Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło
ANKIETA
Proszę tych co mają dziwny krótszy, dłuższy, cichszy czy głośniejszy odgłos alla grzechot podczas zmiany biegów przy znacznym obciążeniu silniku jak tu przy 1:03 https://www.youtube.com/watch?v=71I22Ld1v_4&t=112s
aby podali:
1. Datę produkcji pojazdu rrrr/mm
2. Przebieg X km
3. Krótki opis interwencji w ASO lub nawet poza nim w celu diagnostyki/usunięcia źródła odgłosu.
4. Własne wnioski, wskazówki, spostrzeżenia itp.
Z góry baaardzo dziękuję - potencjalne dane będą potrzebne do wnioskowania i powiązania faktów w celu dalszej walki z problemem z producentem poprzez ASO lub/i bezpośrednio.
Proszę tych co mają dziwny krótszy, dłuższy, cichszy czy głośniejszy odgłos alla grzechot podczas zmiany biegów przy znacznym obciążeniu silniku jak tu przy 1:03 https://www.youtube.com/watch?v=71I22Ld1v_4&t=112s
aby podali:
2. Przebieg X km
3. Krótki opis interwencji w ASO lub nawet poza nim w celu diagnostyki/usunięcia źródła odgłosu.
Z góry baaardzo dziękuję - potencjalne dane będą potrzebne do wnioskowania i powiązania faktów w celu dalszej walki z problemem z producentem poprzez ASO lub/i bezpośrednio.
- daniel.tucson4
- Autor
ANKIETA
Proszę tych co mają dziwny krótszy, dłuższy, cichszy czy głośniejszy odgłos alla grzechot podczas zmiany biegów przy znacznym obciążeniu silnika jak tu przy 1:03 https://www.youtube.com/watch?v=71I22Ld1v_4&t=112s
aby podali:
2. Przebieg X km
Proszę tych co mają dziwny krótszy, dłuższy, cichszy czy głośniejszy odgłos alla grzechot podczas zmiany biegów przy znacznym obciążeniu silnika jak tu przy 1:03 https://www.youtube.com/watch?v=71I22Ld1v_4&t=112s
aby podali:
2. Przebieg X km
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Napęd 4x4: Nie
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: biały / czarny
Nie będę się rozpisywał natomiast myślę, iż w/w wnioski są błędne a od siebie dodam że w połowie listopada odebrałem Forda Rangera (po prawie dwóch latach oczekiwania) i proszę wierzcie mi, że HT TL czy NX4 jeśli chodzi o wykonanie i spasowanie oraz niezawodność jest lata świetlne przed Fordem nie wspominając o cenie serwisu oraz części, które są śmiesznie tanie (to co w ASO HT kosztuje 100zł w Ford 300) a jakość wykonania działanie podstawowych rzeczy i niezawodność to temat rzeka - naprawdę nie ma co narzekaćDreaminalist pisze: ↑01 sty 2023, 13:05To jest temat długi , bo wszyscy ja... a nie czekaj
Ale tak na poważnie , rzeczywiście sprawa ma dłuższe korzenie niż się wydaje , bo już w TL-ach , ale nie 132 , tylko doładowanych 177 ten problem podobno występował,
ale że wszyscy brali 132 , no bo tak taniej, to głębszym echem się to nie odbiło. Podobno za bardzo sprzęgło i skrzynia są "superleggera" więc pod większym obciążeniem,
taka sytuacja występuje.
Niby też jestem zadowolony , bo auto u Mnie wcale nie chce palić , no bo 5 -6 litrów , góra 8,5 to nie żadne spalanie jak na SUV-a w cyklu mieszanym ,
ale jednak niska kultura pracy silnika ( wtryski ) , plus te grzechotanie pod obciążeniem powoduje , że mam już różne myśli w głowie.
No i boję się , że jak nie w tym roku , to potem już tylko pozostanie możliwość zostawienia auta w rozliczeniu jedynie w Hyundaiu , czy KIA ,
bo inni handlarze wciągną NX4 manual na czarna listę
- daniel.tucson4
- Autor
@ mlodyksiegowy, popieram Kilkakrotnie pisałem tu na forum oraz w niniejszym wątku, że Hyundai to fajne auto DLATEGO będę walczył z niedoróbkami, bo oprócz Lexusa NX - na którego mnie nie stać - to na moje gusta nie ma nic tak fajnie zaprojektowanego i tej (mojej z 2021) cenie na co rozsądnie byłoby zamienić - a siekierkę na kijek nie wymieniam
A u Ciebie jak z tym grzechotem, masz, olewasz, ignorujesz, zgłosiłeś itd...
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Myślałem , że Kolega Młodykięgowy jest tym szczęśliwcem ,który się wyzwolił , skoro to nie był Kolega Filip. Ale chyba znowu pudło
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Wiem , że wnioski mogą być błędne i wcale się tego nie wstydzę ... bo poprostu staram się szukać rozwiązania , no i częścią
tego procesu jest błądzenie
Fajnie by było jakbym nie musiał , ale skoro na razie nikomu z Nas ASO nie było w stanie skutecznie pomóc , to niestety
- wiem , że w Hyundaiu przykro się to czyta , ale uwierzcie Nam też przykro się to pisze, jednak wszystko o czym piszemy
jest poparte filmami i zdjęciami - ale musimy dalej walczyć po omacku.
Staram się rozmawiać z każdym kto może pomóc i jeśli potem udaje mi się samemu zweryfikować te
tropy w necie , to pisze o nich tutaj , a jak nie to zatrzymuje to dla siebie.
Co do tego wątku handlarskiego to troszkę się boję bo już zwraca się na TO uwagę w poradnikach .
tego procesu jest błądzenie
Fajnie by było jakbym nie musiał , ale skoro na razie nikomu z Nas ASO nie było w stanie skutecznie pomóc , to niestety
- wiem , że w Hyundaiu przykro się to czyta , ale uwierzcie Nam też przykro się to pisze, jednak wszystko o czym piszemy
jest poparte filmami i zdjęciami - ale musimy dalej walczyć po omacku.
Staram się rozmawiać z każdym kto może pomóc i jeśli potem udaje mi się samemu zweryfikować te
tropy w necie , to pisze o nich tutaj , a jak nie to zatrzymuje to dla siebie.
Co do tego wątku handlarskiego to troszkę się boję bo już zwraca się na TO uwagę w poradnikach .
-
- Weteran
Jest ale wydaje mi się, iż nie jest to wada, to tak jak głośno pracujące wtryskiwacze w TL, ponadto wydaje mi się że nie powoduje go skrzynia biegów i sprzęgło a silnik. Może ten dźwięk to efekt zaimplementowania do silnika CVVDdaniel.tucson4 pisze: ↑05 sty 2023, 22:44@ mlodyksiegowy, popieram Kilkakrotnie pisałem tu na forum oraz w niniejszym wątku, że Hyundai to fajne auto DLATEGO będę walczył z niedoróbkami, bo oprócz Lexusa NX - na którego mnie nie stać - to na moje gusta nie ma nic tak fajnie zaprojektowanego i tej (mojej z 2021) cenie na co rozsądnie byłoby zamienić - a siekierkę na kijek nie wymieniam
-
- Weteran
????Dreaminalist pisze: ↑08 sty 2023, 15:58Myślałem , że Kolega Młodykięgowy jest tym szczęśliwcem ,który się wyzwolił , skoro to nie był Kolega Filip. Ale chyba znowu pudło
Hyundai to naprawdę fajny samochód - doceniam go x2 bardziej od czasu odbioru Forda, oczywiście Ford daje radość której HT nigdy nie da no i nie mogę się doczekać aż gdzieś nim pojadę nie wspominając o oglądaniu się za siebie . Ale jakość Forda i usterki skutecznie niweczą tę radość (teraz czekam na wymianę skrzyni rozdzielczej, a międzyczasie pojawiło się jakieś buczenie nie wspominając o klimie automatycznej i innych niedoróbkach....
Z HT na pewno jeszcze zostanę ponieważ na chwilę obecną mam TL który sprzedaje (były samochód żony) no i NX4 ja się przesiadłem na Forda a żona na mojego NX4 więc przynajmniej jeszcze dwa lata bo chyba tyle jest leasingu
- daniel.tucson4
- Autor
Zazdroszczę... też chciałbym być tak szczęśliwy, aby nie wiedzieć kiedy skończy mi się leasingmlodyksiegowy pisze: ↑11 sty 2023, 18:51....no i NX4 ja się przesiadłem na Forda a żona na mojego NX4 więc przynajmniej jeszcze dwa lata bo chyba tyle jest leasingu
Powoli zaczynam się wtapiać w porażkę w sprawie, że jednak ten "grzechot" / "furkot" to charakterystyka jednostki silnikowej... Spotkałem się też, z opinią, że ten dźwięk to REZONANS KLAPY WLOTU POWIETRZA ale jakiej konkretnie to nie wiem
Druga sprawa to taka, że owy dźwięk jest zależny od temperatury roboczej silnika odgłos NIGDY nie występuje na "zimnym silniku"
- daniel.tucson4
- Autor
Do Admina: w związku z osiągniętymi wnioskami w temacie, sprawa sprowadziła się do tego, że "hałas" nie dochodzi od sprzęgła. Dlatego, proponuję edycję nazwy tematu wątku na "Rezonans podczas zmiany biegów".
Dziękujemy
Dziękujemy