Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson NX4? Napisz tutaj.
Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Metaliczny

Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło

Post autor: Dreaminalist » 22 lip 2022, 14:53

Witajcie Wielbiciele łapania za wajche w manualu ;)
Krisqs pisze:
22 lip 2022, 14:13
umiem gmerac przy samochodach bo pracowałem jako młodszy mechanik przez 7 lat😂
Zbawicielu , jak to dobrze , że z Nami jesteś :D
Twoja wiedza może tutaj być kluczowa , wiec już mroże flaszke dla Ciebie :lol:
Co do osłon to chyba nie jest tak źle jak się spodziewałem , ponieważ jest tylko ta plastikowa z przodu pod tym niby "front-splitterem" ,
a jej to nawet nie trzeba ruszać.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 22 lip 2022, 16:06

@Krisqs mam jeszcze takie pytanie , bo doświadczenie ma znaczenie ;)
Czy jest sens kupować amatorski tester obd2 , w sensie , czy taki da radę z tak zaawansowanym modelem jak NX4 ? 8-)
Czy lepiej sobie odpuścić , bo w takim przypadku tylko te profesjonalne w warsztatach to ogarniają ? :?
Tak się pytam, bo w Tuśce tak zachęcająco jest wyeksponowany interfejs i aż prowokuje , żeby się wpiąć :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Krisqs
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6
Kolor: Sunset Red

Post autor: Krisqs » 22 lip 2022, 21:26

Kiedyś kupiłem tester bodajże za 300 zł. Łysy z MK4 Garage polecał i zachwalał, ale jeszcze nigdy nie udało mi się za jego pomocą czegokolwiek dowiedzieć ani naprawić 😂 dlatego lepiej jak dla mnie podjechać dać 50zl (tyle mnie to kosztuje) i dowiesz się więcej, dostaniesz wydruk z kodami błędów + opis. O ile oczywiście ktoś ma zaktualizowany system gdzie Tucson już się łapie. Po 2 teraz już serwisy się wycwaniły na tyle że najwięcej dowiesz się jak pojedziesz do ASO ponieważ oni mają program typowo pod np. Hyundai. I jednocześnie większy wgląd ale to już robią się koszty.

W sumie z ciekawości się chyba jutro wepnę tym moim, może nic nie wybuchnie 😂

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 22 lip 2022, 22:29

Chłopaki, niezły offtop ;) :lol:

Czekam z niecierpliwością, kto samemu na kanale czy podnośniku zlokalizuje ów dźwięk :idea:

Krisqs
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6
Kolor: Sunset Red

Post autor: Krisqs » 22 lip 2022, 22:48

daniel.tucson4 pisze:
22 lip 2022, 22:29

Czekam z niecierpliwością, kto samemu na kanale czy podnośniku zlokalizuje ów dźwięk :idea:
Nie podpuszczaj😁

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 22 lip 2022, 23:16

Krisqs pisze:
22 lip 2022, 22:48
Nie podpuszczaj😁
:idea: :arrow: są wakacje, jak nie teraz to kiedy :D

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 23 lip 2022, 12:53

daniel.tucson4 pisze:
22 lip 2022, 22:29
Nie takie offtopy My robili ha ha ha ;)
No bo tak kombinuje pod kontem tych zaworów , jeśli coś jest nie tak z ich pracą to , powinny być jakieś na odb2 jeśli nie "errory" ,
to chociaż "warring-i".
Więc teoretycznie coś to mogło by pomóc , w tym sensie , że albo potwierdzić ten trop , albo go obalić :?
Krisqs pisze:
22 lip 2022, 21:26
Kiedyś kupiłem tester bodajrze za 300 zł Ale jeszcze nigdy nie udało mi się za jego pomocą czegokolwiek dowiedzieć ani naprawic😂 Po 2 teraz już serwisy się wycwanuly na tyle że najwięcej dowiesz się jak pojedziesz do ASO ponieważ oni mają program typowo pod np. Hyundai. I jednocześnie większy wgląd

Mądrego to zawsze warto posłuchać , w sumie z 300 stówki zawsze oszczędzone. Niby tyle co nic , ale na ulicy nie leży :lol:
Podobno w ASO to kosztuje też jakieś tam nie duże pieniądze , nie chce skłamać , ale chyba około 150 zł brutto. Tylko kwestia tego, czy wszystko uczciwie powiedzą co tam zczytali z interfejsu :roll:

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 03 sie 2022, 13:15

@ Filip :arrow: proszę napisz TU jakie wrażenia po wizycie w ASO :idea: (dałeś znać na priv, ale Ty napiszesz może więcej i masz do tego autoryzację własną :lol: )

Czy ktoś ma jakieś nowe spostrzeżenia w sprawie tego klekotu :?: :arrow: ja napiszę tak:

:idea: dźwięk jest nieznacznie NIEREGULARNY - tzn. zauważyłem, że w tym samym miejscu i przy zachowaniu tych samych "operacji" pedałem sprzęgła i przyśpieszenia oraz zmian biegów - tu z 2 na 3 - dźwięk raz występuję, a raz nie. Występuje bardzo ochoczo przy większych obciążeniach silnika pow. 2500 obr./min. i najczęściej przy sekwencji biegu z 2 na 3 :idea:

Jako, że jest NIEREGULARNY to kwalifikuje go tym bardziej to interwencji naprawczej :!: :!: :idea:

Na postoju nie występuje - (u mnie) - musi być ZAWSZE wciśnięte sprzęgło i dźwięk jest przy ca. 1/4 długości jego ruchu, na końcu :arrow: u góry.

:idea: :idea: Chyba ja jako pierwszy przekazałem 20.04 br. oficjalne pismo w sprawie i HMP na moje pismo mi nie odpisało, ASO nie odpisało, sprawa rozumiem jest w toku, gdyż widać alternatywą korespondencji pisemnej jest zapraszanie mnie przez ASO, po obustronnych konkluzjach. Nie chcą się przyznawać do jakiegoś niedopatrzenia na etapie produkcji i dlatego pewnie nie mają co napisać jako oznaka niewiedzy w sprawie - nie wiem czy to też świadomy ruch z ich strony. Też dobrze, że nie piszą, że "tak ma być" itp. ... lepiej tak jak się dzieje ... działają ;)

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 08 sie 2022, 21:55

Witam po wakacyjnej przerwie Towarzyszy Niedoli :D
daniel.tucson4 pisze:
03 sie 2022, 13:15
Czy ktoś ma jakieś nowe spostrzeżenia w sprawie tego klekotu :?:
Spostrzeżenia mam takie , że dźwięk jakby dochodzil bardziej z tylnej częsci samochodu.
Błędów w komputerze diagnostyka nie wychwyciła . No i tutaj nie bardzo jednoznacznie
dało się określić co to jest , ze wskazaniem , że może to być coś z układem wydechowym.
Ale ... no właśnie ... zacząłem reaserch na własną ręke i daleko nie musiałem szukać, co
to by mogło być .... :?
Na innym forum , nie wiem czy mogę podać nazwę , żeby nie dostać np. nagrody od Moderatorów,
ale znalazłem taki wątek : viewtopic.php?f=4&t=772
Pozornie zupełnie i kompletnie, a nawet na pewno nie związany z Naszą sprawą , ale ...
„ Witam, od jakiegoś czasu mam dziwne odgłosy ( … ) . Tak jakby było coś metalicznego."
„ Witam! Mam Hyunday Tucson 2005 2.0 113 KM 4x4. Wydaje mi się że mam podobny problem (…) Podczas zmiany od 1 do 3 biegu słychać metaliczny dźwięk i przenosi się rezonacja na kabinę.”

A tutaj zaskoczenie :
„ u mnie wszystko jasne tłumik końcowy do wymiany. Po wykręceniu widoczne na obudowie wybrzuszenia.”
:shock:
A może to fałszywy trop ?

mlodyksiegowy
Weteran
Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
Kolor: biały / czarny

Post autor: mlodyksiegowy » 08 sie 2022, 23:30

A co ma tłumik do sprzęgła? Nie wiem - ja stawiam na szyby - to wina szyb tych tylnych ciemnych, w wersjach ze słabszym przyciemnieniem dźwięk nie występuje :D :lol:

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu