Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Silky Bronze
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
Ale do 200 to jeszcze kawałek
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Kolor: Biały
na 4 biegu a jak wiadomo jest ich 6
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 smart MT
- Rok produkcji: 2023
- Kolor: AmazonGrey
1.6 NX MT 2023r.
Pierwszy komunikat przy 4500 km, drugi 5600km, oba w okrsieie zimowym. Oba błędy skutecznie samodzielnie wypaliłem. Dziś po rozmowie z ASO dowiedziałem się, że ten typ tak ma, to moja wina bo robie krótkie trasy i pewno źle operuje pedałem gazu a wogóle pretensje to do sprzedawcy a nie serwisu. No ale jestem umówiony na sprawdzenie, czy auto podlega aktualizacji ( po nr VIN nie podlega ). Dowiedziałem się też, że może dojść do uziemienia pojazdu przy wgrywaniu aktualizacji i wtedy do wymiany jest cały moduł sterownika ( ?! ). Ręce opadają. Cała radość z jazdy zostaje odebrana przez ten zasra....zatkany gpf.
Pierwszy komunikat przy 4500 km, drugi 5600km, oba w okrsieie zimowym. Oba błędy skutecznie samodzielnie wypaliłem. Dziś po rozmowie z ASO dowiedziałem się, że ten typ tak ma, to moja wina bo robie krótkie trasy i pewno źle operuje pedałem gazu a wogóle pretensje to do sprzedawcy a nie serwisu. No ale jestem umówiony na sprawdzenie, czy auto podlega aktualizacji ( po nr VIN nie podlega ). Dowiedziałem się też, że może dojść do uziemienia pojazdu przy wgrywaniu aktualizacji i wtedy do wymiany jest cały moduł sterownika ( ?! ). Ręce opadają. Cała radość z jazdy zostaje odebrana przez ten zasra....zatkany gpf.
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Problem w tym , że teraz w tym rozmiarze to praktycznie wszystkie benzynowe SUV-y sa zaketchupowane GPF-em
Chyba tylko hybrydowe RAV-4 nie ma w tej słabszej wersji tego ustroństwa. Nie wiem jak teraz z Mazdą CX-5,
przed liftem nie miała , teraz nie jestem pewny ...
Może jeszcze Arkana 1.6 Hybryda , bo te 1.3 już mają GPF ....
Co do flashowania , to taki już urok , to operacja atomowa - albo się uda , albo lipa. Podobnie zresztą jak
z np. BIOS-em w laptopach
Chyba tylko hybrydowe RAV-4 nie ma w tej słabszej wersji tego ustroństwa. Nie wiem jak teraz z Mazdą CX-5,
przed liftem nie miała , teraz nie jestem pewny ...
Może jeszcze Arkana 1.6 Hybryda , bo te 1.3 już mają GPF ....
Co do flashowania , to taki już urok , to operacja atomowa - albo się uda , albo lipa. Podobnie zresztą jak
z np. BIOS-em w laptopach
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6 2WD
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Biały
Chyba sam siebie pocieszasz z tym GPF. Jasne że wszystkie marki mają GPF, ale nigdzie nie ma problemu. Tylkoooooo Hyundai i KIA.
Żadna inna markaaaaaaaaa. Potwierdzam bo miałem inne marki !!!
Nawet wszystkie pisma jak pierwsze GPF sie pojawiły drukowały, że z GPF w odróżnieniu do DPF nie ma żadnych problemów i czynności obsługowych. Nie mówiąc o jeżdżeniu bez sensu wokół komina żeby go wypalić. Jakaś farsa. Serwisy umywają ręce.
A jednak: bracia KIA i Hyundai bardzo się postarali.
Dobrze że mam HEV bo sprzedałbym to od razu gdyby mnie dotknęły te problemy jak niektórych.
I jedno jest pewne bo zmieniam samochody : nie kupię już następnego KIA ani Hyundai z tym problemem. Może kiedyś w końcu coś się douczą od innych i problemu nie będzie.
Czas pokaże ale na razie nie zapowiada się. P[óki sprzedaż idzie nikogo to nie interesuje w Centrali.
Nawet wszystkie pisma jak pierwsze GPF sie pojawiły drukowały, że z GPF w odróżnieniu do DPF nie ma żadnych problemów i czynności obsługowych. Nie mówiąc o jeżdżeniu bez sensu wokół komina żeby go wypalić. Jakaś farsa. Serwisy umywają ręce.
Dobrze że mam HEV bo sprzedałbym to od razu gdyby mnie dotknęły te problemy jak niektórych.
I jedno jest pewne bo zmieniam samochody : nie kupię już następnego KIA ani Hyundai z tym problemem. Może kiedyś w końcu coś się douczą od innych i problemu nie będzie.
Czas pokaże ale na razie nie zapowiada się. P[óki sprzedaż idzie nikogo to nie interesuje w Centrali.
- Dreaminalist
- Mistrz
Staram się - choć nie jest już o to łatwo - zachować zimną głowę i dystans w temacie , pewnie też jest w tym trochę samopocieszenia,
no ale przynajmniej nie będzie mi można zarzucić uprzedzenia , czy negatywnego nastawienia do Hyundai-a
Truerabi22 pisze: ↑11 sty 2024, 8:34Jasne że wszystkie marki mają GPF, ale nigdzie nie ma problemu. Tylkoooooo Hyundai i KIA.
Dzisiaj znowu nadszedł ten wyczekiwany radosny i romantyczny moment Tym razem całe 949,2 km od ostatniego wypalania ( 13 grudnia ).
WTF
Czy to puszka tak się zdegradowała ? A może to wpływ benzyny E10 ( zalane mam V-Power 95 E10 ) ?
Tak czy inaczej pierwsze wypalanie miałem po 14086,3 km , drugie po kolejnych 9486,4 km , a teraz trzecie po zaledwie 949,2 km
Wrzucam zdjęcia z Carscannera , no i również innych zachęcam do podzielenia się fotkami , tak żeby był dowód na to co piszemy , a w salonie nie mogli mówić,
że z GPF-em jest cacy , tylko tam w internecie to troll-e / nieuczciwa konkurencja głupoty wypisuje
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6T GDI 2WD
- Rok produkcji: 2022
- Kolor: Sunset Red
Rozgrzany silnik, pół godziny jazdy, trzeci bieg 4000 obr, puszczam gaz na 5 sek, 4000 i znów odpuszczam na 5 sek i tak dalej. GPF Charge State jak było "2" tak jest "2". Co robię źle ?
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Dark Blue
Mam inne bolączki tego auta, ale jako ciekawostkę podam, że do dnia dzisiejszego czyli przejechania 53tys km lampka GPF nie zapaliła mi się ani razu.Dreaminalist pisze: ↑11 sty 2024, 16:13Dzisiaj znowu nadszedł ten wyczekiwany radosny i romantyczny moment Tym razem całe 949,2 km od ostatniego wypalania ( 13 grudnia ).
WTF
- Dreaminalist
- Mistrz
I się nie zapali , bo Kolega ma widze w automacie , czyli miękka hybryda A one takich problemów nie mają
A tak na marginesie wiecie Pany co w tym wszystkim jest najsmutniejsze ?
Ze to tylko My - pierwsi właściciele aut będących pod opieką ASO - jesteśmy męczennikami za ... właściwie nie wiadomo co...
Bo jak NX4 zaczną trafiać na rynek wtórny , czyli poza opiekę ASO , to już "Polski Pakiet" wjedzie na pewno i tam takich problemów nie będzie.
Zresztą zobaczcie sami : Cytryny i Gumiaki już się chyba naumieli
Ale to ma krótkie nogi , bo diagności już wiedzą , że na czujniku przed GPF-em jest między innymi większe ciśnienie , niż na czujniku za nim.
Więc jak odkryją brak różnic , to szybko wyczują pismo nosem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.