Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: 1,6t-gdi
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Niebieski
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
Witam, z tym dołożonym kabelkiem ponoć jest tak że jest on dokładany wtedy kiedy nie można wgrać tej aktualizacji. W serwisie moje auto było drugie któremu wgrywano aktualizację, pierwszemu udało się wgrać bez dodatkowego kabelka u mnie już nie. Sami za bardzo nie wiedzieli dlaczego w jednym jest tak w drugim tak. pozdrawiam
-
- Świeżak
- Twój samochód: brak
- Napęd 4x4: Tak
- Kolor: Biały
Mnie przekazali informację że problem nie jest z samym zapychającym się GPF a czujnikiem odczytu i podczas wygrywania nowego softu ( nie jestem pewien też chyba padło stwierdzenie dodatkowym kablu) ten problem jest rozwiązany. To by była dobra informacja jednak chyba trzeba poczekać jeszcze parę miesięcy jak wyjdzie w praktyce.
-
- Świeżak
- Twój samochód: brak
- Kolor: Biały
Witam
Czy ktoś już jeździ na nowym sofcie , może potwierdzić poprawę ?
Czy ktoś już jeździ na nowym sofcie , może potwierdzić poprawę ?
-
- Nowicjusz
Witam, ja już jeżdżę na nowym sofcie, zrobiłem jakieś 500 km. Mam wrażenie że silnik pracuje lżej, bardziej aksamitnie. Co do kontrolki to myślę że trzeba będzie poczekać do jesieni, zimy żeby zobaczyć czy to coś dało. pozdrawiam.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
- Kolor: Silky Bronze
Czy oprócz zmiany softu miałeś też wymieniany olej?
Ja przy 30k wymieniłem i też mogę powiedzieć, że jeździ aksamitniej (cokolwiek to znaczy ).
Oczywiście normalny Shell, nie jakiś super duper.
Ważne jest czy zmieniło się spalanie i jak to będzie przy wypalaniu, czy pojadę do pracy czy każe mi jeździć niewiadomo ile
Ja przy 30k wymieniłem i też mogę powiedzieć, że jeździ aksamitniej (cokolwiek to znaczy ).
Oczywiście normalny Shell, nie jakiś super duper.
Ważne jest czy zmieniło się spalanie i jak to będzie przy wypalaniu, czy pojadę do pracy czy każe mi jeździć niewiadomo ile
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6tgdi
- Kolor: biały
Witam wszystkich miłośników Tucsona IV generacji. Mam wpłaconą zaliczkę na ten samochód, ale grubo się zastanawiam czy go kupować patrząc na taką ilość wpisów na temat filtra GPF. Samochód odbieram pod koniec czerwca, czyli produkcja jest chyba gdzieś przełom maja/czerwca - tak przypuszczam. Czy samochód będzie miał już wgrane nowe oprogramowanie dotyczące GPF -a, czy da się nim jeździć po mieście. Czasami jakaś trasa - raz na dwa tygodnie. Dajcie znać, jeżeli ktoś ma wiedzę na ten temat. Podobno inne model Hyundaia nie mają tego problemu.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson NX4 mHev '22
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Silky Brown
Hmmm... Mija mi rok jazdy Tusconem IV i o problemach z GPF dowiedziałem się przypadkiem, od kolegi, który niedawno kupił Sportage. Wtedy znalazłem ten wątek na naszym forum.
Ja przez ten rok nie miałem żadnego problemu. Jeżdżę głównie po mieście, ale czasem wyskoczę na obwodnicę - widocznie to mu wystarczy, by wypalić sobie filtr.
Ja przez ten rok nie miałem żadnego problemu. Jeżdżę głównie po mieście, ale czasem wyskoczę na obwodnicę - widocznie to mu wystarczy, by wypalić sobie filtr.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6tgdi
- Kolor: biały
Witam wszystkich, pytanie do Toma, który jeździ z wgranym już nowym softem.
Jak minął kolejny miesiąc z tym nowym softem?
I pytanie do wszystkich którzy jeżdżą z nowym softem - jak u Was sytuacja, czy coś się poprawiło, czy ktoś pomimo nowego oprogramowania ma dalej problemy
z tym GPF - em.
Nawiasem mówiąc otrzymałem info z serwisu Hyundai, że problem ten występuje z reguły w okresie zimowym i jesiennym, a powodem są nagromadzone krople wody w filtrze i komputer widzi to jako zanieczyszczenie i stąd paląca się kontrolka. Zostałem też poinformowany, że roczniki 2023 są już wypuszczane z nowym oprogramowaniem, które ponoć załatwia temat - oby ?
Jak minął kolejny miesiąc z tym nowym softem?
I pytanie do wszystkich którzy jeżdżą z nowym softem - jak u Was sytuacja, czy coś się poprawiło, czy ktoś pomimo nowego oprogramowania ma dalej problemy
z tym GPF - em.
Nawiasem mówiąc otrzymałem info z serwisu Hyundai, że problem ten występuje z reguły w okresie zimowym i jesiennym, a powodem są nagromadzone krople wody w filtrze i komputer widzi to jako zanieczyszczenie i stąd paląca się kontrolka. Zostałem też poinformowany, że roczniki 2023 są już wypuszczane z nowym oprogramowaniem, które ponoć załatwia temat - oby ?
-
- Nowicjusz
Witam, kolejny miesiąc z wgranym nowym softem dalej ok. Ale przez prawie dwa lata użytkowania Tucsona DPF zapalił się 4 razy w okresach od listopada do połowy marca. Tak że cokolwiek więcej będzie wiadomo dopiero jesienią.
-
- Nowicjusz
- Twój samochód: Tucson, Platinum, 4WD
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Hybryda
- Kolor: dark teal
Czyżby Hyundai rozwiązał problem filtra GPF? Nie widzę od pewnego czasu dyskusji na ten temat. Jestem zainteresowany tematem, ponieważ czekam na odbiór mojego Tucsona i zastanawiam się, czy to nie był błąd z mojej strony, wybierając ten model i tę markę samochodu?