Tucson TL
Zakup Tucsona - jaki silnik wybrać?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie Hyundai Tucson TL 2015-2020?
MirS
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 GDI Comfort + Navi
Kolor: Fiery Red

Re: Zakup Tucsona jaki silnik wybrać

Post autor: MirS » 17 mar 2017, 8:13

Tez miałem dylemat co wybrać. Ale szybko się go pozbyłem .
Mieszkam we Wrocławiu i wiekszość jazdy to na miejscu . Dwa razy do roku wyjazd na urlop + kilkanaście wypadów weekendowych w góry. Przebiegi to około 15 000km na rok.
Moje miasto zgłosiło akces do " Zielonej stolicy Europy w 2019 r. " a co za tym idzie zaczną wprowadzać ograniczenia w ruchu miejskim . Jak znam życie to pierwsze po du....e dostaną diesle. Już dziś za darmo w centrum parkować mogą jedynie elektryki i hybrydy po wniesieniu niewielkiej opłaty rocznej. Ci co znają Wrocław to wiedza jak ciężko zaparkować w centrum. Ponadto co chwilę czytam, że kolejne miasto w Europie wprowadza zakaz wjazdu dla pojazdow z silnikiem diesla po 2020 r. Paryż, Madryt, Barcelona, Ateny, Frankfurt, .... .Jak tak dalej pójdzie to zanim skończy mi się gwarancja na Tucsa to gdybym nie wybrał benzyniaka , jeździł bym tylko między miastami, a nie do miasta :lol:

Julek

Post autor: Julek » 19 mar 2017, 17:13

Witam. Zastanawiam się nad zakupem Tucsona. Z założenia auto ma służyć do jazdy po mieście i sporadyczne wyjazdy wakacyjne dla dwóch osób. Szacowany przebieg na rok w okolicy 15-17 tys, a więc nie wiele. Z tego powodu diesel zdecydowanie odpada. Z silników benzynowych w grę wchodzi raczej wolnossący. Niestety, w poprzednim aucie posiadałem turbo i mam złe wspomnienia. Auto miało świetną dynamikę, ale też sporo usterek i to poważnych - dwumasa (kojarzona kiedyś tylko z dieslami, coraz częściej trafia do jednostek benzynowych wyposażonych w doładowanie), awaria - wymiana (po 40 tys !) skrzyni biegów (z tego co czytałem na tym forum problemy też są aktualnie w silnikach T GDI), problemy z turbiną itd...
Z tego co opisałem wybór niby prosty, jedyny możliwy - 1.6 GDI. Mam jednak spore wątpliwości czy ten silnik nie jest aby za słaby.
Co o tym sądzicie użytkownicy tego pięknego auta ? Przekonacie mnie ? To co, pomożecie ? Poproszę o informację, szczególnie od użytkowników GDI - kupilibyście ponownie Tucsony z silnikiem wolnossącym ?
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi !
Ostatnio zmieniony 20 mar 2017, 0:09 przez Julek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Scooter80
Weteran
Twój samochód: Tucson 1.6 GDI Comfort
Kolor: Mircon Grey

Post autor: Scooter80 » 19 mar 2017, 20:17

Jeśli przeczytasz temat o silniku 1,6 GDI na forum to sam stwierdzisz, że warto. Tylko zastanawiam się czy jest sens kupować samochód skoro będziesz nim robic tylko 1.5 tyś na rok . No chyba, że ma służyć jako ten drugi.

losiek
Weteran
Twój samochód: nieważne
Kolor: nieważne

Post autor: losiek » 19 mar 2017, 20:39

Jak na moje potrzeby 1.6 GDI jest idealny. Nic mocniejszego mi do szczęścia nie potrzeba :)
2016 Hyundai Tucson 1.6GDI, Phantom Black

Julek

Post autor: Julek » 19 mar 2017, 21:27

Scooter80 - Przepraszam, wkradł się błąd 15-17 tys na rok miało być. Poprawione. - Dziękuję.

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: TL
Paliwo: Benzyna
Kolor: Polar white
Kontakt:

Post autor: Tucson » 20 mar 2017, 9:30

1.6 bez turbo daje radę i jest OK dla każdego kto nie zamierza swojego samochodu traktować jak pocisk którym chce wystrzelić zza dziadygi wlokącego się 80 km/h w terenie niezabudowanym, 1.6 nie da niezapomnianych wrażeń i przyjemności z szybkiej jazdy, ale odwdzięczy się niskim spalaniem i małą awaryjnością...
Zapraszamy również na Forum Chińskich Aut - https://chaf.pl - Chińskie Auto Forum

Dareek
Forumowicz
Twój samochód: Giulietta
Kolor:

Post autor: Dareek » 20 mar 2017, 10:21

wrobel pisze:
05 lut 2017, 22:27
Z tych 2 ja bym brał 1.6 GDi bez zastanowienia. 1.7 115KM ma osiągi jak stary polonez ;) Ogólnie to się zastanawiam kto wymyślił aby tak słaby silnik montować do tak ciężkiego auta...
No chyba, że można mu bez problemu zrobić chipa do 141+ KM - ale nie wiem co wtedy z gwarancją itd...
Nie zgadzam się - chyba nie jeździłeś tym dieslem- nie patrz na samą moc ale moment obrotowy który jest ponad 120 Nm wyższy od GDI a to jest ważne- w porównaniu do GDI ten diesel to rakieta przyspiesza od praktycznie 1,3 tys obrotów i GDI ze swoim 160 Nm przy 4850 obrotach daleeeko w tyle zostaje. Gdyby nie DPF/FAP czy inne rożnego typu wynalazki ekologiczne propozycja warta rozważenia.
Diesel ma sens jak latasz wiecej poza miastem aby ta ekologia miała czas się oczyścić .
Co do dwumas turbin- powiem tak- problemy zawsze mają ludziska w samochodach używanych bo niestety biorąc pod uwagę koszty napraw to ich użytkownicy drutują i uzdatniajaauta do jazdy - potme kupujesz i jest problem że tyle rzeczy do wymiany i bee.
Ja od kilku dobrych lat mam turbobenzyny i nie mam z nimi jakichkolwiek kłopotów- w sumie przejechane ponad 250 tkm- żadnych turbin czy kół dwumasowych nie musiałem wymieniać czy regenerować.
Choć faktem jest że wiele marek "z założenia" ma felerny osprzęt który ma sie psuć- np silniki TSI - rozrządy , dziury w tłokach czy pęknięte korby, Skrzynie DSG , sławetne skrzyni M32 produkcji Opla.
Alfa Romeo Giulietta TB :mrgreen:

wrobel

Post autor: wrobel » 20 mar 2017, 15:28

Dareek pisze:
20 mar 2017, 10:21
...w porównaniu do GDI ten diesel to rakieta przyspiesza od praktycznie 1,3 tys obrotów i GDI ze swoim 160 Nm przy 4850 obrotach daleeeko w tyle zostaje.
Szczególnie widać to po katalogowym przyspieszeniu od 0 do 100km/h i Vmax które jest takie samo jak w Cinquecento 1.1 :D
No chyba, że producent celowo zaniża w specyfikacji osiągi tego silnika... ;)

Dareek
Forumowicz
Twój samochód: Giulietta
Kolor:

Post autor: Dareek » 20 mar 2017, 15:36

jak widać po Twoim wpisie masz problem z czytaniem tekstu w j. polskim. Nie pisałem o przyspieszaniu do 100 km/h bo to wyznacznik niczego oprócz wpisu katalogowego ale o elastyczności czyli np jedziesz 60 km/h i chcesz sie rozpędzić do 100 km/h np na 5 biegu. :D
Alfa Romeo Giulietta TB :mrgreen:

wrobel

Post autor: wrobel » 20 mar 2017, 16:35

Uwierz mi, że wiem o czy piszę. Oczywiście, że jak będziesz wyprzedzał na 5 biegu od 60-100km/h to 1.7 będzie elastyczniejszy. Ale po to jest skrzynia aby redukować!
A jak już zredukujesz to:
60-100 km/h (s):
1.6gdi - 6.3s 1.7CRDi - 6.6s

80-120 km/h (s):
1.6gdi - 8.7s 1.7CRDi - 9.2s

Wszystkie pomiary tu - http://www.automobile-catalog.com/auta_cmp2.php

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu