Tucson TL
Zakup Tucsona - jaki silnik wybrać?
-
- Twórca
- Twój samochód: Tucson 1.7 CRDI 141KM 2WD 7DCT
- Kolor:
Re: Zakup Tucsona jaki silnik wybrać
Panowie spieracie się jak byście mieli lecieć na księżyc .Więcej luzu
Jazdy testowe i tule.Nie zapominajmy ,że jeżdzimy nowymi sam.i raczej większość usterek nas ominie.Mamy jakąś tam gwarancje.

SILNIK: 1.7 CRDi 7AT 2WD (141 KM)
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Giulietta
- Kolor:
Julek- przejedz się jednymi drugim do tego musisz ocenić ile jeździsz w trasie. Zakup Diesla z tą całą ekologiczną otoczką gdy autko kręci się tylko po mieście to proszenie się o kłopoty i to wcześniej niż później jak tu wielu wykazuje. I proszę nie piszcie o gwarancji na wszystkie usterki bo radze poczytać co jej podlega a co nie i do jakiego przebiegu.
Nie patrz na suche dane katalogowe bo kompletnie one nic nie wnoszą do tematu. Z samochodem masz się nie męczyć bo on jest dla Ciebie nie Ty dla niego i nie słuchaj rad w stylu po to masz skrzynie biegów czy do spokojnej jazdy wystarczy- tak tylko żeby cokolwiek wykrzesać z GDI musi toto jechać na wysokich obrotach a wtedy hałas i spalanie poszybuje ostro w górę.
Tu sie liczą Twoje odczucia i styl jazdy a nie jak tu kilku userów czepiło się jak pijany płotu teoretycznych przypieczeń do setki -to na 1/4 milę nie będziesz jeździł tylko użytkował w korkach włączał do ruchu, zmieniał pasy ruchu jeździł po autostradzie etc gdzie ma być akcja- reakcja, a nie szukanie biegów, nerwówka etc - ma jechać i tyle. a czy on ma 176 km/h prędkość max czy 182 - proszę bądźmy poważni jakie to ma znaczenie dla przeciętnego usera?
i nie postrzegaj silników przez pryzmat wcześniejszych usterek bo jak mówię już sam zakup Opla to proszenie się o kłopoty. ciesz się że nie padły łożyska w skrzyni biegów M32 bo dodatkowy koszt. dla mnie to marka śmieciowa bo jak można nazwać firmę której skrzynie rozlatują sie po 30 40 tkm i z uporem maniaka nadal to g... wkładają do nowszych modeli.
co do ewentualnych ograniczeń ekologicznych możesz spać spokojnie - auto spełnia normę Euro 6 a to decyduje o prawie wjazdu a nie czy pod maską jest diesel czy bena.
ja ze swojego doświadczenia powiem tak- miałem 3 dni zastępczy I30 ze 100 konnym 1.4 przejechałem tym 370 km z tego około 220 po A4 z prędkościami max 140 km/h reszta drogi lokalne i miasto. Starałem się jechać tym samochodem w taki sposób aby wykrzesać tej kosiarki jakąś dynamikę - efekt- ok .11,3 litra na 100 km. to jest fakt.
Więc wycieczka do dealera i jazda - nie 2-3 km i toczyć się tylko zrestartuj kompa i przejedz się tym autem 20 -30 km w mieście i poza nim w stylu w jakim użytkujesz samochód na co dzień.
Nie patrz na suche dane katalogowe bo kompletnie one nic nie wnoszą do tematu. Z samochodem masz się nie męczyć bo on jest dla Ciebie nie Ty dla niego i nie słuchaj rad w stylu po to masz skrzynie biegów czy do spokojnej jazdy wystarczy- tak tylko żeby cokolwiek wykrzesać z GDI musi toto jechać na wysokich obrotach a wtedy hałas i spalanie poszybuje ostro w górę.
Tu sie liczą Twoje odczucia i styl jazdy a nie jak tu kilku userów czepiło się jak pijany płotu teoretycznych przypieczeń do setki -to na 1/4 milę nie będziesz jeździł tylko użytkował w korkach włączał do ruchu, zmieniał pasy ruchu jeździł po autostradzie etc gdzie ma być akcja- reakcja, a nie szukanie biegów, nerwówka etc - ma jechać i tyle. a czy on ma 176 km/h prędkość max czy 182 - proszę bądźmy poważni jakie to ma znaczenie dla przeciętnego usera?
i nie postrzegaj silników przez pryzmat wcześniejszych usterek bo jak mówię już sam zakup Opla to proszenie się o kłopoty. ciesz się że nie padły łożyska w skrzyni biegów M32 bo dodatkowy koszt. dla mnie to marka śmieciowa bo jak można nazwać firmę której skrzynie rozlatują sie po 30 40 tkm i z uporem maniaka nadal to g... wkładają do nowszych modeli.
co do ewentualnych ograniczeń ekologicznych możesz spać spokojnie - auto spełnia normę Euro 6 a to decyduje o prawie wjazdu a nie czy pod maską jest diesel czy bena.
ja ze swojego doświadczenia powiem tak- miałem 3 dni zastępczy I30 ze 100 konnym 1.4 przejechałem tym 370 km z tego około 220 po A4 z prędkościami max 140 km/h reszta drogi lokalne i miasto. Starałem się jechać tym samochodem w taki sposób aby wykrzesać tej kosiarki jakąś dynamikę - efekt- ok .11,3 litra na 100 km. to jest fakt.
Więc wycieczka do dealera i jazda - nie 2-3 km i toczyć się tylko zrestartuj kompa i przejedz się tym autem 20 -30 km w mieście i poza nim w stylu w jakim użytkujesz samochód na co dzień.
Alfa Romeo Giulietta TB 

Czyli to co radzą wszyscy. Świadomy własny wybór. Częściowo sprawa jasna jak słońce, kolega nie chce turbo,(tu niepotrzebne moim zdaniem uprzedzenie) mało jeździ i zdecydowanie po mieście. Więc albo 1.6 albo inna marka.
-
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson TL (2015) 1.6 T-GDI 4WD
- Kolor:
Z tą zmianą marki też nie będzie tak łatwo. Niestety w dzisiejszych czasach większość producentów stawia nas w podobnej sytuacji, czyli wyboru pomiędzy silnikiem ekonomicznym, a wyżyłowanym.
1.6 T-GDI 4WD Comfort
Wiem, wybierałem pół roku, bez ciśnienia i na spokojnie. Najbardziej rozczarowany byłem toyotami i mitsubishi.Najpozytywniej odebrałem oprócz Hyundaia, Mazdę i Kia.Nie brałem pod uwagę premium.
No właśnie tak jak pisze kolega Krisman sprawa niby prosta ale nie do końca. Jest pewien nie dosyt z tym 1.6 .Inna marka ? Czego bym nie przejrzał to Tucson przyciąga jak wabik, a i jak Miras2016 ... pisze - albo-albo. Z drugiej strony tak jak pisałem wcześniej autem jeździć będzie żona i to po mieście, ja mam firmowego diesla. A żona jak to kobiety... miałaby w swoich rękach rakietę , to i tak ruszy spod świateł ostatnia
Cieszy mnie jednak to, że sporo użytkowników 1.6 gdi bardzo go chwali i wcale nie narzeka specjalnie na jego moc. Na wakacje dwa razy w roku myślę, że też da radę. Osobiście wyrosłem już z udawadniania sobie i innym podczas jazdy kto rządzi na ulicy. Bardziej martwię się czy zdążę wyprzedzić fabię... Patrząc w inny sposób musiałbym zastanowić się na zakupem 4x4 bo przecież raz w roku wyjeżdżam w góry na narty. Ale czy dlatego jedynego wyjazdu warto by było wchodzić w 4x4 - myślę, że bez sensu. Póki co zdrowy rozsądek górą. Mimo wszystko fajnie jest poczytać Waszych rad i doświadczeń z tymi autami ! Przecież to "tylko" auta...
Yeoleobun modu gamsahabnida ! (czyt:korea)
Wysłane przy użyciu Tapatalka.

Yeoleobun modu gamsahabnida ! (czyt:korea)
Wysłane przy użyciu Tapatalka.
-
- Forumowicz
- Kolor:
To jest raczej wybór pomiędzy silnikiem dychawicznym, dieslem i turbobeną za chora kasę.

Alfa Romeo Giulietta TB 

-
- Forumowicz
- Kolor:
to dla Ciebie wybór jest prosty 1.6 GDI
na T-GDI za ogromna w mojej opinii dopłatą
Co nie zmienia w moich oczach faktu że ten samochód nie powinien mieć tak słabego silnika benzynowego.
na T-GDI za ogromna w mojej opinii dopłatą
Co nie zmienia w moich oczach faktu że ten samochód nie powinien mieć tak słabego silnika benzynowego.
Alfa Romeo Giulietta TB 

No i stąd zależało mi na opinii użytkowników 1.6 gdi. I póki co nie widzę aby ktoś żałował. Myślę, że nikt kupując taki silnik nie spodziewał się rakiety. Przejechałem się ponownie tym motorem dzisiaj no i co mogę powiedzieć, nie jest najgorzej. Gorzej by było gdyby było źle. Jest znośnie, mogło być lepiej... Wystawiam mu ocenę dostateczną z plusem, a jak wiadomo z taką ocenę też można podchodzić do matury. Gdybym kręcił tym samochodem 3 tyś na miesiąc (tak jak moim firmowym) kupiłbym - Koledzy Wbrodaty i Samsung19, takiego diesla jakiego macie Wy, albo posłuchał kolegi Dareek'a - niestety, 1.6 T Gdi odpada. Po pierwsze: moja żona jest kobietą i jeździ jak na kobietę przystało,nie interesuje się silnikiem-bo to wg.niej mało ważne, za to ważny jest kolor i to, żeby auto nie zepsuło się gdzieś w czarnej dziurze. Po drugie: wolę doposażyć za tą różnicę w opcjonalne światła oraz navi. Takie właśnie bajerki miałem w Oplu i gdybym żonie zaserwował zwykłe żarówki to bez podobnych choć w części świateł do Opla z funkcją AFL, mogła by dostać oczopląsu (człowiek się przyzwyczaja do dobrego). Po trzecie: nie wiem jak będzie wyglądać przyszłość motoryzacji jeśli chodzi o silniki. Przyszłość diesli jest zachwiana, za to rozwijają się w dużym tempie hybrydy. A benzynowe ? - no właśnie, zostaną tylko turbo ? Może tak, ale ja na około 7 lat (tyle przewiduję mieć nowy samochód) marzę, pragnę i zamierzam odpocząć o tego "T". Może kiedyś zmienię zdanie i za 7 lat ponownie kupię "T", może będą lepiej współpracować ze skrzyniami i innymi podzespołami. Opla miałem nie całe 5 lat, a właśnie policzyłem, że wydałem na jego naprawy ok.15 tys !!! I nie liczę tu wymiany klocków czy oleju, tylko poważne naprawy w tym dwie wymiany łożysk w skrzyni !!! Dlatego właśnie chcę odpocząć od T. I tu nie ważne dla mnie, że to przecież "aż" albo "tylko" Hyundai, a tamto był mizerny Opel... To niestety TEŻ "aż" albo "tylko" Hyundai... który TEŻ ma T. P.S. Kurcze - jak trudno jest się zdecydować na właściwy wybór. Jest to mój 6 nowy samochód w życiu. Z żadnym nie miałem większych problemów z wyborem. Ale... niestety, samochody są coraz piękniejsze, ale mam wrażenie gorszej jakości. Plastikowe łożyska, ekologiczne wymogi itd. Tak jest z każdym sprzętem domowym. OT. Życie. Ale dziękuję za te wszystkie dyskusje. Czasu sobie dałem do końca tego tygodnia. Dalej obserwuję i czytam ze wskazaniem na tych użytkowników którzy posiadają 1.6 gdi.
Przy okazji - fajne forum, można liczyć na pomoc. Myślę, że jeśli będę miał Hyundai'a również i ja będę służył swoim doświadczeniem potencjalnym przyszłym "niezdecydowanym". 3majCie się.
Przy okazji - fajne forum, można liczyć na pomoc. Myślę, że jeśli będę miał Hyundai'a również i ja będę służył swoim doświadczeniem potencjalnym przyszłym "niezdecydowanym". 3majCie się.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2017, 18:05 przez Julek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Weteran
- Twój samochód: ---
- Kolor: ---
Rozwijając temat , napisałem do jednego z salonu, info jakie otrzymałem to:
Jestem zainteresowany zakupem Hyundaia Tucsona.
Waham się TYLKO między benzyną 1.6 Gdi a dieslem 1.7 115km
Proszę o wskazanie , które auto będzie żwawsze
Pozdrawiam
Odpowiedź:
Dziękujemy za zainteresowanie samochodami naszej marki - Hyundai.
Odpowiadając na Pana pytanie to zapraszam serdecznie do naszego salonu na jazdę testową.
Posiadamy do jazd testowych 1.6 GDI 132 KM i 1.7 CRDI, ale z 7DCT czyli 141 KM wiec trochę mocniejszy od dokładnie tego o który Pan pyta. .
Myślę, że właśnie jazda testowa rozwieje Pana wątpliwości dotyczące, które będzie żwawsze.
Jeśli chodzi o moje doświadczenia to 1.7 CRDI w wariancie 115 KM będzie znacznie bardziej żwawy niż 1.6 GDi z racji na znacznie wyższy moment obrotowy â 280 Nm w stosunku do 164.
Jeśli zechciałby Pan umówić jazdę testową to poproszę o telefon. Mój numer to: 48 609 609 671
W razie pytań jestem do dyspozycji.
Damian Michalski
Salon Sprzedaży | Doradca klienta ds. sprzedaży samochodów nowych
Wkleiłem tę wiadomość na przyszłość, kiedyś może ktoś będzie miał taki dylemat.
A wracając du Julka.
Myślałeś o Mazdzie cx -3 lub cx-5?
Jestem zainteresowany zakupem Hyundaia Tucsona.
Waham się TYLKO między benzyną 1.6 Gdi a dieslem 1.7 115km
Proszę o wskazanie , które auto będzie żwawsze
Pozdrawiam
Odpowiedź:
Dziękujemy za zainteresowanie samochodami naszej marki - Hyundai.
Odpowiadając na Pana pytanie to zapraszam serdecznie do naszego salonu na jazdę testową.
Posiadamy do jazd testowych 1.6 GDI 132 KM i 1.7 CRDI, ale z 7DCT czyli 141 KM wiec trochę mocniejszy od dokładnie tego o który Pan pyta. .
Myślę, że właśnie jazda testowa rozwieje Pana wątpliwości dotyczące, które będzie żwawsze.
Jeśli chodzi o moje doświadczenia to 1.7 CRDI w wariancie 115 KM będzie znacznie bardziej żwawy niż 1.6 GDi z racji na znacznie wyższy moment obrotowy â 280 Nm w stosunku do 164.
Jeśli zechciałby Pan umówić jazdę testową to poproszę o telefon. Mój numer to: 48 609 609 671
W razie pytań jestem do dyspozycji.
Damian Michalski
Salon Sprzedaży | Doradca klienta ds. sprzedaży samochodów nowych
Wkleiłem tę wiadomość na przyszłość, kiedyś może ktoś będzie miał taki dylemat.
A wracając du Julka.
Myślałeś o Mazdzie cx -3 lub cx-5?