Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson NX4? Napisz tutaj.
mlodyksiegowy
Weteran
Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kolor: biały / czarny

Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło

Post autor: mlodyksiegowy » 16 kwie 2022, 12:51

Hipoxy pisze:
16 kwie 2022, 8:51
Zobacz mój film

https://youtube.com/shorts/x2V40qLNTbQ?feature=share
Hehe... mój też tak robi a w sumie robił w zimę - doszedłem do wniosku, że ten dźwięk bardziej powstaje w okolicy pedału ewentualnie nacisku na pompę sprzęgła a nie w samym sprzęgle. Ale to nie metaliczny dźwięk tylko bardziej takie "trzeszczenie / jęczenie" (zmarznięta guma potrafi tak robić).
Reasumując wg. mnie to w kabinie lub przejściu z kabiny do grodzi (nie wiem gdzie pompa sprzęgła jest - czy zaraz na grodzi), kiedyś jak miałem Cordobę też tak robiła :). Zobaczę jak zacznie robić tak znów to wezmę telefon na nagrywaniu położę na skrzyni biegów i zobaczymy co się nagra.

Hipoxy
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 TGDI
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna/LPG
Kolor: Teal

Post autor: Hipoxy » 16 kwie 2022, 17:56

FilipTucson4
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6Tgdi manual 2022
Napęd 4x4: Tak
Kolor: Biały

Post autor: FilipTucson4 » 16 kwie 2022, 18:44

Czyżby dobry trop :idea: :ugeek:

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 16 kwie 2022, 19:30

Dzięki za filmik, Goran... Ale jak pompa sprzęgła padnięta w NOWYM AUCIE :?: :!: :!: :!:

Musi być tu problem z montażem - czynnik ludzki... Oby sprawa okazała się trywialna. :idea: ;)

@Mlodyksiegowy, pisałeś, że nie masz tego problemu :?: :!: :arrow: Nie, jest na odwrót :!: Jak jest zimno to mniej słychać ;)

Rozumiem, że pompę sprzęgła mogą wymienić na gwarancji :?: :?:

FilipTucson4
Nowicjusz

Post autor: FilipTucson4 » 16 kwie 2022, 19:47

Panowie ja się nie znam więc mam pytanie. ;) Załóżmy że to pompa sprzęgła to dlaczego nie słychać tego grzechotania po samym wciśnięciu sprzęgła tylko dopiero po dodaniu gazu :?: :idea:

Hipoxy
Forumowicz

Post autor: Hipoxy » 16 kwie 2022, 20:11

tak nie jest dla mnie jasne, dlaczego dźwięk słychać tylko przy wciskaniu sprzęgła i przyspieszaniu

mlodyksiegowy
Weteran
Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
Napęd 4x4: Nie
Kolor: biały / czarny

Post autor: mlodyksiegowy » 17 kwie 2022, 10:58

@Daniel
No na chwilę obecną nie mam tego dźwięku (ustał jak się zrobiło cieplej - bynajmniej tak powiązałem, faktyczna przyczyna mogła być inna). U mnie geneza dźwięku była następująca:
- odebrany samochód - połowa listopada 2021 - dźwięku brak
- po około 1,5-2 tys przebiegu - grudzień 2021 - dźwięk występuje, dokładnie taki jak na filmie
- no i około 8-10 tys dźwięk ustał jak pisałem wyżej powiązałem to z ociepleniem (ale założyłem, że jego powstanie było wynikiem ochłodzenia)
- na chwilę obecną dźwięk ten w ogóle nie występuje.
U mnie ten dźwięk nie był związany z przyśpieszaniem czy zwalnianiem występował zawsze nawet jeśli samochód stał (no prawie zawsze), jedyną prawidłowością było to, iż jak powoli wciskałem sprzęgło to dźwięk ten nie występował (powoli wciskałem i zwalniałem).

Ja uznałem, iż nie jest to nic niepokojącego ponieważ:
- sprzęgło działa prawidłowo nie ma z nim żadnego problemu,
- dźwięk ten powstaje w początkowym etapie wciskania sprzęgła lub jego zwalniania, natomiast na wciśniętym pedale gdzie siła działająca na elementy sprzęgła jest największa żadne odgłosy nie występują
- jest on raczej umiejscowiony w kabinie a nie w komorze silnika (jak wiemy główne elementy sprzęgła znajdują się między silnikiem a skrzynią biegów)
- sam dźwięk nie jest metaliczny - to nie jest odgłos jakiegoś, tłuczenia, ocierania, stukania, itp - wg mnie wskazuje on bardziej jakby jakaś tulejka dostała wody lub guma, może sprężyna która odpowiada za powrót pedału w początkowej fazie wydaje taki dziwię (napinając się - to jest właśnie taki dźwięk, taka sprężyna od półkotapcznanu - jeśli ktoś kiedyś miał :D ). Ale nie zaglądałem tam, nie macałem i nie sprawdzałem jak jest rozwiązane cofanie się pedału - ponadto zakładam, że zapewne jest on plastikowy więc to też może generować jakieś dźwięki.

Reasumując ja uznałem, że nie jest to nic niepokojącego i postanowiłem nic z tym nie robić (tak na pilnie), ewentualnie zgłosić podczas przeglądu okresowego aby zobaczyli, może coś przesmarowali. Pamiętam, że kiedyś nawet sobie pomyślałem, że nowy samochód a dźwięki jak w mojej starej Cordobie....

Hipoxy
Forumowicz

Post autor: Hipoxy » 17 kwie 2022, 11:32

jeśli "my" wiemy, że sprzęgło działa prawidłowo, to po co mi je wymienili i wytknęli mi awarię koła zamachowego ?? szczerze mówiąc uważam, że dźwięk jest irytujący, więc zgłosiłem to do serwisu. a co najważniejsze nie zapominajmy, że gwarancja na układ sprzęgła obowiązuje przez 24 miesiące a nie 60 miesięcy jak na wszystko inne !! miej to też na uwadze!

FilipTucson4
Nowicjusz

Post autor: FilipTucson4 » 17 kwie 2022, 14:54

Hipoxy powiem Ci szczerze że u mnie aż tak nie brzęczy póki co . Oglądałem twój film kilkanaście razy i chciałbym zapytać czy u Ciebie jest to przy każdej zmianie biegów. Próbowałem robić podobnie jak ty jechałem na 3 lub 4 biegu i ciągle trzymając gaz wciskałem sprzęgło szybciej i wolniej kilka prób i u mnie aż tak nie jest wręcz jest cicho. U mnie jest brzęczenie jest znacznie cichsze i to głównie jak ruszam z pierwszego biegu w szczególności pod górkę z użyciem większej ilości gazu wtedy to słychać

Hipoxy
Forumowicz

Post autor: Hipoxy » 17 kwie 2022, 15:10

tak, przy dowolnej prędkości. na 5 czy 6 biegu muszę przyznać, że nie słyszę, ale wierzę w to z powodu innego hałasu @Daniel i jak się masz?

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu