Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson NX4? Napisz tutaj.
Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Kolor: Taki ładny

Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło

Post autor: daniel.tucson4 » 24 sie 2022, 21:38

Dreaminalist pisze:
24 sie 2022, 19:36
Co Ja pacze .... :o

dopiero teraz to zauważyłem , czyli może jednak to nie zawory .... :D
Wrzucam tutaj dla porządku , żeby Nam nie umkneło, bo ten temat tak się rozrósł i porozrzucał po róznych wątkach :!:
EDIT :
Danielu pisałeś , że masz nagraną wizytę u Majstrów w ASO 29-ego , czyli w poniedziałek , Hmmmm...
gdzieś w innym wątku pisałeś coś o dealerach z Wrocka , więc rozumiem , że też jesteś Wrocław i okolica, no więc
jak uderzasz w poniedziałek do ASO, nie wiem czy we Wrocławiu , czy w Długołęce , to nie daj sobie rozgrzebać
zaworów, bo to ewidentnie nie wygląda na ten problem , jeszcze tylko bardziej może to namieszać :roll:
Niech najpierw sprawdzą ten nieszczęsny wydech i okolice tłumika końcowego, mocowań i tych blaszek :!:
Dreaminalist, dzięki za inicjatywę, ale... wydaję się, że PUDŁO. Poklękałem trochę teraz pod furą i nie ma w ogóle żadnych takich śrub i blach :!: :shock:

I ten cytat :arrow: "...jakby lepiej". To albo eliminujemy dźwięk całkowicie, albo dalej baju baju :roll:

:idea: Co do wizyty, to ją przełożyłem na paź/lis ... gdzie będę miał przegląd okresowy 15K. Po co mam 2 razy w krótkim czasie tak jeździć... już mam ich dość, i nie chce mi się "ich" widzieć tak często.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2022, 21:40 przez daniel.tucson4, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Napęd 4x4: Nie
Paliwo: Benzyna
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 24 sie 2022, 22:20

daniel.tucson4 pisze:
24 sie 2022, 21:38
Poklękałem trochę teraz pod furą i nie ma w ogóle żadnych takich śrub i blach :!: :shock:
No właśnie to zdjęcie też wzbudziło u mnie zdziwienie , bo jakby puszka podobna , ale
te osłony i śruby to u Mnie nie występują. To znaczy jest osłona termiczna , ale od góry
między puszką a nadwodziem . Więc wygląda to zupełnie inaczej :roll:

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 25 sie 2022, 8:21

Dreaminalist, kiedy Ty podjeżdżasz/zgłaszasz ów furkot do ASO? Jaremko, Nawrot? Może mamy fur z tej samej stajni :idea:

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 25 sie 2022, 9:17

Kontaktowałem się z Nimi w sprawie zakupu Tucsona, ale nic u nich nie udało się wskurać,
natomiast u innego Dealera , miasto bardziej na zachód od Wrocka naszło jak masełko :)

Ponieważ na ten moment nie mamy żadnej wiążącej konkluzji co do przyczyny furgotania,
a Krisqs donosi , że powiedzieli mu w Krakowie , iż podobno we wrześniu mają przyjść
jakieś nowe wiadmości w tej sprawie z centrali - jeśli dobrze zrozumiałem , no to
czekam albo do wrzesnia , jak już coś może będzie wiadomo , albo do grudnia
jak wypadnie mi roczny przegląd, zależy co pierwsze przyniesie przełom :D

No bo nie ma sensu wstawiać Tośki do ASO jak i tak nie wiadomo co to jest ,
więc nie są w stanie sprawnie , w dzień , czy dwa to usunąć 8-)

EDIT:
Ale powiem Wam jeszcze, że mój Tucson stał u Dealera jakiś czas , bo niby tam z homologacją....
nie mówie , że nie , ale tak sobie zaczynam coraz częściej myśleć , czy czasami też nie chodziło
o to , że czekał na jakieś brakujące części ... bo to była partia chyba z 10 , czy 11 aut które tam stały
od połowy grudnia do połowy stycznia ...
O nic nikogo nie pomawiam , nic nikomu nie zarzucam , tylko tak się zastanawiam , czy może to
mogło - czysto hipotetycznie - mieć jakiś wpływ na ten problem i to , że teraz nawet fabryka
nie może dojść o co chodzi z tym furgotaniem :mrgreen:

fantango
Forumowicz
Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Kolor: Dark Blue

Post autor: fantango » 25 sie 2022, 16:14

Przegląd 15000km. Zgłosiłem odgłos chrobotania przy wciskaniu sprzęgła. Na jeździe testowej mistrz serwisu starał się nie zauważać odgłosu a później pozbyć się problemu argumentując, że celowo wymuszam odgłos na półsprzęgle. Po moich naciskach przyjął zgłoszenie. Po zakończonym serwisie kierownik serwisu przyznał, że problem występuje w każdym Tucsonie z manualną skrzynią biegów. Wysłali zgłoszenie do Hyundai Polska i.... na razie tyle, wydaje się że to raczej ślepa uliczka.
A w miedzyczasie przeszedłem sie po salonie:
IMG_8137.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 25 sie 2022, 16:36

fantango pisze:
25 sie 2022, 16:14
Na jeździe testowej mistrz serwisu starał się nie zauważać odgłosu (...) argumentując, że celowo wymuszam odgłos na półsprzęgle(...). Po zakończonym serwisie kierownik serwisu przyznał, że problem występuje w każdym Tucsonie z manualną skrzynią biegów.
Pomocny Mistrz serwisu ... prawdziwy Mistrz ... Janusz :evil:
fantango pisze:
problem występuje w każdym Tucsonie z manualną skrzynią biegów.
Czyli , że obrali taką linię obrony, czy skapitulowali i oficialnie przyznali , że jest problem, ale nie wiedzą jak go rozwiązać ? :mrgreen:
fantango pisze:
A w miedzyczasie przeszedłem sie po salonie:
:lol: Skrzydła Anioła jakby znajome , tylko cyfra jakby nieco wyższa na start :P
Nie minął nawet rok , a podstawa poszybowała z dobre 15 k w góre :o
natomiast upust dobrze w dół :lol:

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 25 sie 2022, 17:02

Dreaminalist pisze:
25 sie 2022, 16:36
Pomocny Mistrz serwisu ... prawdziwy Mistrz ... Janusz :evil:
U mnie w ASO (z resztą to opisywałem) "MISZCZ" serwisu młodszy ode mnie ze 2 razy (jestem dość młody ;) ) TAK SAMO jak Fantango opisał się zachowywał :arrow: Wyszkoleni jak owczarki :P

Fantango, na tej planszy tego Tucsona zapomnieli o jednym, zaraz po felgach 17 calowych :arrow: "Nowoczesny furkot przy dynamicznej jeździe. Bez dopłaty" :idea: :lol:

Plotki były i zawsze będą. We wrześniu będzie - strajk nauczycieli, i tyle. Życie pokaże, ale coś zaklinam (obym się mylił), że HMP czy HME nie przyzna się i zostawi Nas z tym. Jeżeli będzie inaczej dobre wino dla wszystkich w tym temacie :idea:

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 25 sie 2022, 17:23

daniel.tucson4 pisze:
25 sie 2022, 17:02
"Nowoczesny furkot przy dynamicznej jeździe. Bez dopłaty" :idea: :lol:
Oj tam , Oj , tam Panie , to po prostu "Engine Prestige Pack Manual for Tucson NX4", ekskluzywny pakiet
dźwiękowy , starannie dobrany przez najwyższej klasy akustyków , który wychodzi na przeciw
nonkonformistycznym potrzebą Klientów chcących wyjść ze strefy komfortu , jednocześnie
nierezygnując z modernistycznych i wysublimowanych potrzeb :P dzięki któremu mogą
poznać , że silnik w ich wyjątkowym Tucsonie złapał już temperaturę roboczą i mogą już dać mu miodu :D
Unikalne połączenie chrobotania i terkotania , tworzy elektryzujący i prestiżowy dźwięk , dzięki
któremu wyjątkowi Klienci mogą poczuć bardziej :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 25 sie 2022, 17:56

No nic , żarty żartami , ale jeśli to prawda , że
fantango pisze:
problem występuje w każdym Tucsonie z manualną skrzynią biegów. Wysłali zgłoszenie do Hyundai Polska i.... na razie tyle
i fama pojdzie na miasto , to ten NX4E z 1.6 -TGDI G4FP będzię się cieszył opinią niczym wczesne VAG-oskie 2.0 TDI CR ,
czy poźniejsze CFCA. Mówiąc inaczej ciężko będzie to odsprzedać za sensowne pieniądze :twisted:
:evil:

mczelny2401
Weteran
Twój samochód: 1.6 T-GDI
Kolor: Biały

Post autor: mczelny2401 » 25 sie 2022, 18:08

2.0 TDI z systemem wtrysku Common Rail to już silniku poprawione ;) Raczej miałeś na myśli 2.0 TDI na pompkach gdzie pękały głowice i zacierały się silniki z powodu wadliwej konstrukcji pompy oleju

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu