Marko pisze: ↑28 sty 2024, 17:08
(...)Chodzi o to aby w składzie spalin było jak najmniej sadzy, która osiada na filtrze GPF. I tak po kolei: na pewno wpływ na to ma jakość paliwa (...) temperatura i obciążenie silnika, dalej to rodzaj trasy i warunki drogowe (...) warunki atmosferyczne, głównie temperatura powietrza (...) z techniką jazdy ...
Brakuje jednego istotnego czynnika, a mam wrażenie, że dla sprawy nawet bardzo istotnego.
- Jakość oleju silnikowego.
Każdy silnik spala pewne ilości oleju (tak wiem, niektórym nie ubywa a przybywa - to wcale nie lepiej).
Od tego jakiej jakości jest olej zależy ile silnik będzie go brał, a przy samym jego spalaniu - ile sadzy (popiołu) z tego wyprodukuje.
Gdzieś mi tu mignął jakiś wątek o tym kto leje w ASO "olej z beczki", a kto kupuje olej markowy i jaka jest zależność tych dwóch zjawisk z występowaniem kontrolki GPF.
Oczywiście to ma sens wyłącznie wtedy, kiedy kontolka zapala się na skutek przytkania filtra, wykrytego pomiarem, a nie działania algorytmu oceniającego parametry jazdy.
W każdym razie, ja leję wyłącznie Millers'a kupowanego u oficjalnego dystrybutora i hmmm... Kontrolki GPF nie widziałem (tfu, tfu).
Oczekiwanie zaostrza apetyt
miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!