Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Masz problem z układem wydechowym - Tucson NX4? Zapchany DPF lub problemy z GPF - napisz tutaj.
Awatar użytkownika
Zibi70
Mistrz
Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
Napęd 4x4: Nie
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Paliwo: Benzyna
Kolor: Dark Knight

Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Post autor: Zibi70 » 07 kwie 2023, 14:58

Parker pisze:
07 kwie 2023, 8:26
Możliwe, ale to by oznaczało istotne zwiększenie zużycia paliwa. I pogorszenie warunków pracy silnika. Kiepskie rozwiązanie. Zobaczymy, jeśli to nie fake to coś w temacie może ruszy.
Phi...
A kto by się tym przejmował. Przecież to nasze samochody a nie ich. Jak sobie zarżeniemy silnik to nasz problem - klient przyjdzie i kupi następny. W excellu wszystko gra więc można opowiadać pierdolety w reklamach o wartościach marki i inne głodne kawałki.
Oczekiwanie zaostrza apetyt :twisted: miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa. :evil:
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST! 8-)

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 09 kwie 2023, 9:54

Wesołych Świąt Wszystkim,
Szerokości , Przyczepności i zawsze Stage 0 :)
Czytamy Bratnie Fora , a One czytają Nas , no i na jednym z nich pojawiła się wczoraj dyskusja odnośnie temperatury GPF-a.
Rozumiem , że być może sprowokowana przez moje posty tutaj. No więc czuję się winny doprecyzowania, może i się to komuś przyda :?
1) Informacje odnośnie temperatury wypalania GPF-a ( od 550 stopni Celsjusza ) podaje za źródłem wtórnym , ale za to jakim.
Myślę , że jest to źródło jest bardzo wiarygodne - Pan automaciek :
Postautor: automaciek » 06 sty 2020, 11:11

(...) Wypalanie to pestka , temperatura zaplonu sadzy to 550'C, a w benzynowym silniku to pod obciążeniem normalne.... Regeneracja odbywa się pasywnie w czasie jazdy. (...).
2) Jeśli chodzi o wprowadzanie GPF-a w okno operacyjne pracy , to nie sprawia to problemu w jeździe mieszanej na 3000 obr. / min 3500 obr./min. Ponieważ ktoś pisał , że próbował ale coś
nie mógł złapać temperatury , to na dowód wrzucam randomowo dwa ostatnie freez-y , specjalnie jako zdjęcia , a nie screeny , żeby nie było , że jakiś photosklepik wjechał :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 20 kwie 2023, 11:09

W sieci pojawiła się radosna nowina jakoby Hyundai wydał poprawioną wersję softu , którą już wgrywa osobą mającym
problemy z filtrem. No i nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego , gdyby nie to , że to już nie pierwszy raz kiedy takie info
się pojawia , a potem okazuje się , że nie koniecznie jest potwierdzone ...
Więc tak sobie myślę jak sprawdzić jaką ma się wersję softu i czy pomogła ?
W appkach diagnostycznych jest to możliwe . Np. w Skanerze wystarczy kliknąć "Identyfikatory ECU" i wtedy można
sobie nawet wyeksportować do pliku tekstowego raport ( domyślnie z 13 czujników).
Poprawcie Mnie jeśli jestem w błędzie , ale Nas powinny zainteresować chyba dwie pozycje :
SW Boot ver. ( np. u mnie PSBN1538 )
System supplier ECU software number ( u mnie ATRN9A67 )
Jeśli ktoś był w serwisie i miał problemy z filtrem , ale po wgraniu nowej wersji softu Mu pomogło , to niech
zarzuci info o wersji na forum . Pewnie pomoże to innym osobom.

old_mushroom
Świeżak
Twój samochód: Tucson NX4 1.6 T-GDI 150KM MANUAL
Kolor: Biały

Post autor: old_mushroom » 21 kwie 2023, 14:23

Miałem wczoraj przegląd i wgrano mi aktualizację softu dot GPF.
To czy auto podlega aktualizacji sprawdzają na podstawie VIN i albo wystarczy sam soft albo jeszcze dodatkowo wymiana jakieś wiązki przewodów.
Co więcej w dniu przeglądu, rano , zapaliła mi się kontrolka zapchanego GPF , a po wgraniu softu zniknęła.
Przy czym nie wypalano mi filtra w ASO - wyraźnie zaznaczyłem że nie chcę żeby to robili (hamownia, 4 tys obrotów, ryzyko przegrzania silnika) - wolałem to już sam ogarnąć.
Ja bym i tak jeszcze poczekał do kolejnej jesieni / zimy czy ten soft naprawdę działa (latem nie było problemów z zapchanym GPF).

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 22 kwie 2023, 16:13

old_mushroom pisze:
21 kwie 2023, 14:23
Miałem wczoraj przegląd i wgrano mi aktualizację softu dot GPF.
To czy auto podlega aktualizacji sprawdzają na podstawie VIN i albo wystarczy sam soft albo jeszcze dodatkowo wymiana jakieś wiązki przewodów.(...)
Hmmm , po numerze VIN ...
więc nie obligatoryjnie wszystkie wyprodukowane przed np. marcem 2023. :?:
To interesujące i dodaje pikanterii sprawie :shock:
Oznaczało by to , że problem dotyczy jakiejś puli egzemplarzy a nie wszystkich , co być może związane jest z różnymi poddostawcami części ... :?
Mimo całej arogancji i pychy , nie wierze w to , że jestem tak dobrym kierowcą , niczym najwięksi mistrzowie WRC , czy F1 , że przez te 17 tyś km.
tylko raz mi się GPF wypalał i to bez lampki ( gdybym nie sprawdził apką to nawet bym nie wiedział ) , a inni są tak źli , że nawet co kilkaset km
mają zabawę z lampką w roli głównej ....
Czyli mam prawdopodobnie "szczęśliwy" egzemplarz GPF -a od dobrego poddostawcy ... :lol:

Awatar użytkownika
Romlux
Twórca
Twój samochód: 1.6 T-GDI
Kolor: Teal

Post autor: Romlux » 23 kwie 2023, 14:26

Dreaminalist pisze:
22 kwie 2023, 16:13
Hmmm , po numerze VIN ...
więc nie obligatoryjnie wszystkie wyprodukowane przed np. marcem 2023. :?:
To interesujące i dodaje pikanterii sprawie :shock:
Oznaczało by to , że problem dotyczy jakiejś puli egzemplarzy a nie wszystkich , co być może związane jest z różnymi poddostawcami części ... :?
Mimo całej arogancji i pychy , nie wierze w to , że jestem tak dobrym kierowcą , niczym najwięksi mistrzowie WRC , czy F1 , że przez te 17 tyś km.
tylko raz mi się GPF wypalał i to bez lampki ( gdybym nie sprawdził apką to nawet bym nie wiedział ) , a inni są tak źli , że nawet co kilkaset km
mają zabawę z lampką w roli głównej ....
Czyli mam prawdopodobnie "szczęśliwy" egzemplarz GPF -a od dobrego poddostawcy ... :lol:
( gdybym nie sprawdził apką to nawet bym nie wiedział ) - Można rozszerzyć temat? O jaką apkę chodzi i jak się ją "obsługuje"? Dzięki.

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz

Post autor: Dreaminalist » 23 kwie 2023, 18:22

Romlux pisze:
23 kwie 2023, 14:26
(...) Można rozszerzyć temat? O jaką apkę chodzi i jak się ją "obsługuje"? Dzięki.
Appka o której istnieniu dowiedziałem się z bratniego forum Sportagowców - czyli CarScanner.
Aczkolwiek myślę , że każda inna ( np. Torque ) też pokaże te dane , ponieważ one tylko zaczytują
dane ze sprzętowych czujników w samochodzie. Tak więc każda appka , która ma profil dla NX4 / NQ5
da takie same odczyty, a ta akurat była już sprawdzona przez naszych Przyjaciół z kijankowego forum
więc byłą pewność , że ma ten profil , no i w opiniach pisało , że dobrze działa na iOS-e. Więc stąd ten wybór.
Ale tak jak mówię , jeśli nie ta , to każda inna też powinna pomóc , tylko przed zakupem warto sprawdzić , czy
Tucsona jest na liście wspieranych modeli.
Co do obsługi sprawa prosta - kupujemy kostkę do złącza diagnostycznego , Ja akurat wybrałem VGate BT, bo
podobno to jedyna kostka która dobrze się dogaduje z iPhonem. Kostka w gniazdo złącza diagnostycznego , które
znajduje się po lewej stronie od kolumny kierownicy, na dole przy drzwiach, pod klapką ( na zdjęciu zaznaczone strzałką).
No i tutaj jak jest sprzęt na Androidzie , to najpierw trzeba wykryć i sparować z kostką , a jak na jabłuszku to od razu odpalamy
apkę i tam w "Ustawienia" -> "Adapter OBDII" wybieramy urządzenie z listy ("Vlink").
W "Ustawienia" -> "Profil połączenia" wybieramy "Hyundai" , "Tucson" "NX4" , no i wersja silnika .
Jak już wszystko jest to po prostu klikamy w przycisk "Połącz" .
No i mamy już apkę gotową do pracy.
Teraz możemy sobie wejść w "Deska rozdzielcza" i klikając w ekran pododawać czujniki z listy ( max 6 na każdy jeden z 3 ekranów).
No i ustawić layout ekranu - mi akurat pasują kafelki po 6.
Jak już jest wszystko ustawione to po prostu po włączeniu apki i połączeniu przechodzimy na Dekę rozdzielczą i jedziemy.
Po zakończeniu jazdy klikamy "Rozłącz".
Dane są zapisywane w plikach które można odczytać klikając w "Zapisywanie danych" -> "Zapisane pliki" i wybierając z listy plik który chcemy odczytać.
Następnie wybieramy te dane które chcemy wyświetlić ( przesuwając suwak przy nich w prawo ).
Tutaj warto na pytanie czy na jednym , czy na osobnych wykresach wybrać osobne wykresy , no bo dane nie są znormalizowane , więc wiadomo , że
na przykład temperatura GPF-a jest w innych jednostkach , a kąt wyprzedzenia zapłonu w innych . Jak wrzucimy wszystko w jeden wykres to wyjdzie "masło maślane" ;)
PS. W darmowej wersji na dole ekranu wyświetla się banner z reklamami adsense , czy innymi. Wersją Pro do której można podnieść apkę kosztuje chyba z 30 zł za licencje
dożywotnią , więc Ja dałem się namówić i tym samym pozbyłem się denerwującego ( mnie ) bannerka z ekranu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Romlux
Twórca
Twój samochód: 1.6 T-GDI
Kolor: Teal

Post autor: Romlux » 23 kwie 2023, 21:37

Dreaminalist pisze:
23 kwie 2023, 18:22
Appka o której istnieniu dowiedziałem się z bratniego forum Sportagowców - czyli CarScanner.
Aczkolwiek myślę , że każda inna ( np. Torque ) też pokaże te dane , ponieważ one tylko zaczytują
dane ze sprzętowych czujników w samochodzie. Tak więc każda appka , która ma profil dla NX4 / NQ5
da takie same odczyty, a ta akurat była już sprawdzona przez naszych Przyjaciół z kijankowego forum
więc byłą pewność , że ma ten profil , no i w opiniach pisało , że dobrze działa na iOS-e. Więc stąd ten wybór.
Ale tak jak mówię , jeśli nie ta , to każda inna też powinna pomóc , tylko przed zakupem warto sprawdzić , czy
Tucsona jest na liście wspieranych modeli.
Co do obsługi sprawa prosta - kupujemy kostkę do złącza diagnostycznego , Ja akurat wybrałem VGate BT, bo
podobno to jedyna kostka która dobrze się dogaduje z iPhonem. Kostka w gniazdo złącza diagnostycznego , które
znajduje się po lewej stronie od kolumny kierownicy, na dole przy drzwiach, pod klapką ( na zdjęciu zaznaczone strzałką).
No i tutaj jak jest sprzęt na Androidzie , to najpierw trzeba wykryć i sparować z kostką , a jak na jabłuszku to od razu odpalamy
apkę i tam w "Ustawienia" -> "Adapter OBDII" wybieramy urządzenie z listy ("Vlink").
W "Ustawienia" -> "Profil połączenia" wybieramy "Hyundai" , "Tucson" "NX4" , no i wersja silnika .
Jak już wszystko jest to po prostu klikamy w przycisk "Połącz" .
No i mamy już apkę gotową do pracy.
Teraz możemy sobie wejść w "Deska rozdzielcza" i klikając w ekran pododawać czujniki z listy ( max 6 na każdy jeden z 3 ekranów).
No i ustawić layout ekranu - mi akurat pasują kafelki po 6.
Jak już jest wszystko ustawione to po prostu po włączeniu apki i połączeniu przechodzimy na Dekę rozdzielczą i jedziemy.
Po zakończeniu jazdy klikamy "Rozłącz".
Dane są zapisywane w plikach które można odczytać klikając w "Zapisywanie danych" -> "Zapisane pliki" i wybierając z listy plik który chcemy odczytać.
Następnie wybieramy te dane które chcemy wyświetlić ( przesuwając suwak przy nich w prawo ).
Tutaj warto na pytanie czy na jednym , czy na osobnych wykresach wybrać osobne wykresy , no bo dane nie są znormalizowane , więc wiadomo , że
na przykład temperatura GPF-a jest w innych jednostkach , a kąt wyprzedzenia zapłonu w innych . Jak wrzucimy wszystko w jeden wykres to wyjdzie "masło maślane" ;)
PS. W darmowej wersji na dole ekranu wyświetla się banner z reklamami adsense , czy innymi. Wersją Pro do której można podnieść apkę kosztuje chyba z 30 zł za licencje
dożywotnią , więc Ja dałem się namówić i tym samym pozbyłem się denerwującego ( mnie ) bannerka z ekranu.
Bardzo dziękuję za poświęcony czas. Odpowiedź dopracowana i szczegółowa, więc nie mam więcej pytań (na tę chwilę :D). Pozdrawiam.

fantango
Forumowicz
Twój samochód: Nissan Stagea 250RS, V6 2.5L NA, 215 PS, four-wheel drive
Napęd 4x4: Tak
Skrzynia: Automat
Kolor: Dark Blue

Post autor: fantango » 25 kwie 2023, 20:19

Nie wiem czy wniesie to coś nowego do dyskusji, ale u mnie po przejechaniu 30 tys km problem z GPF nigdy się nie pojawił. Jest to wersja Modern wyprodukowana w 2022.

KamilR
Świeżak
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM 48V 2 WD
Skrzynia: Automat DCT
Kolor: Czarny

Post autor: KamilR » 03 maja 2023, 18:21

Przymierzam się do zakupu Tuscona Automat Benzyna 1.6 T-GDI 150 KM 48V (czyli ten cały MHEV). Jakie szanse na problem z GPF? (Raczej w 90 proc. bedzie miasto).
Pytam bo czytałem tutaj, że problem raczej głównie dotyczny samej benzyny, dodatkowo w manualu. No i stąd pytanie czy ten co wybrałem bedzie też miał duże szanse na problem z GPF? Z góry dzięki

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu