Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Masz problem z układem wydechowym - Tucson NX4? Zapchany DPF lub problemy z GPF - napisz tutaj.
Awatar użytkownika
arczi901
Weteran
Twój samochód: 1.6 TGDi
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat DCT
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Szary

Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Post autor: arczi901 » 25 sie 2023, 13:31

Jacek6466 pisze:
25 sie 2023, 11:04
Czyżby Hyundai rozwiązał problem filtra GPF? Nie widzę od pewnego czasu dyskusji na ten temat. Jestem zainteresowany tematem, ponieważ czekam na odbiór mojego Tucsona i zastanawiam się, czy to nie był błąd z mojej strony, wybierając ten model i tę markę samochodu?
Moim zdaniem była to tzw. "choroba wieku dziecięcego". Niestety podejście samego producenta jak i dealerów było takie, że wywoływało to spore emocje, ale nie ma co sie dziwić, bo były czasy takie że klient nie był traktowany poważnie bo na jego miejsce czekało w kolejce 10ciu innych.
W pewnym momencie poszli po rozum do głowy i chyba zajęli się tą sprawą poważnie bo stare dobre czasy wracaj gdzie klient będzie traktowany jak być powinien. Na forum widać, że problem dotyczył głównie modeli 150KM a w hybrydach i wersjach 180KM problem był pojedynczy.
Ja bym sie nie martwił tym problemem i nie szukał problemów na siłę których nie ma. Auta juz mają nalatane w dużej części po 50kkm i nie widać ogromnych awarii auta a co poniektórzy mają już bliżej 150kkm i też jakoś te auta sie sprawują.

Ja też kiedyś starałem sie na siłę walczyć z szumem uszczelek w aucie i niespecjalnie na tym wyszedłem także jak coś jest ewidentnie problemem to zgłaszam a drobne mankamenty auta akceptuje takie jakie są bo żadna marka nie jest idealna.
Auto w porównaniu cena/wyposażenia jest na prawdę świetne. Ma swoje wady i zalety ale myśle, ze jak ktoś celuje w budżet ok 180kPLN to nic lepszego nie znajdzie przy takim samym stosunku cena/wyposażenie. Gdybym miał wiecej kasy tj 250kPLN to myślę, że z marką Hyundai drugi raz bym sie nie związał

Jacek6466
Nowicjusz
Twój samochód: Tucson, Platinum, 4WD
Skrzynia: Automat
Paliwo: Hybryda
Kolor: dark teal

Post autor: Jacek6466 » 25 sie 2023, 15:51

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Po przemyśleniu zgadzam się z Tobą w 100%. Nie ma auta idealnego, a to mógł być incydent, tzw. choroba wieku dziecięcego. Z drugiej strony , jak się wywala przeszło 200 tyś. na samochód (tyle teraz kosztuje dobrze wyposażony), a ja jeszcze chyba nie dojrzałem do tych cen , to człowiek oczekuje , że będzie mógł kilka lat pojeździć bezawaryjnie i będzie poważnie traktowany przez serwis i importera.
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
arczi901
Weteran

Post autor: arczi901 » 25 sie 2023, 16:37

Jacek6466 pisze:
25 sie 2023, 15:51
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Po przemyśleniu zgadzam się z Tobą w 100%. Nie ma auta idealnego, a to mógł być incydent, tzw. choroba wieku dziecięcego. Z drugiej strony , jak się wywala przeszło 200 tyś. na samochód (tyle teraz kosztuje dobrze wyposażony), a ja jeszcze chyba nie dojrzałem do tych cen , to człowiek oczekuje , że będzie mógł kilka lat pojeździć bezawaryjnie i będzie poważnie traktowany przez serwis i importera.
pozdrawiam.
no zgadzam sie z Tobą, że to kupa kasy i wkurza takie podejście. niestety takie mamy czasy, że gwarancja to teoria bo jak przyjdzie co do czego to nikt problemu nie widzi. nie mówię tutaj o Hyundaiu bo w innych markach jest podobnie :(

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Skrzynia: Manual
Kolor: Taki ładny

Post autor: daniel.tucson4 » 28 sie 2023, 11:56

Jacek6466 pisze:
25 sie 2023, 15:51
pozdrawiam.
Widzę, że w swoim info masz "automat" czyli problem z GPF będziesz miał z takim prawdopodobieństwem, jak to że wygrasz "6" w totka. Czyli nano-szansa jest dopóki grasz :idea:, a GPF może się zapalić dopóty jeździsz... ;)
Na grupie fejsbukowej HMP zapytany konsultant/bot ;) odpowiada, że Hyundai wypuścił aktualizację oprogramowania silnika w sprawie, ale nie widziałem nic oficjalnego np. biuletynu HMP do ASO... może za mało szperam. Gdy ktoś ma problem z GPF to ASO w ramach gwarancji i instaluje jakąś wiązkę. :? Słyszałem, że ponoć wilgoć-woda zbierająca się w puszce z GPF trygowałą przedwczesny sygnał o "rzekomym" zapchaniu sadzą i to było źródłem problemu :arrow: zauważ, że w okresie "niezimowym", gdzie jest przeważnie sucho i ciepło nikt nie marudzi na GPF :!: :idea:

Natomiast, ja wcześniej (gdyby nie przypadki z automatem, tylko w skrzyniach DCT) byłem zdania, że źródło problemy GPF w jeździe w manualach z włączonym AUTO START/STOP :shock: i tym samym jego nadmiernym działaniu w specyficznych warunkach zatrzymywania na światłach, korki uliczne etc. - który w manualach, bez baterii jaką mają hybrydy (która umożliwiająca ruszanie bez uruchomiania silnika spalinowego, a to wiąże się przy każdym uruchomieniu , jednorazowym, nieznacznym - ale jednak - wyrzutem spalin :arrow: w konsekwencji sadzy do układu wydechowego) byłby największym podejrzeniem źródła tego problemu.
Jak jest prawda.. :?: :!: NWM :roll:

mpek
Twórca
Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
Rok produkcji: 2021
Napęd 4x4: Nie
Kolor: Silky Bronze

Post autor: mpek » 29 sie 2023, 10:53

Problem pojawiał się w okresie jesienno-zimowym, dlatego teraz cisza. Niedawno w ASO dowiedziałem się że poprawka w końcu się nie wyszła. Też usłyszałem, że to woda jest przyczyną. Chyba Hyundai lubi się z wodą bo od niedawna po deszczu pojawia się woda na progu kierowcy 😏

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 29 sie 2023, 20:39

Jacek6466 pisze:
25 sie 2023, 11:04
Czyżby Hyundai rozwiązał problem filtra GPF? Nie widzę od pewnego czasu dyskusji na ten temat.(...) czy to nie był błąd z mojej strony, wybierając ten model i tę markę samochodu?
Cześć Jacek,
Mogę mówić tylko za siebie , więc ta historia jest bardzo subiektywna : Trzymaj silnik w obrotach , a o GPF-ie usłyszysz tylko w internecie.
Przez pierwsze 13,5 tysiąca kilometrów jezdziłem "po swojemu" czyli silnik na 2500 - 3500 obrotów - zero problemów z GPF - Stage 0.
Przez następne 500 km próbowałem jazdy na "ekokomputer", czyli w okolicach 2000 obr / min , a nawet niżej - no i przy 14 tyś. km.
wjechało wypalanie GPF , ale bez kontrolki. O tym , że się odbyło dowiedziałem się tylko z apki.
Od tamtego czasu wróciłem do starych nawyków i trzymam obroty - 6 tyś. km. no i zero problemów - ciągle Stage 0. Filtr czysty tak, że można
z niego jeść ;)
Co do hipotezy z kropelkami wody w filtrze , to jestem troszkę sceptyczny . Zresztą kiedyś mierzyłem temperatury na GPF-ie i wrzucałem to na forum.
Generalnie rozwiązanie problemu jest proste : trzymać silnik w obrotach i nie słuchać tych od ekologi :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
arczi901
Weteran

Post autor: arczi901 » 30 sie 2023, 17:01

Dreaminalist pisze:
29 sie 2023, 20:39
Cześć Jacek,
Mogę mówić tylko za siebie , więc ta historia jest bardzo subiektywna : Trzymaj silnik w obrotach , a o GPF-ie usłyszysz tylko w internecie.
Przez pierwsze 13,5 tysiąca kilometrów jezdziłem "po swojemu" czyli silnik na 2500 - 3500 obrotów - zero problemów z GPF - Stage 0.
Przez następne 500 km próbowałem jazdy na "ekokomputer", czyli w okolicach 2000 obr / min , a nawet niżej - no i przy 14 tyś. km.
wjechało wypalanie GPF , ale bez kontrolki. O tym , że się odbyło dowiedziałem się tylko z apki.
Od tamtego czasu wróciłem do starych nawyków i trzymam obroty - 6 tyś. km. no i zero problemów - ciągle Stage 0. Filtr czysty tak, że można
z niego jeść ;)
Co do hipotezy z kropelkami wody w filtrze , to jestem troszkę sceptyczny . Zresztą kiedyś mierzyłem temperatury na GPF-ie i wrzucałem to na forum.
Generalnie rozwiązanie problemu jest proste : trzymać silnik w obrotach i nie słuchać tych od ekologi :mrgreen:
Jak w automacie chcesz trzymac auto w zakresie obrotow 2500-3500 😊

Jacek6466
Nowicjusz
Twój samochód: Tucson, Platinum, 4WD
Skrzynia: Automat
Paliwo: Hybryda
Kolor: dark teal

Post autor: Jacek6466 » 30 sie 2023, 19:13

Można spróbować sterować obroty silnika łopatkami przy kierownicy, ale komfortowe to nie będzie, bo nie po to kupuje się automat, żeby bawić się w utrzymywanie konkretnych obrotów.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 31 sie 2023, 7:53

Fakt, kolega zamówił z 7DCT , ale to nawet lepiej , bo z tego co pamiętam to automat zmienia biegi przy 2500 obr. min, w
trybie normal. Więc wystarczy nie przełączać na ECO i problem z głowy ... powinien być :mrgreen:

lexus
Twórca
Twój samochód: 1,6 T-GDI execiutive 2WD
Kolor: silky bronze

Post autor: lexus » 31 sie 2023, 9:43

Czytam o tym GPF-ie i i czytam i nie wydaje mi się żeby ktoś miał rację. Ja zrobiłem 8 tyś w 1,5 roku ,jestem emerytem ,jeżdżę jak emeryt i nic się nie dzieję. Mieszkam w warszawie -korki oczywista rzecz tras 2 razy w roku najpierw jezdziłem na eko póżniej normal ,auto z manualem z produkcji 11 2021.ktoś coś powie co robię nie tak że u mnie się nie zapaliła kontrolka dpf :) (średnie spalanie 7,2 liczone z baku)

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu