Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Biały
Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło
Mam auto z kwietnia 2022r i "klekot" występuje na paliwie 95 jak i 98 Jedyny sposób jaki działa to ruszanie bez gazu i podczas jazdy płynne operowanie padałem sprzęgła
-
- Weteran
Mam 18 lat prawko i trochę kilometrów za sobą ale płynny start Tucsonem pod wzniesienie to prawie jak lot w kosmos
Testuje już chwile auto i moim zdaniem najłatwiej start na płaskim terenie wychodzi mi w trybie ECO w trybie SPORT wygląda to jak bym pierwszy raz siedział za kółkiem
Testuje już chwile auto i moim zdaniem najłatwiej start na płaskim terenie wychodzi mi w trybie ECO w trybie SPORT wygląda to jak bym pierwszy raz siedział za kółkiem
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Masz RACJĘ I jest taka akcja, że tłum ma pasach wszyscy patrzaja na LEDy w kształcie aniołka z Koreły, patrzają co to za fura, co to za kozak tam siedzi, niczego nieświadoma widownia, nie wie, że będzie świadkiem blamażu mojego, jak i koncernu H/Kia czas ruszać iii... furkot, szarpnięcie pojazdu (bo było na SPORT) ... kupa, kupa wstydu często, kupa ludzi ma bekę lub kręci głową na boki z niesmakiem i zażenowanie. Tak było już z moim głównym udziałem, dzięki Hyundai.
Także goowienko w sreberku trochę jest, szkoda, że raty cza płacić blisko jeszcze 4 lata...
Także goowienko w sreberku trochę jest, szkoda, że raty cza płacić blisko jeszcze 4 lata...
-
- Weteran
Też miałem takie wpadki więc teraz tylko tryb S kiedy wyjadę z miasta lub autostrada. Żona jeszcze nawet nie jeździła Tucsonem bo po przesiadce z Leona 2.0 TSI z DSG wiem że nawet by nie ruszyła nim z miejsca
- daniel.tucson4
- Autor
Tak trochę poważniej robi się NAS co raz więcej - tych co mają furkot. Rachunek prawdopodobieństwa jeszcze nasuwa, że nas jest dość SPORO. Można zrobić aferę jak z GPF. Oni nic nie zdziałali, bo temat jest sezonowy. Ale furkot jest stale, często manifestowany nieregularnie przyznam - TYM BARDZIEJ NADAJE się ów furkot NA POZEW, i to ZBIOROWY dlatego też, jeżeli furkot byłby TYLKO PRZY RUSZANIU, to można by doczepić to do charakterystyki akustycznej silnika. ALE, furkot występuje w międzybiegach, z nieregularną częstotliwością i siłą wydźwięku. Aaa, to że w innych egzemplarzach furkotu nie ma wcale - to już sprawa jest jeszcze bardziej klarowna na niekorzyść producenta.
@ Dreaminalist, @ Mczelny2401, prześlijcie, jeżeli wyrażacie tylko taka wolę, VIN-y swoich aut w wiadomości prywatnej z tego forum, na potrzebę pisma do Hyundai Europe, VIN-y pozostałych mam
P. S.
Przez ten leasing i ogólną drożyznę to już nie stać mnie na prawnika, jeszcze, może nazbieramy, ale pismo to wysmaruje, jutro ma padać, czyli będę pisał pismo do HME, po angielsku
@ Dreaminalist, @ Mczelny2401, prześlijcie, jeżeli wyrażacie tylko taka wolę, VIN-y swoich aut w wiadomości prywatnej z tego forum, na potrzebę pisma do Hyundai Europe, VIN-y pozostałych mam
P. S.
Przez ten leasing i ogólną drożyznę to już nie stać mnie na prawnika, jeszcze, może nazbieramy, ale pismo to wysmaruje, jutro ma padać, czyli będę pisał pismo do HME, po angielsku
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Danielu wysłane , oby to coś pomogło.
No bo tutaj tak ciśniemy z presją nie po to żeby hejtować Hyundaia , czy bić pianę , ale
po to aby znaleźć rozwiązanie Naszego problemu i myśle , że problemu dla wizerunku Tuscona.
Więc niech się Hyundai nie obraża tylko bierze twardo za rozwiązanie problemu ,
oby skuteczne i pozwalające na zapomnienie o tej sprawie.
Pisze to , bo wiem , że ludzie z Hyundaia czytają to Forum i chciałbym żeby była jasnośc i
czysta krew między nami , że chodzi Nam tylko i wyłącznie o rozwiązanie tego problemu i nic więcej.
Co do ruszania to u Mnie na szczęście problemów nie ma w żadnym z trybów.
Choć w SPORT jeźdźiłem najmniej bo jakieś z 300 km. Nic mi on nie daje
To prawda , że przy ruszaniu sprzęgło bierze w nim głębiej i trzeba przyłożyć
więcej siły , ale uważam , że dramatu nie ma. Jakiś lepszych osiągów zresztą też ,
więc nie korzystam z niego , żeby jednak poszanować to sprzęgło
No bo tutaj tak ciśniemy z presją nie po to żeby hejtować Hyundaia , czy bić pianę , ale
po to aby znaleźć rozwiązanie Naszego problemu i myśle , że problemu dla wizerunku Tuscona.
Więc niech się Hyundai nie obraża tylko bierze twardo za rozwiązanie problemu ,
oby skuteczne i pozwalające na zapomnienie o tej sprawie.
Pisze to , bo wiem , że ludzie z Hyundaia czytają to Forum i chciałbym żeby była jasnośc i
czysta krew między nami , że chodzi Nam tylko i wyłącznie o rozwiązanie tego problemu i nic więcej.
Co do ruszania to u Mnie na szczęście problemów nie ma w żadnym z trybów.
Choć w SPORT jeźdźiłem najmniej bo jakieś z 300 km. Nic mi on nie daje
więcej siły , ale uważam , że dramatu nie ma. Jakiś lepszych osiągów zresztą też ,
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6
- Kolor: Sunset Red
Tak podsumowywując.
Myślę że lane paliwo 95 czy 98 nie ma nic wspólnego z dławieniem przy ruszaniu.. (leje 95) no chyba że jest wtorek to na shell jest 95 v-power w cenie zwyklej 95
Jeśli było by coś nie tak z czujnikiem stukowym to on odrazu dawał by znać do sterownika, a ten wywalał by check. Już bliżej był bym skłonny stwierdzić że może to być regulator ciśnienia paliwa, bo jego usterka może powodować dławienie i ew. falowanie obrotów, które ja u siebie akurat zauważyłem. Co prawda są minimalne I trzeba dobrze w patrzeć się w skazówkę obrotów (np po dojechaniu do świateł) . Do tego połączenia nie pasuje mi tylko ze często w parze idzie problem z rozruchem co już nie występuje.
Oczywiście to jest tylko moje gdybanie i nie przybierajcie sobie zabardzo do głowy bo zaraz zrobi nam się lista 10 czujników do wymiany
Nawiązując jeszcze do wstydu w trakcie dławienia co któryś kolega pisał. Mam tak samo chcesz ruszyć a tu bul bul szybkie wysprzeglenie i ruszanie z wielką ilością gazu niczym jeden dziadek z filmiku na YT w swoim Seicenro wtedy nic tylko ściszyć rapsy w głośnikach głową na dół i byle szybko ze skrzyżowania
Co do furgotu na moim przykładzie.
- nie ważne czy silnik zimny czy ciepły to i tam występuje
- można go z łatwością wywołać na postoju na wyluzowanym samochodzie
- tryb jazdy też niema znaczenia
- dzwieg nie występuje gdy po zmianie najpierw puści się sprzęgło, a potem doda gazu.
- gwałtowne rozpędzanie = większą intensywnosc
- dziadkowa jazda praktycznie nie występuje
- najbardziej słychać bieg 1,2,3
- po mojej wizycie w serwisie dowiedziałem się że może być to drganie na ścianie grodziowej przenoszona przez przewody na nią, oraz że już w Polsce jest ruch w tej sprawie i że PODOBNO HMP już zwrócił się do fabryki (pewnie Czechy) o wyjaśnianie sprawy. Mam się kontaktować we wrześniu czy już coś wiadomo (oczywiście tak zrobię).
- no i najważniejsze 3/4 puszczonego sprzęgła plus gaz daje dźwięk.
A czy te dwie usterki bo chyba moge je tak nazwać, będą że sobą powiązane to nie wiem i będę musiał coś w tym kierunku przestudiować albo porozmawiać z kimś mądrzejszym
Uff. Nie pamiętam kiedy ostatnio tyle gdziekolwiek napisałem
Myślę że lane paliwo 95 czy 98 nie ma nic wspólnego z dławieniem przy ruszaniu.. (leje 95) no chyba że jest wtorek to na shell jest 95 v-power w cenie zwyklej 95
Jeśli było by coś nie tak z czujnikiem stukowym to on odrazu dawał by znać do sterownika, a ten wywalał by check. Już bliżej był bym skłonny stwierdzić że może to być regulator ciśnienia paliwa, bo jego usterka może powodować dławienie i ew. falowanie obrotów, które ja u siebie akurat zauważyłem. Co prawda są minimalne I trzeba dobrze w patrzeć się w skazówkę obrotów (np po dojechaniu do świateł) . Do tego połączenia nie pasuje mi tylko ze często w parze idzie problem z rozruchem co już nie występuje.
Oczywiście to jest tylko moje gdybanie i nie przybierajcie sobie zabardzo do głowy bo zaraz zrobi nam się lista 10 czujników do wymiany
Nawiązując jeszcze do wstydu w trakcie dławienia co któryś kolega pisał. Mam tak samo chcesz ruszyć a tu bul bul szybkie wysprzeglenie i ruszanie z wielką ilością gazu niczym jeden dziadek z filmiku na YT w swoim Seicenro wtedy nic tylko ściszyć rapsy w głośnikach głową na dół i byle szybko ze skrzyżowania
- dzwieg nie występuje gdy po zmianie najpierw puści się sprzęgło, a potem doda gazu.
- po mojej wizycie w serwisie dowiedziałem się że może być to drganie na ścianie grodziowej przenoszona przez przewody na nią, oraz że już w Polsce jest ruch w tej sprawie i że PODOBNO HMP już zwrócił się do fabryki (pewnie Czechy) o wyjaśnianie sprawy. Mam się kontaktować we wrześniu czy już coś wiadomo (oczywiście tak zrobię).
A czy te dwie usterki bo chyba moge je tak nazwać, będą że sobą powiązane to nie wiem i będę musiał coś w tym kierunku przestudiować albo porozmawiać z kimś mądrzejszym
Uff. Nie pamiętam kiedy ostatnio tyle gdziekolwiek napisałem
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6
- Kolor: Sunset Red
Spróbuj kiedyś jadąc pod górę na 3 biegu dajmy 2,5/3tys obrotow przełączyć np z normal na sport. Powiem czuć lekkie szarpnięcie jak by mu z 15 kuni przybyłoDreaminalist pisze: ↑19 sie 2022, 18:02
-
- Weteran
Hehe no właśnie że u mnie tryb S też dodaje sporego kopa i to co lubie to kierownica stawia większe opory
- daniel.tucson4
- Autor
Potwierdzam w/w tyle, że furKotu Nie, "furGotu" czy "Frugo tu" WybaczKrisqs pisze: ↑19 sie 2022, 22:03...
...
Co do drgania grodzi to by było to Nie wywala komp nic, czuć podczas furkotu na pedale trochę drgań... postaram się to uwzględnić w kolejnych pismach
P. S. Panowie, jak my to zdiagnozujemy i będzie tego happy-end, to spotkamy się po tym całym cyrku na jakimś dedykowanym mini zlocie Tucsonów NX4, i wypijemy za to 98-kę na głowę
P. S.2. Panie Admin, Pan też