Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Masz problem z układem wydechowym - Tucson NX4? Zapchany DPF lub problemy z GPF - napisz tutaj.
user001
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6 T-GDI 48V
Rok produkcji: 2023
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Biały

Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Post autor: user001 » 25 sty 2024, 8:13

Dreaminalist pisze:
25 sty 2024, 7:41
A jak to wpływa na degradacje oleju silnikowego? Czy tak jak w ropniakach trzeba by skrócić do powiedzmy 7 tyś km. przebieg między wymianami ?
W ropniakach przy suchych DPF jest dotrysk ON do puszki filtra celem podwyższenia temperatury wewnątrz. Często kierowca nie wie, że trwa wypalanie i potrafi wyłączyć silnik w trakcie jego trwania. To powoduje, że część ON z dodatkowego wtryskiwacza odprowadzane jest do skrzyni korbowej, co powoduje wzrost poziomu oleju oraz jego rozcieńczenie i utrata jakości.
W benzyniakach nie powinno mieć nic takiego miejsca, albo jest coś o czym nie wiem.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Skrzynia: Manual
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 25 sty 2024, 11:24

user001 pisze:
25 sty 2024, 8:13
W ropniakach przy suchych DPF jest dotrysk ON do puszki filtra celem podwyższenia temperatury wewnątrz. Często kierowca nie wie, że trwa wypalanie i potrafi wyłączyć silnik w trakcie jego trwania. To powoduje, że część ON z dodatkowego wtryskiwacza odprowadzane jest do skrzyni korbowej, co powoduje wzrost poziomu oleju oraz jego rozcieńczenie i utrata jakości.
W benzyniakach nie powinno mieć nic takiego miejsca, albo jest coś o czym nie wiem.
Dzięki za odpowiedź , a jeśli jeszcze mogę spytać ... to czy stosowanie trybu SPORT , zamiast NORMAL , cos by tu mogło pomóc ,
czy tylko okładziny sprzęgła by bardziej obrywały , a dla GPF-a to i tak wszystko jedno :?: :?: :?:

user001
Nowicjusz

Post autor: user001 » 25 sty 2024, 12:47

Dreaminalist pisze:
25 sty 2024, 11:24
Dzięki za odpowiedź , a jeśli jeszcze mogę spytać ... to czy stosowanie trybu SPORT , zamiast NORMAL , cos by tu mogło pomóc ,
czy tylko okładziny sprzęgła by bardziej obrywały , a dla GPF-a to i tak wszystko jedno :?: :?: :?:
Nie potrafię udzielić prawidłowej odpowiedzi.

user001
Nowicjusz

Post autor: user001 » 25 sty 2024, 13:30

Dreaminalist pisze:
25 sty 2024, 11:24
Zresztą spróbuję udzielić odpowiedzi ale zaznaczam, że to tylko moje przypuszczenia, a nie chce mi się sprawdzać... :-)
Nie wierzę, że sterownik silnika zmienia skład mieszanki pomiędzy trybami jazdy. Są one tylko wirtualne. Gdyby skład ulegał zmianie (w sensie bardziej lub mniej bogata - czemu przeciwdziała przecież czujnik spalania stukowego) to na biegu jałowym zmieniając tryby ECO/NORMAL/SPORT słyszelibyśmy zmianę w działaniu silnika. U mnie nic takiego nie zachodzi, dźwięk się nie zmienia, obroty się nie zmieniają, a poza tym to niszczyłoby silnik bo producent miałby niestechiometryczne spalanie (nie poszliby w to). Więc:
- tryby jazdy wpływają tylko i wyłącznie na inny, mniej lub bardziej agresywny stopień otwarcia przepustnicy, identycznie jak jest w przepustnicach/rollgazach firewire w motocyklach gdzie też mamy mapy sterowania przepustnicami; w tym celu montowane są też sterowniki przepustnicy, czujniki kąta otwarcia i całe inne dziadostwo za które i tak finalnie płacić musimy, etc...
- w skrzyniach automatycznych i DCT dochodzi również inny sposób sterowania pracą przełożeń (wyżej niżej lub więcej/mniej ms na zmianę).
I to tyle. Jeśli miałbym postawić na to pieniądze to odpowiedź brzmiałaby właśnie tak :-)

I teraz do meritum. Agresywniejsze wysterowanie całości musi wpływać na temperatury spalin (więcej spalonego paliwa w jednostce czasu) ale IHMO różnica jest niewielka bo po przyspieszeniu kiedy auto jedzie v=const całość się wystudza. Chyba, że ciągle przyspieszamy i hamujemy - ale tu wchodzi właśnie zużycie choćby tych okładzin sprzęgieł...

To są problemy, które producent z całą pewnością mógłby łatwo rozwiązać ale tego nie robi ze względu na koszty. Kasa misiu kasa - to klucz. Często przy takich projektach są przypisani konkretni ludzie to konkretnych biur, projekt się kończy, część ludzi dostaje awanse, część już pracuje nad innymi projektami i po prostu producentowi nie opłaca się wracać do rozwiązywania tych problemów. Akurat z GPF jak wynika z ogólnych informacji ktoś miał zamysł taki, że zróbmy: sterownik monituje zapchanie filtra jeśli przez x czasu podczas poruszania się pojazdu z x prędkością nie było osiągnięte x temperatury. Ale to nie jest rzeczywisty pomiar tylko wyliczany przez Kima.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 25 sty 2024, 16:59

@user001 wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź i wyrozumiałość na moją pytajskość :)

Ale niestety oznacza to , że mamy teraz chyba spory problem ...
Postanowiłem - korzystając z wolnej chwili - wykonać dzisiaj taki mały , nazwijmy to "eksperyment procesowy" :mrgreen:
Temperatura plus 8 stopni Celsjusza. Ciśnienie w oponach 2,4 bara na zimnej , do 2,6 na ciepłej. Paliwo V-Power 95 E10 .
Ruch mieszany.

Ale po kolei :
I)
1.1) Hyundai twierdzi , że aby prawidłowo eksploatować pojazd należy wykonać przejaz nie krótszy niż 8 km , lub 16 w przypadku niskiej temperatury.
1.2) Wypalenie sadzy w filtrze następuje przy temperaturze 650 stopni Celsjusza ( mierzonej w filtrze GPF , a nie na katalizatorze ).
1.3) Filtr GPF jest bezobsługowy - powinien wypalać się sam , na bierząco ( przy prawidłowej ekspoatacji).
1.4) Cyklem wypalania steruje sterownik.
II)
2.1) Pierwszy przejazd na zimnym silniku - 35 kilometrów , ruch mieszany. Raczej startałem się przepisowo.
2.2) Drugi przejazd na ciepłym silniku - 8 kilometrów, ruch mieszany. Też raczej przepisowo.
2.3) Dla porównania dodaje ponownie zrzut z wtorku z "wypalania" nr.4.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 25 sty 2024, 17:01

Jak widać tylko na odcinku drogi ekspresowej gdzie można było w miarę legalnie i bezpiecznie popiłować silnik powyżej 4500 obr./ min. udało się osiągnąć temperaturę
około 650 stopni C. Przy normalnej jeździe jest to niewykonalne. Więc jak ten filtr ma się sam wypalać ?
Czy to coś z mapą silnika ?
Może to się zmieniło u Mnie po przeglądzie po 24-mcach ?
:?

Paula7
Świeżak
Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6
Rok produkcji: 2022
Kolor: czarny

Post autor: Paula7 » 25 sty 2024, 20:31

Dreaminalist pisze:
20 sty 2024, 18:09
Witamy Panią ,
Hmmm .... wypalanie chemiczne :?: :?: :?:
Czy wie Pani coś więcej na temat tegoż wypalania ? Jakim środkiem to zrobili i w jaki sposób ( statycznie ? , czy zalali i jeździli ? ) .
Dziękujemy z góry za odpowiedź :)
Witam,

W zasadzie to nic mi takiego nie powiedzieli wtedy, mówili jedynie coś o zastosowaniu jakichś środków. Niestety nie mam takiej wiedzy jak Panowie więc nic więcej nie mogę w tym temacie powiedzieć.

Natomiast zaczęło mnie teraz niepokoić spalanie, jakie powinno być u mnie to jest 9.7 L wydaje mi się dosyć dużo :( czy tak powinno być? czy może wskazywać na jakiś problem?

Paula7
Świeżak
Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6
Rok produkcji: 2022
Kolor: czarny

Post autor: Paula7 » 25 sty 2024, 20:33

daniel.tucson4 pisze:
20 sty 2024, 22:06
Dziękujemy, metoda przyśpieszania i zwalniana gazu była wielokrotnie poruszana na podstawie biuletynu od HMP.

Miłego użytkowania tego wspaniałego auta oraz niniejszego równie zacnego Forum. :D
:) Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 25 sty 2024, 21:47

Paula7 pisze:
25 sty 2024, 20:31
Witam,

W zasadzie to nic mi takiego nie powiedzieli wtedy, mówili jedynie coś o zastosowaniu jakichś środków. (...)
Czyli w sumie standard w ASO , nic nie wiedzą, do niczego się nie przyznają :mrgreen:
Cytując klasyka :
" Nigdy do niczego się nie przyznawaj,(...) znajdą ci dolary w kieszeni, to mów, że to pożyczone spodnie, a jak cię złapią na kradzieży za rękę, to mów, że to nie twoja ręka. Nigdy się nie przyznawaj." :P :P :P
Paula7 pisze:
25 sty 2024, 20:31
Natomiast zaczęło mnie teraz niepokoić spalanie, jakie powinno być u mnie to jest 9.7 L wydaje mi się dosyć dużo :( czy tak powinno być? czy może wskazywać na jakiś problem?
Normalne spalanie ( przed styczniem 2024) wychodziło u mnie w widełkach od 6 do góra 8 litrów ( przy piłowaniu ) .
Obecnie widzę również u siebie spalanie na poziomie 8 do 9 litrów :shock: :shock: :shock:
Czyli wskazuje to na to , że silnik jakby nie dogrzany i dotyskuje więcej paliwa ... no ale przecież plus 8 stopni za oknem .... :P

mczelny2401
Weteran
Twój samochód: 1.6 T-GDI

Post autor: mczelny2401 » 25 sty 2024, 22:30

Koleżanka zapewne sugeruje się wynikiem na dole licznika, a tam jest kilka możliwości ustawień. Jak ma ustawione od uruchomienia czy od tankowania to wyniki zwłaszcza teraz mogą być wysokie

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu