Zgłoszę na pierwszym przeglądzie w lipcu. Nie mam czasu ani ochoty na darmowe wycieczki do ASO , zwłaszcza że problem występuje praktycznie w każdym manualudaniel.tucson4 pisze: ↑22 lut 2023, 21:44Mczelny, czy Ty (jeżeli pisałeś to wybacz nie chce mi się sprawdzać) zgłaszałeś sprawę tego rezonansu do ASO Coś będziesz działał
Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło
Oby w każdym bo jak piszę na grupach fb czy ktoś to ma to idealistycznie larum januszy i grażyn pisze, że nie mają. Tylko, że zapewne jeżdżą z głośną muzyką lub niedzielnie popuszczają sprzęgło.mczelny2401 pisze: ↑23 lut 2023, 9:34... zwłaszcza że problem występuje praktycznie w każdym manualu
Koniecznie daj znać tu co powiedzieli
Powiedzcie czy tu się śmiać z producenta, że taki bubel wypuścił z tym rezonansem czy płakać nad naszym losem, żeśmy to kupili
PROSZĘ takie combo przy: 10:20 -10:30
https://www.youtube.com/watch?v=wr_Q6aAnaVM&t=28s
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów
Jeżdżąc spokojnie po mieście i gdy dodajemy "gazu" po całkowitym puszczeniu sprzęgła to praktycznie tego "dźwięku" nie słychać . Niestety czar pryska kiedy chcemy się sprawniej poruszać
-
- Świeżak
- Twój samochód: Executive
Witam serdecznie, mam podobny problem z jakimś dźwiękiem w Tucsonie Nx 4, 1,6 GTI rok produkcji 2021, jazda na 3 lub 4 biegu pojawia się dziwny wysoki dźwięk. Pierwszy przepisowy przegląd wykonany i zapewniono mnie, że wszystko jest w porządku żadne błędy nie wyszły.
Jednak jadę i słyszę to coś.
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
daniel.tucson4 pisze: ↑11 sty 2023, 23:39REZONANS KLAPY WLOTU POWIETRZA ale jakiej konkretnie to nie wiem
Wiecie co, tak sobie myślę nad tym skąd może się brać trop związany z zaworami. No być może chodzi o działanie systemu CVVD i zaworu ssącego.daniel.tucson4 pisze: ↑20 lut 2023, 18:46Ogólnie to tak moim "skromnym" zdaniem to coś w zaworach, gdyż ten rezonans zaczyna się jak przy temperaturze roboczej silnika
System steruje czasem i momentem otwarcia i zamknięcia zaworów. Jeśli dobrze zrozumiałem to silnik Smartstream normalnie pracuje w cyklu Otto , ale przy niskim
obciążeniu działa jakby w cyklu Atkinsona , gdzie opóźnia zamknięcie zaworów ssących. Może właśnie w określonych sytuacjach sterownik kiedy otrzymuje
sygnał z czujnika pedału sprzęgła i jednocześnie z czujnika pedału gazu doprowadza do rezonowania zaworów ssących ???
Może chodzi o działanie systemu LP EGR który jeśli dobrze zrozumiałem recyrkuluje gazy wylotowe przekierowując ich część do turbosprężarki zamiastdaniel.tucson4 pisze: ↑20 lut 2023, 18:46ale jak Dreamer pisze to też mogą być spaliny, tylko co dalej z tymi spalinami - gdzie dalej szukać, w układzie wydechowym?
do układu dolotowego. On się załącza pod obciążeniem silnika. Ale czy sterownik może tak rezonować zaworkiem EGR przy wciśniętym gazie i sprzęgle ???
Ktoś bardziej mechaniczny powinien się wypowiedzieć ....
- daniel.tucson4
- Autor
Witaj na ForumJahna pisze: ↑23 lut 2023, 17:20Witam serdecznie, mam podobny problem z jakimś dźwiękiem w Tucsonie Nx 4, 1,6 GTI rok produkcji 2021, jazda na 3 lub 4 biegu pojawia się dziwny wysoki dźwięk. Pierwszy przepisowy przegląd wykonany i zapewniono mnie, że wszystko jest w porządku żadne błędy nie wyszły.
Piszesz, że dźwięk pojawia się u Ciebie, na 3 i 4 biegu. Niestety, "przypadłość akustyczna" opisywana w tym poście forum dotyczy rezonansu przy zmianie biegów 1-2 i 2-3. Wyżej nie - przynajmniej nie u mnie Więc może być u Ciebie coś innego - albo napisz coś więcej może
- daniel.tucson4
- Autor
Hej Właśnie wróciłem z Naszego wrocławskiego ASO. W ogóle to obsługa TOPDreaminalist pisze: ↑23 lut 2023, 19:42Wiecie co, tak sobie myślę nad tym skąd może się brać trop związany z zaworami. ...
Może chodzi o działanie systemu LP EGR ...
Jednak, miałem 2 inne kwestie i było późno na podkręcanie tematu rezonansu - jednak zbliża się wiosna-lato, gdzie śmiem twierdzić, że wysoka temperatura otoczenia może uwypuklać akustykę dźwięku - no bo w/w film z KIA Sportage no i Goran - pionier tematu - to Chorwacja
Jednak, nadmieniłem, że jeżeli dźwięk nie ustąpi to przedłożę pismo z prośbą o OFICJALNE ZAJĘCIE STANOWISKA W SPRAWIE - z argumentacją techniczną źródła owego rezonansu. Będę domagał się kilku jazd testowych do stwierdzenia występowania go w innych Tucsonów ze skrzynią MT.
P. S. Postarałem się tak zrobić to dyplomatycznie, że dalej mnie lubią Nie wykluczam następnego leasingu z Tucson 5 Koszty tcza mieć
- daniel.tucson4
- Autor
Hej Właśnie wróciłem z Naszego wrocławskiego ASO. W ogóle to obsługa TOPDreaminalist pisze: ↑23 lut 2023, 19:42Wiecie co, tak sobie myślę nad tym skąd może się brać trop związany z zaworami. ...
Może chodzi o działanie systemu LP EGR ...
Jednak, miałem 2 inne kwestie i było późno na podkręcanie tematu rezonansu - jednak zbliża się wiosna-lato, gdzie śmiem twierdzić, że wysoka temperatura otoczenia może uwypuklać akustykę dźwięku - no bo w/w film z KIA Sportage no i Goran - pionier tematu - to Chorwacja
Jednak, nadmieniłem, że jeżeli dźwięk nie ustąpi to przedłożę pismo z prośbą o OFICJALNE ZAJĘCIE STANOWISKA W SPRAWIE - z argumentacją techniczną źródła owego rezonansu. Będę domagał się kilku jazd testowych do stwierdzenia występowania go w innych Tucsonów ze skrzynią MT. Dostałem też info, że "wszystkie" manuale tak mają
P. S. Postarałem się tak zrobić to dyplomatycznie, że dalej mnie lubią Nie wykluczam następnego leasingu z Tucson 5 Koszty tcza mieć
-
- Świeżak
- Twój samochód: Executive
Hej, czy to oznacza, że jestem teraz na grupie z inną usterką? Nie wiem, jak opisać ten wydobywający się dźwięk, jest związany z obrotami i ten dżwięk jest wysoki i drażniący. To nie jest gruchotanie tylko wysokie brzęczenie, świszczenie ale mocno daje po uszach. W ASO najpierw nie słyszeli potem usłyszeli, ale ostatecznie powiedzieli , że jest wszystko w porządku, a jak bardzo chcę to mogą rozebrać skrzynię biegów i najpierw info, że tego gwarancja nie obejmuje potem, że obejmuje i tak naprawdę nie wiem czy wracac do tego ASO i rozbierać skrzynię.daniel.tucson4 pisze: ↑23 lut 2023, 22:14Witaj na Forum
Piszesz, że dźwięk pojawia się u Ciebie, na 3 i 4 biegu. Niestety, "przypadłość akustyczna" opisywana w tym poście forum dotyczy rezonansu przy zmianie biegów 1-2 i 2-3. Wyżej nie - przynajmniej nie u mnie Więc może być u Ciebie coś innego - albo napisz coś więcej może
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Cześć , jak rozumiem dźwięk ma charakter stały , na biegu 3 i 4 , a więc tam gdzie ratio / przełożenie skrzyni są najbliższe 1. Więc to może wskazywać na skrzynie , a nawetJahna pisze: ↑24 lut 2023, 1:38Hej, czy to oznacza, że jestem teraz na grupie z inną usterką? Nie wiem, jak opisać ten wydobywający się dźwięk, jest związany z obrotami i ten dżwięk jest wysoki i drażniący. To nie jest gruchotanie tylko wysokie brzęczenie, świszczenie ale mocno daje po uszach. W ASO najpierw nie słyszeli potem usłyszeli, ale ostatecznie powiedzieli , że jest wszystko w porządku, a jak bardzo chcę to mogą rozebrać skrzynię biegów i najpierw info, że tego gwarancja nie obejmuje potem, że obejmuje i tak naprawdę nie wiem czy wracac do tego ASO i rozbierać skrzynię.
w jednostkach 1.6 T-GDI w TL takie historie się zdarzały ( zerknij na dział TL na forum ) . Musza to zrobić na gwarancji i niech nie walą sciemy , że gwarancja tego nie
obejmuje.
Ewentualnie może to być też tłumik końcowy ( jakaś deformacja / wada materiałowa ). Myśle , że skoro to jest mniej inwazyjne to sprawdził bym to pierwsze na kanale / podnośniku.
Jak nie pomoże , to faktycznie skrzynia zostaje do sprawdzenia.
Mówisz , że stojące CX-5 kuszą , ale jednak do Tośki nie mają podjazdu I ja tak uważamdaniel.tucson4 pisze: ↑23 lut 2023, 22:27Hej Właśnie wróciłem z Naszego wrocławskiego ASO. W ogóle to obsługa TOP Dostałem też info, że "wszystkie" manuale tak mają
(...)
BTW.
Skoro to potwierdzili , to wniosek , że to musi być coś ze sterowaniem zaworów , albo dolotowych , albo EGR ( bo temat sprzęgła już wykluczyliśmy ).
W automatach DCT jak i hydraulicznych komputer steruje przełożeniami , w manualu sygnał idzie z dwóch (?) czujników na pedale sprzęgła .
Więc komputer nie dopuści żeby sprzęglenie i gaz były w jednym momencie , a w "nogotroniku" tak się zdarza