@Daniel
No na chwilę obecną nie mam tego dźwięku (ustał jak się zrobiło cieplej - bynajmniej tak powiązałem, faktyczna przyczyna mogła być inna). U mnie geneza dźwięku była następująca:
- odebrany samochód - połowa listopada 2021 - dźwięku brak
- po około 1,5-2 tys przebiegu - grudzień 2021 - dźwięk występuje, dokładnie taki jak na filmie
- no i około 8-10 tys dźwięk ustał jak pisałem wyżej powiązałem to z ociepleniem (ale założyłem, że jego powstanie było wynikiem ochłodzenia)
- na chwilę obecną dźwięk ten w ogóle nie występuje.
U mnie ten dźwięk nie był związany z przyśpieszaniem czy zwalnianiem występował zawsze nawet jeśli samochód stał (no prawie zawsze), jedyną prawidłowością było to, iż jak powoli wciskałem sprzęgło to dźwięk ten nie występował (powoli wciskałem i zwalniałem).
Ja uznałem, iż nie jest to nic niepokojącego ponieważ:
- sprzęgło działa prawidłowo nie ma z nim żadnego problemu,
- dźwięk ten powstaje w początkowym etapie wciskania sprzęgła lub jego zwalniania, natomiast na wciśniętym pedale gdzie siła działająca na elementy sprzęgła jest największa żadne odgłosy nie występują
- jest on raczej umiejscowiony w kabinie a nie w komorze silnika (jak wiemy główne elementy sprzęgła znajdują się między silnikiem a skrzynią biegów)
- sam dźwięk nie jest metaliczny - to nie jest odgłos jakiegoś, tłuczenia, ocierania, stukania, itp - wg mnie wskazuje on bardziej jakby jakaś tulejka dostała wody lub guma, może sprężyna która odpowiada za powrót pedału w początkowej fazie wydaje taki dziwię (napinając się - to jest właśnie taki dźwięk, taka sprężyna od półkotapcznanu - jeśli ktoś kiedyś miał
). Ale nie zaglądałem tam, nie macałem i nie sprawdzałem jak jest rozwiązane cofanie się pedału - ponadto zakładam, że zapewne jest on plastikowy więc to też może generować jakieś dźwięki.
Reasumując ja uznałem, że nie jest to nic niepokojącego i postanowiłem nic z tym nie robić (tak na pilnie), ewentualnie zgłosić podczas przeglądu okresowego aby zobaczyli, może coś przesmarowali. Pamiętam, że kiedyś nawet sobie pomyślałem, że nowy samochód a dźwięki jak w mojej starej Cordobie....