Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: Taki ładny
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
Czy to pierwszy automat z problemem z GPF
Ostatnio zmieniony 29 lis 2022, 22:13 przez daniel.tucson4, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
- Napęd 4x4: Nie
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Silky Bronze
Za małe obroty. Próbuj do około 4k. Gaz, chwilę potrzymaj i puść. Po kilku, kilkunastu kilometrach powinno pomóc. U siebie natomiast zauważyłem poszarpywania gdy przyspieszam na 3 biegu. On chyba nie lubi normalnej jazdy. Dlatego ma profil ECO
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDi 48V Executive N Line
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Czarny
Jutro spróbuje tak jak radzisz. Szkoda, że komputer nie informuje kiedy zaczyna proces wypalania. Porażka te filtry jak sporo jeździ się po mieście. Mam jeszcze Tucsona 3 gen. po lifcie 1,6 benzyna w manualu i tu nie ma filtra. Nie sądziłem, że to taka upierdliwa sprawa.
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 GDI Comfort+pakiet NAVI
- Kolor: Silky Bronze
"Mam jeszcze Tucsona 3 gen. po lifcie 1,6 benzyna w manualu i tu nie ma filtra".
Poliftowe chyba już wszystkie mają filtr cząstek stałych, tylko tu nie sprawia on żadnych problemów.
Poliftowe chyba już wszystkie mają filtr cząstek stałych, tylko tu nie sprawia on żadnych problemów.
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDi 48V Executive N Line
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Czarny
No i udało się!!! Wyjechałem na trasę, trochę spory ruch i nie dało się jechać na 3 biegu przy 4tys obrotów. Dałem na 4bieg, 4tys obrotów. Tempomat i jazda przez 30sec. potem odpuszczałem na 5sec. i powtórka. I po niecałych 5 minutach zniknął komunikat Także, gadanie żeby jechać w trasę ze stałą prędkością i obrotach 2,5 do 3tys to chyba przy innych samochodach. Tucson widocznie lubi na wyższych obrotach. Wcześniej jak dzwoniłem do serwisu to mówili, że nie mają konkretnych wytycznych i żeby włączyć tryb sport i pojeździć. Ale ile pojeździć, z jaką prędkością to ... nie mają wytycznych. Jazda w trybie ECO to tylko przyspiesza zapychanie filtra i zamula. Trzeba go raz na jakiś czas przegonić na wyższych obrotach. Czas pokaże jak to będzie się zachowywać.
Dziękuję wszystkim za cenne rady
Dziękuję wszystkim za cenne rady
- daniel.tucson4
- Autor
Na fb wyszło info, że Hyundai wypuścił aktualizację ECU dla silników 1.6 TGD-I gamma optymalizującą funkcjonalność filtra GPF podwyższenie tolerancji wartości sadzy spalinowej.
Aktualizacja dostępna w ASO przy przeglądach
Czy ktoś może to potwierdzić semi-oficjalnie
Aktualizacja dostępna w ASO przy przeglądach
Czy ktoś może to potwierdzić semi-oficjalnie
-
- Świeżak
- Twój samochód: Mazda 6
- Skrzynia: Automat
- Kolor: Red Crystal
Zastanawiam sie nad kupnem Hyundaia Tuscona w wersji Hybrid, bardzo mi się podoba jego design, aczkolwiek obawiam się problemów z filtrem GPF i częstą akcją jego zapychania i wypalania bo szczerze to nie powinno tak wyglądać.
Czy problem ten usunięto lub znacznie ograniczono w pojazdach wyprodukowanych w 2022? Ostatnio widzę mniej komentarzy w tym wątku, zatem czy problem spowszedniał lub znikł?
Czy ktoś z forumowiczów doświadczył tego zjawiska w wersjach hybrydowych czy bardziej to problem dotyczący wersji czysto benzynowej?
Czy problem ten usunięto lub znacznie ograniczono w pojazdach wyprodukowanych w 2022? Ostatnio widzę mniej komentarzy w tym wątku, zatem czy problem spowszedniał lub znikł?
Czy ktoś z forumowiczów doświadczył tego zjawiska w wersjach hybrydowych czy bardziej to problem dotyczący wersji czysto benzynowej?
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Czyli, że będzie się zapychał tak samo, tylko kontrolka będzie się zapalać później ?
- Dreaminalist
- Mistrz
- Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
- Kolor: Metaliczny
Witamy w naszym skromnym chuligańskim gronie
Hybrydy wydają się jakoś na wskroś mniej problematyczne , więc jak już to warto właśnie iść w wersję hybrydową, tylko chyba bardziej HEV , niż PHEV bo ta to już wchodzi
cennikowo w Lexusa NX, no więc , wiesz
Jeśli mieszkasz pod miastem i wbijasz do biura robiąc co najmniej tak 8 -10 km w jedną stronę , to w ogóle nie zauważysz , że masz GPF-a. Ja mam około 12 tyś km przebiegu i ani razu
no ale jeśli będą tylko krótkie przebiegi po 3 - 4 km ... to może lepiej jednak coś bez GPF-a poważnie rozważyć
Wrzucałem nawet w tym wątku listę tego co jeszcze jest dostępne na rynku.
Raczej po części wzrosła świadomość jak żyć z GPF-em , a po części pewnie poczucie rezygnacji
- daniel.tucson4
- Autor
Problem się wzbudził widzę to na grupach na Facebook'u jest zimniej i sadza nie zdąża się wypalić. Ponoć, update ECU dla NX4 jest wykonana pod kątem optymalizacji GPF - oby
Ktoś już pisał dlaczego w Hybrydach to problem promila rzekomo chodzi o to, że użytkownicy manuala mogą zamulić silnik jadąc z małą prędkością na wysokim biegu, do czego automat w hybrydach nie dopuści redukując bieg. Czy to jedyna przyczyna, nwm