O kurczę, nie spodziewałam się aż tylu odpowiedzi! Bardzo wszystkim dziękuję. Chętnie odniosłabym się do każdej, ale to dosyć trudne przy ilości wątków i informacji
Tak, w tej chwili dokonuję wyboru właściwie pomiędzy Leonem 1.4 TSI, a Tucsonem 1.6 GDI. Zdaję sobie sprawę, że oba samochody są zupełnie różne właściwie pod każdym względem (no może poza tym, że oba są bardzo ładne i "charakterne" z wyglądu), ale oba posiadają cechy, na których mi zależy, teraz tylko muszę przeliczyć budżet i dokonać ostatecznego wyboru.
Diesla rozważaliśmy, ale za drogo niestety. Mamy teraz możliwość jazdy tym silnikiem 1.7 CRDI 141 KM w hyundaiu i40 kombi i jest bardzo przyjemny, więc taki byłby fajniejszy do Tucsona dla mnie, ale niestety, czasem się finansów nie przeskoczy.
Co do odczuć - jeździłam samochodami z turbo (diesle i benzyny) i wolnossącymi benzynami, ale nawet jeśli Honda lubiła wysokie obroty, to zupełnie innaczej zbierała się od dołu (różnica wagi 200kg).
@krisman bardzo ładna cena wynegocjowana. Byliśmy już w salonie i rozmawialiśmy i mamy wstępną wycenę i nie byłoby tak dobrze.
Gdybym miała się kręcić tylko po mieście i najlepiej sama w samochodzie to Tucson byłby fajny z tym silnikiem, ale też na wyrost, bo do miasta nie potrzebuję takiego wysokiego auta, raczej mi duże auto jest potrzebne ze względu na bezpieczeństwo na trasie i zdarzające się nam wypady "na pola i w krzaki" z psem, gdzie można sobie usiąść wygodnie w bagażniku w przerwie od zajęć, czy schronić się tam od deszczu z mokrym umęczonym psem

Ale takie wypady zdarzają nam się czasem, a jazda w trasie mniejszej lub większej praktycznie codziennie i tutaj już ten silnik przegrywa (jak wynika z moich odczuć i z tego co piszecie).
Podsumowując - czuję i widzę, że ten silnik nie jest wystarczający na moje potrzeby, a płacić tyle pieniędzy, a potem zgrzytać zębami to mi się nie uśmiecha. Muszę zatem porozmyślać i może jeszcze ponegocjować w salonie cenę za turbo albo diesla bo bardzo mi się Tucson podoba z kilku względów. Albo wybrać kompakt w kombiaczu, który posiada inne fajne cechy, chociaż mógłby być SUVem
Trudny to wybór, wolałabym się zastanawiać tylko nad kolorem.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i czytam z ciekawością dalej