Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson NX4? Napisz tutaj.
Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Kolor: Taki ładny

Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło

Post autor: daniel.tucson4 » 28 sie 2022, 20:09

Zibi70 pisze:
28 sie 2022, 19:37
...
pod większym ciśnieniem wykonuje większy ruch i o 0,5 mm odsuwa tarcze sprzęgła dalej a to już wystarczy, by było cicho.
Kto to wie...
Ok, czy to może oznaczać, że efekt ów dźwięku wywołuje w mechanizmie ingerencję na podzespoły powodując ich zwiększone zużycie w stos. do sytuacji gdzie dźwięku nie ma :?:

Po wtóre chciałbym przypomnieć, że - rzekomo - wysprzęglik był u mnie podmieniony z auta bez furkotu, ale bez sukcesu :?

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Napęd 4x4: Nie
Paliwo: Benzyna
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 28 sie 2022, 20:14

daniel.tucson4 pisze:
28 sie 2022, 16:03
Napisz o tym Twoim "kopaniu" :arrow: o co tu chodzi, opisz jak możesz :idea:
Chodzi tylko i wyłącznie o to , że daje zdecydowanie lewą nogą , coś jakby hamowanie awaryjne na ostro ,
tylko , że chodzi o pedał sprzęgła :) Podnosze nogę i bardzo ostro następuję nią na pedał sprzęgła.
Reszta czynności normalnie , jak przy zmianie biegów / ruszaniu ;)
Zibi70 pisze:
Urządzenie technicznie może być sprawne ale parametry całego układu mogą być źle dobrane i efekt będzie taki, że przy normalnym wciskaniu do końca, ciśnienie w układzie będzie inne, a przy pierdyknięciu w pedał inne i inaczej będzie oddziaływało na sterowane elementy czyli wysprzęglik, który być może pod większym ciśnieniem wykonuje większy ruch i o 0,5 mm odsuwa tarcze sprzęgła dalej a to już wystarczy, by było cicho.
No właśnie na innym forum , jakiś koleś z Angili pisał , że niby działanie tego Regulator Assy-Clutch można regulować. Więc może nawet
sam w sobie jest sprawny , tylko , że setup jest zły i przez to za głęboko bierze.
Ogólnie widze , że potyczki z tym patentem toczą zawodnicy , od i30 , i40 , Sonaty, a nawet SantaFe :o
daniel.tucson4 pisze:
28 sie 2022, 20:09
Po wtóre chciałbym przypomnieć, że - rzekomo - wysprzęglik był u mnie podmieniony z auta bez furkotu, ale bez sukcesu :?
Jeśli rozumiem dobrze , to wysprzęglik i docisk same w sobie mogą być sprawne , ale na skutek za małego ciśnienia nie są dociskane do końca,
tak jak trzeba no i stąd jest ten furkot :?: :?: :?:
daniel.tucson4 pisze:
Ok, czy to może oznaczać, że efekt ów dźwięku wywołuje w mechanizmie ingerencję na podzespoły powodując ich zwiększone zużycie w stos. do sytuacji gdzie dźwięku nie ma :?:
Sądze , że koło dwumasowe , czyli Dual-Mass Flywheel dostaje bardziej , więc może to skracać jego żywotność.

Daniel , Goran - u Was wymieniali Slave Cylinder, tak ? Ale czy wymieniali Regulator Assy-Clutch , czy zostawili ten co był ?

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 28 sie 2022, 21:26

Ale zobaczcie jak to się teraz zaczyna ładnie układać :
Dreaminalist pisze:
27 sie 2022, 13:25
Kiedy ruszałem i normalnie operowałem sprzęgłem ( tutaj kluczowe jest to , że zawsze dociskam pedał sprzęgła do końca ) ,
znajomy odgłos występował jak zwykle. Ale , kiedy w pewnym momencie się zdenerwowałem i zacząłem kopać w pedał
sprzęgła ( ale nie strzelać ze sprzęgła ) chrobotanie znikneło . :shock:
Ponieważ:
Zibi70 pisze:
27 sie 2022, 20:30
Na niektórych forach innych marek, gdzie tropili (nie zgadniecie) - przyczyny chroboczącego sprzęgła, pojawiał się wątek regulatora sprzęgła. To taki hydaruliczny patent, a sądząc z różnicy pomiędzy grzecznym wciskaniem sprzęgła a gwałtownym wdepnięciu pedału - coś może być i z hydrauliką.
Zibi70 pisze:
Urządzenie technicznie może być sprawne ale parametry całego układu mogą być źle dobrane i efekt będzie taki, że przy normalnym wciskaniu do końca, ciśnienie w układzie będzie inne, a przy pierdyknięciu w pedał inne i inaczej będzie oddziaływało na sterowane elementy czyli wysprzęglik, który być może pod większym ciśnieniem wykonuje większy ruch i o 0,5 mm odsuwa tarcze sprzęgła dalej a to już wystarczy, by było cicho.
No i teraz zobaczmy jak nam się ładnie układają porzednie tropy.
Jest za słabe ciśnienie więc docisk nie jest dociskany , a więc silnik bardziej się trzęsie przy zmianie biegów , bo działają większe obciążenia
których nie redukuje dwumasa ? Te wibracje przenoszone są na wydech , więc powstaje złudzenie , że to coś nie tak z wydechem :
Dreaminalist pisze:
08 sie 2022, 21:55
Spostrzeżenia mam takie , że dźwięk jakby dochodzil bardziej z tylnej częsci samochodu.
może to być coś z układem wydechowym.
Jednocześnie , jeśli dobrze zauważyłem , ten regulator jest połączony razem z pompą sprzęgła zamocowaną do ściany grodziowej , więc :
Krisqs pisze:
18 lip 2022, 11:13
Serwisanci zaś stwierdzili ze to prawdopodobnie coś rezonuje o ścianę grodziową.
Tak więc wymiana sprzęgła , wysprzęglika i dwumasy nic nie dała bo one są sprawne, tylko nie są optymalnie dociskane
daniel.tucson4 pisze:
Dreaminalist pisze:
28 sie 2022, 20:14
Jeśli rozumiem dobrze , to wysprzęglik i docisk same w sobie mogą być sprawne , ale na skutek za małego ciśnienia nie są dociskane do końca,
tak jak trzeba no i stąd jest ten furkot :?: :?: :?:
Zatem , nie dziwi , że :
fantango pisze:
25 sie 2022, 16:14
Po zakończonym serwisie kierownik serwisu przyznał, że problem występuje w każdym Tucsonie z manualną skrzynią biegów.
Krisqs pisze:
18 lip 2022, 11:13
Jestem już po wizycie w ASO.
przy wydaniu samochodu facet wiedział już o co chodzi bo miał info że już były podobne zgłoszenia w kraju
A ponieważ Tucson i Sportage mają tę samą technikę , więc :
Hipoxy pisze:
26 sie 2022, 19:17
a ja idę zobaczyć nowy Sportage... Siadam za napęd (ten sam silnik 1.6 TGDI, manualna skrzynia biegów), auto ma 450km... i POJAWIA SIĘ ten sam dźwięk!! :shock:
dźwięk pojawia się tak samo jak w naszych samochodach, przy jednoczesnym wciśnięciu sprzęgła i gazu...wszystko jest identyczne.
Dobrze rozumuje ? Jak myślicie ?
Jeśli to jest to , no to chyba teraz Hyundai już będzie wiedział co trzeba zrobić i jak ?

gather
Świeżak
Twój samochód: Tucson NX4 1.6 T-GDI 6MT 110kW
Kolor: Srebrny

Post autor: gather » 28 sie 2022, 22:22

Cześć, temat na angielskiej grupie dotyczącej Tucson Nx4.

https://www.facebook.com/groups/7586733 ... 8/?app=fbl

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 28 sie 2022, 23:30

gather pisze:
28 sie 2022, 22:22
Cześć, temat na angielskiej grupie dotyczącej Tucson Nx4.

https://www.facebook.com/groups/7586733 ... 8/?app=fbl
Tak, to ja założyłem ;) Wolałem jednak poczekać, aż więcej będzie "treści" :arrow: będę obserwował i zapraszał TU 8-)

@ Gather, a Ty masz ten dźwięk :?:
Ostatnio zmieniony 28 sie 2022, 23:36 przez daniel.tucson4, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 29 sie 2022, 16:23

Dzisiaj smuteczek na poniedziałeczek.
Nie udało mi się uzyskać pełnej powtarzalności wyników z wczoraj.
To znaczy metoda na brutalne wciśnięcie pedału sprzęgła osiągneła powtarzalność do 4000 obr / min.
Powyżej to już wyszły wyniki niejednoznaczne : na 7 prób 4 zakończone sukcesem ( brak chrobotania ) ,
a w 3 jednak wystąpiło :o . Tak sobie myśle , może ten regulatorek się przyblokowuje ? :?

A jak u Was , próbowaliście ?

gather
Świeżak

Post autor: gather » 29 sie 2022, 20:59

Daniel, tak oczywiście, dźwięk, "furkot" występuje również u mnie dokładnie w tym samych momentach jak u innych posiadaczy Tucson'ów z manualem - dynamiczna zmiana biegów. Jak biegi zmieniam "delikatnie" to jest cisza.

W zeszłym tygodniu rozmawiałem z serwisem (Margo Gdańsk), niby nie znają tematu i nie mieli podobnych zgłoszeń.
Mam zamiar zgłosić to na wymianie oleju przy 3kkm, ale trochę to jeszcze pewnie potrwa bo mam dopiero 600km przebiegu.

fantango
Forumowicz
Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Kolor: Dark Blue

Post autor: fantango » 29 sie 2022, 21:39

gather pisze:
29 sie 2022, 20:59
W zeszłym tygodniu rozmawiałem z serwisem (Margo Gdańsk), niby nie znają tematu i nie mieli podobnych zgłoszeń.
Mam zamiar zgłosić to na wymianie oleju przy 3kkm, ale trochę to jeszcze pewnie potrwa bo mam dopiero 600km przebiegu.
ha ha ha :) temat znają bo zgłaszałem na piśmie problem ze sprzęgłem zaraz po zakupie, dokładnie 14 Marca (Margo na Kartuskiej). Pierwszy przegląd jest po 15000km.

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 29 sie 2022, 22:18

Hej, Fantango - dawno Cię nie było u Nas :)

Jak widzicie kłamstwo na każdym kroku oraz mataczenie to mamy "na dzień dobry" w każdym ASO... będzie to długa batalia :evil:t

@ Gather, troszkę pomoże w sprawie Twój VIN - jak możesz prześlij w wiadomości prywatnej na forum - sporządzam na dniach kolejne pismo do HMP i HME :idea:
Ostatnio zmieniony 29 sie 2022, 22:36 przez daniel.tucson4, łącznie zmieniany 1 raz.

gather
Świeżak

Post autor: gather » 29 sie 2022, 22:25

fantango pisze:
29 sie 2022, 21:39
ha ha ha :) temat znają bo zgłaszałem na piśmie problem ze sprzęgłem zaraz po zakupie, dokładnie 14 Marca (Margo na Kartuskiej). Pierwszy przegląd jest po 15000km.
Przegląd tak po 15kkm, ale chcę wymienić olej po 3kkm.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu