Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson NX4? Napisz tutaj.
mlodyksiegowy
Weteran
Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kolor: biały / czarny

Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło

Post autor: mlodyksiegowy » 12 kwie 2022, 15:18

fantango pisze:
12 kwie 2022, 14:40
Jeżeli kupiłeś samochód na firmę to być może nie robi to na Tobie większego wrażenia (jedziesz na serwis wymieniasz, opłacasz fakturę, traktujesz auto jako narzędzie do pracy). Część z nas wyłożyła gotówkę z własnego portfela a wówczas, gwarantuje Ci, odczucia są zupełnie inne. Tym bardziej boli bo auto było bardzo zachwalane w recenzjach.

@daniel.tucson4
Potwierdzam, zrobiło się cieplej u mnie tez hałasuje głośniej.
Specjalnie nie rozumiem co ma do tego forma zakupu samochodu (prywatnie czy na firmę)? Czy uważasz, że ja nie zapłaciłem za samochód lub nie ponoszę kosztów z nim związanych, a może dostałem go za darmo "na firmę".... Nie lubię takich stwierdzeń i naprawdę choć może się to wielu wydawać dziwne ludzie prowadzący firmy to nie są złodzieje, nie dostają nic za darmo i często pracują więcej niż nie jeden na etacie ponosząc przy tym niewspółmiernie większą odpowiedzialność.

Tak masz rację z tym, że kupiłem nowy samochód, jeżdżę na serwisy wymieniam co muszę i traktuję samochód jak narzędzie - ponieważ jest to moje narzędzie do przemieszczania. Nie trzymam pod kocem co oczywiście nie oznacza, że nie dbam, ale jestem również realistą i czasy gdzie produkty były długotrwale testowane przed wprowadzeniem na rynek już dawno minęły i zapewne nie wrócą.
Mam 5 letnią gwarancję po to aby nie martwić się o takie rzeczy - jak się zepsuję oddam i naprawią w ramach gwarancji, a jeśli się nie zepsuje oznacza, iż nie jest to nic istotnego. Nie wiem jakie wy macie doświadczenia z ASO moje są takie, iż wszystko co wskazałem palcem w moim drugim HT (TL z 2017 roku) wymienili w ramach gwarancji bez większego problemu - oczywiście mówimy o usterkach istniejących.
Kończąc ja osobiście bardzo sobie cenie to, że mój samochód jest poskładany "fabrycznie" i wolę aby było naprawiane to co się zepsuło niż w ramach domniemanej usterki ASO ma mi pruć pół samochodu gdzie jedną rzecz zrobią a trzy inne źle spasują zepsują itp.

fantango
Forumowicz
Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Kolor: Dark Blue

Post autor: fantango » 12 kwie 2022, 21:48

@mlodyksiegowy
Różnica jest dosyć znaczna. Firma, z zasady dysponuje budżetem kilkadziesiąt/kilkaset razy większym niż budżet domowy i jest w stanie zamortyzować koszty zakupu czy serwisu auta. Dwa tygodnie temu sam kupiłem w firmie urządzenie za kwotę 2 mln PLN, praktycznie do prywatnego użytku, ale wiem ze w firmie wygeneruję dochody które pokryją ewentualne turbulencje, czy różnice zakupu +-20%. Nie zrozum mnie źle, ale kupując w firmie narzędzie odczujesz to inaczej niż Pan Henio który wyłożył z portfela oszczędności z ostatnich dziesięciu lat.

Nie napisałeś czy problem ze sprzęgłem wystąpił u Ciebie ale tak jak opisałem wcześniej jest on dosyć poważny i auto z takim defektem nie powinno opuścić fabryki.

mlodyksiegowy
Weteran

Post autor: mlodyksiegowy » 13 kwie 2022, 6:21

Ok teraz już rozumiem twój punkt widzenia, natomiast jest on nieco subiektywny - oczywiście są takie firmy jak piszesz, natomiast większość na naszym rynku to małe firmy rodzinne, które naprawdę nie mają nieskończonego budżetu i mocno muszą się napocić aby wszystko spiąć. A te obracające takimi budżetami o których piszesz to dla pracowników kupują flotowo Skody lub I30 a zarząd lub wspólnicy raczej w Hyundaiu nie gustuje :D

Ja u siebie nie słyszę problemu ze sprzęgłem, ale tak jak pisałem w innym poście jeżdżę spokojnie. W HT TL zaraz na początku miałem wymieniane sprzęgło po około 10tys km, wynikało to z nieszczelności na wałku sprzęgłowym skrzyni biegów i zaolejeniem tarczy (zrobili uszczelnienie + wymienili tarczę wszystko w ASO bez problemu 1 dzień + dali auto zastępcze)

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Wersja: NX4
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 13 kwie 2022, 14:12

Zazdroszczę komuś, kto wziął auto za swoje pieniądze: 1. Że dałeś rady tyle kasy zaoszczędzić :!: Mnie nie stać nie było i nie będzie. :o 2. Zapłaciłeś cenę umowną i tyle. Na leasing natomiast dopłacamy ok. 20% więcej odsetek bankowi :( Zatkało :?: :!:

Auto "na firmę" bierze się - ja wziąłem - będąc poniekąd bardziej zmuszony niż zachęcony ;) :arrow: aby generować jakiekolwiek koszty w firmie, która ponosi ich znikomoą ilość, aby nie odprowadzać swojego zarobku w postaci podatku dochodowego.

To the topic: Auto zostawiam w sobotę następną w ASO i jestem rozbity, że będą grzebać już tak szybko, gdyż wiem, że różni ludzie pracują no i się UCZĄ w takim ASO, oby nie narozrabiali, ale nie mam wyjścia :!: :arrow: :arrow: teraz w cieplejsze dni gruchocze o wiele bardziej!! Fantango, kiedy oddajesz swoje?? Komu pierwszemu zrobią to drugi będzie miał "lepiej" gdyż HMP będzie miało już historię pochodnego zdarzenia.

Hipoxy
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 TGDI
Paliwo: Benzyna/LPG
Kolor: Teal

Post autor: Hipoxy » 13 kwie 2022, 16:04

Uważam, że cieplejsza pogoda nie ma żadnego wpływu, niż gdy było chłodniej, rozgrzanie tej części do temperatury roboczej i rozpoczęcie wydawania dźwięków trwało znacznie dłużej. przynajmniej dla mnie teraz ten dźwięk obecny od pierwszego porannego zapłonu był samochodem ciepłym zimnym, prowadzonym lub nie jeżdżonym

@daniel dostaniesz auto zastępcze ??

mlodyksiegowy
Weteran

Post autor: mlodyksiegowy » 13 kwie 2022, 16:57

daniel.tucson4 pisze:
13 kwie 2022, 14:12
Zazdroszczę komuś, kto wziął auto za swoje pieniądze: 1. Że dałeś rady tyle kasy zaoszczędzić :!: Mnie nie stać nie było i nie będzie. :o 2. Zapłaciłeś cenę umowną i tyle. Na leasing natomiast dopłacamy ok. 20% więcej odsetek bankowi :( Zatkało :?: :!:

Auto "na firmę" bierze się - ja wziąłem - będąc poniekąd bardziej zmuszony niż zachęcony ;) :arrow: aby generować jakiekolwiek koszty w firmie, która ponosi ich znikomoą ilość, aby nie odprowadzać swojego zarobku w postaci podatku dochodowego.

To the topic: Auto zostawiam w sobotę następną w ASO i jestem rozbity, że będą grzebać już tak szybko, gdyż wiem, że różni ludzie pracują no i się UCZĄ w takim ASO, oby nie narozrabiali, ale nie mam wyjścia :!: :arrow: :arrow: teraz w cieplejsze dni gruchocze o wiele bardziej!! Fantango, kiedy oddajesz swoje?? Komu pierwszemu zrobią to drugi będzie miał "lepiej" gdyż HMP będzie miało już historię pochodnego zdarzenia.
Jeśli cię to pocieszy to wymianę sprzęgła w moim TL zrobili dobrze (ale uczyli się na IX35), jeśli nie mają w ASO samochodu zastępczego to zrób tak (ja tak robiłem, działa 100%):
1. Umów się na termin w ASO (to już masz załatwione) - trochę szkoda że sobota bo będziesz dłużej bez samochodu
2. W dniu terminu zadzwoń na assistance Hyundai i powiedz, że samochód coś ci grzechota i nie wiesz od czego, jak się zapytają czy możesz dojechać do ASO to odpowiedz, że się nie znasz i nie będziesz odpoiwiadał za dalsze szkody w następstwie usterki
3. We wskazane miejsce przyjedzie laweta, zabierze samochód do wskazanego ASO i również w to miejsce podstawią auto zastępcze (nie wiem na ile dni jest maksymalnie), moja naprawa nigdy nie trwała dłużej niż dwa dni robocze

Dla swojego spokoju zrób dokładne zdjęcia samochodu przed zabraniem zarówno ASO jak i ewentualnej lawety (choć oni sami robią)

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 13 kwie 2022, 17:11

Nie chcę auta zastępczego - mojej dziewczyny autem z pracy wracam, a tam można tankować nie za swoje, a do zastępczego trzeba lać za swoje :lol:

Nastawiam się nawet na 1-2 miesiące na naprawę :arrow: brak części na rynku... zresztą ok. tygodnia mi powiedziano, że będą szukać... :shock:

Oby był happyend!

fantango
Forumowicz
Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
Skrzynia: Automat
Kolor: Dark Blue

Post autor: fantango » 14 kwie 2022, 13:09

daniel.tucson4 pisze:
13 kwie 2022, 14:12
Fantango, kiedy oddajesz swoje?? Komu pierwszemu zrobią to drugi będzie miał "lepiej" gdyż HMP będzie miało już historię pochodnego zdarzenia.
W tym miesiącu na pewno mi się nie uda. Myślę ze w 1-szym lub 2-gim tygodniu maja. Wychodzi na to, że przecierasz szlaki.

FilipTucson4
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6Tgdi manual 2022
Kolor: Biały

Post autor: FilipTucson4 » 15 kwie 2022, 11:21

Witam serdecznie wszystkich jestem posiadaczem nowego Tucsona od tygodnia produkcja Marzec 2022 przebieg 450 km i również od samego początku słychać jest grzechotanie przy wciśniętym sprzęgle i jednoczesnym dodawaniu gazu oraz podczas szybkiego zrywniejszego ruszania szczególnie pod górkę gdzie trzeba dodać więcej gazu podczas większego obciążenia jednostki :oops: :oops:. Problem występuje tylko przy rozgrzanym silniku :evil: Natomiast przy zwykłym gazowaniu na postoju bez wciśniętego sprzęgła problem nie istnieje. Oczywiście zgłosiłem to w ASO i dostałem odpowiedź że z autem jest wszystko ok i że tak porostu jest i wszystkie modele tak mają :oops:Widzę że inni koledzy na forum również podjęli walkę ale coś mi się wydaje że w pojedynkę będzie ciężko coś ugrać. Może jakieś wspólne zbiorowe pismo do HMP o istniejącym problemie. Fantango doczytałem się że oddajesz w maju autko ale to już na wymianę sprzęgła czy oględziny? jak będziesz miał jakieś informacje na ten temat daj proszę znać. Powiem szczerze że to jest żart że te samochody z takim defektem opuszczają fabrykę

Hipoxy
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 TGDI
Paliwo: Benzyna/LPG
Kolor: Teal

Post autor: Hipoxy » 15 kwie 2022, 13:47

teraz to wszystko trochę dziwne, więc mamy produkcję w październiku lub listopadzie 2021 a teraz kolega wymyśla zupełnie nową produkcję, marzec 2022. więc gdyby to był błąd FABRYCZNY, czy nie znaleźlibyśmy tego i nie słyszeli?

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu