Tak, manual startuje w normal, zgodnie z instrukcją.
Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
Oni w dup.. mają Europę, u nich oferta od 2.5 litra silnik a nie 1.6... Jak to, Yankesom będziemy wjeżdżać z EURO X
CO jest z tym 1.6 150 konnym?? GPF przytrafia się zarówno manualom jak i automatom? Jest kilka 180 konnych "ofiar"...
Czy wy słyszeliście, aby 230 KM Tucsony miały przedwczesną ikonę GPF
- Romlux
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Napęd 4x4: Nie
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Teal
U mnie zawsze startuje z normala.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1,6
- Kolor: SB
Zawsze z normal
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 T-GDI, 150 KM Executive
- Kolor: Dark Knight
Też tak mam. Szkoda, że nie działa to w ten sam sposób przy systemie start/stop - że jak kończy się jazdę z wyłączonym, to przy następnym uruchomieniu też jest wyłączony.
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDI (180KM), MHEV, PLATINUM, 4WD + Sun, Leather, Safety
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: czarny
w MHEV 7 DCT, zawsze startuje z ECO, co, niestety, nie jest błędem, a zgodne z instrukcją. Ten tryb się do niczego nie nadaje - jedynie do zamulania na ulicach.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 T-GDI, 150 KM Executive
Tak, każdy kogo dotknął ten problem musi go wyraźnie zasygnalizować HMP i sprzedawcy oraz domagać się sensownego jego rozwiązania. W przeciwnym razie po prostu nas zleją. Trzeba robić szum gdzie się da i męczyć ich mailami, pismami, wpisami itp. Ja dziś wysłałem wiadomość do HMP przez formularz kontaktowy na stronie www. To samo zrobię w stosunku do sprzedawcy. Oczywiście spodziewam się, że samo to nic nie da, ale od czegoś trzeba zacząć. Pewnie dostanę gównianą odpowiedź typu "bla bla bla - to nie wada", ale wtedy odpowiem na nią, a w braku dalszej reakcji napiszę oficjalne pismo i wyślę za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. W dalszej kolejności zamierzam zawiadomić rzecznika praw konsumenta i UOKiK oraz zainteresować tematem prasę (najlepiej fachową).daniel.tucson4 pisze: ↑16 lut 2022, 18:30Wy "poszkodowani" wszyscy musicie PISAĆ oficjalnie równolegle oficjalne pismo reklamacyjne do ASO i HMP z reżimem 30-dniowej odpowiedzi.
Na razie nie ma innej opcji. Powodzenia.
Trzeba także przygotować się na czarny scenariusz, tzn. że nie będzie żadnych systemowych rozwiązań i wtedy zostaje droga prawna. Żeby zaś na tę drogę wejść z szansami na sukces trzeba mieć odpowiedni materiał dowodowy, którym będzie przede wszystkim korespondencja z HMP i sprzedawcą oraz oczywiście udokumentowane problemy z GPF (warto robić sobie notatki, co, gdzie kiedy i jak się wydarzyło). Ja np. przy następnym zapaleniu się kontrolki i wizycie w ASO wymuszę na nich, że wpisali mi zgłoszenie do książki serwisowej wraz z adnotacją o dwóch poprzednich wizytach i wykonanych przez nich czynnościach.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Hyundai Tucson 1.6 GDI
- Kolor: Silky Bronze
Przejechałem ok.30km, oczywiście płynna jazda na drodze krajowej jest dość utrudniona i chyba pojadę na autostradę. Przed pierwszym wypaleniem i pierwszą wizytą w ASO stosowałem się do zaleceń w książce serwisowej czyli : jazda na biegu wyższym niż 3, obroty silnika powyżej 2500. Przejechałem ok.60km i ...nic, jak świeciła tak świeci. Dopiero sugestia mechanika aby olać instrukcję, jechać z obrotami 3500-4000 przyniosła efekt zamierzony. Tak było za pierwszym razem, wczoraj przy ponownej próbie, wypalić filtra się nie udało. Może to wina zbyt małej ilości paliwa w zbiorniku ( zapas na ok.180km)???
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Materiał dowodowy - pokazujący częstotliwość problemu i skalę, zbieramy powolutku tutaj - problemy-gpf-ankieta-tylko-dane-bez-dyskusji-t1928.htmlBibusz pisze: ↑17 lut 2022, 8:30Żeby zaś na tę drogę wejść z szansami na sukces trzeba mieć odpowiedni materiał dowodowy, którym będzie przede wszystkim korespondencja z HMP i sprzedawcą oraz oczywiście udokumentowane problemy z GPF (warto robić sobie notatki, co, gdzie kiedy i jak się wydarzyło). Ja np. przy następnym zapaleniu się kontrolki i wizycie w ASO wymuszę na nich, że wpisali mi zgłoszenie do książki serwisowej wraz z adnotacją o dwóch poprzednich wizytach i wykonanych przez nich czynnościach.
Idzie powoli bo mam wrażenie, że Ci którzy spotkali się z problemem są już trochę zmęczeni sprawą, wyładowali się w ASO, na fb czy w tym wątku i już nie każdy ma natchnienie do wypełnienia ankiety - ale zachęcam bo dane będą potrzebne.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!