Romlux pisze: ↑23 kwie 2023, 14:26
(...) Można rozszerzyć temat? O jaką apkę chodzi i jak się ją "obsługuje"? Dzięki.
Appka o której istnieniu dowiedziałem się z bratniego forum Sportagowców - czyli CarScanner.
Aczkolwiek myślę , że każda inna ( np. Torque ) też pokaże te dane , ponieważ one tylko zaczytują
dane ze sprzętowych czujników w samochodzie. Tak więc każda appka , która ma profil dla NX4 / NQ5
da takie same odczyty, a ta akurat była już sprawdzona przez naszych Przyjaciół z kijankowego forum
więc byłą pewność , że ma ten profil , no i w opiniach pisało , że dobrze działa na iOS-e. Więc stąd ten wybór.
Ale tak jak mówię , jeśli nie ta , to każda inna też powinna pomóc , tylko przed zakupem warto sprawdzić , czy
Tucsona jest na liście wspieranych modeli.
Co do obsługi sprawa prosta - kupujemy kostkę do złącza diagnostycznego , Ja akurat wybrałem VGate BT, bo
podobno to jedyna kostka która dobrze się dogaduje z iPhonem. Kostka w gniazdo złącza diagnostycznego , które
znajduje się po lewej stronie od kolumny kierownicy, na dole przy drzwiach, pod klapką ( na zdjęciu zaznaczone strzałką).
No i tutaj jak jest sprzęt na Androidzie , to najpierw trzeba wykryć i sparować z kostką , a jak na jabłuszku to od razu odpalamy
apkę i tam w "Ustawienia" -> "Adapter OBDII" wybieramy urządzenie z listy ("Vlink").
W "Ustawienia" -> "Profil połączenia" wybieramy "Hyundai" , "Tucson" "NX4" , no i wersja silnika .
Jak już wszystko jest to po prostu klikamy w przycisk "Połącz" .
No i mamy już apkę gotową do pracy.
Teraz możemy sobie wejść w "Deska rozdzielcza" i klikając w ekran pododawać czujniki z listy ( max 6 na każdy jeden z 3 ekranów).
No i ustawić layout ekranu - mi akurat pasują kafelki po 6.
Jak już jest wszystko ustawione to po prostu po włączeniu apki i połączeniu przechodzimy na Dekę rozdzielczą i jedziemy.
Po zakończeniu jazdy klikamy "Rozłącz".
Dane są zapisywane w plikach które można odczytać klikając w "Zapisywanie danych" -> "Zapisane pliki" i wybierając z listy plik który chcemy odczytać.
Następnie wybieramy te dane które chcemy wyświetlić ( przesuwając suwak przy nich w prawo ).
Tutaj warto na pytanie czy na jednym , czy na osobnych wykresach wybrać osobne wykresy , no bo dane nie są znormalizowane , więc wiadomo , że
na przykład temperatura GPF-a jest w innych jednostkach , a kąt wyprzedzenia zapłonu w innych . Jak wrzucimy wszystko w jeden wykres to wyjdzie "masło maślane"
PS. W darmowej wersji na dole ekranu wyświetla się banner z reklamami adsense , czy innymi. Wersją Pro do której można podnieść apkę kosztuje chyba z 30 zł za licencje
dożywotnią , więc Ja dałem się namówić i tym samym pozbyłem się denerwującego ( mnie ) bannerka z ekranu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.