Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
Czołem dziatwa
Panowie, (bo Pań nie widziałem) przestałem wierzyć w tzw. "styl jazdy" jako winowajcę zapychania GPF odkąd przyszło mi oglądnąć kilka zdjęć GPF-u z aut o przebiegach rzędu paruset kilometrów. Trochę logiki Jednak, później styl jazdy ma znaczący wpływ na stan sadzy, jednakże, skoro my wszyscy siłą rzeczy mamy auta na gwarancji to primo co polecam zrobić, to długo do ASO by update'owali soft + jakaś legendarna wiązka... było, nie wiem czy wciąż... .
Panowie, (bo Pań nie widziałem) przestałem wierzyć w tzw. "styl jazdy" jako winowajcę zapychania GPF odkąd przyszło mi oglądnąć kilka zdjęć GPF-u z aut o przebiegach rzędu paruset kilometrów. Trochę logiki Jednak, później styl jazdy ma znaczący wpływ na stan sadzy, jednakże, skoro my wszyscy siłą rzeczy mamy auta na gwarancji to primo co polecam zrobić, to długo do ASO by update'owali soft + jakaś legendarna wiązka... było, nie wiem czy wciąż... .
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Napęd 4x4: Nie
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark Knight
Miejmy tylko nadzieję, że owa wiązka nie jest "związana" z pierdzieleniem głupot dla uspokojenia wk...częśliwych klientów.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI Smart 2WD
- Rok produkcji: 2023
- Kolor: Silky Bronze
Hej, wypalanie zgodnie z instrukcją udane - zaczynałem od stanu 5 na trójce, 4000 obroty 5 sek przerwy (temp max <600), po kilku min zeszlo do 3, potem, długo nic choć w międzyczasie wrzuciłem bieg 4 i prędkość ok 120, plus znacząco wyższa temp 650 stC, potem jednak znowu bieg 3, zeszlo do 2, dość szybko 1 i potem 0. Całość ponad 20 min, droga szybkiego ruchu więc proces nieprzerywany. Będę na bieżąco sprawdzał co się dzieje po jeździe miejskiej. Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Kolor: Biały
Ja też dziś sprawdzałem co tam słychać we filtrze GPF i przy przebiegu 9 tys km GPF Charge State mam 0 i aktywnie jeszcze się nie wypalał od nowości
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Kolor: Biały
Kolega Bubu12 widzę że pierwsze wypalanie zaliczył już przy nie całych 5 tys km
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 T-GDI
- Kolor: Dark Teal
Witam
"Dzięki" dzisiejszemu zdarzeniu miałem okazję zapoznać się z połową jakże rozległego wątku.
Przebieg aż 2419 km.
Głównie miasto, ale ekspresówki i autostrady też (ich udział - około 20%/30% czasu i około 40% przebiegu).
Jest kontrolka.
Od ponad tygodnia mroźno, a od 2 tygodni używałem trybu eco (wcześniej tylko normal).
Samochód użytkuje od 2 miesięcy, naklejki z danymi na kluczykach sugerowały produkcję w czerwcu 2023.
Gdzieś mi mignął wątek, że zdarza się kłopot z filtrem, już po wpłaceniu zaliczki.
Widząc, że ostatnio kolega musiał dolać olej po 10000 kilometrów, ogólnie nie wierzę w dzisiejszą motoryzację (inna marka, diesel).
Niezależnie jak się sprawa dalej potoczy czuję się zażenowany i odbiera mi to częściowo radość z zakupu.
Czytając o tych wycieczkach po autostradzie, wizytach w ASO, itp., to myślę, że to jest wszystko to czego chciałem uniknąć decydując się ponownie na zakup samochodu fabrycznie nowego.
Pozdrawiam
"Dzięki" dzisiejszemu zdarzeniu miałem okazję zapoznać się z połową jakże rozległego wątku.
Przebieg aż 2419 km.
Głównie miasto, ale ekspresówki i autostrady też (ich udział - około 20%/30% czasu i około 40% przebiegu).
Jest kontrolka.
Od ponad tygodnia mroźno, a od 2 tygodni używałem trybu eco (wcześniej tylko normal).
Samochód użytkuje od 2 miesięcy, naklejki z danymi na kluczykach sugerowały produkcję w czerwcu 2023.
Gdzieś mi mignął wątek, że zdarza się kłopot z filtrem, już po wpłaceniu zaliczki.
Widząc, że ostatnio kolega musiał dolać olej po 10000 kilometrów, ogólnie nie wierzę w dzisiejszą motoryzację (inna marka, diesel).
Niezależnie jak się sprawa dalej potoczy czuję się zażenowany i odbiera mi to częściowo radość z zakupu.
Czytając o tych wycieczkach po autostradzie, wizytach w ASO, itp., to myślę, że to jest wszystko to czego chciałem uniknąć decydując się ponownie na zakup samochodu fabrycznie nowego.
Pozdrawiam
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Witamy, Kolego
Mógłbyś rozwinąć...?:
Mógłbyś rozwinąć...?:
I teraz, czy Hyundai rzekomo poprawiony soft pod GPF wdraża już do aktualnie produkowanych Tucson'ów i od kiedy, czy ma tę sprawę filtra nomen omen w d...
-
- Świeżak
Miałem na myśli, to że chcąc kupić ten samochód o tym nie wiedziałem, a dawne GDI miały raczej pozytywne opinie.
Jakiekolwiek komentarze użytkowników natrafiłem, gdy już zakup był w toku.
Jakiekolwiek komentarze użytkowników natrafiłem, gdy już zakup był w toku.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1,6 executive
- Kolor: Dark knight
Odbieram autko w sobotę.
Jaka jest możliwość sprawdzenia czy nowy, poprawiony soft jest już wgrany?
Jaka jest możliwość sprawdzenia czy nowy, poprawiony soft jest już wgrany?
-
- Świeżak
Tak dla choćby częściowego uspokojenia kolegów czekających na samochód, u mnie kontrolka zgasła. 5 pojedynczych kursów autostradą zamiast przez miasto do/z pracy. 10 km w jedną stronę samą autostradą. Tryb sport, kilka razy z niskich obrotów na 4 biegu do 3000 obrotów i kilka razy na wjeździe na autostradę lub zjeździe z niej trzeci bieg z 1500 obrotów do 3000, poza tym normalna jazda na 5 i 6 biegu. Nie starałem się odtwarzać instrukcji zamieszczonej we wcześniejszych wpisach by jednak nie haratać auta z przebiegiem poniżej 3000 km wysokimi obrotami.