Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson NX4? Napisz tutaj.
Krisqs
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Sunset Red

Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło

Post autor: Krisqs » 19 lip 2022, 20:14

Dreaminalist pisze:
18 lip 2022, 13:23
Ale wiecie Pany co mnie teraz najbardziej martwi ? :?
Co to może być , że rezonuje o scianę grodziową ( komory silnika z kabiną ) ,
co znajduje się w wersji z manualem ( gdzie problem występuje ) , a nie ma
tego w wersji z automatem ( gdzie tego problemu nie dostrzeżono dotąd ) ?
Przychodzi mi do głowy tylko linka sprzęgła... Ale ona raczej nie idzie po ścianie grodziowej tylko przez nią przechodzi...

Krisqs
Nowicjusz

Post autor: Krisqs » 20 lip 2022, 9:33

Poprawka raczej nie występuje linka sprzęgła... 🤦‍♂️

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 20 lip 2022, 12:24

Ale wiesz , też tak analizując ten "trop" na spokojnie , to wydaje mi się , że to może nie być ta sprawa.
Tucson w wersji FWD ma napęd przedni zblokowany więc , tam skrzynia nie powinna przenosić wibracji na grodz.
Zresztą u mnie słychać ten dźwięk, ale nie zauważyłem żadnych wibracji na nadwoziu , czy na drążku zmiany biegów,
czy też na pedałach, albo na wieńcu kierownicy. Może tak tylko w ASO powiedzieli na bajerkę , żeby odbić sprawę.
Jeśli przednia gródź by wibrowała , to było by to wyraźnie czuć na samochodzie.
Napiszcie jak tam sprawa wygląda u Was , czy czujecie jakieś wibracje u siebie, czy nie ?

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 20 lip 2022, 13:38

Nie, nie ma żadnych wibracji.

Jak się ta sprawa wyjaśni - o ile do tego dojdzie - to będę się czuł jakby jakaś dawna lub kontrowersyjna tajemnica została odkryta. :shock:

Krisqs
Nowicjusz

Post autor: Krisqs » 20 lip 2022, 17:04

Dreaminalist pisze:
20 lip 2022, 12:24
Ale wiesz , też tak analizując ten "trop" na spokojnie , to wydaje mi się , że to może nie być ta sprawa.
Tucson w wersji FWD ma napęd przedni zblokowany więc , tam skrzynia nie powinna przenosić wibracji na grodz.
Zresztą u mnie słychać ten dźwięk, ale nie zauważyłem żadnych wibracji na nadwoziu , czy na drążku zmiany biegów,
czy też na pedałach, albo na wieńcu kierownicy. Może tak tylko w ASO powiedzieli na bajerkę , żeby odbić sprawę.
Jeśli przednia gródź by wibrowała , to było by to wyraźnie czuć na samochodzie.
Napiszcie jak tam sprawa wygląda u Was , czy czujecie jakieś wibracje u siebie, czy nie ?
Oczywiście że może być bajera. Zawsze trzeba coś przecież klientowi powiedzieć 😁
Chce tylko trochę naprostować, bo piszesz ze grodź wibruje. Mi chodzili raczej że wibrują jakieś przewody o grodź i po nich przenoszą się wibracje na nią. I jest to tylko gdybanie bo powodów może być tyle co serwisów 😂
Ogólnie to tak sobie czasami myślę że wjadę na podnośnik, ulokuje kogoś w aucie, podniosę i będę sterczał pod nim i nasłuchiwał skąd dochodzi dany dźwięk.

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 20 lip 2022, 22:55

@ Krisqs, a Ty nie miałeś być w poniedziałek w serwisie pod ten dźwięk :?: :?:

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 21 lip 2022, 8:45

Krisqs pisze:
20 lip 2022, 17:04
Ogólnie to tak sobie czasami myślę że wjadę na podnośnik, ulokuje kogoś w aucie, podniosę i będę sterczał pod nim i nasłuchiwał skąd dochodzi dany dźwięk.
Też mam taki plan w sierpniu , żeby w niezleżnym warsztacie spróbować w taki sposób zlokalizować źródło tego dźwięku.
Unia Europejska dała Nam narzędzie w postaci dyrektywy GVO, która w Polsce została przyjęta w postaci Regulacji GVO z 1/11/04 ( Dz. U. Nr.38 poz. 329) oraz Rozporządzenia Rady Ministrów z 8/10/10 ( Dz.U. Nr.198 poz. 1315). Pozwala ona na min. dokonanie przeglądów poza ASO bez utraty gwarancji.
W Naszej sytuacji uważam , że warto z tego skorzystać , po części może to pomóc w ukierunkowaniu ASO, na źródło problemu, a po części pokaże Nam
wszystko to co być może ASO nie chce Nam pokazac z jakiś względów, a powinniśmy o tym wiedzieć :twisted:

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 21 lip 2022, 9:34

Tak jeszcze w ramach uzupełnienia , bo nie mogę już scalić postu z poprzednim
Krisqs pisze:
Mi chodzili raczej że wibrują jakieś przewody o grodź i po nich przenoszą się wibracje na nią.
Może być , na przykład Takie Od Lewarka skrzyni. . To co prawda za htmanual.net odnosi się , do
starszej generacji Tuśki , ale do NX4E trudno coś znaleźć , natomiast tak poglądowo to daje ogląd.
Krisqs pisze:
będę sterczał pod nim i nasłuchiwał skąd dochodzi dany dźwięk.
Samemu to się może nie udać, bo są osłony od dołu , więc raczej trzeba z tym jechać do warsztatu .

Krisqs
Nowicjusz

Post autor: Krisqs » 22 lip 2022, 14:13

daniel.tucson4 pisze:
20 lip 2022, 22:55
@ Krisqs, a Ty nie miałeś być w poniedziałek w serwisie pod ten dźwięk :?: :?:
No wyżej opisuję że byłem.

Dreaminalist pisze:
21 lip 2022, 9:34

Samemu to się może nie udać, bo są osłony od dołu , więc raczej trzeba z tym jechać do warsztatu .
Warsztat ogarnę, po drugie ja umiem gmerac przy samochodach bo pracowałem jako młodszy mechanik przez 7 lat😂 tyle że nowego auta i to jeszcze na gwarancji nie ma co rozkręcać bo zaraz się przyczepią o gwarancję...

Krisqs
Nowicjusz

Post autor: Krisqs » 22 lip 2022, 14:21

Dreaminalist pisze:
21 lip 2022, 8:45
Też mam taki plan w sierpniu , żeby w niezleżnym warsztacie spróbować w taki sposób zlokalizować źródło tego dźwięku.
Unia Europejska dała Nam narzędzie w postaci dyrektywy GVO, która w Polsce została przyjęta w postaci Regulacji GVO z 1/11/04 ( Dz. U. Nr.38 poz. 329) oraz Rozporządzenia Rady Ministrów z 8/10/10 ( Dz.U. Nr.198 poz. 1315). Pozwala ona na min. dokonanie przeglądów poza ASO bez utraty gwarancji.
W Naszej sytuacji uważam , że warto z tego skorzystać , po części może to pomóc w ukierunkowaniu ASO, na źródło problemu, a po części pokaże Nam
wszystko to co być może ASO nie chce Nam pokazac z jakiś względów, a powinniśmy o tym wiedzieć :twisted:
Jak najbardziej popieram. I myślę że bardzo prawdopodobne że dowiemy się wtedy więcej niż powinniśmy 😂

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu