Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło
No to podczas tej usługi warto by było już pokazać w co grasz/gramy i przedłożyć pismo
- daniel.tucson4
- Autor
Aktualny link do postu na anglojęzycznej grupie na fabebook'u https://www.facebook.com/groups/7586733 ... &ref=notif
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark Blue
@daniel.tucson4
to "nie znamy tematu" nawet mnie troche rozbawiło.
Prześlij mi na priv swoj adres e-mail to wyślę Ci kopię pisma które złożyłem w Margo, może pomoże w przyszłych "negocjacjach".
to "nie znamy tematu" nawet mnie troche rozbawiło.
@gather
Prześlij mi na priv swoj adres e-mail to wyślę Ci kopię pisma które złożyłem w Margo, może pomoże w przyszłych "negocjacjach".
- daniel.tucson4
- Autor
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Napęd 4x4: Nie
- Kolor: Metaliczny
Ja z kolei chcę prosić o pomoc Naszych Majstrów Forumowych @Zibi70 , @Krisqs.
Chodzi o to , że pojawił się pewien ( moim zdaniem nie głupi ) trop. Pewnie , go juz widzieliście,
ale chodzi o to jak to interpretujecie od strony mechanicznej . Znaczy się, czy to może mieć sens,
no i czy w Naszym przypadku jednak może to być to , a nie hydraulika sprzęgła. Tak , żeby tę
kwestie wyjaśnić.
Na innym forum mają bardzo podobny w symptomach do naszego problem z T-Roc A1 1.0 TSI DLA
manual. No i też, że powyżej 2500 obrotów jest chrobotanie , że na ciepłym i przy wciskaniu
sprzęgła. Z ich rozkminy z ASO wynika , że rzekomo jest to turbospreżarka
Myślicie , że to może mieć sens , czy przeciwnie kompletnie to nie to ?
Chodzi o to , że pojawił się pewien ( moim zdaniem nie głupi ) trop. Pewnie , go juz widzieliście,
ale chodzi o to jak to interpretujecie od strony mechanicznej . Znaczy się, czy to może mieć sens,
no i czy w Naszym przypadku jednak może to być to , a nie hydraulika sprzęgła. Tak , żeby tę
kwestie wyjaśnić.
Na innym forum mają bardzo podobny w symptomach do naszego problem z T-Roc A1 1.0 TSI DLA
manual. No i też, że powyżej 2500 obrotów jest chrobotanie , że na ciepłym i przy wciskaniu
- Dreaminalist
- Mistrz
Bo wiecie, symptomy mogą być właściwe , ale ich interpretacja błędna. Więc dopuszczam myśl , że
ten trop z hydrauliką jest błędny , bo np. źle coś interpretuje.
Nie chce mieć klapek na oczach , a spojrzeć na sprawę szerzej , więc zastanawiam się co ASO miało
na myśli z tymi "zaworami". Bo jak wiemy turbosprężarka wtłacza dodatkowe powietrze do komory
spalania ... no i tutaj temat zaworów. A skoro ludzie z VW twierdzą , że to coś z turbo ....
myśle , że nie możemy tego tropu ignorować , stąd moje może głupie pytanie w poprzednim poście.
ten trop z hydrauliką jest błędny , bo np. źle coś interpretuje.
Nie chce mieć klapek na oczach , a spojrzeć na sprawę szerzej , więc zastanawiam się co ASO miało
na myśli z tymi "zaworami". Bo jak wiemy turbosprężarka wtłacza dodatkowe powietrze do komory
spalania ... no i tutaj temat zaworów. A skoro ludzie z VW twierdzą , że to coś z turbo ....
myśle , że nie możemy tego tropu ignorować , stąd moje może głupie pytanie w poprzednim poście.
- daniel.tucson4
- Autor
Obawiam się, że my (niestety laicy) za dużo działamy/myślimy stąd tak dużo wniosków czy konkluzji...
Nota bene, Filip wobec HMP szykuje "akcję" szytą grubymi nićmi
to be continued...
Nota bene, Filip wobec HMP szykuje "akcję" szytą grubymi nićmi
to be continued...
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Hmmm...Dreaminalist pisze: ↑30 sie 2022, 20:13
Ja bym tego wcale nie wykluczał, ale to jedna z ostatnich rzeczy jaka przyszłaby mi do głowy.
Większość turbo ma teraz zmienną geometrię, żeby zniwelować "turbodziurę". Zasada działania jest taka, że: "Prędkość obrotowa turbosprężarki jest ściśle uzależniona od ilości spalin i urządzenie to samo w sobie nie ma możliwości dostosowywania się do zmian prędkości obrotowych i obciążenia silnika."
To wyjątek z https://autokult.pl/14173,technologia-z ... prezarkach
O ile więc wzrost obrotów = zwiększenie ilości i ciśnienia spalin, to jednak druga część zdania mówi o braku zmian parametrów pracy turbo w zależności od obciążenia i obrotów.
Ale z drugiej strony wdepnięcie sprzęgła rozłącza napęd więc silnik traci obciążenie i... hmmm... Czy obroty czasem nie skaczą w górę - może ktoś zaobserwował wahnięcie wskazówki? Jeśli gwałtownie skaczą - rośnie ciśnienie spalin i turbo dostaje kopa - tylko co by tam miało zaterkotać? Może jedynie zawór nadciśnienia turbiny. Nie mam pojęcia czy on pracuje bezgłośnie czy nie, ale mogę sobie wyobrazić, że taki zawór mógłby w takiej sytuacji terkotać...
I teraz przychodzi YT: https://www.youtube.com/watch?v=XmLZQRd ... oZagwozdki
Oglądajcie do końca... Niektórzy płacą za to, żeby im brzęczało a Wy wydziwiacie
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
- Dreaminalist
- Mistrz
O tak , jak przypomnę sobie Wazzup-a i Jego Majstrowe walki z Blow-offem ,
chociaż bez głośnika , to banan się sam robi na mordzie
No to czekamydaniel.tucson4 pisze: ↑30 sie 2022, 22:08Filip wobec HMP szykuje "akcję" szytą grubymi nićmi
to be continued...
- Dreaminalist
- Mistrz
Widze w komentarzach do artykułu , że się temat niesie po internecie , może coś to przyniesie dla dobra sprawyJturski pisze: ↑02 wrz 2022, 11:59tutaj dobrze pokazali wg mnie spalanie Tucsona 1.6T 150 KM w manualu https://dailydriver.pl/test/test-hyunda ... 1-6-t-gdi/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.