Tucson TL
Zakup Tucsona - jaki silnik wybrać?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie Hyundai Tucson TL 2015-2020?
Julek

Re: Zakup Tucsona jaki silnik wybrać

Post autor: Julek » 21 cze 2017, 17:49

Również zastanawialismy się nad wyborem 1.6 gdi (proszę prześledzić moje wątki). Ostatecznie z żoną wybraliśmy ten właśnie motor i nie żałujemy. Autem jeździ żona, ja od święta. Przedtem mieliśmy Opla Astrę J 1.4 T ST 140KM. Oczywiście jest różnica w dynamice ale nie jest aż tak źle. Niestety turbo w Oplu się psuło, również padła dwukrotnie skrzynia biegów oraz dwumasa. Po perypetiach związanych z wyżyłowanymi silnikami turbo chcieliśmy mieć auto bezawaryjnie, a takim ma szansę zostać wlaśnie sprawdzony silnik wolnossący.
Wszystko zależy od Waszych priorytetów. Jak pisałem autem jeździ żona, na wakacje czy wyjazdy weekendowe podróżujemy we dwójkę. Podróżowanie w pięć osób z tym silnikiem jest raczej nie do przyjęcia, w 1-2 osoby ok.
Poza tym, auto bardzo wyciszone, wygodne i... bezpieczne.
Acha...jeszcze jedno. Autem z silnikiem wolnossącym trzeba się nauczyć inaczej przekładać biegi. Jak się tego nauczysz to wcale nie jest autem mułowatym (1-2 osoby).
Co do silników turbodoładowanych... wystarczy prześledzić wątki użytkowników z tymi silnikami i ich problemów ze skrzyniami. Niestety silniki tsi mają podobne wady.
Może warto pomyśleć o hybrydzie. Hybrydy za chwilę wyprą calkowicie silniki wysokoprężne.

Kubar72
Twórca
Twój samochód: yyy
Napęd 4x4: Tak
Kolor: yyy

Post autor: Kubar72 » 21 cze 2017, 18:24

kawa, wybór jest prosty jak chcesz mieć wyższe auto, a co za tym idzie trochę lepszą widoczność i łatwiejsze wsiadanie, ale silnik, który w trasie do wyprzedzania raczej słaby, z kolei do miasta jak najbardziej jest ok to wybierz Tuscona. Jeżeli chcesz auto, które lepiej się zbiera, nie będziesz zastanawiała się czy wyprzedzać czy nie, bierz Leona 1.4 TSI. Nowe silniki TSI są na pasku i nie ma się czego obawiać. Większa frajda z jazdy w trasie. Powiem tak, moja żona jezdzi służbowym Pugiem 308 SW z silnikiem 1.2 Puretech 130KM w automacie i jest zachwycona tym autem, powiedziała po przejażdżce testowej Tuscem 1.6 GDI, że jest to auto ładne, ale ze względu na silnik tylko do miasta, po za miasto jest małym nieporozumieniem. Wybór należy do Ciebie.

PJ22
Twórca
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI, manual, 4x4
Kolor: Fiery Red

Post autor: PJ22 » 21 cze 2017, 18:39

Jeździłem na testowej 1.6 GDI i dla mnie dynamika była zupełnie nieakceptowalna. Czułem się jakbym jechał tapczanem :) Już mój Opel Astra 1.4 lepiej się zbiera. Zakupiliśmy wersję z turbo i jeśli chodzi o przyspieszenie to jest zadowalające, ale niestety są inne problemy. Od początku nie braliśmy z żoną pod uwagę silników diesla, po naszych doświadczeniach z jednym z samochodów, ciągle coś się sypało (turbina, wtryski, dwumas i tak w kółko). Wybór jest trudny na dzisiejszym rynku, albo kompletny muł, albo ryzykowna technologia. Trudno coś doradzić.

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Polar white
Kontakt:

Post autor: Tucson » 21 cze 2017, 21:28

Ostatnimi dniami poruszałem się trochę po obwodnicy Gdańsk - Gdynia - generalnie to, nie wiem gdzie Ty chcesz tu deptać i po co? :) Bo albo korek albo ograniczenie albo Yanosik krzyczy że stoją z radarem lub latają z kamerą na pokładzie. Ja też wahałem się nad 1.6 GDI - trzeba się do tego silnika przyzwyczaić i do braku mandatów również - bo nie kusi - może i lepiej :)
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum

miras2016
Mistrz
Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
Kolor:

Post autor: miras2016 » 21 cze 2017, 21:56

Jeżdżę Tucsonem 1.6 T-GDI i myślę, że spełniłby Twoje oczekiwania! Jeżeli chodzi o gwarancję na turbinę, to masz 5 lat, a nie trzy. Tylko jest inny problem nękający użytkowników turbo - skrzynia biegów! Jak poczytasz wątek będziesz wiedzieć o co chodzi. Alternatywą byłoby zastanowienie się nad dieslem, przy Twoim sposobie eksploatacji może miało by to sens?
1.6 T-GDI 4WD Comfort

krisman

Post autor: krisman » 21 cze 2017, 22:10

Moim zdaniem, w Twoim przypadku najlepiej by się sprawdził 2.0 diesla. Dużo jeździsz, sporo trasy, obciążony... diesel byłby najlepszy.
Porównywanie aut z silnikiem wolnossącym do turbodoładowanych nie ma sensu. Kompletnie inne charakterystyki i sposób jazdy. Tam gdzie turbo już nie jedzie, zaczyna dopiero jechać wolnossący. Trzeba inaczej operować i gazem i skrzynią.

samsung19
Weteran
Twój samochód: ---
Kolor: ---

Post autor: samsung19 » 21 cze 2017, 22:45

Wybór jest prosty.
tylko silnik turbo , jeśli będzie brakowało mocy to serwis Hyundai bez problemu tym się zajmie

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Polar white
Kontakt:

Post autor: Tucson » 22 cze 2017, 0:17

Moi drodzy... proszę czytać ze zrozumieniem! W zasięgu portfela jest tylko silnik 1.6 GDI i o niego było pytanie. Proponowanie dizla i innych silników "z turbo" w cenie +20k zł zostało przez autorkę posta wykluczone - brak środków.
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum

samsung19
Weteran
Twój samochód: ---
Kolor: ---

Post autor: samsung19 » 22 cze 2017, 6:36

Jeśli budżet nie pozwala na turbo , to trzeba szukać innej marki.

kik

Post autor: kik » 22 cze 2017, 8:24

Chyba nie ma innej marki za te pieniądze oferującej SUV z silnikiem turbo?

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu