Tucson TL
Zakup Tucsona - jaki silnik wybrać?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie Hyundai Tucson TL 2015-2020?
Awatar użytkownika
marcelini
Weteran
Twój samochód: Santa Fe
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel
Kolor: white pearl

Re: Zakup Tucsona jaki silnik wybrać

Post autor: marcelini » 08 kwie 2017, 22:54

Moze i nie ten wątek, ale tak mnie zastanawia...
I pewnie porusze 2 sprawy.
1. dlaczego tak mało jest od Was informacji o silnikach 2.0 ?? Nikt tym nie jeździ?
i od razu
2. Jak dlugo czekaliście na odbiór swojego Tucsona?? Ja dostałem termin 3 miesiecy.... :shock: I czekam.... czekam..... czekam....
Santa Fe CRDi 4 WD white pearl

Antares
Forumowicz
Twój samochód: Hyundai Tucson TL 1,6 GDI Style, pakiet bezpieczeństwa
Kolor: Thunder Gray

Post autor: Antares » 09 kwie 2017, 0:42

Dostałem też termin oczekiwania 3 m-ce i nic się nie przyspieszyło. Samochód zamawiałem z produkcji, nie ze placu, dlatego tyle to trwało, a na dodatek jeszcze trochę się opóźniło :(
2016, Hyundai Tucson 1,6 GDI Style, Thunder Gray

Julek

Post autor: Julek » 09 kwie 2017, 21:09

marcelini pisze:
08 kwie 2017, 22:54
/-/
2. Jak dlugo czekaliście na odbiór swojego Tucsona?? Ja dostałem termin 3 miesiecy.... :shock: I czekam.... czekam..... czekam....
Ja zamówiłem auto 23.03.br., odbiór ma być podobno jeszcze przed świętami. Auto z produkcji nie z placu.

miras2016
Mistrz
Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
Kolor:

Post autor: miras2016 » 09 kwie 2017, 21:43

No to będziesz miał fajny prezent na zajączka ;)
1.6 T-GDI 4WD Comfort

Julek

Post autor: Julek » 09 kwie 2017, 22:00

miras2016 - chciałbym GO już mieć bardzo...

Julek

Post autor: Julek » 10 kwie 2017, 20:17

No to już wiem, że termin odbioru wydłuża się do końca miesiąca. Czekam 🏖

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

miras2016
Mistrz
Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
Kolor:

Post autor: miras2016 » 10 kwie 2017, 22:24

No to ból :( Wiem coś o tym, też trochę czekałem :)
1.6 T-GDI 4WD Comfort

kawa
Świeżak
Twój samochód: Obecnie SKM...
Kolor: Obojętny

Post autor: kawa » 21 cze 2017, 16:40

Cześć.
Przeczytałam cały wątek, ale może jeszcze coś dopowiecie. Jestem kobietą, ale jak widzę niestandardową, bo kolor samochodu jest dla mnie zupełnie obojętny (chociaż nie lubię srebrnych...). Z wyposażenia wnętrza muszę mieć przede wszystkim dwustrefową klimatyzację (duża różnica temperatur mojej i mojej "gorszej" połówki :D ), podgrzewane fotele i wygodną obsługę komputera i radia. Ale ja nie o tym, bo wersję wyposażenia mam wybraną..

Zastanawiamy się nad zakupem Tucsona z silnikiem 1.6 GDI 132 KM 6MT 2WD. Jeżdżę cyklem mieszanym trasa + miasto, codziennie przynajmniej 60km dojazdów do pracy, głównie po trójmiejskiej obwodnicy gdzie czasem są sytuacje, że człowiek musi depnąć. Do tej pory jeździłam Fordem Focusem 2.0 TDCI 136 KM, w międzyczasie jeszcze Leonem 1.2 TSI 105KM i Hondą Civic 1.8 i-Vtec 140 KM. Generalnie jeżdżę sporo, czasem w trasę, czasem nie, ale lubię mieć moc i czuć ją w różnych sytuacjach, nie zależy mi na dużej prędkości, tylko na sprawnym wyprzedzaniu lub ucieczce. Byłam na jeździe próbnej Tucsonem i nie spodziewając się fajerwerków i tak nieco się zawiodłam. Bardzo niemiłe było uczucie wbicia pedału gazu w podłogę bez znacznej reakcji samochodu... Przyznam, że kręcenie auta ciągle do 4000 obrotów żeby "jechało" nie jest czymś o czym marzę. Na mocniejszy silnik niestety mnie nie stać w tym modelu. I stąd pytanie: czy to pierwsze wrażenie w codziennym użytkowaniu znika? :) Czy jak załaduję auto dorosłymi osobami plus dużym psem (prawie 30kg) to będę zgrzytać zębami, że auto nie jedzie, czy jednak moje pierwsze wrażenie było mylne?
Dodam, że zastanawiamy się też nad Seatem Leonem kombi (tak, wiem, to zupełnie inny samochód) z silnikiem 1.4 TSI 125km i nim jechało mi się znacznie przyjemniej i bardziej dynamicznie (turbina i zbieranie się na niskich obrotach robi swoje...). I jak Tucson mi się bardzo podoba i jest większy, tak wrażenia z jazdy są bardzo dla niego krzywdzące. Natomiast wiem, że turbina to turbina i lubi się popsuć, kwestia czy zdąży przez okres gwarancji (3 lata) i zepsuje mi radość z jazdy, czy lepiej nie ryzykować i wziąć wolnossącego 1.6 tucsona i chlipać nad brakiem dynamiki. Poratujecie? :)

Michal
Nowicjusz
Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 T GDI 4 WD Tour de Pologne
Kolor:

Post autor: Michal » 21 cze 2017, 17:29

Trudno odpowiedziec tak jednoznacznie na Twoje pytanie. Roznica w Twioch testach dynaniki moze jest z roznicy wagi auta(choc przyznam ze nie porownywałem ich wagi i moze to nie to). Ja jezdzilem 115 konnym autem i razem z zonka zdecydowalismy ze nastepny musi byc silniejszy. I wlasnie nie z powodu predkosci a zbierania sie. Tucson jest autem jednak masywnym. Patrzac co sie moze zepsuc nigdy nie kupi sia auta. I wiadomo ze trzeba tez patrzec na finanse czym sie dysponuje. Moje odczucia sa takie ze suvy sa teraz w modzie. Wszystkich co znam i zmieniaja albo maja w planie myśla o suvie. Linia tucsona tez wydajecsie byc ponadczasowa. Co do spalania tez zawsze troche wiecej pewnie spali a to dlatego ze trudno nie przyspieszyc skoro sie wie ze cos tam jeszcze pod maską zostalo. Przemysl sprawe z mezem. Tuson jest tez wyzszy i dobrze sie prowadzi, lepsza widocznosc. Nie wiem jaka kwota dysponujesz ale moze warto poczekac na wyprzedaż rocznika i moze wystarczy na mocniejszy silnik. Ewentualnie auto demo? Tu tez mozna jeszcze sie targowac.
Hyundai Tucson 2016 1.6 T-GDI 7DCT 4WD (177 KM)
Wersja: Tour de Pologne
Kolor: White Sand

prodarek

Post autor: prodarek » 21 cze 2017, 17:42

@kawa

W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś kasa 20k różnicy to aż 20% do tego wyższe oc\ac bo cena auta wyższa i no 1.6T to tak jakby pierwszy silnik hyundaia\kia czyli ludzie co jeżdżą robią za testerów :), 1.6 GDI ma już trochę lat jest bardziej pewny nie ma turba za to niestety jest małym mułkiem, ja po jeździe GDI byłem pozytywnie zaskoczony ale to dlatego że jeżdżę jeszcze gorszym :P dlatego wybór był dla mnie prosty.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu