Tucson TL
Zakup Tucsona - jaki silnik wybrać?
Re: Zakup Tucsona jaki silnik wybrać
I założone oszczędności na dieslu, idą w dal. Taki urok. Mój właśnie zmienia właściciela i powiem, że mi się udało. Wszystkie awarie auta w ciągu 5 lat, poszły z gwarancji, na sumę ponad 20k !!! Zważywszy, że na starcie koszt o 10k wyższy był od benzyny, a przebieg ma 130kkm, to drogo by wyszła ta oszczędność, gdyby nie pięcioletnia gwarancja.
W Tucsonie masz DPFa, ja nie mam bo mam benzynę

Chyba nie doczytałeś mojego poprzedniego posta:
A w nim mam FAPTak jak pisałem moje poprzednie auto to diesel 2.0 HDi i jest to pierwszy i chyba ostatni diesel jakiego miałem, bo o ile przez 6 lat sprawował się wyśmienicie to teraz jest w nim zapchany filtr cząstek stałych i powoli szykuje się dwumasa.
Tak jeszcze dla ciekawskich - fajny materiał o DPF i FAP
https://www.youtube.com/watch?v=yApmlEVsnh0
https://www.youtube.com/watch?v=yApmlEVsnh0
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort + pakiety
- Kolor: Polar White
Panowie mam "proste" pytanie
. W przyszłym tygodniu zamawiam nowego Tucsona. Wybór jest między 1.6 GDI 132 KM , a 1.7 CRDI 115 KM. Czy ktoś posiada tą najsłabsza wersje diesla? Daje radę ten samochód? Nie będę miał możliwości przetestowania 1.7 CRDI 115 KM.( salon nie posiada
), a zakupu muszę dokonać ze względu na dłuższy wyjazd zagraniczny. Pomoże ktoś?

Z tych 2 ja bym brał 1.6 GDi bez zastanowienia. 1.7 115KM ma osiągi jak stary polonez
Ogólnie to się zastanawiam kto wymyślił aby tak słaby silnik montować do tak ciężkiego auta...
No chyba, że można mu bez problemu zrobić chipa do 141+ KM - ale nie wiem co wtedy z gwarancją itd...

No chyba, że można mu bez problemu zrobić chipa do 141+ KM - ale nie wiem co wtedy z gwarancją itd...
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson III
- Kolor:
Hej, ja mam. Przejechane około 4tys i jestem bardzo zadowolony z silnika. Przesiadłem się z benzyny 1,8 115km i pomimo tych samych koni czuć różnicę pod nogą. Do 120 rozpędza się bardzo dobrze, powyżej 140 spalanie rośnie dość znacznie. Auto ciche i średnie spalanie mam na poziomie 6,5 za ten okres a jest zima. gdybym robił przeloty autostradowe w większości to wówczas rozważył bym większy silnik. Dla mnie jest bardzo dobry.
1,7 CRDI 115km
- marcelini
- Weteran
- Twój samochód: Santa Fe
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kolor: white pearl
Który diesel?
Dzien dobry 
Jestem aktualnie na etapie dopinania ostatecznej wersji auta i o ile mam sprecyzowane oczekiwania odnośnie wyposażenia, to jeżeli chodzi o silnik to prawie codziennie budzę się z inną wizją.
Poczytałem Wasze wypowiedzi nt posiadanych przez Was silników i odczuciach przy ich użytkowaniu. I o ile sprawa benzyny jest dla mnie prosta, to mam teraz zagwozdkę z dieslem.
Obecnie - i wcześniej sporo lat też - użytkuję diesle. Obecnie golf 1.6 tdi 105KM. Jeżdżę sporo (ok 3500 km/m-c) tak w mieście jak i bywają 500 km trasy.
Zacząłem się zastanawiać nad 2.0 136 KM ale jest też w ofercie 1.7 141KM. I tu zaczynają się schody.
Jeżeli macie w swoich autach takie silniki byłbym wdzięczny za opinie

Jestem aktualnie na etapie dopinania ostatecznej wersji auta i o ile mam sprecyzowane oczekiwania odnośnie wyposażenia, to jeżeli chodzi o silnik to prawie codziennie budzę się z inną wizją.
Poczytałem Wasze wypowiedzi nt posiadanych przez Was silników i odczuciach przy ich użytkowaniu. I o ile sprawa benzyny jest dla mnie prosta, to mam teraz zagwozdkę z dieslem.
Obecnie - i wcześniej sporo lat też - użytkuję diesle. Obecnie golf 1.6 tdi 105KM. Jeżdżę sporo (ok 3500 km/m-c) tak w mieście jak i bywają 500 km trasy.
Zacząłem się zastanawiać nad 2.0 136 KM ale jest też w ofercie 1.7 141KM. I tu zaczynają się schody.
Jeżeli macie w swoich autach takie silniki byłbym wdzięczny za opinie
Santa Fe CRDi 4 WD white pearl
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: Który diesel?
Nie mam diesla w prawdzie - ale 1.7 zbiera dobre opinie wśród użytkowników. Rozważ ten silnik.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson
- Kolor:
Re: Który diesel?
Bylem od razu nastawiony na diesla.. i tylko na 2.0 choć jazdę testową miałem 1.7 141KM (bo podobna moc - nie mieli 2.0)
To jest mój trzeci silnik 2.0 diesla... do mniejszej pojemności jakoś nie mam przekonania (ale to jest moja prywatna opinia ! )
prawie 8 tys km - bez zastrzeżeń (również w temp ok -30)
To jest mój trzeci silnik 2.0 diesla... do mniejszej pojemności jakoś nie mam przekonania (ale to jest moja prywatna opinia ! )
prawie 8 tys km - bez zastrzeżeń (również w temp ok -30)
2016 Hyundai Tucson Style
2.0 CRDi 6MT 2WD
Micron Grey
2.0 CRDi 6MT 2WD
Micron Grey