Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Masz problem z układem wydechowym - Tucson NX4? Zapchany DPF lub problemy z GPF - napisz tutaj.
Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Dark Knight

Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Post autor: Zibi70 » 26 sty 2024, 0:03

Marko pisze:
24 sty 2024, 10:47
Nie miałem na myśli zapychanie się GPF-a, lecz skraplanie się wody w zbiorniku paliwa i dalszej części układu paliwowego (pompa, wtryskiwacze) co może powodować zwiększoną korozję tychże elementów, a co za tym idzie krótszą żywotność, czyli częstszą wymianę. Z takimi opiniami mechaników się spotkałem. To nie jest moje zdanie. Ja próbuję zrozumieć o co chodzi i znaleźć najlepsze wyjście.
Ale teraz to już nic nie wiem :shock:
Rozumiem - faktycznie w tym kontekście zwiększona ilość alkoholu teoretycznie pomagała. Ale to raczej nie za bardzo dotyczy współczesnych samochodów. Zbiorniki paliwa nie są stalowe, podobnie jak 95% układu paliwowego. Pompa poradzi sobie z wodą - służy do pompowania cieczy i też w większości jest z tworzyw. Jest w prawdzie smarowana benzyną ale ilości wody, jakie mogą się w niej znaleźć z procesu skraplania nic jej nie zrobią. Co innego gdyby miała pracować na samej wodzie. Wtryskiwacze to bardzo precyzyjne urządzenia - ale im bardziej w d... dają zmiany temperatury i zanieczyszczenia stałe. Na szczęście w układzie paliwowym jest filtr. W naszych silnikach jest wtrysk bezpośredni czyli wtrysk jest bezpośrednio w komorze spalania. Tu głównym problemem jest ciśnienie i nagary.
Podsumowując - nie przejmowałbym się kwestią wody w paliwie. Łatwiejszym sposobem ograniczenia zjawiska skraplania jest unikanie jazdy na resztkach paliwa - czyli z dużą ilością powietrza w baku. Więcej paliwa - mniej powietrza. mniej powietrza - mniej czynnika skraplającego a i wypalanie GPF nie będzie natrafiało na przeszkodę. Mniej alkoholu (teoretycznie) mniej sadzy w GPF - same korzyści :)
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

user001
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 T-GDI 48V
Rok produkcji: 2023
Skrzynia: Automat DCT
Kolor: Biały

Post autor: user001 » 26 sty 2024, 7:03

Zibi70 pisze:
26 sty 2024, 0:03
Łatwiejszym sposobem ograniczenia zjawiska skraplania jest unikanie jazdy na resztkach paliwa - czyli z dużą ilością powietrza w baku. Więcej paliwa - mniej powietrza. mniej powietrza - mniej czynnika skraplającego a i wypalanie GPF nie będzie natrafiało na przeszkodę. Mniej alkoholu (teoretycznie) mniej sadzy w GPF - same korzyści :)
Hej, hej, nie odlatuj :-) Bak jest odpowietrzany a paliwo w baku jest w ciągłej cyrkulacji między silnikiem a bakiem. Ilość paliwa nie ma znaczenia.

Marko
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6T GDI 2WD
Rok produkcji: 2022
Kolor: Sunset Red

Post autor: Marko » 26 sty 2024, 11:01

Tak, to mam teraz jasność w temacie. Dziękuję za wyjaśnienie. Uważam też że jazda na tzw. oparach nie jest dobra, a odpowietrzenie służy raczej do przeciwdziałania wytwarzania się nadciśnienia, może też podciśnienia, a nie przeciwdziałaniu skraplania się wody. Co do alko we wskładzie wachy to jednak gorsze spalanie i więcej syfu, tym samym w GPF. To może jednak Pb 98 E5 lepiej się spali. W instrukcji przeczytałem że producent zaleca 95 lub więcej.
Czy 98 E5 ma lepsze spalanie od 95 E10 ?

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 26 sty 2024, 12:57

Ogólnie wydaje mi się , że jesteśmy naprawdę blisko rozwiązania problemu GPF-a w 1.6 T-GDI i zakopania tematu na zawsze :D
Dreaminalist pisze:
25 sty 2024, 17:01
Jak widać tylko na odcinku drogi ekspresowej gdzie można było w miarę legalnie i bezpiecznie popiłować silnik powyżej 4500 obr./ min. udało się osiągnąć temperaturę
około 650 stopni C. Przy normalnej jeździe jest to niewykonalne. Więc jak ten filtr ma się sam wypalać ?
No więc skoro nie da się podnieść temperatury w GPF-ie przy normalnej jeździe ( na tej mapie silnika - może to już pod EURO7 ?) , to trzeba obniżyć temperaturę
spalania sadzy :
Zibi70 pisze:
22 sty 2024, 19:51
Idąc w kierunku rozwiązania - a może to... https://k2.com.pl/blog/co-to-jest-filtr-gpf/ https://k2.com.pl/produkty/k2-gpf-go-250ml
W lutym mam zamiar potestować to na sobie . Fingers crossed :lol:

Pino
Świeżak
Twój samochód: Tucson, 1.6 T-GDI 2WD 6MT 150KM Modern
Kolor: Atlas White

Post autor: Pino » 26 sty 2024, 15:11

Cześć
Od września 2023 jestem posiadaczem Tucsona benzyna. Wersja podstawowa.
Jak widzę nie tylko ja zwróciłem uwagę na GPF.
Już dosłownie po 2000km od wyprowadzenia auta z salonu GPF zapchany na amen.
W trasie zrobiłem jakieś 700km a 1300 w mieście.
Telefon na serwis, serwisant zdziwiony szczerze "jak to po 2k km zapchany"...
Porada jak wypalić, kierunek 7ka i już po około 10 km kontrolka zgasła.
Ale co z tego jak po 200km (słownie: dwustu km) GPF znowu zaczyna dusić auto.
Kierunek serwis - odpowiedź po diagnozie komputerowej, że wszystko jest ok. Komputer nie widzi żadnych problemów.
Do serwisu 90km więc w czasie jazdy postanowiłem jeszcze popracować na GPF. I wiecie co. Serwis orzekł, że był częściowo zapchany.
Skoro w trasie się zapycha to chyba jakiś problem konstrukcyjny.

Widzę tu porady na kupowanie jakiegoś środka ale to nie jest rozwiązanie. Nie po to kupiliśmy auto żeby dorabiać K2.

A zapomniałem dodać, że przy częściowo zapchanym GPF szarpie mi autem, zakres prędkości 40-60.
Spalanie mam na poziomie 10.5L/100
W trasie przy jeździe eko spalanie 9-10L --> indeks prędkości 120-130km/h
Nawet jak jadę 140-150 to spalanie mam nadal to samo. Nie wzrasta ani nie spada.

Czy i u Was śmierdzi w aucie spalinami przy rozruchu?
Dodatkowo jak odpalam auto na zimnym silniku obroty mi skaczą od 1500 do 2200 a jak zbliżyć się do maski to wali spalinami.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 26 sty 2024, 16:25

Pino pisze:
26 sty 2024, 15:11
Skoro w trasie się zapycha to chyba jakiś problem konstrukcyjny.

Widzę tu porady na kupowanie jakiegoś środka ale to nie jest rozwiązanie. Nie po to kupiliśmy auto żeby dorabiać K2.
Od siebie chciałbym dodać ( dla jasności ) , że nie mam, ani nie miałem nic wspólnego z producentem , ani dystrybutorem rzeczonego środka, poleconego
przez Kolegę Zibiego. Więc nie jest to żadna kryptoreklama. :D

I tak w pełnej rozciągłości zgadzam się z Kolegą Pino , że nie po to kupiliśmy nowe auto w salonie żeby roboć jakieś kombinacje.
Ale wygląda na to , że sprawa jest złożona i dotyczy norm emisji i ich pomiarów WLTP. Wiec w tym obszarze będzie tylko coraz gorzej , a nie lepiej.
Dlatego nie sądze - po tylu próbach - że Hyundai wreszcie ogarnie temat sam. Wiec szukam jakiegoś workaround który doraźnie pozwoli
zaradzić uciążliwym następstwom "ekologi". Na razie nic lepszego nie widać na horyzoncie. :?

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz

Post autor: Zibi70 » 26 sty 2024, 18:54

user001 pisze:
26 sty 2024, 7:03
Hej, hej, nie odlatuj :-) Bak jest odpowietrzany a paliwo w baku jest w ciągłej cyrkulacji między silnikiem a bakiem. Ilość paliwa nie ma znaczenia.
Ja tam nigdzie nie odlatuję.
Dla zjawiska skraplania ilość paliwa ma znaczenie i to podstawowe. Im większa jest objętość powietrza i im większa jest powierzchnia ścian baku, które są narażone na wahania temperatury powietrza (zwłaszcza w pobliżu tzw. punktu rosy - poniżej 5 st. C), tym skuteczniejszy proces skraplania. Powietrze zawiera w sobie wilgoć, powierzchnia ścian zbiornika (zwłaszcza stalowego) to miejsce jej wytrącania i osadzania się pod wpływem różnic temperatur. Woda nie skrapla się tam, gdzie ściany zbiornika są zalane paliwem.

Wydawało mi się to dość oczywiste, ale skoro nie jest, to żeby się nie mądralować polecam źródła niezależne. Pierwsze z brzegu:
1. https://www.autocentrum.pl/publikacje/p ... pod-korek/
2. https://tec2000.pl/woda-w-paliwie-diese ... ie-pozbyc/
3. https://rallyservice.pl/blog/wilgoc-w-z ... ja-usunac/
Po wtóre, do skraplania dochodzi nie wtedy kiedy samochód jeździ, a wtedy kiedy stoi. A stoi zazwyczaj przez większą część doby.
Mam nadzieję, że pomogłem.

Dreaminalist pisze:
26 sty 2024, 16:25
Od siebie chciałbym dodać ( dla jasności ) , że nie mam, ani nie miałem nic wspólnego z producentem , ani dystrybutorem rzeczonego środka, poleconego
przez Kolegę Zibiego. Więc nie jest to żadna kryptoreklama. :D

I tak w pełnej rozciągłości zgadzam się z Kolegą Pino , że nie po to kupiliśmy nowe auto w salonie żeby roboć jakieś kombinacje.
Ale wygląda na to , że sprawa jest złożona i dotyczy norm emisji i ich pomiarów WLTP. Wiec w tym obszarze będzie tylko coraz gorzej , a nie lepiej.
Dlatego nie sądze - po tylu próbach - że Hyundai wreszcie ogarnie temat sam. Wiec szukam jakiegoś workaround który doraźnie pozwoli
zaradzić uciążliwym następstwom "ekologi". Na razie nic lepszego nie widać na horyzoncie. :?
No to ja się przyznam... Tadam...
Jestem głęboko zakonspirowamym, tajnym agentem i szpiegodystrybutorem K2 8-)

A tak poza tym, to nie. Nie stosowałem K2, nigdzie nie napisałem, że polecam. Zobaczyłem reklamę więc wrzuciłem.
Każdy ma swój własny wybór.
Jedni wolą płacić za 98 jak za miły wieczór w agencji towa... znaczy artystycznej w Wiedniu, inni wolą godzinami zwiedzać okolicę piłując silnik na S-kach III biegu, inni lubią bulić jak za zboże za wypalanie w ASO, a inni... Cóż - może będą chcieli spróbować tego specyfiku rujnując się na 20 zł. Wg mnie to jedna z tańszych opcji.
Oczywiście w pełni i w całej rozciągłości zgadzam się, że tak nie powinno być, że kupujemy samochód i trzeba się użerać z GPF, ale - hmmm... A jakie są alternatywy?

A tak... Można pisać do HMP albo zgłosić reklamacje do serwisu.
Mniej więcej tak:
Obrazek
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:

user001
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 T-GDI 48V
Skrzynia: Automat DCT

Post autor: user001 » 26 sty 2024, 19:24

Zibi70 pisze:
26 sty 2024, 18:54
Ja tam nigdzie nie odlatuję.
Dla zjawiska skraplania ilość paliwa ma znaczenie i to podstawowe. Im większa jest objętość powietrza i im większa jest powierzchnia ścian baku, które są narażone....
A buźkę widział na końcu? Nie odlatuj :-)

A te źródła... z całym szacunkiem to nie źródła, to bełkot. W pierwszym linku piszą "nie tankuj pod korek", w ostatnim "tankuj do pełna"... Tak serio już bez tego całego przedrzeźniania (bo absolutnie nie mam zamiaru ani Ciebie, ani kogokolwiek na tym forum obrażać - więc jeśli poczułeś się urażony to przepraszam) wpływ skraplania w baku jest naprawdę pomijalnie mały. W paliwie mamy inhibitory wiążące resztkową wodę. Zresztą idąc tym tropem rozumowania to ilość wody w baku tylko musiałaby rosnąć wraz z biegiem eksploatacji samochodu od 0 do 100% a tak się nie dzieje.
No chyba, że jednak zatankować pod korek - górą wyrzuci :lol:

Zibi70 pisze:
26 sty 2024, 18:54
A tak poza tym, to nie. Nie stosowałem K2, nigdzie nie napisałem, że polecam. Zobaczyłem reklamę więc wrzuciłem.
Każdy ma swój własny wybór.
Akurat super, że wstawiłeś - ja na pewno przetestuję.

mczelny2401
Weteran
Twój samochód: 1.6 T-GDI

Post autor: mczelny2401 » 26 sty 2024, 19:48

Obrazek

To może tak dla odmiany w moim Leonie 2.0 TSI z 2019r tak wygląda sprawa z filtrem GPF. Auto ma aktualnie 60 tys. km i głównie zamula go żona w koło komina ale nigdy nie było problemu z filtrem. Kolejna sprawa że sterownik po dziś dzień nie zanotował aktywnego wypalania, więc jak widać da się zrobić bezproblemowy GPF ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz

Post autor: Zibi70 » 26 sty 2024, 23:18

user001 pisze:
26 sty 2024, 19:24
A buźkę widział na końcu? Nie odlatuj :-)

A te źródła... z całym szacunkiem to nie źródła, to bełkot. W pierwszym linku piszą "nie tankuj pod korek", w ostatnim "tankuj do pełna"... Tak serio już bez tego całego przedrzeźniania (bo absolutnie nie mam zamiaru ani Ciebie, ani kogokolwiek na tym forum obrażać - więc jeśli poczułeś się urażony to przepraszam) wpływ skraplania w baku jest naprawdę pomijalnie mały. W paliwie mamy inhibitory wiążące resztkową wodę. Zresztą idąc tym tropem rozumowania to ilość wody w baku tylko musiałaby rosnąć wraz z biegiem eksploatacji samochodu od 0 do 100% a tak się nie dzieje.
No chyba, że jednak zatankować pod korek - górą wyrzuci :lol:

Akurat super, że wstawiłeś - ja na pewno przetestuję.
Spokojnie, spokojnie :)
Ja zaraz taki obrażalski nie jestem. :?

Trochę wyjaśnię też ten "bełkot":
Co do "tankuj do pełna" - to znaczy do pełnego baku. Uznaje się, że do pierwszego odbicia pistoletu dystrybutora.
Tankowanie pod korek - to co innego. Zatankowane pod korek masz wtedy, kiedy paliwo widać w rurze wlotowej. Uznaje się, że tak się nie powinno tankować ze względu na możliwość zalania i uszkodzenia filtra węglowego odpowiedzialnego za odpowietrzanie baku i pochłanianie oparów paliwa. W niektórych konstrukcjach mogą dochodzić kłopoty z odpowietrzaniem + ciśnieniem przy obiegu powrotnym.

Mam nadzieję, że teraz jest bardziej zrozumiale, bo tego "bełkotu" jest wszędzie pod dostatkiem. Pewnie dlatego, że takie są po prostu prawa fizyki.
Inhibitory oczywiście - są.
GPF bezobsługowy też jest.
No... Przynajmniej teoretycznie :D
Wpływ tej wody na spalanie też jest jedynie teoretyczny - o czym napisałem parę postów wyżej. Cała dyskusja o skraplaniu wody w zbiorniku służy tylko wyjaśnieniu skąd może się brać woda w paliwie i swój początek wzięła z pomysłu, że może to owa woda jest źródłem poroblemów z GPF (nie sądzę) + rozważań jednego z kolegów nad dodaniem denaturatu do paliwa (co wydało mi się ambitnym pomysłem wobec wszechobecnych płaczów, że przejście z E5 na E10 wykończy GPF do cna) - takie trochę leczenie dżumy cholerą :mrgreen:

@mczelny2401 - nie chcę Cię martwić ale jak nic masz zepsuty GPF. Bierz tego Leona i ratuj! Jedź do Hyundaia - naprawią - zacznie działać i się wypalać. Nadrobi zaległości i w ogóle!
Będzie Pan zadowolony :D
Ostatnio zmieniony 26 sty 2024, 23:29 przez Zibi70, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu