W sumie jeszcze jedno spostrzeżenie , a właściwie relacja z takiego małego, empirycznego eksperymentu jaki postanowiłem sobie przeprowadzić.
No i chyba zdążyłem w ostatniej chwili przed E10. Chodzi o paliwo , a kwestia GPF-a
Pierwsze 2500 km jedziłem na Verva 98. Potem przez 18 tyś km. tankowałem różne paliwa : Verva 98 , Efecta 95, FuelSave 95 , VPower 95.
Korekta wtrysków idealna , opóźnienie zapłonu i temperatury też książkowe. Zero problemów z GPF-em. Jedno wypalenie , jak pisałem wyżej przy 14 tyś.km.
.... jednak przy stanie licznika 20071 km. postanowiłem zrobić eksperyment i sprawdzić co się stanie jak polatam trochę na 95 "spod marketu"
Po zrobieniu 3,5 tyś, km. na "marketowej" benzynie ( nie ważne może jaki to market ) , wtryski , zapłon, czy temperatury są dalej książkowe. Ale GPF...
No właśnie wypalenie tym razem już po 9,4 tyś km , z czego ostatnie 3,5 tyś, km. na benzynie "marketowej".
Czy to znaczy, że taka benzyna ma mniej oczyszczaczy i gorzej się nadaje do zaketchupowanych GPF-em aut ?
Jedna obserwacja i to w sumie dość krótka to za mało na formułowanie odważnych wniosków... ale jakoś tak dziwnie to wygląda
Teraz powrót na Vpower i zobaczymy ile będzie do trzeciego wypalenia