Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson NX4? Napisz tutaj.
Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Kolor: Taki ładny

Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło

Post autor: daniel.tucson4 » 17 kwie 2022, 16:19

Tak, na 5 i 6 dźwięk jest niesłyszalny. Teraz jak jest cieplej, odgłos słyszalny jest przy biegach 1-4 prawie przy każdej zmianie biegów - ale tylko ja się doda więcej gazu.

Na dniach smaruję pismo do ASO, wyśle go też do HMP. Ów pisma wydrukowane będą sobie spoczywać na fotelu pasażera w trakcie próby diagnozy, w celu przypomnienia co będzie, jeśli nie naprawią - a MUSZĄ.

Hipoxy
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 TGDI
Paliwo: Benzyna/LPG
Kolor: Teal

Post autor: Hipoxy » 17 kwie 2022, 17:22

Daniel, ty i ja lubimy jeździć tym samym autem :-) mamy nawet ten sam kolor :mrgreen:

FilipTucson4
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6Tgdi manual 2022
Napęd 4x4: Tak
Paliwo: Benzyna
Kolor: Biały

Post autor: FilipTucson4 » 17 kwie 2022, 20:05

Daniel a czy teraz planujesz jakaś wizytę w ASO lub czy ktokolwiek się wybiera co uważacie o tropie Hipoxy o pompie sprzęgła może warto wspomnieć w ASO o tym przypuszczeniu ja po Świętach nagram dźwięk u siebie i też wrzucę 8-) Daniel czy u Ciebie twój dźwięk jest w takim samym stopniu jak na filmie od Hipoxy

Hipoxy
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 TGDI
Paliwo: Benzyna/LPG
Kolor: Teal

Post autor: Hipoxy » 17 kwie 2022, 20:17

@Filip dla zwrócenia uwagi nagrali dźwięk na stacji i wysłali do serwisu technicznego Hyundaia - słuchając dźwięku powiedzieli, że sprzęgło się zmienia

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 17 kwie 2022, 21:21

Wcześniej pisałem... zostawiam 23.04... i nie odbiorę póki nie będzie zrobione, pisma wydrukowane zostawiam w aucie na fotelu obok, wszystko w tygodniu będzie wysłane do Hyundai Polska oraz EU po angielsku - jestem tłumaczem i prawnikiem w swojej sprawie ;)

Wydaję się, że dla istoty filmiku Goran = Hipoxy, wydłuża operowanie sprzęgłem, aby uzyskać odgłos, u mnie podobnie, nawet na postoju można to uzyskać, wystarczy pogazować na półsprzęgle. :idea:

FilipTucson4
Nowicjusz

Post autor: FilipTucson4 » 21 kwie 2022, 6:36

Hipoxy bardzo dobrze że nagrali dźwięk i wysłali do serwisu technicznego Hyundaia :idea: skoro po słuchaniu dźwięku powiedzieli że sprzęgło do zmiany to mam w głowie jedną myśl że skoro Ty już jesteś po wymianie sprzęgła i nic to nie pomogło to wnioskuję że Hyundai wkłada słabe podzespoły skoro wymienili Ci na nowe sprzęgło tego samego producenta i jest to samo to powinni się zastanowić co wkładają do samochodów i powinny to być części dobrej jakości a tak to mogą nam wszystkim wymieniać sprzęgła i problem pozostanie skoro np dane sprzęgło tego producenta jest wadliwe to i tak nic to nie pomoże. Wydaje mi się że jakby zmienili podzespoły sprzęgła od innego producenta problem mógłby się rozwiązać

Awatar użytkownika
Tucson
Autor
Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
Rok produkcji: 2016
Napęd 4x4: Nie
Wersja: TL
Kolor: Polar white
Kontakt:

Post autor: Tucson » 21 kwie 2022, 8:06

Śledzę dyskusję i wnoszę, że to nie jest w takim razie wina sprzęgła (w nowych na placu nie występuje ten problem). Diabeł tkwi najwyraźniej gdzieś indziej. Tylko gdzie?

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 21 kwie 2022, 11:21

@Filip, problem Nasz jest na tyle marginalny, że seryjnie montowane sprzęgła danej marki powinne być częściej spotykane, a tu nas zaledwie garstka, może to u nas błaha rzecz, oby...
Na Hyundai i ASO :arrow: spoczywają pewne obowiązki z tyt. prawa nabycia towaru wolnego od wad oraz okresu gwarancyjnego.
Jak TV na gwarancji mi świecił mocniej z boku, bez gadania wymienili na nowy, dlaczego z autem ma być inaczej :?: :!: Producent nawalił, ma ponieść tego konsekwencje - nie ma tu innej opcji, A JA NIE WYOBRAŻAM SOBIE OK. 10 LAT JEŹDZIĆ Z TYM DEFEKTEM. Auto jest na leasingu, w razie uchylania rezygnuję z leasingu, ale tego nie zostawię tak - sprawa ujrzy nagłośnienia..., gdyż poniosę straty finansowe i będę bez pojazdu - Z NIE SWOJEJ WINY :evil: 8-)

Ja mam już dość tego problemu, a auto dopiero za 2 dni oddaje... i już się szykuję na dłuższą batalię...

Wysmarowałem takie pismo, że ciężko będzie im się uchylić.... ale zobaczymy, morale mam wysokie ;)

FilipTucson4
Nowicjusz

Post autor: FilipTucson4 » 21 kwie 2022, 17:52

Daniel masz słuszność w tym co piszesz i też nie wyobrażam sobie jeździć z tym dźwiękiem mam nadzieję że niedługo ten problem się wyjaśni dawaj znać jak będziesz coś wiedział jeszcze informacyjnie dla Twórca Tucson że nie wiemy czy to wina sprzęgła czy coś innego bo tak jak napisałeś nowe na placu nie występuje ten problem i tu się mylisz też mogą mieć lub mają napewno taki defekt ASO twierdzi że we wszystkich tak jest i już ja mam nowego z placu jeżdżę nim trzy tygodnie i też to jest :evil:
Daniel powodzenia ;)

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 21 kwie 2022, 18:29

@Filip, proszę używaj znaków interpunkcyjnych... częściej ;)

U mnie w ASO już nie chcą ze mną rozmawiać, jak tylko zaczynają retorykę, że ten typ tak ma lub inne odbijanie piłeczki, to lecę a la prawnicze regułki etc... Nie dajmy się wbijać w butelkę, to nie zabawki tylko najdroższe towary oprócz nieruchomości. I przy jakimkolwiek problemie przy transakcji musi być retoryka dostosowana do wartości takich zakupów, nie jak na targu - a gadanie nie typ taka ma, to sobie mogą wciskać komuś - nie obrażę to nikogo :D

Szczerze, boję się, że tak się im postawię, że długo nie będę miał auta...albo lawetę na podwórku...

Oczywiście DAM ZNAĆ :!:

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu