Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Metaliczny
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
No tak... dzisiaj 13-stego , więc nadeszła ta wiekopomna chwila ...
W teorii filtr GPF powinien wytrzymać 15 - 20 tyś km między wpaleniem.
No i w sumie może się to udać nawet w rzeczywistym świecie , pierwsze wypalenie ( bez lampki ) miałem przy stanie licznika 14086,3 km ( warunki jazdy mieszane ) , no i wtedy z
State 1 zeszło na State 0. Dzisiaj znowu nadszedł ten dzień , aczkolwiek tym razem po 9486,7 km. Tym razem jednak byłem przygotowany i zrobiłem
pare fotek celem udokumentowania. 15 minut po autostradowej imitacji czegoś tam i znowu State 0
W teorii filtr GPF powinien wytrzymać 15 - 20 tyś km między wpaleniem.
No i w sumie może się to udać nawet w rzeczywistym świecie , pierwsze wypalenie ( bez lampki ) miałem przy stanie licznika 14086,3 km ( warunki jazdy mieszane ) , no i wtedy z
State 1 zeszło na State 0. Dzisiaj znowu nadszedł ten dzień , aczkolwiek tym razem po 9486,7 km. Tym razem jednak byłem przygotowany i zrobiłem
pare fotek celem udokumentowania. 15 minut po autostradowej imitacji czegoś tam i znowu State 0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Dreaminalist
- Mistrz
W sumie jeszcze jedno spostrzeżenie , a właściwie relacja z takiego małego, empirycznego eksperymentu jaki postanowiłem sobie przeprowadzić.
No i chyba zdążyłem w ostatniej chwili przed E10. Chodzi o paliwo , a kwestia GPF-a
Pierwsze 2500 km jedziłem na Verva 98. Potem przez 18 tyś km. tankowałem różne paliwa : Verva 98 , Efecta 95, FuelSave 95 , VPower 95.
Korekta wtrysków idealna , opóźnienie zapłonu i temperatury też książkowe. Zero problemów z GPF-em. Jedno wypalenie , jak pisałem wyżej przy 14 tyś.km.
.... jednak przy stanie licznika 20071 km. postanowiłem zrobić eksperyment i sprawdzić co się stanie jak polatam trochę na 95 "spod marketu"
Po zrobieniu 3,5 tyś, km. na "marketowej" benzynie ( nie ważne może jaki to market ) , wtryski , zapłon, czy temperatury są dalej książkowe. Ale GPF...
No właśnie wypalenie tym razem już po 9,4 tyś km , z czego ostatnie 3,5 tyś, km. na benzynie "marketowej".
Czy to znaczy, że taka benzyna ma mniej oczyszczaczy i gorzej się nadaje do zaketchupowanych GPF-em aut ?
Jedna obserwacja i to w sumie dość krótka to za mało na formułowanie odważnych wniosków... ale jakoś tak dziwnie to wygląda
Teraz powrót na Vpower i zobaczymy ile będzie do trzeciego wypalenia
No i chyba zdążyłem w ostatniej chwili przed E10. Chodzi o paliwo , a kwestia GPF-a
Pierwsze 2500 km jedziłem na Verva 98. Potem przez 18 tyś km. tankowałem różne paliwa : Verva 98 , Efecta 95, FuelSave 95 , VPower 95.
Korekta wtrysków idealna , opóźnienie zapłonu i temperatury też książkowe. Zero problemów z GPF-em. Jedno wypalenie , jak pisałem wyżej przy 14 tyś.km.
.... jednak przy stanie licznika 20071 km. postanowiłem zrobić eksperyment i sprawdzić co się stanie jak polatam trochę na 95 "spod marketu"
Po zrobieniu 3,5 tyś, km. na "marketowej" benzynie ( nie ważne może jaki to market ) , wtryski , zapłon, czy temperatury są dalej książkowe. Ale GPF...
No właśnie wypalenie tym razem już po 9,4 tyś km , z czego ostatnie 3,5 tyś, km. na benzynie "marketowej".
Czy to znaczy, że taka benzyna ma mniej oczyszczaczy i gorzej się nadaje do zaketchupowanych GPF-em aut ?
Jedna obserwacja i to w sumie dość krótka to za mało na formułowanie odważnych wniosków... ale jakoś tak dziwnie to wygląda
Teraz powrót na Vpower i zobaczymy ile będzie do trzeciego wypalenia
Ostatnio zmieniony 13 gru 2023, 16:55 przez Dreaminalist, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6T GDI 2WD
- Rok produkcji: 2022
- Kolor: Sunset Red
Jak zdiagnozować powyższe dane i wykresy ? Jakie narzędzia ?
- Dreaminalist
- Mistrz
Potrzebujemy Hardware - kostkę która pozwoli nam podłączyć się pod interface OBDII celem zaczytania danych.
Ja kupiłem sobie VGate z Bluetooth-em. Podobno ten rodzaj komunikacji ze smartfonem / tabletem / laptopem lepiej
się sprawdza w takich zastosowaniach jak kostki korzystające z WiFi. Jak już mamy kosteczkę to z prawej strony kierownicy
na dole jest taka klapka przy drzwiach na desce rozdzielczej , wysokość kolana . Tak jest to klapka od bezpieczników i tam też
w NX4 znajduje się złącze OBDII w które wpinamy naszę kostkę.
Potrzebujemy Software - dowolna aplikacja diagnostyczna która ma profil do NX4. Ja używam Carscanner-a Pro, bo chyba
jako pierwszy miał stworzone profile do NX4/NQ5. Teraz to już tylko kwestia gustu - dowolna apka.
Parujemy kostkę ze smartfonem ( w przypadku Androida) , lub od razu z aplikacją ( w przypadku iOS-a).
Wybieramy w apce profil Tucson NX4 i rodzaj napędu.
A potem już możemy dodawać sobie czujniki na " Deskę Rozdzielczą" , lub zczytywać wszystkie dane z "Wszystkie czujniki".
Aha ... apka Carscanner jest darmowa sama w sobie , ale za około chyba 30 złotych to było można podnieść do wersji PRO
i pozbyć się banera z reklamami w dole ekranu. Ja po prostu to zrobiłem bo uważam , że za ciężką i uczciwą pracę twórca powinien
otrzymać zapłatę , a nie cebulenie , że Freeware i tak dalej
- Dreaminalist
- Mistrz
Jeśli chodzi o interpretacje wykresów , no to nie jestem specjalistą , więc bazuje na wiedzy pozyskanej z sieci. Nie czuję się na siłach tutaj wypisywać, dlatego
odeśle do mądrzejszych odemnie :
O korekcie wtrysków materiał który ładnie to wyjaśnia TUTAJ - YouTube
Natomiast o diagnostyce silnika ( nie tylko w kontekscie chipowania ) dobrze pokazane od 13:25 TUTAJ - YouTube
Jeśli chodzi o GPF-a to State 0 to czysty idealnie , przy State 3 zapala się kontrolka , ale jeszcze sama gaśnie po wypaleniu.
Przy State 4 podobno nawet po wypaleni trzeba skasować "flage" z komputera, więc kontrolka sama może nie zgasnąć.
Aczkolwiek to może zależeć od wersji oprogramowania w silniku , bo czytam w sieci , że są osoby którym się udało wypalić z 4 na 0 i nie musiały
jechać do ASO na wykasowanie ...
No a State 7 to już puszka do wymiany .
odeśle do mądrzejszych odemnie :
O korekcie wtrysków materiał który ładnie to wyjaśnia TUTAJ - YouTube
Natomiast o diagnostyce silnika ( nie tylko w kontekscie chipowania ) dobrze pokazane od 13:25 TUTAJ - YouTube
Jeśli chodzi o GPF-a to State 0 to czysty idealnie , przy State 3 zapala się kontrolka , ale jeszcze sama gaśnie po wypaleniu.
Przy State 4 podobno nawet po wypaleni trzeba skasować "flage" z komputera, więc kontrolka sama może nie zgasnąć.
Aczkolwiek to może zależeć od wersji oprogramowania w silniku , bo czytam w sieci , że są osoby którym się udało wypalić z 4 na 0 i nie musiały
jechać do ASO na wykasowanie ...
No a State 7 to już puszka do wymiany .
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1.6T GDI 2WD
- Rok produkcji: 2022
- Kolor: Sunset Red
O to chodziło. Pełna odpowiedź. Dziękuję
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Kolor: Biały
Ja tankuje głównie 95 z Orlenu i dziś przy przebiegu prawie 10 tyś km (raczej miasto) udało mi się uzyskać GPF State 0. Aktywnego wypalania sterownik jeszcze nigdy nie zanotował ale to zapewne zasługa tego że robiąc kilka odcinków autostradą na liczniku były 3 cyferki z dwójką z przodu
- Romlux
- Twórca
- Kolor: Teal
Musiało być z górkimczelny2401 pisze: ↑14 gru 2023, 21:24Ja tankuje głównie 95 z Orlenu i dziś przy przebiegu prawie 10 tyś km (raczej miasto) udało mi się uzyskać GPF State 0. Aktywnego wypalania sterownik jeszcze nigdy nie zanotował ale to zapewne zasługa tego że robiąc kilka odcinków autostradą na liczniku były 3 cyferki z dwójką z przodu
-
- Forumowicz
- Twój samochód: Tucson
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Hybryda
Ja wypalam Z CARSCANNER w ten sposób prostszy graficznie temperatura wlotu GPF i wylotu status zapchania na jak widać na max 5 i obroty silnika[
-
- Weteran