Tucson TL
Zakup Tucsona - jaki silnik wybrać?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie Hyundai Tucson TL 2015-2020?
Julek

Re: Zakup Tucsona jaki silnik wybrać

Post autor: Julek » 22 cze 2017, 8:32

samsung19 pisze:
22 cze 2017, 6:36
Jeśli budżet nie pozwala na turbo , to trzeba szukać innej marki.
Dlaczego tak uważasz? Posiadam 1.6 gdi i jestem bardzo zadowolony z tej jednostki. Zresztą jak większość tu zarejestrowanych użytkowników.
Zwróć uwagę, że Twój motor nie jest rakietą, a krytykujesz gdi.
Absolutnie nie rozumiem Twojej opinii.
Myślę., że najbardziej obiektywną opinią jest wypowiedź osób które posiadają taki motor.

prodarek

Post autor: prodarek » 22 cze 2017, 9:01

@kik nie ma nic lepszego w cenie 100tys, za to ci co wybierają 1.6T 4x4 automat mają już spore pole do popisu bo w tej cenie jest już sporo aut.

samsung19
Weteran
Twój samochód: ---
Kolor: ---

Post autor: samsung19 » 22 cze 2017, 9:29

Julek pisze:
22 cze 2017, 8:32
Dlaczego tak uważasz? Posiadam 1.6 gdi i jestem bardzo zadowolony z tej jednostki. Zresztą jak większość tu zarejestrowanych użytkowników.
Zwróć uwagę, że Twój motor nie jest rakietą, a krytykujesz gdi.
Absolutnie nie rozumiem Twojej opinii.
Myślę., że najbardziej obiektywną opinią jest wypowiedź osób które posiadają taki motor.
Oczywiście, że 1.7 nie jest rakietą, ale masz w niej alternatywę dodatkowej mocy.
Jechalem 1.6 gdi i dla mnie zbierała się słabo.
Kupujący rozważa Seata i Hyundaia.
Patrząc tylko na silnik, bez wątpienia wybrałbym Leona.

krisman

Post autor: krisman » 22 cze 2017, 9:44

Mi gdy kupowałem , za 1.6 T-gdi w wersji Comfort zawołała po negocjacjach 99000zl w metaliku.
@Tucson, czytam że zrozumieniem, pisząc 2.0 nigdzie nie napisałem "Tucson" a już kompakty są w zasięgu. @kawa wspomniała o Leon'nie, czyż nie?

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Polar white
Kontakt:

Post autor: Tucson » 22 cze 2017, 9:59

@krisman przeczytaj tytuł posta jeszcze i wszystko będzie gr8, kupujemy Tucsona a nie "inne marki" - jeśli chcesz czytać między wierszami to wróżbita Maciej z tvn nie ma jeszcze konkurencji w PL ;-)
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum

krisman

Post autor: krisman » 22 cze 2017, 12:07

Ale tu był konkret w rozważaniach więc fusy nie potrzebne. Tucson to jedna z opcji i dlatego moja rada 2.0tdi a nie wycofywany 1.4 tsi.
"Dodam, że zastanawiamy się też nad Seatem Leonem kombi (tak, wiem, to zupełnie inny samochód) z silnikiem 1.4 TSI 125km"

Majchrzak
Nowicjusz
Twój samochód: 1,6 GDI Classic 2WD
Kolor: Polar white

Post autor: Majchrzak » 22 cze 2017, 13:57

osobiście uważam że jednostka 1,6 GDi jest dobra ale tylko i wyłącznie na miasto, bez domieszki ikry i szaleństwa...., auto z tym silnikiem słabo zbiera się z obrotami i na bezpieczne wyprzedzanie na trasie nie ma szans....słabo to wygląda w praktyce, zarówno jak jadę sam, a jeszcze gorzej jak jedzie ze mną rodzina z bagażami, żałuję że kupiłem auto z tym silnikiem bo poskąpiłem pieniędzy.....dodać mocy też mu nie mogę bo wiąże się to z utratą praw gwarancyjnych...i jeżdżę nim... i trochę się męczę....autko ogólnie OK a nawet bardzo OK ! ale ten słaby silnik....no cóż....poszedłem znowu na kompromis pomiędzy ceną a racjonalnością i teraz mam to co mam...i żałuję...

Michal
Nowicjusz
Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 T GDI 4 WD Tour de Pologne
Kolor:

Post autor: Michal » 22 cze 2017, 14:39

Mysle ze moze autorka moglaby podać kwote jaka moze przeznaczyc. Odrzucic benzynę a brac diesla? On tez jezt drozszy. A obecne diesle to nie to samo co kiedys. Latami mialem diesle ale ostatnie auto to benzyna i dlatego teraz tez bo sie do nich przekonałem.
Nie wiem dlaczego odradzać turbo. Moze z wyprzedaży rocznika lub demo byłoby autorke stać. Albo zdecyduje sie odroczyc zakup o kilka miesjecy i kupic to co spełni wszystkie Jej oczekiwania.
Hyundai Tucson 2016 1.6 T-GDI 7DCT 4WD (177 KM)
Wersja: Tour de Pologne
Kolor: White Sand

kawa
Świeżak
Twój samochód: Obecnie SKM...
Kolor: Obojętny

Post autor: kawa » 22 cze 2017, 15:32

O kurczę, nie spodziewałam się aż tylu odpowiedzi! Bardzo wszystkim dziękuję. Chętnie odniosłabym się do każdej, ale to dosyć trudne przy ilości wątków i informacji :)

Tak, w tej chwili dokonuję wyboru właściwie pomiędzy Leonem 1.4 TSI, a Tucsonem 1.6 GDI. Zdaję sobie sprawę, że oba samochody są zupełnie różne właściwie pod każdym względem (no może poza tym, że oba są bardzo ładne i "charakterne" z wyglądu), ale oba posiadają cechy, na których mi zależy, teraz tylko muszę przeliczyć budżet i dokonać ostatecznego wyboru.
Diesla rozważaliśmy, ale za drogo niestety. Mamy teraz możliwość jazdy tym silnikiem 1.7 CRDI 141 KM w hyundaiu i40 kombi i jest bardzo przyjemny, więc taki byłby fajniejszy do Tucsona dla mnie, ale niestety, czasem się finansów nie przeskoczy.
Co do odczuć - jeździłam samochodami z turbo (diesle i benzyny) i wolnossącymi benzynami, ale nawet jeśli Honda lubiła wysokie obroty, to zupełnie innaczej zbierała się od dołu (różnica wagi 200kg).

@krisman bardzo ładna cena wynegocjowana. Byliśmy już w salonie i rozmawialiśmy i mamy wstępną wycenę i nie byłoby tak dobrze.

Gdybym miała się kręcić tylko po mieście i najlepiej sama w samochodzie to Tucson byłby fajny z tym silnikiem, ale też na wyrost, bo do miasta nie potrzebuję takiego wysokiego auta, raczej mi duże auto jest potrzebne ze względu na bezpieczeństwo na trasie i zdarzające się nam wypady "na pola i w krzaki" z psem, gdzie można sobie usiąść wygodnie w bagażniku w przerwie od zajęć, czy schronić się tam od deszczu z mokrym umęczonym psem :) Ale takie wypady zdarzają nam się czasem, a jazda w trasie mniejszej lub większej praktycznie codziennie i tutaj już ten silnik przegrywa (jak wynika z moich odczuć i z tego co piszecie).

Podsumowując - czuję i widzę, że ten silnik nie jest wystarczający na moje potrzeby, a płacić tyle pieniędzy, a potem zgrzytać zębami to mi się nie uśmiecha. Muszę zatem porozmyślać i może jeszcze ponegocjować w salonie cenę za turbo albo diesla bo bardzo mi się Tucson podoba z kilku względów. Albo wybrać kompakt w kombiaczu, który posiada inne fajne cechy, chociaż mógłby być SUVem ;)
Trudny to wybór, wolałabym się zastanawiać tylko nad kolorem.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i czytam z ciekawością dalej :)

samsung19
Weteran
Twój samochód: ---
Kolor: ---

Post autor: samsung19 » 22 cze 2017, 16:42

Możesz poczekać do premiery nowego Hyundaia Kona
Oczywiście nie będzie miał tak dużego bagażnika jak Leona, ale za to będzie podwyższony .
Premiera w PL okolicy października i ceny zaczną się od około 62 tyś

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu