Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Metaliczny
Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło
Tak , to jest coś co podręcznikowo wydaje się najbardziej prawdopodobne. Ale fakt , że min. u Gorana i tego kolegi z Niemiec wymienili kompletne sprzęgło i nic to nie pomogło skłania do szukania przyczyny gdzieś indziej , a nawet w egzotycznych częściach samochodu
No chyba , że Goranowi i koledze z Niemiec wymienili sprzęgło z wadliwej serii , na sprzęgło z ... wadliwej serii,
wiec to nie mogło się udać i zarazem wprowadziło wszystkich w błąd.
Jedyna droga aby tę kwestie wyjaśnić jest taka, żeby z egzemplarza w którym tego dźwięku nie ma przełożyć sprzęgło ,
do egzemplarza z występującym problemem. Oczekiwany efekt powinien być taki , że w aucie z problemem dźwięk ustąpi ,
natomiast pojawi się u "dawcy". Ale tutaj już jest piłka po stronie ASO.
Podejrzewam , że największym problemem jest to żeby chciało się chcieć ,
a nie brak " dawcy " ( demo car z salonu ), czy egzemplarza z dźwiękiem ( Filipa dalej stoi w ASO jak rozumiem ? ) .
No chyba , że Goranowi i koledze z Niemiec wymienili sprzęgło z wadliwej serii , na sprzęgło z ... wadliwej serii,
wiec to nie mogło się udać i zarazem wprowadziło wszystkich w błąd.
Jedyna droga aby tę kwestie wyjaśnić jest taka, żeby z egzemplarza w którym tego dźwięku nie ma przełożyć sprzęgło ,
do egzemplarza z występującym problemem. Oczekiwany efekt powinien być taki , że w aucie z problemem dźwięk ustąpi ,
natomiast pojawi się u "dawcy". Ale tutaj już jest piłka po stronie ASO.
Podejrzewam , że największym problemem jest to żeby chciało się chcieć ,
a nie brak " dawcy " ( demo car z salonu ), czy egzemplarza z dźwiękiem ( Filipa dalej stoi w ASO jak rozumiem ? ) .
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
1. W początkowym - czyli zaraz u góry czy u dołumlodyksiegowy pisze: ↑12 sie 2022, 8:22...
Na koniec dodam, że u mnie dźwięk powstawał w początkowym zakresie pracy sprzęgła
Problem furkotu dotyczy na "wysokości" 3/4 wcisku i wyżej.
2. Kwestia podstawowa to czy to był ten sam dźwięk co w temacie.
Nie. Po wymianie rozrządu Filip odebrał, pojechał nim na wakacje i...będzie wracał z tym do ASO.
Kwestia, ile i jakimi kosztami i nerwami nas będą oni jeszcze eksperymentować - auto nowe i będą go powoli rozbierać
MASAKRA trzeba lobbować niech sobie eksperymentują na własnych egzemplarzach Wiem to jest mega życzeniowe, ale jak się odpowiednio przyciśnie...
Ostatnio zmieniony 12 sie 2022, 18:49 przez daniel.tucson4, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dreaminalist
- Mistrz
No w sumie mają co najmniej jeden taki w parku prasowym , ten czerwony w N-Line WE 5K ***daniel.tucson4 pisze: ↑12 sie 2022, 18:44MASAKRA trzeba lobbować niech sobie eksperymentują na własnych egzemplarzach
Tak się zastanawiam , że jeśli to jednak sprzęgło , to na skutek zużycia poprzez tarcie ulega ono raczej degradacji , więc
w jaki sposób dźwięk miałby sam ustąpić ? Jaka jest zależność przyczynowo skutkowa ?
Za gruba okładzina tarczy i na skutek scierania schodzi do właściwego poziomu, więc problem miałby zniknąć ?
Ale jeśli tak to chyba w ASO szybko by się skapneli o co chodzi i tematu by nie było już dzisiaj
- daniel.tucson4
- Autor
Kolego, zajedź do ASO i podaj im dobre pismo
My tu filozofujemy, a sprawa stoi...
My tu filozofujemy, a sprawa stoi...
- Dreaminalist
- Mistrz
Tym razem planuje zmienić taktykę i pod koniec roku jak przyjdzie czas na przegląd roczny , to przy okazji
otworzyć zlecenie serwisowe na ten problem . A jeśli stwierdzą , że auto jest w pełni sprawne ( tak jak do tej pory słyszałem),
to niech odkupuja po cenie rynkowej
Wbrew pozorą sprawa nie stoi , bo to , że jest co tydzień wałkowana , pokazuje , że nie odpuszczamy.
A ludzie Hyundaia czytaja to forum z wypiekami , więc widzą , że tak długo jak ten temat jest aktywny nie odpusćimy
i nie damy się spławić , więc muszą cisnąc centrale
otworzyć zlecenie serwisowe na ten problem . A jeśli stwierdzą , że auto jest w pełni sprawne ( tak jak do tej pory słyszałem),
to niech odkupuja po cenie rynkowej
Wbrew pozorą sprawa nie stoi , bo to , że jest co tydzień wałkowana , pokazuje , że nie odpuszczamy.
A ludzie Hyundaia czytaja to forum z wypiekami , więc widzą , że tak długo jak ten temat jest aktywny nie odpusćimy
i nie damy się spławić , więc muszą cisnąc centrale
- daniel.tucson4
- Autor
Wyobraź sobie, że jeden z pracowników mojego macierzystego ASO po usłyszeniu, że cisnę dalej temat ów furkotu, powiedział, że mogą odkupić ode mnie jak mi się tak to auto nie podoba. Jak usłyszał, że jest w leasingu to oznajmił, że byłoby sporo papierologii, ale aż tyle, aby się nie opłaciło
Niestety, kolejny NX tyle, że to LEXUS mi się podoba, ale jest 2 razy droższy
- Dreaminalist
- Mistrz
daniel.tucson4 pisze: ↑13 sie 2022, 13:39Wyobraź sobie, że jeden z pracowników mojego macierzystego ASO po usłyszeniu, że cisnę dalej temat ów furkotu, powiedział, że mogą odkupić ode mnie jak mi się tak to auto nie podoba. Jak usłyszał, że jest w leasingu to oznajmił, że byłoby sporo papierologii, ale aż tyle, aby się nie opłaciło
Tak mówią , że chętnie i wogole , ale jak widzą , że ktoś na prawdę chce to im rura mięknie. Normalna sytuacja
I tego się boję , że mówią , że auto sprawne , a tak wogole 5 lat gwarancji , a jak coś to chętnie wezmą w rozliczeniu .
Ale jak przyjdzie co do czego
No zobaczymy
Plus koszt porządnego "baranka" , bo to ocynku nie madaniel.tucson4 pisze: ↑13 sie 2022, 13:39Niestety, kolejny NX tyle, że to LEXUS mi się podoba, ale jest 2 razy droższy
Tucson ma tyle co nic , ale coś jednak symbolicznie jest od spodu
Ale żeby nie było , że pełen offtop .
To tak się zastanawiam nadal jak temperatura otoczenia może wpływać na ten problem, jeśli jest to faktycznie sprzęgło ?
- daniel.tucson4
- Autor
To po co po kilku miesiącach zapraszają mnie do wymiany zaworów pod kątem ów dźwięku
Ale, że co? Lexus nie ma ocynku
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Kolor: biały / czarny
Generalnie marki azjatyckie nie mają ocynku... Dla pocieszenia mogę napisać, że mój poprzednik a obecnie żony TL po 5 latach nie ma rudej (podłoga oraz buda cała)
Wracając do sprzęgła - to pisząc "na początku" miałem na myśli górę (początek wciskania)
Wracając do sprzęgła - to pisząc "na początku" miałem na myśli górę (początek wciskania)
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Kolor: biały / czarny
Kupią bo takie są czasy - wystarczy popatrzeć ile kosztują samochody i tak naprawdę za 100tys coś młodszego jak 3 lata ciężko kupić (oczywiście jeśli chodzi o gabaryt i wyposażenie). Generalnie salony ostatnio więcej sprzedają używanych niż nowych samochodów.Dreaminalist pisze: ↑13 sie 2022, 14:32
Tak mówią , że chętnie i wogole , ale jak widzą , że ktoś na prawdę chce to im rura mięknie. Normalna sytuacja
I tego się boję , że mówią , że auto sprawne , a tak wogole 5 lat gwarancji , a jak coś to chętnie wezmą w rozliczeniu .
Ale jak przyjdzie co do czego
No zobaczymy
Trochę śledzę temat bo chciałbym samochód w automacie natomiast biorąc pod uwagę, ze za swojego NX4 Executive + kolor + elektryczna klapa zapłaciłem 113tys to chcąc go wymienić ciężko znaleźć alternatywę w tym budżecie.... A na zamówionego Forda Rangera czekam od 06/2021 i jeszcze nie wypłynął z RPA (a miał byc w 12/2021) - i się wkurzam, że jak zamawiałem Forda to nie wziąłem NX4 w automacie (były od wyboru do koloru od ręki no ale człowiek goni za marzeniami )