Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Masz problem z układem wydechowym - Tucson NX4? Zapchany DPF lub problemy z GPF - napisz tutaj.
arbi
Weteran
Twój samochód: 1.6 T-GDI HEV Platinum 2WD
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Automat
Wersja: NX4
Paliwo: Hybryda
Kolor: 2 kolorowy

Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Post autor: arbi » 03 maja 2023, 22:13

KamilR pisze:
03 maja 2023, 18:21
Przymierzam się do zakupu Tuscona Automat Benzyna 1.6 T-GDI 150 KM 48V (czyli ten cały MHEV). Jakie szanse na problem z GPF? (Raczej w 90 proc. bedzie miasto).
Pytam bo czytałem tutaj, że problem raczej głównie dotyczny samej benzyny, dodatkowo w manualu. No i stąd pytanie czy ten co wybrałem bedzie też miał duże szanse na problem z GPF? Z góry dzięki
tak, ten co wybrałeś ma duże szanse na problem z GPF
(jeżeli w czymkolwiek może to pomóc)
nie wiem oczywiście czy "duże szanse" są w jakikolwiek sposób miarodajne...

możesz jeździć w taki sposób że problemów nie będzie,
a możesz zajechać GPF zanim dotrzesz silnik

Jabol79
Świeżak
Twój samochód: brak
Napęd 4x4: Tak
Kolor: Biały

Post autor: Jabol79 » 10 maja 2023, 19:29

KamilR pisze:
03 maja 2023, 18:21
Przymierzam się do zakupu Tuscona Automat Benzyna 1.6 T-GDI 150 KM 48V (czyli ten cały MHEV). Jakie szanse na problem z GPF? (Raczej w 90 proc. bedzie miasto).
Pytam bo czytałem tutaj, że problem raczej głównie dotyczny samej benzyny, dodatkowo w manualu. No i stąd pytanie czy ten co wybrałem bedzie też miał duże szanse na problem z GPF? Z góry dzięki
Witam ,
Też planuje zakup z tym silnikiem i w automacie. Problem dotyczy manula ? . Skąd takie wnioski , też otrzymałem informację w salonie że jest poprawka w oprogramowaniu i będą ją po VIN wgrywać

kik
Weteran
Twój samochód: 1,6 T-GDI Style automat

Post autor: kik » 10 maja 2023, 20:18

Dziś byłem na przeglądzie i rozmawiałem z serwisantem na ten temat. Mnie on nie dotyczy ma TL, serwisant powiedział, że nie wiele osób decyduje się na zmianę softu obawiając się o efekt w postaci zmiany parametrów pracy silnika.

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kolor: Dark Knight

Post autor: Zibi70 » 10 maja 2023, 22:36

A wiadomo co ta poprawka softu może spieprzyć? Nie wydaje mi się, żeby miała jakiś odczuwalny wpływ a dla tych, którzy dymają po kilkadziesiąt km po obwodnicach dwa razy w miesiącu, tracąc czas i paliwo to chyba jest wybawienie?
Pewnie się panu mechaniku nie za bardzo chce robić robotę, za którą klient nie płaci więc jak zwykle wymyśla, żeby się na wszelki wypadek klient rozmyślił i spokój powrócił ma serwis 8-)
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 11 maja 2023, 18:57

Może chodzi o to , że boją się o ... wtryski ?
Nie wiem jak ta aktualizacja działa , ale zakładam , że ma spowodować szybsze dogrzanie się puszki GPF-a.
Więc na zimnym silniku ma być jeszcze bogatsza mieszanka , czyli dotrysk jeszcze więcej ilości paliwa ???
Jeśli ktoś robi tylko po te 3 - 4 km na zimnym silniku , to może rzeczywiście słusznie się obawia o skutki uboczne :?
Co o tym myślicie ?

Edit,
Ale mnie dalej najbardziej intryguje czemu filtrowanie jest nie po dacie produkcji , tylko po VIN-ie :mrgreen:

Trzęsąca Galaretka
Świeżak
Twój samochód: Platinum, 1.6 T-GDI 6MT 2WD 150KM
Kolor: Dark Teal

Post autor: Trzęsąca Galaretka » 12 maja 2023, 13:37

Hej!
Nie wiecie może, czy modele wyprodukowane w tym roku (2023) mają też ten problem? Zastanawiam się nad autem, bo świetnie wygląda, ale jak mam się z nim męczyć, to wolę jednak odpuścić. Przeglądając temat widzę, że problem jest znany od wejścia na rynek czwartej generacji, czyli od trzech lat, więc może w nowszych modelach coś poprawili. Z drugiej strony jak na ilość sprzedanych w ubiegłym roku aut w Europie (prawie 150 000 egzemplarzy) w sieci jest coś o tym dziwnie cicho... Za 150 000 zł za model jak w opisie konta ciężko znaleźć coś ciekawszego, ale jak się wkurzę to wezmę Dacię i nawet jak się popsuje, to będzie mniejszy żal:)

Tom
Nowicjusz
Twój samochód: 1,6t-gdi
Kolor: Niebieski

Post autor: Tom » 14 maja 2023, 11:25

Witam, chciałbym przekazać wiadomość o tych naszych nieszczęsnych filtrach GPF. Po moim emailu do HYUNDAI POLSKA zostałem zaproszony do serwisu na aktualizację softu GPF, którą to HYUNDAI specjalnie opracował. Jakiś dodatkowy kabelek do wiązki elektrycznej został dodany aby była możliwość wgrania tej aktualizacji. Według zapewnień ma to rozwiązać problem z GPF, wszystkie serwisy ponoć mają już procedurę tej naprawy. Przy okazji z innych awarii, wymieniono mi cały wlew paliwa który wypychał klapkę a co do tłukącego zawieszenia z prawego tyłu to HYUNDAI pracuje nad rozwiązaniem, pozdrawiam.

kik
Weteran
Twój samochód: 1,6 T-GDI Style automat

Post autor: kik » 14 maja 2023, 11:55

Tom pisze:
14 maja 2023, 11:25
Witam, chciałbym przekazać wiadomość o tych naszych nieszczęsnych filtrach GPF. Po moim emailu do HYUNDAI POLSKA zostałem zaproszony do serwisu na aktualizację softu GPF, którą to HYUNDAI specjalnie opracował. Jakiś dodatkowy kabelek do wiązki elektrycznej został dodany aby była możliwość wgrania tej aktualizacji. Według zapewnień ma to rozwiązać problem z GPF, wszystkie serwisy ponoć mają już procedurę tej naprawy. Przy okazji z innych awarii, wymieniono mi cały wlew paliwa który wypychał klapkę a co do tłukącego zawieszenia z prawego tyłu to HYUNDAI pracuje nad rozwiązaniem, pozdrawiam.
Bravo Hyundai! Pracują nad rozwiązaniem problemów modelu, który sprzedawali przez 3 lata i zaraz zejdzie z rynku bo będzie lift. Jest MOC :D

Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Kolor: Dark Knight

Post autor: Zibi70 » 14 maja 2023, 20:38

Dreaminalist pisze:
11 maja 2023, 18:57
Może chodzi o to , że boją się o ... wtryski ?
Nie wiem jak ta aktualizacja działa , ale zakładam , że ma spowodować szybsze dogrzanie się puszki GPF-a.
Więc na zimnym silniku ma być jeszcze bogatsza mieszanka , czyli dotrysk jeszcze więcej ilości paliwa ???
Jeśli ktoś robi tylko po te 3 - 4 km na zimnym silniku , to może rzeczywiście słusznie się obawia o skutki uboczne :?
Co o tym myślicie ?

Edit,
Ale mnie dalej najbardziej intryguje czemu filtrowanie jest nie po dacie produkcji , tylko po VIN-ie :mrgreen:
W silniku benzynowym dotrysk większej dawki paliwa nie podniesie temperatury tylko ją obniży. Paliwo działa na tłok i cylinder chłodząco. W benzynie działa to dokładnie odwrotnie jak w dieslu, gdzie wali się więcej paliwa żeby przedostało się do filtra i go wypaliło. Zwiększona dawka jest po to, żeby się silnik nie zadławił - kiedyś nazywało się to ssanie. Zwiększona dawka na zimnym silniku - czyli to właśnie ssanie może faktycznie sprzyjać powstawaniu sadzy, zwłaszcza kiedy ktoś na zimnym silniku zaczyna "deptać". Ja mam do wylotówki u siebie przejazd 1,5 km drogą lokalną z garbami - zawsze na zimnym jadę sobie spokojnie nie przekraczając 2000 obr zanim się silnik nie nagrzeje - przejeździłem dwie zimy - nie widziałem ulubionej kontrolki.
Reasumując - raczej obstawiałbym uboższą mieszankę, ale skoro dokładają jakiś kabelek, być może rozwiązanie jest bardziej złożone.
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 14 maja 2023, 21:20

Zibi70