

Nie rozumiem tego narzekania na 1.6 GDI :? . Najwięcej go krytykują tu Ci co zakupili Tucsy z całkiem innymi silnikami.
Przecież muszą jakoś argumentować wywalenie dodatkowych około 20 tysiączków więcej :evil: .
Dla mnie zaleta tego modelu była właśnie możliwość zakupu bardzo ładnego średniego SUW'a w cenie za około 90 tysięcy z wyposażeniem dużo bogatszym niż u innych producentów i z 5 letnia gwarancją :).
1.6 GDI ma tylko 132 KM - muł piszą właściciele 1,6 GDI Turbo . Fakt rozpędza się o ponad 2 s wolniej jak podaje producent, ale jak bym chciał sobie kupić jakiegoś ścigacza by na trasie pokazywać "jaki to ja kozak " to nie był by to SUW.
Bryka z 1,6 GDI waży przeszło 150 kg mniej (1379 kg) niż ta z turbem i automatem (1534 kg). To przelicznik wagi do mocy już tak dużej różnicy nie ma 10,45 kg / 1 kM do 8,6 7 kg /1 kM. Silnik 1.6 GDI musi wejść na obroty by nabrać wigoru . Przy 3 tysiącach obrotów i odpowiedniej redukcji biegów wyprzedzanie nie nastręcza żadnych problemów. Ci z 1.6 GDI Turbo napiszą ze oni pełną moc maja już od 2 tysięcy obrotów . OK ale za to przecież zapłacili extra i płacą i będą płacić :P
Parę lat wstecz silnik 1.6 ze 132 kM byłby chwalony pod niebiosa. Dziś przy zalewie małych silniczków z turbem i mocach ponad 100 kM z litra pojemności to żadna rewelacja . Ale ile one tak naprawdę wytrzymają ? . U 1.6 GDI liczy się pewność. Już widzę tego Tucsa z turbo jak mu ono wysiądzie jaki to z niego muł.
Podsumowując :
Jedyną wadą silnika 1,6 GDI jaką tu piętnują jest wolniejsze przyspieszenie w stosunku do 1,6 GDI Turbo. (Ale i tak jest ono leprze lub porównywalne do 70 % samochodów, które spotykamy na trasie , a w pozostałych 30% nie siedzą jedynie miłośnicy przekraczania wszelkich przepisów i płacenia mandatów)
Zalet chyba jest trochę więcej?
1. Niższy koszt zakupu
2. Niższe ubezpieczenie
3. Niższe spalanie
4. Tańsze przeglądy i dwukrotnie rzadsze
5. Mniejsza usterkowość (ktoś napisze, przecież oba mają 5 letnią gwarancje, ale co mi po tym jak padnie mi na trasie jak jadę na urlop )
6. Mniejsza strata przy odsprzedaży
itd ...

I na koniec to jest średni SUW nie ścigacz pokażcie mi sensownego SUWa w cenie do 95 tysięcy, a wydając ponad 120-150 tysięcy już jest w czym wybierać na rynku. :)

Julek

Post autor: Julek » 22 cze 2017, 22:22

@MirS i bardzo sensowne podsumowanie. Też nie rozumiem dlaczego posiadacze silników turbo mają najwięcej do powiedzenia o silniku gdi.
Dla wątpiących w gdi - przeczytajcie moje posty przed zakupem. Też miałem wątpliwości po przesiadce z silnika turbo w poprzednim aucie. Teraz bym go nie zamienił na nic innego. Pierwsze odczucie przydomku muła minęło w chwili kiedy zmieniłem technikę jazdy jaką nabyłem jeżdżąc z silnikiem turbo (z którym przez cały czas użytkowania miałem tylko same problemy).
Koledzy z silnikami turbo: wiadomo, że turbo ma więcej mocy niż gdi. Tak jak gdi ma wiecej mocy od innych jednostek np.100 konnych. Co nie znaczy, że trzeba takie jednostki od razu przekreślać i ośmieszać.
Gdybym nie był zadowolony to bym o tym pisał.
Gdybym był złośliwy napisalbym teraz, abyście się raczej przejmowali swoimi skrzyniami bo już są poważne problemy z nimi. Ot.
Niech żyje 1.6 GDI !

Wysłane przy użyciu Tapatalka

krisman

Post autor: krisman » 22 cze 2017, 22:34

@MirS, normalnie mnie przekonałeś Obrazek Gdybym go nie kupił, to po twoim "podsumowaniu" na pewno już bym pędził do salonu :)

samsung19
Weteran
Twój samochód: ---
Kolor: ---

Post autor: samsung19 » 22 cze 2017, 22:46

Zalet chyba jest trochę więcej?

3. Niższe spalanie
4. Tańsze przeglądy i dwukrotnie rzadsze

Zainteresowały mnie te dwa punkty
Niższe spalanie skoro należy ciągnąc powyżej 3 tyś obrotów ?
Tańsze przeglądy tak, ale czy rzadsze ?
czyli w benzynie przeglądy są co 60 tyś km ?

krisman

Post autor: krisman » 22 cze 2017, 22:53

@samsung, Kolega pisał w stosunku do 1.6 t-gdi

Tam przeglądy co 15kkm i spalanie większe o ok.1.5- 2l/100

samsung19
Weteran
Twój samochód: ---
Kolor: ---

Post autor: samsung19 » 22 cze 2017, 23:03

krisman pisze: