W punkt.user001 pisze: ↑23 sty 2024, 22:29Dokładnie. Tym bardziej, że co to jest ten status? Przecież on nie mówi na podstawie rzeczywistych pomiarów ile jest sadzy wewnątrz filtra (choćby dlatego, że nie ma czujników ciśnienia przed i za urządzeniem) - tylko jakiś nieznany wszystkim algorytm wylicza, że skoro spaliłeś tyle a tyle paliwa w takich warunkach pracy to sadzy powinno być tyle więc trzeba wypalić. Chyba
No właśnie jak tak oglądam na przykład odcinki Auto Dyżur by Ekg , to oni tam posługują się np. Ross-Tech LLC VCDS i za pomocą tego narzędzia są w stanie sprawdzić różnicę ciśnień i tym samym oszacować
poziom zapełnienia filtra. Ale to soft dedyk dla VAG-a. O podobnym dla Hyundai-a nie słyszałem , pewnie jakiś jest , ale tylko dla ASO . My z poziomu CarScannera , czy innych takich amatorskich appek nic nie zdziałamy w kwest takiego pomiaru.
Tutaj bez oszacowania różnicy ciśnień nie idzie zgadnąć, czy rzeczywiście zmiana State GPF-a wynika z zapełnienia, czy jest to akcja prewencyjna algorytmu. Bo wydaje mi się ,daniel.tucson4 pisze: ↑23 sty 2024, 22:39( ... ) aby zapobiec nagromadzeniu alarmującej ilości sadzy. ( ... )
że wczoraj to była taka właśnie akcja prewencyjna.
I to nie było wypalenie filtra , tylko jego "reset" , na podstawie "wciśnięcia Trzech Króli " : czwarty bieg; obroty powyżej 4500 obr/min; temperatura powyżej 650 stopni ;
Wtedy sterownik dostaje sygnał do resetu flagi State ( o ile filtr fizycznie jest w porządku ).
Właśnie zastanawiam się czemu po 1-szym stycznia 2024 algorytm stał się taki nadpobudliwy, no i wychodzi na to , że to chyba benzyna E10 jest głownym podejrzanym.daniel.tucson4 pisze: ↑23 sty 2024, 22:39Secundo tankuję od 2024 98 E5 TYLKO A, jak... kto mi zabroni
Więc - wygląda na to - że NX4 nie tylko już nie nadaje się do "jazdy po mieście" , ale również do jazdy na benzynie E10
Jak wypale bak do końcówki to przejdę na Verva 98 E5 i zobaczymy jak się będzie sytuacja rozwijała