Przychodzi mi do głowy tylko linka sprzęgła... Ale ona raczej nie idzie po ścianie grodziowej tylko przez nią przechodzi...Dreaminalist pisze: ↑18 lip 2022, 13:23Ale wiecie Pany co mnie teraz najbardziej martwi ?
Co to może być , że rezonuje o scianę grodziową ( komory silnika z kabiną ) ,
co znajduje się w wersji z manualem ( gdzie problem występuje ) , a nie ma
tego w wersji z automatem ( gdzie tego problemu nie dostrzeżono dotąd ) ?
Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Sunset Red
Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło
-
- Nowicjusz
Poprawka raczej nie występuje linka sprzęgła...
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Ale wiesz , też tak analizując ten "trop" na spokojnie , to wydaje mi się , że to może nie być ta sprawa.
Tucson w wersji FWD ma napęd przedni zblokowany więc , tam skrzynia nie powinna przenosić wibracji na grodz.
Zresztą u mnie słychać ten dźwięk, ale nie zauważyłem żadnych wibracji na nadwoziu , czy na drążku zmiany biegów,
czy też na pedałach, albo na wieńcu kierownicy. Może tak tylko w ASO powiedzieli na bajerkę , żeby odbić sprawę.
Jeśli przednia gródź by wibrowała , to było by to wyraźnie czuć na samochodzie.
Napiszcie jak tam sprawa wygląda u Was , czy czujecie jakieś wibracje u siebie, czy nie ?
Tucson w wersji FWD ma napęd przedni zblokowany więc , tam skrzynia nie powinna przenosić wibracji na grodz.
Zresztą u mnie słychać ten dźwięk, ale nie zauważyłem żadnych wibracji na nadwoziu , czy na drążku zmiany biegów,
czy też na pedałach, albo na wieńcu kierownicy. Może tak tylko w ASO powiedzieli na bajerkę , żeby odbić sprawę.
Napiszcie jak tam sprawa wygląda u Was , czy czujecie jakieś wibracje u siebie, czy nie ?
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Nie, nie ma żadnych wibracji.
Jak się ta sprawa wyjaśni - o ile do tego dojdzie - to będę się czuł jakby jakaś dawna lub kontrowersyjna tajemnica została odkryta.
Jak się ta sprawa wyjaśni - o ile do tego dojdzie - to będę się czuł jakby jakaś dawna lub kontrowersyjna tajemnica została odkryta.
-
- Nowicjusz
Oczywiście że może być bajera. Zawsze trzeba coś przecież klientowi powiedziećDreaminalist pisze: ↑20 lip 2022, 12:24Ale wiesz , też tak analizując ten "trop" na spokojnie , to wydaje mi się , że to może nie być ta sprawa.
Chce tylko trochę naprostować, bo piszesz ze grodź wibruje. Mi chodzili raczej że wibrują jakieś przewody o grodź i po nich przenoszą się wibracje na nią. I jest to tylko gdybanie bo powodów może być tyle co serwisów
Ogólnie to tak sobie czasami myślę że wjadę na podnośnik, ulokuje kogoś w aucie, podniosę i będę sterczał pod nim i nasłuchiwał skąd dochodzi dany dźwięk.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
@ Krisqs, a Ty nie miałeś być w poniedziałek w serwisie pod ten dźwięk
- Dreaminalist
- Mistrz
Też mam taki plan w sierpniu , żeby w niezleżnym warsztacie spróbować w taki sposób zlokalizować źródło tego dźwięku.
Unia Europejska dała Nam narzędzie w postaci dyrektywy GVO, która w Polsce została przyjęta w postaci Regulacji GVO z 1/11/04 ( Dz. U. Nr.38 poz. 329) oraz Rozporządzenia Rady Ministrów z 8/10/10 ( Dz.U. Nr.198 poz. 1315). Pozwala ona na min. dokonanie przeglądów poza ASO bez utraty gwarancji.
W Naszej sytuacji uważam , że warto z tego skorzystać , po części może to pomóc w ukierunkowaniu ASO, na źródło problemu, a po części pokaże Nam
wszystko to co być może ASO nie chce Nam pokazac z jakiś względów, a powinniśmy o tym wiedzieć
- Dreaminalist
- Mistrz
Tak jeszcze w ramach uzupełnienia , bo nie mogę już scalić postu z poprzednim
starszej generacji Tuśki , ale do NX4E trudno coś znaleźć , natomiast tak poglądowo to daje ogląd.
Może być , na przykład Takie Od Lewarka skrzyni. . To co prawda za htmanual.net odnosi się , do
starszej generacji Tuśki , ale do NX4E trudno coś znaleźć , natomiast tak poglądowo to daje ogląd.
Samemu to się może nie udać, bo są osłony od dołu , więc raczej trzeba z tym jechać do warsztatu .
-
- Nowicjusz
No wyżej opisuję że byłem.daniel.tucson4 pisze: ↑20 lip 2022, 22:55@ Krisqs, a Ty nie miałeś być w poniedziałek w serwisie pod ten dźwięk
Warsztat ogarnę, po drugie ja umiem gmerac przy samochodach bo pracowałem jako młodszy mechanik przez 7 lat tyle że nowego auta i to jeszcze na gwarancji nie ma co rozkręcać bo zaraz się przyczepią o gwarancję...Dreaminalist pisze: ↑21 lip 2022, 9:34
Samemu to się może nie udać, bo są osłony od dołu , więc raczej trzeba z tym jechać do warsztatu .
-
- Nowicjusz
Jak najbardziej popieram. I myślę że bardzo prawdopodobne że dowiemy się wtedy więcej niż powinniśmyDreaminalist pisze: ↑21 lip 2022, 8:45Też mam taki plan w sierpniu , żeby w niezleżnym warsztacie spróbować w taki sposób zlokalizować źródło tego dźwięku.
Unia Europejska dała Nam narzędzie w postaci dyrektywy GVO, która w Polsce została przyjęta w postaci Regulacji GVO z 1/11/04 ( Dz. U. Nr.38 poz. 329) oraz Rozporządzenia Rady Ministrów z 8/10/10 ( Dz.U. Nr.198 poz. 1315). Pozwala ona na min. dokonanie przeglądów poza ASO bez utraty gwarancji.
W Naszej sytuacji uważam , że warto z tego skorzystać , po części może to pomóc w ukierunkowaniu ASO, na źródło problemu, a po części pokaże Nam
wszystko to co być może ASO nie chce Nam pokazac z jakiś względów, a powinniśmy o tym wiedzieć