Manual "bieda wersja" ModernDreaminalist pisze: ↑11 sty 2024, 20:13I się nie zapali , bo Kolega ma widze w automacie , czyli miękka hybryda A one takich problemów nie mają
Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark Blue
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Metaliczny
Zwracam honor w takim razie Zasugerowałem się podpisem w stopce , ale to chyba chodzilo o Nissana
Też mam Moderna i do tej pory kontrolka mi też się nie zaświeciła , a te akcje o których pisze to są dzięki
temu , że mam podgląd "na żywo" na Carscanner.
Więc chodzi mi bardziej o to , że dystans między wypaleniami przybrał trend opadający , co mnie martwi ...
Gdybym nie patrzył "tam gdzie wzrok nie sięga" , to bym pewnie nie wiedział nawet o tym , że już trzecie
wypalanie wjechało i to ledwo po 950 km ...
Jak to mówią, im klient mniej wie , tym spokojnieszy i bardziej zadowolony
Też mam Moderna i do tej pory kontrolka mi też się nie zaświeciła , a te akcje o których pisze to są dzięki
temu , że mam podgląd "na żywo" na Carscanner.
Więc chodzi mi bardziej o to , że dystans między wypaleniami przybrał trend opadający , co mnie martwi ...
Gdybym nie patrzył "tam gdzie wzrok nie sięga" , to bym pewnie nie wiedział nawet o tym , że już trzecie
wypalanie wjechało i to ledwo po 950 km ...
Jak to mówią, im klient mniej wie , tym spokojnieszy i bardziej zadowolony
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 executive
- Kolor: Dark knight
Podłączyłem vgate we współpracy z car-skanerem i po wyborze nx4 w aplikacji, we wszystkich czujnikach nie mam gpf'a.
Coś robię nie tak?
Coś robię nie tak?
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Tak tylko dla odświeżenia
ikonka GPF święcąca stale tak naprawdę nie informuje o fizycznej ilości nagromadzonej sadzy w "puszce", tylko to algorytm bazujący na "stylu jazdy" i warunków otoczenia ostrzega o takiej sytuacji oraz tym samym pośrednio zmusza kierowcę do zmienienia stylu jazdy do "wypalenia", aby zapobiec nagromadzeniu alarmującej ilości sadzy. DLATEGO, jeszcze NIKOMU świecąca ikonka GPF nie unieruchomiła pojazdu, natomiast owa ikonka migająca jest alarmująca i ona to może do tego doprowadzić
P.S. Oczywiście jest to "chore" i powinno niezwłocznie być naprawione przez producenta... a tu widzę na grupie fb, że auta 2023 rok produkcji przy przebiegach pare tysięcy km mają ową ikonkę.
ikonka GPF święcąca stale tak naprawdę nie informuje o fizycznej ilości nagromadzonej sadzy w "puszce", tylko to algorytm bazujący na "stylu jazdy" i warunków otoczenia ostrzega o takiej sytuacji oraz tym samym pośrednio zmusza kierowcę do zmienienia stylu jazdy do "wypalenia", aby zapobiec nagromadzeniu alarmującej ilości sadzy. DLATEGO, jeszcze NIKOMU świecąca ikonka GPF nie unieruchomiła pojazdu, natomiast owa ikonka migająca jest alarmująca i ona to może do tego doprowadzić
P.S. Oczywiście jest to "chore" i powinno niezwłocznie być naprawione przez producenta... a tu widzę na grupie fb, że auta 2023 rok produkcji przy przebiegach pare tysięcy km mają ową ikonkę.
- Dreaminalist
- Mistrz
Mając na uwadze , że TL FL też ma GPF-a , a nie słychać żeby tam się działo tak jak w NX4, startałem się wczoraj znaleźć zdjęcia puszek filtra z obu modeli ,
no i spróbować je optycznie porównać pod kątem rozmiaru, czy czasami ta w NX4 nie jest jakaś za mała ...
zamiast tego znalazłem to co znalazłem ( strona wcześniej ), tak więc coś czuje , że problemy z GPF-em przeminą razem z wyjściem aut z rąk pierwszych
właścicieli ....
A , że Diagnosta za takie coś powinien dowód zatrzymać
Ile diesli jeździ w "Polskim Pakiecie" , no właśnie jeździ, choć uczciwy Diagnosta nie
powinien takich aut przepuścić.
Z NX4 będzie tak samo, nie miejmy złudzeń ...
To tylko My się męczymy i denerwujemy , inni to się będą tylko szelmowsko śmiali na hasło "GPF"
no i spróbować je optycznie porównać pod kątem rozmiaru, czy czasami ta w NX4 nie jest jakaś za mała ...
zamiast tego znalazłem to co znalazłem ( strona wcześniej ), tak więc coś czuje , że problemy z GPF-em przeminą razem z wyjściem aut z rąk pierwszych
właścicieli ....
A , że Diagnosta za takie coś powinien dowód zatrzymać
Ile diesli jeździ w "Polskim Pakiecie" , no właśnie jeździ, choć uczciwy Diagnosta nie
powinien takich aut przepuścić.
Z NX4 będzie tak samo, nie miejmy złudzeń ...
To tylko My się męczymy i denerwujemy , inni to się będą tylko szelmowsko śmiali na hasło "GPF"
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 GDI Style
- Rok produkcji: 2021
- Kolor: Biały
Zrobiłem samochodem już 46tys i dopiero pierwszy raz mi się kontrolka pojawiła.
Używając wskazówek z tego filmiku : https://www.youtube.com/watch?v=BPCH4goM4Qk
czyli prędkość powyżej 80km/h i doprowadzić do 4k obrotów - potem 5 sek i tak w kółko (u mnie to był trzeci bieg i prędkość między 90 a 80km/h czy jakoś tak) - dziesięć minut jazdy w ten sposób na autostradzie i ikonka zniknęła.
Mam nadzieję że komuś to pomoże . Pozdr.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 smart MT
- Rok produkcji: 2023
- Kolor: AmazonGrey
Car Scaner pokazał mi dziś gpf Charge - 3. Na rozgrzanym silniku, wracając z pracy spróbowałem falować obrotami silnika ale, że była to droga krajowa i ruch był spory to zakres obrotów był między max 3k a 2k na trzecim biegu.Po około 6 km gpf charge pokazał wartość- 2. Miałem równo pół zbiornika paliwa, czujnik nie wskazał temperatury spalin wyższej niż 600 stopni, paliwo już E10, spalanie 9,2l. Spróbuję teraz tej metody by dojść do wartości 1. Oczywiście to dalej jest niedorzeczne, aby w ten sposób pilnować i wypalać to cholerstwo no ale na brak reakcji z HMP, może uda się znaleźć sposób by nie katować silnika na ekspresówce czy autostradzie. Wrzucam screen, zrobiony chwilę po wyłączeniu silnika.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
- Dreaminalist
- Mistrz
Niby większa ilość biokomponentów może powodować powstawanie większej ilości osadów , co w połączeniu z ujemną temperaturą może powodować
przyszpieszone zapychanie filtra ... Może to też być odpowiedzią , czemu u mnie ostatnie wypalanie ( już na E10 zalanym ) było znacznie szybciej niż
się spodziewałem . No ciekawe jak się sytuacja rozwinie w temacie E10 vs GPF
przyszpieszone zapychanie filtra ... Może to też być odpowiedzią , czemu u mnie ostatnie wypalanie ( już na E10 zalanym ) było znacznie szybciej niż
się spodziewałem . No ciekawe jak się sytuacja rozwinie w temacie E10 vs GPF
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Kolor: Biały
Ja z racji iż robię nie wiele kilometrów to przeszedłem na 98E5 i będę spokojnie przyglądał się z boku dalszemu rozwojowi sytuacji