Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło
Pojawił się na grupie Tucson NX taki post https://www.facebook.com/andrzej.antosi ... 7149172457
Skoro chcą grzebać przy zaworach to może to nowy trop, do "hałasującego sprzęgła"
Dodam, że po odpaleniu silnika dziwny klekot (jakby klekotów było mało, sam silnik nieźle klekocze ) włącza się po ok. 15 sekundach, tak jakby przyśpiesza, lekko zwalnia... dodałem gazu lekko, ów klekot zamilkł i nie powrócił... do ponownego odpalenia. I znów jest to samo... Może tak ma być... NWM
Jak Wy macie
Skoro chcą grzebać przy zaworach to może to nowy trop, do "hałasującego sprzęgła"
Dodam, że po odpaleniu silnika dziwny klekot (jakby klekotów było mało, sam silnik nieźle klekocze ) włącza się po ok. 15 sekundach, tak jakby przyśpiesza, lekko zwalnia... dodałem gazu lekko, ów klekot zamilkł i nie powrócił... do ponownego odpalenia. I znów jest to samo... Może tak ma być... NWM
Jak Wy macie
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Napęd 4x4: Nie
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Metaliczny
daniel.tucson4 pisze: ↑04 wrz 2022, 18:19Pojawił się na grupie Tucson NX taki post https://www.facebook.com/andrzej.antosi ... 7149172457
Jak Wy macie
Klekotanie miało zanikać , a tutaj tymczasem
U mnie przy przebiegu niecałe 8 tyś na razie takiego objawu nie ma ( na razie )
Ale tak się wciąż zastanawiam , skoro silnik i jego osprzęt są takie same w wersjach z manualem i automatem , to czemu te odgłosy
występują tylko w manualu , jeśli to kwestia czegoś z zaworami . No chyba , że to nie jest temat żelaza , a softu , czyli mapy ...
BTW
Film już chyba został zdjęty
- daniel.tucson4
- Autor
- Dreaminalist
- Mistrz
Jak wiecie jestem całkiem dobry w głupie pytania
Ponieważ nowy tydzień nastał , a Mnie wciąż nie daje spokoju to, o co może chodzić z tymi "zaworami"
Bo on podobno w benzynach się zamyka ( ale czy domyka ) przy średnim obciążeniu silnika , czyli w okolicach 3000 obr.min.
Wyczytałem w internecie , że przy problemach z nim może wystąpić nierówna praca silnika na niskich obrotach po włączeniu.
Ale też dławienie jest jedną z cech.
On chyba jest sterowany silnikiem krokowym , przez rozkazy ze sterownika silnika ?
Tak znowu kombinuje w świetle tej nowej wiadomości
I jak zwykle pewnie znowu będzie , że to nie to
Ponieważ nowy tydzień nastał , a Mnie wciąż nie daje spokoju to, o co może chodzić z tymi "zaworami"
daniel.tucson4 pisze: ↑13 sie 2022, 16:25To po co po kilku miesiącach zapraszają mnie do wymiany zaworów pod kątem ów dźwięku
daniel.tucson4 pisze: ↑17 sie 2022, 18:16Co ma piernik do wiatraka za kilka tygodni "fachowcy" patrzają w zawory
I tak rzucił mi się w oczy jeden post z początku wątku :daniel.tucson4 pisze: ↑04 wrz 2022, 18:19Skoro chcą grzebać przy zaworach to może to nowy trop, do "hałasującego sprzęgła"
daniel.tucson4 pisze: ↑29 sty 2022, 18:36Na fb Goran pisał, że u niego tamtejsze ASO zdiagnozowało TO jako defekt zaworu kolektora wydechowego (exhaust manifold valve)...
No i czy myślicie , że może to coś związanego z działaniem EGR / AGR ?
Bo on podobno w benzynach się zamyka ( ale czy domyka ) przy średnim obciążeniu silnika , czyli w okolicach 3000 obr.min.
Wyczytałem w internecie , że przy problemach z nim może wystąpić nierówna praca silnika na niskich obrotach po włączeniu.
Ale też dławienie jest jedną z cech.
On chyba jest sterowany silnikiem krokowym , przez rozkazy ze sterownika silnika ?
Tak znowu kombinuje w świetle tej nowej wiadomości
I jak zwykle pewnie znowu będzie , że to nie to
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Kolor: Biały
To nie wina zaworów , bo na biegu neutralnym można "gazować" i jest cisza a wystarczy wcisnąć pedał sprzęgła i dźwięk zaczyna się pojawiać. Do pełni "klekotu" wpinamy bieg , podnosimy obroty silnika i mamy 1.6 T-GDI w Dieslu
- Dreaminalist
- Mistrz
Czyli mówiąc po naszemu ... hydraulika sprzęgła, tak ?
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Kolor: Biały
Ja tak obstawiam
- Dreaminalist
- Mistrz
Chcemy zwrócić uwagę ASO na konkretne obszary które mogą powodwać nasz dźwięk, tak żeby
sprawnie i szybko to zdiagnozować i usunąć.
Nasza amatorska hipoteza o tym, jakoby za tym chrobotaniem mógł stać układ hydrauliczny
sprzęgła wydaje się całkiem spójna , ale jest jeszcze jedna rzecz która mi nie pasuje ...
U Kolegi mlodyksięgowy chrobotanie samoistnie ustało :
Okazuje się , że można
sprawnie i szybko to zdiagnozować i usunąć.
Nasza amatorska hipoteza o tym, jakoby za tym chrobotaniem mógł stać układ hydrauliczny
sprzęgła wydaje się całkiem spójna , ale jest jeszcze jedna rzecz która mi nie pasuje ...
U Kolegi mlodyksięgowy chrobotanie samoistnie ustało :
mlodyksiegowy pisze: ↑17 kwie 2022, 10:58No na chwilę obecną nie mam tego dźwięku (ustał jak się zrobiło cieplej - bynajmniej tak powiązałem, faktyczna przyczyna mogła być inna). (…)
- no i około 8-10 tys dźwięk ustał jak pisałem wyżej powiązałem to z ociepleniem (ale założyłem, że jego powstanie było wynikiem ochłodzenia)
- na chwilę obecną dźwięk ten w ogóle nie występuje.
Ale jak to wyjaśnić w logiczny sposób (tak żeby była zależność przycznowo - skutkowa ) ?mlodyksiegowy pisze: ↑12 sie 2022, 8:22Tak, dźwięk pojawił się stosunkowo szybko - samochód odebrałem w listopadzie a w grudniu już był więc samochód miał około 1-1,5 tys km. (…)około lutego / marca dźwięk zniknął i nigdy już nie powrócił - próbowałem go nawet wywołać jednak bez skutku.
Okazuje się , że można
prodarek pisze: ↑11 wrz 2017, 15:02Ok sprawdziłem wygląda to tak odpalamy silnik na luzie wciskamy do końca sprzęgło, wrzucamy 1, zmniejszamy nacisk na sprzęgło ale tak delikatnie i dodajemy lekko gazu i wtedy u mnie występuje takie chrobotanie:) pod sprzęgłem. Jeśli popuścimy mocniej sprzęgło i dodamy gazu już tego nie ma.
Ale , czy koło zamachowe nie było już u kogoś wymieniane ?krisman pisze: ↑11 wrz 2017, 21:53(…)A na serio, taki objaw możliwy jest przy minimalnie zwichrowanym kole zamachowym (wada fabryczna), lub podpalonej tarczy sprzęgła. W obu przypadkach nie bierze równo i generuje te delikatne "drgania, skrobania czy jak je tam zwał) (…) Jest duża szansa że to się dotrze i ustąpi.
- daniel.tucson4
- Autor
Nie pamiętam, żeby było... ale trzeba by było przelecieć trochę ów temat dla pewności.Dreaminalist pisze: ↑08 wrz 2022, 19:27...
Ale , czy koło zamachowe nie było już u kogoś wymieniane ?
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Kolor: biały / czarny
A ja mam taką prośbę czy ktoś może nagrać ten dźwięk i wrzucić na YT ?daniel.tucson4 pisze: ↑08 wrz 2022, 21:48Nie pamiętam, żeby było... ale trzeba by było przelecieć trochę ów temat dla pewności.