Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Metaliczny
Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło
W tej sprawie jedyne , czego możemy być pewni , to jest chyba to , że niczego nie możemy być pewni
Tak sobie myśle , że skoro przez ponad 6 miesięcy ASO nie jest w stanie znaleźć przyczyny , a wymieniali już i sprzęgło i dwumasę , to
może poprostu w złym miejscu szukamy ...
To może mieć nawet sens i tłumaczyć czemu na zimnym silniku tego nie słychać ( temperatura spalin ) , kto wie ?
Ale bez ingerencji nie da się tego sprawdzić i potwierdzić , albo wykluczyć , a że auta są na gwarancji ...
Filipie Drogi , czy twoja Tucsona dalej dzielnie okupuje miejsce parkingowe w ASO ?
Może by tam chłopaki sprawdzili przy okazji Nasz nowy trop , skoro jak sądzę nie mają innych pomysłow
Tak sobie myśle , że skoro przez ponad 6 miesięcy ASO nie jest w stanie znaleźć przyczyny , a wymieniali już i sprzęgło i dwumasę , to
może poprostu w złym miejscu szukamy ...
To może mieć nawet sens i tłumaczyć czemu na zimnym silniku tego nie słychać ( temperatura spalin ) , kto wie ?
Ale bez ingerencji nie da się tego sprawdzić i potwierdzić , albo wykluczyć , a że auta są na gwarancji ...
Filipie Drogi , czy twoja Tucsona dalej dzielnie okupuje miejsce parkingowe w ASO ?
Może by tam chłopaki sprawdzili przy okazji Nasz nowy trop , skoro jak sądzę nie mają innych pomysłow
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Z tego co pamiętam to u Ciebie ten dźwięk ustałmlodyksiegowy pisze: ↑08 sie 2022, 23:30A co ma tłumik do sprzęgła? Nie wiem - ja stawiam na szyby - to wina szyb tych tylnych ciemnych, w wersjach ze słabszym przyciemnieniem dźwięk nie występuje
- daniel.tucson4
- Autor
Z tego co pamiętam to u Ciebie ten dźwięk ustał Napisz coś więcej, jeżeli możeszmlodyksiegowy pisze: ↑08 sie 2022, 23:30A co ma tłumik do sprzęgła? Nie wiem - ja stawiam na szyby - to wina szyb tych tylnych ciemnych, w wersjach ze słabszym przyciemnieniem dźwięk nie występuje
Filip coś nie pisze TU to napiszę za niego (pewnie na wakacjach) u Filipa wymienili rozrząd na nowy i napisał, że dźwięk jest, ale jakby cichszy Dalej to może sam Filip by coś więcej napisałDreaminalist pisze: ↑09 sie 2022, 8:37...
Dziwne jest to, że na zimnym silniku ów dźwięku nie ma - jest podobny, ale to raczej dźwięk silnika, ale ów furkotu nie ma, dopiero na ciepłym
Może to coś na wydechu
Męczące i nic nie gwarantujące jest to jeżdżenie do ASO z tej sprawie
Zapraszają raz Filipa, raz mnie, i dalej nic... z tego to już się robi nieudana zabawa. Na pewno mają na fabryce wolny od sprzedaży Tucson 4, który ma ten dźwięk - gdzie Goran pisał, że 2 nowe, który przyjechały i nimi jeździł miały ten dźwięk - także jest masowy problem, który H powinien rozwiązać sam a nie najtańszym dla nich kosztem, EKSPERYMENTOWAĆ na naszych NOWYCH AUTACH
Ja słyszę dźwięk raczej z przodu, może to początek wydechu i tak rezonuje po kabinie, nie wiem już kurde
- Dreaminalist
- Mistrz
Wiesz może tak być , że to idzie z przodu i słychać to na tłumiku , więc tworzy to wrażenie , że jakby z tyłu to było.daniel.tucson4 pisze: ↑09 sie 2022, 12:26Ja słyszę dźwięk raczej z przodu, może to początek wydechu i tak rezonuje po kabinie, nie wiem już kurde
Generalnie nadal nic na pewno nie wiemy. Mam tylko nadzieje , że skończy się to inaczej jak w przypadku
kolegi PJ22 . Bo jak czytam jego historie to , aż przerażenie bierze ....
Jeśli u Nas też jest jakaś wada materiałowa to cięko będzie to zidentyfikować.
- daniel.tucson4
- Autor
Nie popuszczę, będzie trzeba dobrego prawnika Goranowi się udało, to my Polacy, co gorsi Tylko to u niego to było naprawdę głośno i długo i mówił, że na każdym bieguDreaminalist pisze: ↑09 sie 2022, 19:21...
Jeśli u Nas też jest jakaś wada materiałowa to cięko będzie to zidentyfikować.
Dziś przejechałem ok. 30 km i wykonywałem różne kombinacje biegami i dźwięku 0
- Dreaminalist
- Mistrz
Też mam takie dni , że dźwięk sie nie ujawnia i to daje nadzieje , że może już po sprawie ... ale potem temat wracadaniel.tucson4 pisze: ↑09 sie 2022, 22:14Dziś przejechałem ok. 30 km i wykonywałem różne kombinacje biegami i dźwięku 0
A tak trochę offtopując ....
Czy w Waszych Tośkach zauważyliście naniesione markerem oznaczenia , których uważacie , że być nie powinno ?
Chodzi o obszar pod samochodem , czyli np. właśnie na tłumiku końcowym. Wiem , że te na zielono , to mogą być
z kontroli jakości w fabryce i oznaczają , że część jest ok. Ale znalazłem też takie na niebiesko i się tak zastanawiam ...
Bo słyszałem ,że podobno - nie wiem ile w tym prawdy - egzemplaże które w ASO są po jakiś akcjach serwisowych ,
poza rekordem w bazie danych są też znaczone , tak żeby jak trafią na inny serwis wiedzieli , że auto juz po.
Może być też tak , że znaczone są egzemplarze w których wiedzą , że coś się może nadawać na akcje serwisową.
Takie informacje wyczytałem w necie i nie wiem ile w nich prawdy , może to tylko legenda miejska,
aczkolwiek w mojej Tośce faktycznie jakieś oznaczenia na niebiesko zauważyłem.
A może we wszystkich to jest, tylko już jestem przeczulony ? Jak jest u Was ?
Zaglądaliście od dołu i głębiej do komory silnika ?
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 TGDI
- Paliwo: Benzyna/LPG
- Kolor: Teal
jeśli dobrze rozumiem polski, z pomocą tłumacza google, nie macie tego dźwięku NA STAŁYM dźwięku? u mnie ten dźwięk był CIĄGLE obecny, tylko gdy silnik był zimny, w zimowe dni dźwięk był znacznie, znacznie cichszy.
- Dreaminalist
- Mistrz
Cześć Goran
Tak się ciesze , że wciąż jesteś z Nami
Nie , u Nas to " Temporary Issue " . Jednego razu jest , innym razem nie . I to tylko na ciepłym silniku i tylko powyżej 2500 obrotów / na minute
przy zmianie biegów od 1 do 4 .
BTW.
U mnie to niebieskie oznaczenie które zauważyłem , to numer nieparzysty dwucyfrowy , oraz dwie proste linie narysowane markerem ręcznie.
Tak się ciesze , że wciąż jesteś z Nami
Nie , u Nas to " Temporary Issue " . Jednego razu jest , innym razem nie . I to tylko na ciepłym silniku i tylko powyżej 2500 obrotów / na minute
przy zmianie biegów od 1 do 4 .
BTW.
U mnie to niebieskie oznaczenie które zauważyłem , to numer nieparzysty dwucyfrowy , oraz dwie proste linie narysowane markerem ręcznie.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 TGDI
- Paliwo: Benzyna/LPG
- Kolor: Teal
oczywiście jestem tutaj, ponieważ nadal interesuje mnie przyczyna tego dźwięku.
teraz zaczyna mi to trochę przeszkadzać, bo u mnie dźwięk był cały czas obecny nawet przy zmianie na wszystkich biegach, z 1 na 6...tylko na 5 i 6 był mniej słyszalny ze względu na większy hałas silnika i opon. wystąpiło to zarówno przy zmianie na wyższy bieg, jak i na niższy bieg
teraz zaczyna mi to trochę przeszkadzać, bo u mnie dźwięk był cały czas obecny nawet przy zmianie na wszystkich biegach, z 1 na 6...tylko na 5 i 6 był mniej słyszalny ze względu na większy hałas silnika i opon. wystąpiło to zarówno przy zmianie na wyższy bieg, jak i na niższy bieg
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Kolor: biały / czarny
Tak, dźwięk pojawił się stosunkowo szybko - samochód odebrałem w listopadzie a w grudniu już był więc samochód miał około 1-1,5 tys km. Początkowo to zignorowałem uznając, że jest on następstwem niskich temperatur tym bardziej, że już kiedyś miałem taki (podobny dźwięk w Oplu Omedze, który był do końca jej dni). U mnie dźwięk występował zawsze przy wciśnięciu sprzęgła (przełożenie nie miało znaczenia), nie było go w chwili powolnego operowania sprzęgłem. Poszukam, może gdzieś mam nagrania - pamiętam, że był moment kiedy zaczęło mnie to irytować (może nie był to lęk o unieruchomienie samochodu, a bardziej iż samochód nowy i trzeszczy), chciałem zgłosić to w ASO na przeglądzie po 15tys aby usunęli ponieważ nie przeszkadzało mi to aż tak bardzo aby marnować czas na wizytę - około lutego / marca dźwięk zniknął i nigdy już nie powrócił - próbowałem go nawet wywołać jednak bez skutku.daniel.tucson4 pisze: ↑09 sie 2022, 12:26Z tego co pamiętam to u Ciebie ten dźwięk ustał Napisz coś więcej, jeżeli możesz
Wg. mnie dźwięk ten jest związany ściśle ze sprzęgłem - w następującej kolejności:
- docisk
- wysprzęglik
- pompa sprzęgła
- elementy ruchome samego pedała (jakaś guma, tulejka itp.)
Na koniec dodam, że u mnie dźwięk powstawał w początkowym zakresie pracy sprzęgła