Tucson TL
Zakup Tucsona - jaki silnik wybrać?
-
- Weteran
- Twój samochód: 1,7 Comfort 2WD
- Kolor: Biały
Re: Zakup Tucsona - jaki silnik wybrać?
Ja osobiście przy wyborze ,brałem tylko swoje odczucie , przejechałem sie benzyną ,a wcześniej miałem diesela i powiem ci ze wybrałem znów diesla ,raz spalanie srednie 6,5 litra i charakterystyka diesla mi bardzo odpowiada ,a km.robię podobnie co ty.Wybór twój co wolisz i ktory silnik bardziej ci odpowiada.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.7 CRDi 7DCT
- Kolor: Black Phantom
Ja mam diesla „poprzednika” tej wersji 1.6 crdi , czyli 1.7 crdi
Jak wiemy Hyundai zrezygnowal z silnikow 1.7 z racji wprowadzenia nowej normy emisji spalin. Moj spelnia euro 6, wiec spokojnie na ladnych „kilka” lat mam spokoj
Pod kazdym wzgledem jestem zadowolony z dieselka. Ma moc, a przede wszystkim potezny moment obrotowy, ktory niezle odpycha auto ze startu, jaki i podczas przyspieszania na poszczegolnych biegach
Skrzynia dct dziala genialnie, daje duzo frajdy z jazdy... mozna wrecz powiedziec ze jadąc odpoczywam
Spalanie srednie 7.4 - 7.8 a podczas jazdy predkoscia autostradowa w granicach 6 litrow. Użytkuje codziennie mniej wiecej 80 km, z czego 60 km to trasa szybkiego ruchu. Prowadzi sie stabilnie, pewnie i mega wygodnie. Nie mam jakis wiekszych zastrzezen do auta, poza oczywiscie kruchoscia szyby przedniej, oraz bardzo delikatna powloka lakiernicza. Mam czarny, i samo patrzenie sie na auto juz go rysuje. Kazda ryske widac, kazde drapniecie nawet paznokciem. No ale jak wypucujesz - to nie ma mocnych na wyglad
Jak wiemy Hyundai zrezygnowal z silnikow 1.7 z racji wprowadzenia nowej normy emisji spalin. Moj spelnia euro 6, wiec spokojnie na ladnych „kilka” lat mam spokoj
Pod kazdym wzgledem jestem zadowolony z dieselka. Ma moc, a przede wszystkim potezny moment obrotowy, ktory niezle odpycha auto ze startu, jaki i podczas przyspieszania na poszczegolnych biegach
Skrzynia dct dziala genialnie, daje duzo frajdy z jazdy... mozna wrecz powiedziec ze jadąc odpoczywam
Spalanie srednie 7.4 - 7.8 a podczas jazdy predkoscia autostradowa w granicach 6 litrow. Użytkuje codziennie mniej wiecej 80 km, z czego 60 km to trasa szybkiego ruchu. Prowadzi sie stabilnie, pewnie i mega wygodnie. Nie mam jakis wiekszych zastrzezen do auta, poza oczywiscie kruchoscia szyby przedniej, oraz bardzo delikatna powloka lakiernicza. Mam czarny, i samo patrzenie sie na auto juz go rysuje. Kazda ryske widac, kazde drapniecie nawet paznokciem. No ale jak wypucujesz - to nie ma mocnych na wyglad
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Tez jestem zadowolony z diesla 1.7.
Z dct ładnie odpycha Tucsona.
A spalanie rzędu 6.5 - 7.
Z dct ładnie odpycha Tucsona.
A spalanie rzędu 6.5 - 7.
- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: PolarWhite
Oglądam raporty spalania dla 1,6 GDI oraz 1,7 CRDI -
/ dla GDI średnie z dziennika kosztów wynosi 8,6 dla GDI , dla CRDI 7,3 / - róznica 1,5 litra na 100km.
Czyli około 7,5zł różnicy na 100km.
Czyli około 1150zł rocznie przy przebiegu 15000km. Czy warto dopłacając ponad 20 000zł za diesla, nie wiem...
/ dla GDI średnie z dziennika kosztów wynosi 8,6 dla GDI , dla CRDI 7,3 / - róznica 1,5 litra na 100km.
Czyli około 7,5zł różnicy na 100km.
Czyli około 1150zł rocznie przy przebiegu 15000km. Czy warto dopłacając ponad 20 000zł za diesla, nie wiem...
-
- Weteran
- Twój samochód: 1,7 Comfort 2WD
- Kolor: Biały
Nie wierze ze spali 8,6 w mieście ,z 10 to nie zejdzie.
-
- Twórca
- Twój samochód: KIA Cee'd Sportswagon XL 2013 1,6 CRDi 128 6AT
- Kolor: Dark Metal
W mieście, dla benzyniaka GDI wg obsługi w ASO (na tym polegam, bo nie mam takiego silnika) nawet do 15 l/100 km. Diesel 1,7 CRDi to tylko połowa tego, bo 7,5 l/100km - wiem, bo mam
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
1.6 GDI to nie wiem jak musiałbym go katować żeby spalił więcej niż 10 w mieście. Mój w mieście pali 8.2 max. Wyniki dla 1.6 GDI ze spritmonitora:
https://www.spritmonitor.de/en/overview ... owerunit=2
https://www.spritmonitor.de/en/overview ... owerunit=2
-
- Twórca
- Twój samochód: KIA Cee'd Sportswagon XL 2013 1,6 CRDi 128 6AT
- Kolor: Dark Metal
W ASO mówili o 10 litrach dla benzyny w mieście jako „na pewno”, do 15 jako max w skrajnych warunkach. Diesel max 8,5 zwykle 7-7,5 litra.
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Chcieli Ci wepchnąć diesl'a - mi też
- Speedor
- Autor
- Twój samochód: 1,6 GDI Style
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: PolarWhite
Tutaj mowa o średnim spalaniu z dziennika kosztów. Nie uwzględniono krótkich odcinków z jednego czy dwóch dni.
Liczymy średnie spalanie z przebiegów miesięcznych czy też rocznych.
Liczymy średnie spalanie z przebiegów miesięcznych czy też rocznych.