Tucson NX4
Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło - rezonans podczas zmiany biegów

Masz problem ze skrzynią biegów automatyczną lub manualną - Tucson NX4? Napisz tutaj.
Hipoxy
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 TGDI
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna/LPG
Kolor: Teal

Re: Tucson NX4 - hałasujące sprzęgło

Post autor: Hipoxy » 29 kwie 2022, 20:43

tak, odpowiedzieli. Zgodnie z przewidywaniami do niczego nie są winni, do niczego się nie przyznają, nawet w jednej części listu oskarżają mnie o proszenie o wymianę sprzęgła :-) ale w końcu i tak zapraszają mnie i mojego prawnika na stację paliw, aby jeszcze raz dowiedzieć się, o co w tym wszystkim chodzi

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 29 kwie 2022, 22:27

Gigant kontra klient... tak to wygląda na każdej płaszczyźnie we świecie :roll: :arrow: Goran, jaki masz przebieg :?: :?: Jadę na wakacje do Chorwacji, w jakim rejonie mieszkasz :?: 8-)

Pozostaje nam czekać, aż samo ustąpi jak użytkownikowi Mlodyksiegowy..., powiem, że tak jakby trochę dźwięk ustępuje... albo głuchnę... :lol:

Czekam na pismo od Hyundai Motor Poland, ale można się domyśleć odpowiedzi... :roll:

Koniec końców, mam nauczkę, by nowym autem pojeździć sporo i bez oszczędzania auta przed odbiorem, ale... Hyundai :arrow: NEVER AGAIN and F*** OFF :!: :!: :!: :twisted:

Hipoxy
Forumowicz
Twój samochód: 1.6 TGDI
Paliwo: Benzyna/LPG
Kolor: Teal

Post autor: Hipoxy » 30 kwie 2022, 16:27

jeśli nie możesz prowadzić samochodu w Chorwacji przed dostawą. Płacisz za samochód i przyjeżdżasz za 2 lub 3 dni, aby go odebrać i to wszystko. Muszę przyznać, że nie jestem niezadowolony z auta, wierzę, że ten głupi dźwięk jakoś się rozwiąże. w końcu nie chcę zwrotu pieniędzy, chcę nowy SAMOCHÓD, bez awarii

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 12 maja 2022, 22:47

Czekamy... Przypadek u Młodyksięgowy, że mu brzęk sprzęgła odpuścił... o ile to to ;)

U mnie dalej napier..la, jak było... czekamy :cry:

FilipTucson4
Nowicjusz
Twój samochód: 1.6Tgdi manual 2022
Napęd 4x4: Tak
Paliwo: Benzyna
Kolor: Biały

Post autor: FilipTucson4 » 13 maja 2022, 17:08

U mnie też bez zmian. :oops: Jest chyba gorzej znaczy głośniej jak się ciepło zrobiło. Jestem załamany strasznie mnie to irytuje :twisted: :twisted:. We wtorek jestem umówiony do ASO na sprawdzenie zobaczymy co powiedzą :oops:. Daniel wnioskuję że nie otrzymałeś jeszcze odpowiedzi od HMP

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 14 maja 2022, 9:12

Filip - witaj w klubie - auto wy..bane pod kątem ergonomii, komfortu i designu, ale zawsze coś... Wali równo po uszach :!: :evil: Ale, jak gaz naciskasz po puszczeniu sprzęgła nigdy tego nie było... tylko pod koniec sprzęgła (na samej górze) słychać przy tym jak w tym samym czasie silnik jest trochę obciążony (obroty tu nie mają jakby zawsze znaczenia).

Napisałem kilka postów temu, i wkleiłem zapis z gwarancji, że "delikatne odgłosy" nie są przyczynkiem do czynności gwarancyjnych :idea: :!:
Do tego, uwaga :!: :!: : (nie chciałem się tym żalić wcześniej, nie wiem czemu) :arrow: odbierając auto po 3 dniach w ASO, miły Pan z serwisu oddając, go podsumował całe zdarzenie, że powinienem się cieszyć, że: nie pozwali mnie z powództwa cywilnego do rekompensaty finansowej za utratę 7 roboczogodzin na czynnościach pozagwarancyjnych :!: :!: :!: :shock:
Takie to teraz mamy czasy... Czuję - co graniczy z pewnością, że zapewne tak jest 8-), że ów pracownik, jest JEDNAK odgórnie poklepywany za taką postawę i tresowany na szkoleniach, aby minimalizować straty poprzez "umiejętne" odprawianie "dziwnych" sprawa klientów z kwitkiem. Jesteś klientem do momentu kupna, później już tylko PETENTEM... O ile nie przyjeżdżasz do ASO zadowolony (często nieświadomy) i portfelem w ręce 8-)

Po części rozumiem stanowisko Hyundai :arrow: ktoś na produkcji coś spaprał lub coś czego nie wiemy się wydarzyło dla promila NX4 w manualu i H nie wie w czym dokładnie tkwi defekt/problem... Też, ASO z niepowodzeniem diagnozy ogłosiło, że nie będą rozbierać auta dla takiej drobnostki, bo może się po prostu coś więcej zepsuć :?

HMP ma jeszcze ok. 2 tygodni na odpowiedź, ale już wiem, że będą zagłaskiwać sprawę, bo jak Vladek zza Bugu nie chce się przyznać do zbrodni, to i H też tak zrobi... Mają teraz ograniczone przychody i jeszcze większe ciśnienie na "odbijanie takich piłeczek" bo to niepotrzebne dla nich koszty etc.

Jest niesmak to Hyundai i do tej sitwy z ASO, ale cóż, nawet Pertyn na YT mówi o jakimś dźwięku w aucie testowym z przebiegiem ok. 5 K km, nawet pod filmikiem zostawiłem komentarz z pytaniem, co to za odgłos i - cisza... Także, nie wiem co Hyndai spieprzył, skoro inni tego nie mają, auto testowe też nie, a Hyundai jest zabezpieczony zapisem w gwarancji, jesteśmy skazani na siły nadprzyrodzone i samoustąpienie, albo w wielkiej D. :arrow: bo pomyśl sobie, jak będziesz chciał go sprzedać, a ktoś się tego przyczepi... jeszcze większa D...

Szkoda, wiadomo, inne auta mają coś innego, ale czy to jest powód do zażegnania tego problemu... :?: Obawiam się, że trzeba dalej jeździć... Filip, ważne jest to, że to oficjalnie zgłosisz, bo - mm taką nadzieję - HMP robi bazę przypadków, i może coś w końcu się urodzi - no ktoś tam z działu obsługi klienta, i innych działów do rozwoju firmy gruby hajs co miesiąc biere ;) :!: :!:

Podsumowując, pozostaje na tylko nadzieja - jak tym z Azowstalu :x - że będzie lepiej. Nadzieją, jest Mlodyksiegowy, któremu rzekomo, odgłos odpuścił, ale czy to ten odgłos, nie mamy pewności, nie znam "typa" ;)

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 14 maja 2022, 11:31

mlodyksiegowy pisze:
22 kwie 2022, 14:35
Ja tylko dodam, że mój też wydawał ten dźwięk i na chwilę obecną już tek nie robi - jeżdżę bez radia i jest cisza (przez ostatnie kilka dni zrobiłem z 500km)
Jeez, oby! Napisz czy może coś słyszysz i jak zmieniasz biegi - bo powiem, że jak zmieniasz z "sekwencją nożną" (czyli całkowicie sprzęgło puszczasz po zmianie i dopiero - ale szybko - gaz) :) to nie ma tego odgłosu u mnie wcale :idea:

mlodyksiegowy
Weteran
Twój samochód: HT TL 1,6 GDI / HT NX4 1,6 TGDI 150km
Napęd 4x4: Nie
Kolor: biały / czarny

Post autor: mlodyksiegowy » 15 maja 2022, 6:54

Na chwilę obecną dźwięk zniknął bezpowrotnie - mam 14tys przejechane, ale chyba też jestem jakiś niestandardowy ponieważ kontrolka od GPF też nigdy mi się nie zapaliła. Co do samego sprzęgła wydaje mi się, że jak szybko wciskałem / zwalniałem pedał to dźwięk nie występował

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 17 maja 2022, 15:55

Dziś telefon od ASO :) :arrow: w sobotę jadę, moją trop przy współpracy z HMP, że to MOŻE BYĆ hydrauliczny wysprzęglik ... :idea:

Może to moje pismo, które było dość ciężkie :arrow: fakty: VIN-y forumowiczów z tym problemem, ewidentne konkluzje, wizerunek H przez pryzmat zdarzenia etc., ale wszystko w "sosie dyplomatycznym" 8-)

Oby tylko bardziej nie zepsuli :shock: :lol:

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Napęd 4x4: Nie
Kolor: Dark Knight

Post autor: Zibi70 » 17 maja 2022, 20:34

Ale to nie była dyplomacja a'la Ławrow? ;)
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu