Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6
- Rok produkcji: 2022
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: czarny
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
Witam,
Jestem nowa na forum, ale przeczytałam każdą odpowiedź w tym wątku na temat problemu z filtrem.
Niestety u mnie również pojawiła się ta kontrolka, za 1 razem przy wymianie oleju po kilku tys. kilometrów, zrobili wypalanie chemiczne w serwisie "gratis".
Teraz kontrolka zapaliła się przy 11 000 km, umówiłam się do serwisu i zaproponowano mi odpłatnie jazdę z Panem serwisu w celu wypalania.
Zrezygnowałam gdyż chciałam spróbować sama, próbowałam początkowo 3 bieg, prędkość powyżej 80 km/h 3000 - 4000 tys. obrotów.
Jechałam tak S3 na Świnoujście 50 km i niestety nie udało się, potem zdecydowałam się jechać już normalnie tłumacząc sobie, że się nie udało i dłużej nie będę go cisnąć.
W drodze powrotnej spróbowałam jednak jechać na 4 biegu z prędkością 130 km/h utrzymując przez 10 minut 4000 tys. obrotów tak jak ktoś wspomniał w tym wątku. Po 10 minutach przyśpieszyłam do 4500 tys. obrotów, puściłam gaz ( powtórzyłam to z 3 razy ) kontrolka zgasła.
Zatem bardzo dziękuje za wszystkie tutaj wasze rady.
Pozdrawiam
Jestem nowa na forum, ale przeczytałam każdą odpowiedź w tym wątku na temat problemu z filtrem.
Niestety u mnie również pojawiła się ta kontrolka, za 1 razem przy wymianie oleju po kilku tys. kilometrów, zrobili wypalanie chemiczne w serwisie "gratis".
Teraz kontrolka zapaliła się przy 11 000 km, umówiłam się do serwisu i zaproponowano mi odpłatnie jazdę z Panem serwisu w celu wypalania.
Zrezygnowałam gdyż chciałam spróbować sama, próbowałam początkowo 3 bieg, prędkość powyżej 80 km/h 3000 - 4000 tys. obrotów.
Jechałam tak S3 na Świnoujście 50 km i niestety nie udało się, potem zdecydowałam się jechać już normalnie tłumacząc sobie, że się nie udało i dłużej nie będę go cisnąć.
W drodze powrotnej spróbowałam jednak jechać na 4 biegu z prędkością 130 km/h utrzymując przez 10 minut 4000 tys. obrotów tak jak ktoś wspomniał w tym wątku. Po 10 minutach przyśpieszyłam do 4500 tys. obrotów, puściłam gaz ( powtórzyłam to z 3 razy ) kontrolka zgasła.
Pozdrawiam
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: Biały
Moje gratulacje dla PaniPaula7 pisze: ↑20 sty 2024, 16:01Witam,
Pozdrawiam
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Witamy Panią ,
Hmmm .... wypalanie chemiczne
Czy wie Pani coś więcej na temat tegoż wypalania ? Jakim środkiem to zrobili i w jaki sposób ( statycznie ? , czy zalali i jeździli ? ) .
Dziękujemy z góry za odpowiedź
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI Smart 2WD
- Rok produkcji: 2023
- Kolor: Silky Bronze
Witam ponownie,
Po ~2 miesiącach oraz ~2 tys przejechanych km, do tego po ~ 4 tyg jazdy czysto miejskiej (odcinki 2-12 km) mamy powtórkę z kontrolką GPF. W międzyczasie na przeglądzie na 15 tys (dzień wcześniej) dowiedziałem się, że nie ma żadnego nowego softu do tego sterownika, a problemem jest niekoniecznie sadza (?), tylko być może zbierająca sie woda (??) którą trzeba "wydmuchać" z układu. Wysłałem ponownie prośbę o oficjalne stanowisko serwisu (poprzednie zignorowali) w tej sprawie. Zobaczymy czy odpiszą tym razem.
Pozdrawiam!
Po ~2 miesiącach oraz ~2 tys przejechanych km, do tego po ~ 4 tyg jazdy czysto miejskiej (odcinki 2-12 km) mamy powtórkę z kontrolką GPF. W międzyczasie na przeglądzie na 15 tys (dzień wcześniej) dowiedziałem się, że nie ma żadnego nowego softu do tego sterownika, a problemem jest niekoniecznie sadza (?), tylko być może zbierająca sie woda (??) którą trzeba "wydmuchać" z układu. Wysłałem ponownie prośbę o oficjalne stanowisko serwisu (poprzednie zignorowali) w tej sprawie. Zobaczymy czy odpiszą tym razem.
Pozdrawiam!
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6T GDI 2WD
- Rok produkcji: 2022
- Kolor: Sunset Red
Coraz ciekawsze informacje, o to chodzi właśnie. Zastanawiam się czy jest sens karmić Handeja Pb 98, skoro producent zaleca Pb 95, tak E5 jak i E10. A gdyby tak w celu zapobiegania skraplaniu się wody w układzie paliwowym wlać co jakiś czas "bryndkę" tak jak dawniej się to robiło ?
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Z tą wodą, to ciekawy wątek , aczkolwiek tak się zastanawiam jak przy temperaturach 400 - 600 stopni Celsjusza jakie panują w GPF-ie
ta woda może tam się gromadzić i zalegać
A sprawa może się nasilić - spekulacja - ponieważ pojawiły się głosy , że od przyszłego roku , czyli modele 2025 podobno ze względu na
normy emisji mają dostać nowy , zdławiony soft . A to może się odbić - o ile te głosy są prawdziwe - jeszcze bardziej na kondycji GPF-a
ta woda może tam się gromadzić i zalegać
A sprawa może się nasilić - spekulacja - ponieważ pojawiły się głosy , że od przyszłego roku , czyli modele 2025 podobno ze względu na
normy emisji mają dostać nowy , zdławiony soft . A to może się odbić - o ile te głosy są prawdziwe - jeszcze bardziej na kondycji GPF-a
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
O tej wodzie też usłyszałem w ASO jak również to, że rok temu miał być nowy soft.
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Czekaj, czekaj...Marko pisze: ↑21 sty 2024, 17:24Coraz ciekawsze informacje, o to chodzi właśnie. Zastanawiam się czy jest sens karmić Handeja Pb 98, skoro producent zaleca Pb 95, tak E5 jak i E10. A gdyby tak w celu zapobiegania skraplaniu się wody w układzie paliwowym wlać co jakiś czas "bryndkę" tak jak dawniej się to robiło ?
Chcesz do paliwa ze zwiększoną domieszką alkoholu (E10) dodać więcej alkoholu?
Hmmm...
No to ten... Znaczy eeee... Poczekaj... Przecież wszyscy płaczą, że przez wzrost domieszki alkoholu z E5 (4,9%) na E10 (5,1%) to im się zaraz GPF zapcha i bidoki tankują E5 PB98 buląc jak za kawior
Dobra - trochę sobie żartuje - ale popatrzcie do czego prowadzi robienie ludziom wody z mózgu.
Co do meritum. Wydaje mi się (ale zaznaczam - wydaje mi się), że raczej trudno będzie utrzymać się skroplonej wodzie w filtrze którego temperatura pracy to ponad 200 st C. Nie wierzyłbym w takie dziwne pomysły. Ludzie kiedy czegoś nie rozumieją wymyślają różne dziwne rzeczy od których rośnie sprzedaż folii aluminiowej (bo te czapeczki takie nietrwałe - pewnie to spisek producentów aluminium).
Idąc w kierunku rozwiązania - a może to... https://k2.com.pl/blog/co-to-jest-filtr-gpf/[url][/url]
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
I za każdym razem lać preparat za 2 dyszki, czyli koszt 3l benzyny
Pomijając to, że producent nie przewiduje żadnych dodatków.
Zobacz komentarz "Najprawdopodobniej pomaga, ale żeby mieć 100% pewności polecam co jakiś czas przejechać się samochodem autostradą i wypalić filtr GPF"
Pomijając to, że producent nie przewiduje żadnych dodatków.
Zobacz komentarz "Najprawdopodobniej pomaga, ale żeby mieć 100% pewności polecam co jakiś czas przejechać się samochodem autostradą i wypalić filtr GPF"