Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson NX4? Napisz tutaj.
mlodyksiegowy
Weteran
Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kolor: biały / czarny

Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło

Post autor: mlodyksiegowy » 13 sie 2022, 23:01

Dreaminalist pisze:
12 sie 2022, 19:55
No w sumie mają co najmniej jeden taki w parku prasowym , ten czerwony w N-Line WE 5K *** :D
Tak się zastanawiam , że jeśli to jednak sprzęgło , to na skutek zużycia poprzez tarcie ulega ono raczej degradacji , więc
w jaki sposób dźwięk miałby sam ustąpić ? Jaka jest zależność przyczynowo skutkowa ?
Za gruba okładzina tarczy i na skutek scierania schodzi do właściwego poziomu, więc problem miałby zniknąć ?
Ale jeśli tak to chyba w ASO szybko by się skapneli o co chodzi i tematu by nie było już dzisiaj :?
Tu nie chodzi o tarczę - ona raczej może dzwonić niż wydawać takie dźwięki, bardziej docisk jak się cofa (sprężyny) lub wysprzęglik (nawet nie wiem czy jest on centralny, bo mogą to być np. tulejki w których są zamontowane widełki łożyska oporowego (kiedyś były ebonitowe). Kolejna sprawa to nie wiem czy NX4 nie ma czasem dwumasy

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Wersja: NX4
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 14 sie 2022, 0:51

mlodyksiegowy pisze:
13 sie 2022, 22:45
Generalnie marki azjatyckie nie mają ocynku...
Hyundai :arrow: Azja :arrow: brak ocynku :?: :?:

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 14 sie 2022, 13:22

Z Azjatyckich to tylko chyba Nissan ma pełny ocynk ( ale Infinity już nie , i nikt nie wie czemu skoro to premium Nissana ,
to przecież powinno być lepsiejsze :D ) .
Hyundai i KIA mają częściowy ocynk. W Hyundaiu jeśli chodzi o TL i NX4 to raczej coś jest. Wcześniejsze generacje to podobno były "golasy".
Zresztą Amerykany też bez ocynku robili i robią :shock:
Ale wracając do sprawy , dzisiaj odkryłem , że dźwiek może też wystąpić przy samym wciśnięciu sprzęgła jeśli jest się na
4 tyś obrotów , albo więcej na biegach 1 - 4. Czyli sprzęgło / dwumasa / pompa 8-)
Edit :
NX4E 1.6 - T ma dwumase , chyba od LUK-a. Ale podobno Goranowi wymienili to też w ASO i " no better " było u Niego.

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Dark Knight

Post autor: Zibi70 » 14 sie 2022, 18:22

Trochę czasu nie zaglądałem, ale teraz dzielnie przeczytałem niemal cały wątek i dorzucę swoje trzy grosze.

U mnie tego dźwięku nie zauważyłem, za to z problemem dławienia się mam kontakt. Niestety - zdarzyło mi się już kilka razy, że musiałem się ratować wciśnięciem sprzęgła a potem ruszaniem z wyższych - jak na mój gust - za wysokich obrotów, co daje w dupę sprzęgłu - tarczy i tłumikom drgań. Nie podoba mi się to - będę obserwował, bo efekt jest taki, że trzeba ruszać jakby się było początkującym kierowcą bez obycia z gazem i sprzęgłem.

Co do jednego z tropów...
mlodyksiegowy pisze:
08 sie 2022, 23:30
A co ma tłumik do sprzęgła? Nie wiem - ja stawiam na szyby - to wina szyb tych tylnych ciemnych, w wersjach ze słabszym przyciemnieniem dźwięk nie występuje :D :lol:
Ja bym tego tropu nie lekceważył. Wydech może klekotać - wpadać w rezonans w tłumiku końcowym i w zależności od luzu, który go powoduje - pojawiać się przy różnych temperaturach i okolicznościach. @Daniel pisze, że najczęściej ma to przy obciążonym silniku. To też się z tym klei - silnik pod obciążeniem mocniej opiera się na poduszkach i z całą pewnością zmienia się jego położenie w komorze silnikowej - tym samym inaczej "naciska" na zawieszony pod karoserią układ wydechowy (tu powinna redukować to plecionka). Niemniej można sobie wyobrazić sytuację, w której mimo zastosowania plecionki na wydechu pojawiają się drgania z silnika - szczególnie w momencie kiedy... Sprzęgło łapie i silnik dostaje obciążenia czyli mocniej dociska się do układu wydechowego.
A sam układ - może klekotać w tłumiku końcowym, ale całość wisi na gumach pod karoserią więc dźwięk niesie się "po metalu" do przodu i zaczyna brzęczeć w okolicach plecionki, kolektora wydechowego, na katalizatorze (który z pewnością "kocha drgania" i od tego będzie "trwalszy", a nawet na naszym ukochanym GPF.
Podsumowując - skoro pojawił się wątek tłumika i wydechu i u jednego z kolegów przyniosło to efekt, a inne wymiany są na nic - ja bym się dokładnie przyjrzał wydechom.
Edit: - Zwłaszcza, że było kilka przypadków pęknięcia spawów na wydechu przy złączach. Przypadek?
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 14 sie 2022, 21:20

Zibi70 pisze:
14 sie 2022, 18:22
...
Podsumowując - skoro pojawił się wątek tłumika i wydechu i u jednego z kolegów przyniosło to efekt, a inne wymiany są na nic - ja bym się dokładnie przyjrzał wydechom.
...
Hey, Zibi - dawno Cię nie było i :arrow: nie odpisałeś na wiadomość mi na fb :cry:

Dziś zauważyłem, że jak wdepnąłem pod 3000 obr/min., aby wjechać pod stromą nierówność i przez chwilę na półsprzęgle wymusił się ów furkot i po pedale :) sprzęgle poszły znaczne drgania :idea:

Dodatkowo - przypomnę - że dźwięk jest NIEREGULARNY :arrow: tzn. pokonując ten sam odcinek w różnej czasie, operując tak samo biegami, raz dźwięk jest, raz nie ma :idea: :idea:

:!: A mnie w ASO w sprawie mają grzebać przy zaworach... :o :o

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 15 sie 2022, 18:48

daniel.tucson4 pisze:
14 sie 2022, 21:20
Dziś zauważyłem, że jak wdepnąłem pod 3000 obr/min., aby wjechać pod stromą nierówność i przez chwilę na półsprzęgle wymusił się ów furkot i po pedale :) sprzęgle poszły znaczne drgania :idea:
Tak się zastanawiam , czy może jest coś nie tak z tzw. Tłumikiem Drgań Sprzęgła, który znajduje się w postaci zbiornika na przewodzie hydraulicznym sprzęgła.
On powinien tłumić takie drgania.
No ale to może ktoś bardziej obeznany się wypowie.
Ja to nie jestem pewny czy to ma jakiś związek , ponieważ cytując klasyka z salonu pewnej marki ( tej od Escalade z wiadomego kanału na YT :lol: )
"posiadam mierną wiedzę techniczną" z dziedziny mechaniki.
Co akurat u Mnie może nawet być prawdą , bo to nie moja działka :D

daniel.tucson4 pisze:
14 sie 2022, 21:20
:!: A mnie w ASO w sprawie mają grzebać przy zaworach... :o :o
No bo ASO nadal nie ma świadomości sytuacyjnej ( tak samo jak My ) i działa po omacku metodą prób i błędów.
Ale już wiemy po działaniach na Tośce Filipa , że to nie ta sprawa 8-)

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 15 sie 2022, 21:06

Dreaminalist pisze:
15 sie 2022, 18:48
...
Ale już wiemy po działaniach na Tośce Filipa , że to nie ta sprawa 8-)
A co mają zawory do rozrządu :?: Nie znam się, jak tylko raty płacę...

Przypomnę, że pompę sprzęgła podmienili mi w maju w ASO z testowego NX, który nie miał furkotu i odgłos wciąż obecny.

W Hyundai muszą ogłosić nagrodę $ 1000000 (monopoly) za znalezienie przyczyny sławnego furkotu :lol:

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 15 sie 2022, 21:24

daniel.tucson4 pisze:
15 sie 2022, 21:06
Przypomnę, że pompę sprzęgła podmienili mi w maju w ASO z testowego NX, który nie miał furkotu i odgłos wciąż obecny.
No to wracamy do :
Zibi70 pisze:
14 sie 2022, 18:22
Wydech może klekotać - wpadać w rezonans w tłumiku końcowym i w zależności od luzu, który go powoduje - pojawiać się przy różnych temperaturach i okolicznościach. (...)
A sam układ - może klekotać w tłumiku końcowym, ale całość wisi na gumach pod karoserią więc dźwięk niesie się "po metalu" do przodu i zaczyna brzęczeć w okolicach plecionki, kolektora wydechowego, na katalizatorze (który z pewnością "kocha drgania" i od tego będzie "trwalszy", a nawet na naszym ukochanym GPF.
Edit: - Zwłaszcza, że było kilka przypadków pęknięcia spawów na wydechu przy złączach. Przypadek?
No i tutaj z tego co udało mi się ustalić , są ( co najmniej ) dwa układy tłumika w NX4E :
SEJONG PG U014 NXCIO - w Hybrydach : nie ma problemów z chrobotaniem ( bo to automaty ) i nie zgłaszali problemów z GPF-em;
SEJONG S1 M30 NXM30 - w zwykłych benzynach z manualem, czyli min. u Mnie : wystepują problemy z chrobotaniem , użytkownicy zgłaszali problemy z GPF.
Czy ma to jakiś związek ze sobą ? Zobaczymy 8-)

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 16 sie 2022, 11:07

Dreaminalist pisze:
15 sie 2022, 21:24
...
SEJONG PG U014 NXCIO - w Hybrydach : nie ma problemów z chrobotaniem ( bo to automaty ) i nie zgłaszali problemów z GPF-em;
SEJONG S1 M30 NXM30 - w zwykłych benzynach z manualem, czyli min. u Mnie : wystepują problemy z chrobotaniem , użytkownicy zgłaszali problemy z GPF.
...
No, no trop odświeżony - na pewno rzucę w ASO ten temat, ale nie widzi mi się, aby mi kolejną rzecz rozbierali :arrow: nowe auto, a to będą bawić się na nim :!: :evil:

Co do GPF-u, to czy hybrydy np. w dużym ruchu ulicznym gdzie jest częste ruszanie na biegach 1-2-3-stop, to nie ruszają z baterii, stąd brak spalania paliwa :?: Tylko czy kierowca tym zarządza czy to się dzieje automatycznie :?:

Jeżeli to co piszesz o różnych układach wydechowych jest powodem różnicy w pracy GPF to chyba nie wymienią na akcji naprawczej ich - no oczywiście trzeba im to udowodnić najpierw.

Ciekawi mnie jeszcze jedno :arrow: ile jest użytkowników nowego Tucsona w manualu, którzy mają ów defekt przekładający się na furkot podczas zmiany biegów i albo tego nie słyszą/nie są świadomi, że tak ma nie być, albo bagatelizują. Przy docieraniu silnika, noga jest lżejsza i uważa się z dynamiczną jazdą, w której furkot występuje.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 17 sie 2022, 9:21

daniel.tucson4 pisze:
16 sie 2022, 11:07
Jeżeli to co piszesz o różnych układach wydechowych jest powodem różnicy w pracy GPF to chyba nie wymienią na akcji naprawczej ich - no oczywiście trzeba im to udowodnić najpierw.
No właśnie dzisiaj zauważyłem , że poprzedni wpis wymaga uzupełnienia. Dopiero przed chwila dopatrzyłem się , że w zwykłej benzynie również montują w
niektórych wersjach wyposażenia ( np. N-line ) tłumik NXMCIO. Przecież ten czerwony łobuziak z parku prasowego w którym też występuje
to chrobotanie , testowany przez Panów Petryna i Urbana ewidentnie ma nie NXM30 , a MXCIO. Czyli problem jest w obu , bo pewnie mają taką samą
puszke , tylko końcówką się różnia. Zreszta zobaczcie sami ( źródło Autowizja / YT ) :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu