Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson NX4? Napisz tutaj.
fantango
Forumowicz
Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna
Kolor: Dark Blue

Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło

Post autor: fantango » 25 sie 2022, 18:15

Trudno powiedzieć, moje doświadczenie z "autoryzowanymi serwisami" jest takie, że to wymieniacze części. Wymienić rozrusznik, kolo dwumasowe, proszę bardzo nie ma problemu, ale jak jest cos bardziej skomplikowanego to nie chce im się w tym grzebać. Nie tylko u nas w Pl bo przez lata mieszkałem w Niemczech i Japonii i tam jest w podobnie. Spekuluję, że ASO rzeczywiście nie wiedzą co z tym fantem zrobić i słusznie odbijają piłeczkę do producenta. No bo w końcu to Hyundai wypuścił na rynek wadliwe auto i doskonale muszą wiedzieć co jest nie tak. Takiej "błachostki" nie da się ot tak przepuścić w procesie produkcji i kontroli jakości, ktoś musiał to wykryć " Panie kierowniku przy 4000 obrotów coś furkocze przy zmianie biegów", i ktoś musiał to zaakceptować "ok na razie nie wiemy jak ten problem rozwiązać, puszczamy auto z defektem, zobaczymy jak zareaguje rynek". W takich firmach jak Hyundai czy Volkswagen jako pracownik nie kupisz długopisu zanim zamówienie na ten długopis nie przejdzie przez kilka działów i nie podpisze się pod nim 5-6 osób.

fantango
Forumowicz
Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Kolor: Dark Blue

Post autor: fantango » 25 sie 2022, 18:34

Dreaminalist pisze:
25 sie 2022, 17:56
No nic , żarty żartami , ale jeśli to prawda , że

i fama pojdzie na miasto , to ten NX4E z 1.6 -TGDI G4FP będzię się cieszył opinią niczym wczesne VAG-oskie 2.0 TDI CR ,
czy poźniejsze CFCA. Mówiąc inaczej ciężko będzie to odsprzedać za sensowne pieniądze :twisted:
:evil:
Mimo wszystko wydaje się, ze to dosyć udane auto. Zobaczymy czy coś nowego nie zacznie wyłazić po przejechaniu 60000 km.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 25 sie 2022, 22:50

mczelny2401 pisze:
25 sie 2022, 18:08
Raczej miałeś na myśli 2.0 TDI na pompkach gdzie pękały głowice i zacierały się silniki z powodu wadliwej konstrukcji pompy oleju
Racja :) Dzięki za czujność ;)
fantango pisze:
25 sie 2022, 18:34
Mimo wszystko wydaje się, ze to dosyć udane auto.
W rzeczy samej , ale właśnie dlatego , na tle udanego ogółu , takie drobne ( albo i nie drobne, ale to już czas pokaże )
sprawy mocno denerwują. Jeśli to jest coś prostego , typu no nie wiem źle zaprojektowane mocowanie wydechu , no to
jakoś się z tym uporają. Ale jeśli to coś grubszego typu wadliwa skrzynia , albo sprzęgło to mamy problem :(
fantango pisze:
25 sie 2022, 18:15
Hyundai wypuścił na rynek wadliwe auto i doskonale muszą wiedzieć co jest nie tak.
Tylko boje się , że jeśli to coś grubszego i policzą ile będzie kosztować ewentualna akcja serwisowa, to właśnie
mogą udawać , że nic nie wiedzą :lol:

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 26 sie 2022, 16:07

No dobra , wątek troszkę nam się rozjechał i wjechało trochę pesymizmu. Więc podsumujmy co wiemy na obecną chwilę :

Punkt 1 : Problem globalny we wszystkich NX4E z silnikiem G4FP i skrzynią WMJ6 , więc wygląda na wadę projektową:
fantango pisze:
25 sie 2022, 16:14
Po zakończonym serwisie kierownik serwisu przyznał, że problem występuje w każdym Tucsonie z manualną skrzynią biegów.
Krisqs pisze:
18 lip 2022, 11:13
Dodam że podeszliśmy do testowego egzemplarza który mają i również ma ten sam dźwięk.
Dreaminalist pisze:
12 sie 2022, 19:55
No w sumie mają co najmniej jeden taki w parku prasowym , ten czerwony w N-Line WE 5K *** :D
Punkt 2: Ewidentnie teraz to wygląda na coś ze sprzęgłem , lub jego osprzętem
daniel.tucson4 pisze:
20 sie 2022, 23:53
Można - na luzie, gazując, bez biegu ale ze sprzęgłem - wtedy odgłos jest słyszalny przy końcowym etapie popuszczania.
daniel.tucson4 pisze:
22 sie 2022, 22:27
Owszem, furkot jest na luzie, ALE :arrow: trzeba nacisnąć sprzęgło. Na samym luzie, naciskając "gaz" furkotu NIE MA :idea:
Dreaminalist pisze:
23 sie 2022, 21:38
3. Ciekawi mnie to, że furkot ujawnia się TYLKO w górnej części - nie ważne czy przy naciskaniu czy popuszczaniu sprzęgła.
Punkt 3: Występowanie problemu prawdopodobnie stałe, ale symptomy dźwiękowe dopiero pod obciążeniem silnika :
Dreaminalist pisze:
Teraz tak sobie myśle , że może to jest cały czas przy działaniu sprzęgła,
tylko pod mniejszym obciążeniem amplituda drgań jest tak mała ,
że tego nie słychać , dopiero jak pod obciążeniem wzrasta , to dźwięk staje się słyszalny :?: :?: :?:
Dreaminalist pisze:
2. Furkot czasami tak "burknie" krótko przy redukcji czy przy mniejszych obrotach - potwierdzam.
Punkt 4: Problem nie występuje w automatach tylko w manualu :
fantango pisze:
25 sie 2022, 16:14
problem występuje w każdym Tucsonie z manualną skrzynią biegów.
Punkt 5: Jest to prawdobodobnie coś związanego z konstrukcją NX4E , a nie podzespołów mechanicznych, bo :
Dreaminalist pisze:
14 lip 2022, 10:44
Tylko tutaj znowu ta sama technika, czyli 1.6 T - GDI G4FP 1598 cm3 150 KM plus skrzynia i sprzęgło , są montowane w Tucsonie NX4E , ale też w Sportage NQ5 i Kona OS , ale tam użytkownicy nie zgłaszają takiego problemu ...
Krisqs pisze:
18 lip 2022, 11:13
Jestem już po wizycie w ASO.
Serwisanci zaś stwierdzili ze to prawdopodobnie coś rezonuje o ścianę grodziową.
Jak myślicie co to może być ?
Jest tylko w manualu , a nie ma tego w automacie.
Jest za to w Sportage i Kona w manualach , ale tam jest chyba inaczej zamontowane ?

Hipoxy
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 TGDI
Paliwo: Benzyna/LPG
Kolor: Teal

Post autor: Hipoxy » 26 sie 2022, 19:17

pozdrawiam kolegów!
Widzę, że mówi się o Kia Sportage, więc się angażuję... Robiłem zakupy z żoną, a obok centrum był salon Kia, a ja idę zobaczyć nowy Sportage... Siadam za napęd (ten sam silnik 1.6 TGDI, manualna skrzynia biegów), auto ma 450km... i POJAWIA SIĘ ten sam dźwięk!! :shock:
dźwięk pojawia się tak samo jak w naszych samochodach, przy jednoczesnym wciśnięciu sprzęgła i gazu...wszystko jest identyczne.
wnętrze jest trochę bardziej miękkie i wydaje mi się trochę bardziej przestronne... ale to teraz nieistotne.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 26 sie 2022, 20:17

Hipoxy pisze:
26 sie 2022, 19:17
pozdrawiam kolegów!
Widzę, że mówi się o Kia Sportage, więc się angażuję i POJAWIA SIĘ ten sam dźwięk!! :shock:
dźwięk pojawia się tak samo jak w naszych samochodach, przy jednoczesnym wciśnięciu sprzęgła i gazu...wszystko jest identyczne.
Cześć Goran :)
Breaking news :!: :!: :!: This is game changer :shock:
U mnie w mieście i okolicy jest kilka salonów KIA , ale tam mają tylko po jednej sztuce Sportage i to tylko z automatyczna skrzynią :oops:
To jest coś co każe nam zapomnieć o ( prawie ) wszystkim co pisaliśmy do tej pory , ponieważ ...
to mogą być te zawory - wiesz ten system CVVD :shock: :shock: :shock:
Danielu Oni mogli mieć racje - a to znaczy , że już coś wiedzą i to więcej od Nas :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 26 sie 2022, 20:59

Dreaminalist pisze:
26 sie 2022, 20:17
...
Danielu Oni mogli mieć racje - a to znaczy , że już coś wiedzą i to więcej od Nas :!: :!: :!:
No, takie pismo wysmarowałem, to się nie dziwię, że ich natchnęło :arrow: mam ca. 14000 km przebiegu, a jeżdżę codziennie ca. 50 km :arrow: łatwo policzyć, kiedy będę w ASO. Jednak, drażni mnie to, że to JA / mój Tucson będzie króliczkiem :!: Może jeszcze mi coś odpali, może coś się pojawi, może mnie w ASO wku***ą, to się nie dowiedzie tak szybko :twisted:

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 26 sie 2022, 21:19

daniel.tucson4 pisze:
26 sie 2022, 20:59
może mnie w ASO wku***ą, to się nie dowiedzie tak szybko :twisted:
Spokojnie , nie wjeżdżaj tam do ASO w takim bojowym nastroju :lol: :P
Jesteś Bohaterem tej sprawy , bo to dzięki Twojej inicjatywie udało się Nam zjednoczyć i ruszyć sprawę do przodu ,
no i dzięki Twojej presji i pismom udało się skłonić Hyundaia do działania :)
Może niech najpierw wytłumaczą co jest przyczyną problemu i jak zamierzają go usunać.
Tucsona jest Twoja i jeśli ich wytłumaczenia nie spowodują , że będziesz się czuł komfortowo , to
po prostu się nie zgadzaj na podjęcie jakichkolwiek czynności serwisowych ponad to co przewiduje
procedura dla rocznego przeglądu. Nikt nie będzie się na Ciebie w żadnym razie obrażał , jeśli czujesz
się z tym źle i chcesz odpuścić :) Na luzie ;)
Edit :
Tamten wpis Kolegi mczelny2401 to był taki sarkastyczny i trochę trolling jeśli dobrze rozumiem . więc chillout :)

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 26 sie 2022, 21:41

Dreaminalist pisze:
26 sie 2022, 21:19
...
Tamten wpis Kolegi mczelny2401 to był taki sarkastyczny i trochę trolling jeśli dobrze rozumiem . więc chillout :)
Spoko Gość jesteś... wnioskuję :D Pomagasz w sprawie, ożywiasz ją :arrow: dzięki.

Po skrzypiącym szklanym dachu podupadłem na morale, ale wczoraj ogarnąłem sprawę z nim, więc witam :D

Nie chcecie wiedzieć co Filip będący aktualnie na wakacjach napier...ł na markę H..... . Ma zamiar nawet pozbyć się auta - Filip to Gość z jajami, podoba mi się jego impulsywne i stanowcze podejście :!: My razem ciągniemy obecnie te sanki... Tylko, że ja czekam na przegląd 15K, a on ma zamiar w "klapkach" wjechać ASO na kwadrat... To będzie płodna jesień... :lol: Oby pozytywnie dla konsumentów :!: 4 lata gwarancji ca. zostało, także nie odpuścimy :twisted: Sprawa jest GRUBA, być może teraz nie zdajemy sobie z tego sprawy :?
Ostatnio zmieniony 26 sie 2022, 21:55 przez daniel.tucson4, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 26 sie 2022, 21:45

Pod presją nie jest łatwo , ale trzeba walczyć , żeby wygrać ;)
Nie możemy jednak dać się ponieść emocją , bo na to liczą pewni ludzie 8-)
Tylko spokojne i metodycznie działanie , krok po kroku i wygramy :)
Edit :
Pamiętaj Daniel , za to wszystko co zrobiłeś dla społeczności tutaj na forum :
You are The Boss :)

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu