Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów
- Tucson
- Autor
- Twój samochód: 1.6 GDI Style - Tour de Pologne
- Rok produkcji: 2016
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: TL
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Polar white
- Kontakt:
Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło
Filipie, nie przemawiają do mnie Twoje argumenty, ponieważ domyślam się, że wszyscy nie odebrali byście z salonu nowego auta, z taką usterką, na przysłowiowe "dzień dobry". Daniel chyba pisał, że w momencie kiedy serwisant na teście stwierdził: ten typ tak ma, to poprosił o jazdę testową innym autem z placu - tam ten problem nie występował. Jestem szczęśliwym posiadaczem TL, stąd nie umiem się odnieść do problemu.
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Kolor: biały / czarny
Ja tylko dodam, że mój też wydawał ten dźwięk i na chwilę obecną już tek nie robi - jeżdżę bez radia i jest cisza (przez ostatnie kilka dni zrobiłem z 500km)
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
Mój ostatnio na 10 prób też prawie w ogóle nie robi, tylko jak podczas jazdy wcisnę dużo (tak pod 3 tys. obr.) i sprzęgło, wtedy klekot słychać TYLKO POD KONIEC SPRZĘGŁA (na samej górze) - dziwne
Jutro zostawiam auto ... odpuszczę tylko wtedy kiedy odgłosu nie wymuszę jakkolwiek, lub normą wśród testowych będzie, że większość testowanych będzie tak miała w co wątpię ale nie wiadomo, czy coś się za jakiś czas lub po gwarancji NIE ROZLECI
Jutro zostawiam auto ... odpuszczę tylko wtedy kiedy odgłosu nie wymuszę jakkolwiek, lub normą wśród testowych będzie, że większość testowanych będzie tak miała w co wątpię ale nie wiadomo, czy coś się za jakiś czas lub po gwarancji NIE ROZLECI
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6Tgdi manual 2022
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: Biały
Daniel u mnie są podobne objawy jak u Ciebie. Problem pojawia się co któryś raz przy takich obrotach jak u Ciebie i również pod koniec sprzęgła Ciągle zastanawiam się co to może być i nie daje mi to spokoju takie fajne auto a tu jakieś brzęczenie
Autor Tucson nikt z nas odbierając auto nie spodziewał się że będzie jakiś defekt bo przecież skąd mielibyśmy to wiedzieć. Kupiliśmy przecież nowe auto z salonu A w Tucsonach TL takiego problemu nie było sam takim jeździłem przed obecnym modelem.
Mogę tylko się domyślać że np. Hyundai wykorzystał podzespoły od innych producentów które są w jakiś sposób wadliwe i tyle., ale to tylko moje przemyślenia
Autor Tucson nikt z nas odbierając auto nie spodziewał się że będzie jakiś defekt bo przecież skąd mielibyśmy to wiedzieć. Kupiliśmy przecież nowe auto z salonu A w Tucsonach TL takiego problemu nie było sam takim jeździłem przed obecnym modelem.
Mogę tylko się domyślać że np. Hyundai wykorzystał podzespoły od innych producentów które są w jakiś sposób wadliwe i tyle., ale to tylko moje przemyślenia
-
- Weteran
- Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
- Kolor: biały / czarny
TL też miał swoje bolączki na początku - tyle, że już nikt o tym nie pamięta i nie mówi. Co ciekawe również był problem ze sprzęgłem:FilipTucson4 pisze: ↑23 kwie 2022, 8:44Autor Tucson nikt z nas odbierając auto nie spodziewał się że będzie jakiś defekt bo przecież skąd mielibyśmy to wiedzieć. Kupiliśmy przecież nowe auto z salonu A w Tucsonach TL takiego problemu nie było sam takim jeździłem przed obecnym modelem.
- 1,6 TGDI - pamiętam, że kilka lat temu część kolegów pisała o dziwnych odgłosach sprzęgła - nie pamiętam jak to się skończyło, ale był to stosunkowo mały problem bo większość miała 1,6 GDI
- 1,6 GDI - problem z nieszczelnością na wałku sprzęgłowym - problem znany jeszcze z IX35, ja w swoim robiłem to na gwarancji
Nie wspominając o innych bolączkach w TL, które też były i zapewne NX też coś będzie miał jak chyba każdy nowy samochód wypuszczany na rynek - po lifcie pewnie będzie tego mniej, z każdym rokiem produkcji będzie tego mniej.
TL bazował też na wielu rozwiązaniach wykorzystywanych już wcześniej przez Hyundaia (IX35 czy I30, I40) - co i tak nie uchroniło przed problemami (teraz jest jakiś pozew zbiorowy odnośnie zużycia oleju w GDI), NX to nowe rozwiązania - nowa grupa silników, nowe skrzynie biegów więc tak naprawdę nie wiadomo co nas czeka (dowiemy się przy 300 - 400 tys km)
-
- Weteran
- Twój samochód: 1,6 T-GDI Style automat
Zapewne miał ale mnie nie dotknęły zarówno w HT z 2016r., jak i w obecnym z 2020r. Na stronie autocentrum jest sondaż zawierający pytanie czy ponownie kupiłbyś to auto. Dla mojego obecnego modelu czyli HT po liftingu odpowiedź tak brzmi w 85% głosów. Dla obecnego modelu wynosi to 58%. Daje to do myślenia.
- daniel.tucson4
- Autor
Większość mądrymi się staje po szkodzie... Okay, do nikogo tu nie piję, ale nawet się nie przejechałem nowym, tylko po prostu odebrałem - naiwność pomieszana z silną świadomością, że za takie (dla mnie) grube 140 K PLN-ów auto będzie coś miało nie-tak, ale powiedzmy, że się pojawić jakiś problem, ALE po jakimś rozsądnym przebiegu, a nie z taśmy takie kwiatki
Auto dziś zostawione, przypomnę się im telefonem w poniedziałek pisemko leży na fotelu w środku, czekamy...
Panowie Hipoxy, Filip, Fatango, pozwoliłem sobie w/w piśmie uwzględnić Wasze przypadki i podałem tam wasze VIN-y to w celu lobby, aby wzięli Nas na poważnie
P. S. Zapraszam na mój nowy temat: cichy-sek-sygnal-t2031.html#p40855
= O, Boże
Auto dziś zostawione, przypomnę się im telefonem w poniedziałek pisemko leży na fotelu w środku, czekamy...
Panowie Hipoxy, Filip, Fatango, pozwoliłem sobie w/w piśmie uwzględnić Wasze przypadki i podałem tam wasze VIN-y to w celu lobby, aby wzięli Nas na poważnie
P. S. Zapraszam na mój nowy temat: cichy-sek-sygnal-t2031.html#p40855
= O, Boże
- daniel.tucson4
- Autor
Telefon od ASO i info, że "ten typ tak ma" - cecha produktu Oczywiście "elokwentnego" Pana poinformowałem, że wiem, że on sam nie wierzy w to co mówi, tylko tak musi mówić, bo by z roboty wyleciał. Kazali pisać do Hyundai Polska... Napisze...
Mało tego! i teraz "truskawka" na torcie: Mistrz serwisu jeździł autem testowym i nauczył się wymuszać dźwięk tak jak u mnie i nie jest to wada pojazdu - z tego względu. Nie wierzę w to, bo sam to robiłem, tylko mnie CH robią, jutro - jak będzie miał czas przy odbiorze - to ma przy mnie to zrobić testowym.
Oczywiście, jutro odbieram auto i mam nadzieję, że ... będziecie mnie odwiedzać w więzieniu...
Coś czuję, że będzie to przepychanie się ze koreańsko-warszawskim koniem Wiem, że nie ma aut idealnych, ale nawet nie otrzymałem zapewnienia, że będzie coś w tek kwestii robione, jeszcze miło zostałem na koniec poinformowany, że mogę sobie jechać do innego ASO.
Mało tego! i teraz "truskawka" na torcie: Mistrz serwisu jeździł autem testowym i nauczył się wymuszać dźwięk tak jak u mnie i nie jest to wada pojazdu - z tego względu. Nie wierzę w to, bo sam to robiłem, tylko mnie CH robią, jutro - jak będzie miał czas przy odbiorze - to ma przy mnie to zrobić testowym.
Oczywiście, jutro odbieram auto i mam nadzieję, że ... będziecie mnie odwiedzać w więzieniu...
Coś czuję, że będzie to przepychanie się ze koreańsko-warszawskim koniem Wiem, że nie ma aut idealnych, ale nawet nie otrzymałem zapewnienia, że będzie coś w tek kwestii robione, jeszcze miło zostałem na koniec poinformowany, że mogę sobie jechać do innego ASO.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1,6 T-GDI Style automat
Gdyby nie rzeczywisty twój problem i twoje nerwy to myślałbym, że to sam mistrz Bareja wymyślił.Mało tego! i teraz "truskawka" na torcie: Mistrz serwisu jeździł autem testowym i nauczył się wymuszać dźwięk tak jak u mnie i nie jest to wada pojazdu - z tego względu. Nie wierzę w to, bo sam to robiłem, tylko mnie CH robią, jutro - jak będzie miał czas przy odbiorze - to ma przy mnie to zrobić testowym.
- daniel.tucson4
- Autor
Czekam na odpowiedź z HMP... a, że jestem urodzonym REALISTĄ można stać się pesymistą w w/w sprawie czytaj poniższy tekst
Co nie jest objęte gwarancją?
Uszkodzenia lub usterki będące wynikiem:
– Drobnych niedogodności, które nie mają wpływu na jakość lub funkcjonalność pojazdu, jak np. delikatne odgłosy lub drgania,
P. S.
Goran, czy Tobie już odpisali
Co nie jest objęte gwarancją?
Uszkodzenia lub usterki będące wynikiem:
– Drobnych niedogodności, które nie mają wpływu na jakość lub funkcjonalność pojazdu, jak np. delikatne odgłosy lub drgania,
P. S.
Goran, czy Tobie już odpisali