Tucson TL
Zakup Tucsona - jaki silnik wybrać?
-
rav
Re: Zakup Tucsona jaki silnik wybrać
Zekrnjj też na Suzuki Vitare. Mimo niedużych zewn. wymiarów jest to przestronny SUV, którego w cenie poniżej 80tyś kupisz już w opcji 4WD i dobrym wariancie wyposażeniowym tzw. Premium.
Silnik też benzyna 1.6 ale auto lżejsze o ok. 300kg od Tucsona więc inaczej się zachowuje przy deptaniu gazu.
Miałem Vitare przed Tucsonem i w tej cenie ciężko było znaleźć coś równie sensownego.
Wysłane z Tapatalk
Silnik też benzyna 1.6 ale auto lżejsze o ok. 300kg od Tucsona więc inaczej się zachowuje przy deptaniu gazu.
Miałem Vitare przed Tucsonem i w tej cenie ciężko było znaleźć coś równie sensownego.
Wysłane z Tapatalk
-
krisman
Pojemność silnika 1591 (1.6)
GDI TURBO
benzyna
177 KM
6MT 2WD
Micron Grey
COMFORT
Czarny (tkanina)
Cena podstawowa 113 990,00 PLN
Kolor nadwozia 2 600,00 PLN
Oferta promocyjna
Upust -17 290,00 PLN
Razem -17 290,00 PLN
Cena detaliczna konfiguracji 99 300,00 PLN
Ilość sztuk 1
Cena końcowa netto 80 731,71 PLN
Cena końcowa brutto 99 300,00 PLN
Planowany termin dostawy Nie określono
Jak widać, jednak wybrałem silnik słabszy, ale w lepszej konfiguracji (style) z jeszcze lepszą ceną i nie żałuję, pali mało, jest super wyposażony i daje radę
-
Julek
Tez nie żałuję. A może warto zakupić Tucsona 1.4 tgdi który ukaże się niebawem?
Wysłane przy użyciu Tapatalka
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Ja też nie żałuję - 1.6 GDI to świetny silnik, na miasto starcza w zupełności i w trasie zapakowany z rodziną też daje radę.
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum
-
MirS
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort + Navi
- Kolor: Fiery Red
Nie rozumiem tego narzekania na 1.6 GDI
. Najwięcej go krytykują tu Ci co zakupili Tucsy z całkiem innymi silnikami.
Przecież muszą jakoś argumentować wywalenie dodatkowych około 20 tysiączków więcej
.
Dla mnie zaleta tego modelu była właśnie możliwość zakupu bardzo ładnego średniego SUW'a w cenie za około 90 tysięcy z wyposażeniem dużo bogatszym niż u innych producentów i z 5 letnia gwarancją
.
1.6 GDI ma tylko 132 KM - muł piszą właściciele 1,6 GDI Turbo . Fakt rozpędza się o ponad 2 s wolniej jak podaje producent, ale jak bym chciał sobie kupić jakiegoś ścigacza by na trasie pokazywać "jaki to ja kozak " to nie był by to SUW.
Bryka z 1,6 GDI waży przeszło 150 kg mniej (1379 kg) niż ta z turbem i automatem (1534 kg). To przelicznik wagi do mocy już tak dużej różnicy nie ma 10,45 kg / 1 kM do 8,6 7 kg /1 kM. Silnik 1.6 GDI musi wejść na obroty by nabrać wigoru . Przy 3 tysiącach obrotów i odpowiedniej redukcji biegów wyprzedzanie nie nastręcza żadnych problemów. Ci z 1.6 GDI Turbo napiszą ze oni pełną moc maja już od 2 tysięcy obrotów . OK ale za to przecież zapłacili extra i płacą i będą płacić
Parę lat wstecz silnik 1.6 ze 132 kM byłby chwalony pod niebiosa. Dziś przy zalewie małych silniczków z turbem i mocach ponad 100 kM z litra pojemności to żadna rewelacja . Ale ile one tak naprawdę wytrzymają ? . U 1.6 GDI liczy się pewność. Już widzę tego Tucsa z turbo jak mu ono wysiądzie jaki to z niego muł.
Podsumowując :
Jedyną wadą silnika 1,6 GDI jaką tu piętnują jest wolniejsze przyspieszenie w stosunku do 1,6 GDI Turbo. (Ale i tak jest ono leprze lub porównywalne do 70 % samochodów, które spotykamy na trasie , a w pozostałych 30% nie siedzą jedynie miłośnicy przekraczania wszelkich przepisów i płacenia mandatów)
Zalet chyba jest trochę więcej?
1. Niższy koszt zakupu
2. Niższe ubezpieczenie
3. Niższe spalanie
4. Tańsze przeglądy i dwukrotnie rzadsze
5. Mniejsza usterkowość (ktoś napisze, przecież oba mają 5 letnią gwarancje, ale co mi po tym jak padnie mi na trasie jak jadę na urlop )
6. Mniejsza strata przy odsprzedaży
itd ...
I na koniec to jest średni SUW nie ścigacz pokażcie mi sensownego SUWa w cenie do 95 tysięcy, a wydając ponad 120-150 tysięcy już jest w czym wybierać na rynku.
Przecież muszą jakoś argumentować wywalenie dodatkowych około 20 tysiączków więcej
Dla mnie zaleta tego modelu była właśnie możliwość zakupu bardzo ładnego średniego SUW'a w cenie za około 90 tysięcy z wyposażeniem dużo bogatszym niż u innych producentów i z 5 letnia gwarancją
1.6 GDI ma tylko 132 KM - muł piszą właściciele 1,6 GDI Turbo . Fakt rozpędza się o ponad 2 s wolniej jak podaje producent, ale jak bym chciał sobie kupić jakiegoś ścigacza by na trasie pokazywać "jaki to ja kozak " to nie był by to SUW.
Bryka z 1,6 GDI waży przeszło 150 kg mniej (1379 kg) niż ta z turbem i automatem (1534 kg). To przelicznik wagi do mocy już tak dużej różnicy nie ma 10,45 kg / 1 kM do 8,6 7 kg /1 kM. Silnik 1.6 GDI musi wejść na obroty by nabrać wigoru . Przy 3 tysiącach obrotów i odpowiedniej redukcji biegów wyprzedzanie nie nastręcza żadnych problemów. Ci z 1.6 GDI Turbo napiszą ze oni pełną moc maja już od 2 tysięcy obrotów . OK ale za to przecież zapłacili extra i płacą i będą płacić
Parę lat wstecz silnik 1.6 ze 132 kM byłby chwalony pod niebiosa. Dziś przy zalewie małych silniczków z turbem i mocach ponad 100 kM z litra pojemności to żadna rewelacja . Ale ile one tak naprawdę wytrzymają ? . U 1.6 GDI liczy się pewność. Już widzę tego Tucsa z turbo jak mu ono wysiądzie jaki to z niego muł.
Podsumowując :
Jedyną wadą silnika 1,6 GDI jaką tu piętnują jest wolniejsze przyspieszenie w stosunku do 1,6 GDI Turbo. (Ale i tak jest ono leprze lub porównywalne do 70 % samochodów, które spotykamy na trasie , a w pozostałych 30% nie siedzą jedynie miłośnicy przekraczania wszelkich przepisów i płacenia mandatów)
1. Niższy koszt zakupu
2. Niższe ubezpieczenie
3. Niższe spalanie
5. Mniejsza usterkowość (ktoś napisze, przecież oba mają 5 letnią gwarancje, ale co mi po tym jak padnie mi na trasie jak jadę na urlop )
6. Mniejsza strata przy odsprzedaży
itd ...
I na koniec to jest średni SUW nie ścigacz pokażcie mi sensownego SUWa w cenie do 95 tysięcy, a wydając ponad 120-150 tysięcy już jest w czym wybierać na rynku.
-
Julek
@MirS i bardzo sensowne podsumowanie. Też nie rozumiem dlaczego posiadacze silników turbo mają najwięcej do powiedzenia o silniku gdi.
Dla wątpiących w gdi - przeczytajcie moje posty przed zakupem. Też miałem wątpliwości po przesiadce z silnika turbo w poprzednim aucie. Teraz bym go nie zamienił na nic innego. Pierwsze odczucie przydomku muła minęło w chwili kiedy zmieniłem technikę jazdy jaką nabyłem jeżdżąc z silnikiem turbo (z którym przez cały czas użytkowania miałem tylko same problemy).
Koledzy z silnikami turbo: wiadomo, że turbo ma więcej mocy niż gdi. Tak jak gdi ma wiecej mocy od innych jednostek np.100 konnych. Co nie znaczy, że trzeba takie jednostki od razu przekreślać i ośmieszać.
Gdybym nie był zadowolony to bym o tym pisał.
Gdybym był złośliwy napisalbym teraz, abyście się raczej przejmowali swoimi skrzyniami bo już są poważne problemy z nimi. Ot.
Niech żyje 1.6 GDI !
Dla wątpiących w gdi - przeczytajcie moje posty przed zakupem. Też miałem wątpliwości po przesiadce z silnika turbo w poprzednim aucie. Teraz bym go nie zamienił na nic innego. Pierwsze odczucie przydomku muła minęło w chwili kiedy zmieniłem technikę jazdy jaką nabyłem jeżdżąc z silnikiem turbo (z którym przez cały czas użytkowania miałem tylko same problemy).
Koledzy z silnikami turbo: wiadomo, że turbo ma więcej mocy niż gdi. Tak jak gdi ma wiecej mocy od innych jednostek np.100 konnych. Co nie znaczy, że trzeba takie jednostki od razu przekreślać i ośmieszać.
Gdybym nie był zadowolony to bym o tym pisał.
Gdybym był złośliwy napisalbym teraz, abyście się raczej przejmowali swoimi skrzyniami bo już są poważne problemy z nimi. Ot.
Niech żyje 1.6 GDI !
-
krisman
@MirS, normalnie mnie przekonałeś
Gdybym go nie kupił, to po twoim "podsumowaniu" na pewno już bym pędził do salonu
Gdybym go nie kupił, to po twoim "podsumowaniu" na pewno już bym pędził do salonu -
samsung19
- Weteran
- Twój samochód: ---
- Kolor: ---
3. Niższe spalanie
Zainteresowały mnie te dwa punkty
Niższe spalanie skoro należy ciągnąc powyżej 3 tyś obrotów ?
Tańsze przeglądy tak, ale czy rzadsze ?
czyli w benzynie przeglądy są co 60 tyś km ?
3. Niższe spalanie
Zainteresowały mnie te dwa punkty
Niższe spalanie skoro należy ciągnąc powyżej 3 tyś obrotów ?
Tańsze przeglądy tak, ale czy rzadsze ?
czyli w benzynie przeglądy są co 60 tyś km ?
-
krisman
@samsung, Kolega pisał w stosunku do 1.6 t-gdi
Tam przeglądy co 15kkm i spalanie większe o ok.1.5- 2l/100
Tam przeglądy co 15kkm i spalanie większe o ok.1.5- 2l/100