Jahna pisze: ↑24 lut 2023, 1:38
Hej, czy to oznacza, że jestem teraz na grupie z inną usterką? Nie wiem, jak opisać ten wydobywający się dźwięk, jest związany z obrotami i ten dżwięk jest wysoki i drażniący. To nie jest gruchotanie tylko wysokie brzęczenie, świszczenie ale mocno daje po uszach. W ASO najpierw nie słyszeli potem usłyszeli, ale ostatecznie powiedzieli , że jest wszystko w porządku, a jak bardzo chcę to mogą rozebrać skrzynię biegów i najpierw info, że tego gwarancja nie obejmuje potem, że obejmuje i tak naprawdę nie wiem czy wracac do tego ASO i rozbierać skrzynię.
Cześć , jak rozumiem dźwięk ma charakter stały , na biegu 3 i 4 , a więc tam gdzie ratio / przełożenie skrzyni są najbliższe 1. Więc to może wskazywać na skrzynie , a nawet
w jednostkach 1.6 T-GDI w TL takie historie się zdarzały ( zerknij na dział TL na forum ) . Musza to zrobić na gwarancji i niech nie walą sciemy , że gwarancja tego nie
obejmuje.
Ewentualnie może to być też tłumik końcowy ( jakaś deformacja / wada materiałowa ). Myśle , że skoro to jest mniej inwazyjne to sprawdził bym to pierwsze na kanale / podnośniku.
Jak nie pomoże , to faktycznie skrzynia zostaje do sprawdzenia.
daniel.tucson4 pisze: ↑23 lut 2023, 22:27
Hej

Właśnie wróciłem z Naszego wrocławskiego ASO. W ogóle to obsługa TOP

Dostałem też info, że "wszystkie" manuale tak mają
(...)
P. S. Postarałem się tak zrobić to dyplomatycznie, że dalej mnie lubią

Nie wykluczam następnego leasingu z Tucson 5

Koszty tcza mieć
Mówisz , że stojące CX-5 kuszą , ale jednak do Tośki nie mają podjazdu

I ja tak uważam
BTW.
Skoro to potwierdzili , to wniosek , że to musi być coś ze sterowaniem zaworów , albo dolotowych , albo EGR ( bo temat sprzęgła już wykluczyliśmy ).
W automatach DCT jak i hydraulicznych komputer steruje przełożeniami , w manualu sygnał idzie z dwóch (?) czujników na pedale sprzęgła .
Więc komputer nie dopuści żeby sprzęglenie i gaz były w jednym momencie , a w "nogotroniku" tak się zdarza