Tucson TL
Zużycie oleju 1.6 GDI

Masz problem z silnikiem lub osprzętem silnika - Tucson TL? Napisz tutaj.
Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Polar white
Kontakt:

Re: Zużycie oleju 1.6 GDI

Post autor: Tucson » 29 cze 2025, 12:19

Kontynuacja tematu. Spalanie oleju w moim silniku zmniejszyło się ale nie do akceptowalnego poziomu.

Płukanka pomogła i poszedłem dalej tym tropem.

Wg mnie ten bezpośredni wtrysk zabija większość silników aktualnie, a z okazji że żona jeździ w 90% wokół domu na krótkich odcinkach - tendencja do odkładania się tego syfu jest jeszcze większa.

Zatem, wyjechały świece zapłonowe, nomen omen były już do wymiany - auto ma 100 tys km aktualnie. Tak czy siak były zapierdzielone nagarem.

Przy okazji pomiar sprężania na tłokach, w 2 z nich wartości zaniżone - czułem już wcześniej że auto na ciepłym lekko przebiera na obrotach.

Silnik rozgrzany do 45 stopni, tłoki ustawione w pozycji neutralnej. Wlana płukanka bezpośrednio do cylindrów: VeryLube Anticarbon - warto od razu kupić kilka sztuk.

Powtórka potem jeszcze 2x z pozostawieniem tego na noc.

Ponowny pomiar sprężania - i ku mojemu zdziwieniu - wszystko W NORMIE! Pierścienie puściły.
Wymieniłem olej i zobaczymy teraz. Silnik chodzi teraz ciszej i bardziej aksamitnie - może też nowe świece mu pomogły.

Mam nadzieję że spalanie oleju teraz ustanie. Niestety cała ta ekologia zabija nasze kochane autka :-(
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum

Awatar użytkownika
Speedor
Autor
Twój samochód: 1,6 GDI Style
Napęd 4x4: Tak
Kolor: PolarWhite

Post autor: Speedor » 29 cze 2025, 17:28

Daj koniecznie znać jak ze spalaniem oleju.

jurnystefan
Świeżak
Twój samochód: 1.6 GDI Comfort
Rok produkcji: 2019
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: szary

Post autor: jurnystefan » 03 lip 2025, 13:32

Napisz, proszę, wyniki pomiaru sprężania przed i po.
Ja, póki co, zrobiłem 3,5 tys km od procesu płukania, więc wstrzymam się od swoich spostrzeżeń. Nabiję jeszcze trochę km.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu