Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Masz problem z układem wydechowym - Tucson NX4? Zapchany DPF lub problemy z GPF - napisz tutaj.
Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor
Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
Skrzynia: Manual
Wersja: NX4
Kolor: Taki ładny

Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km

Post autor: daniel.tucson4 » 29 lis 2022, 22:11

Czy to pierwszy automat z problemem z GPF :?: :!:

:shock: :shock:
Ostatnio zmieniony 29 lis 2022, 22:13 przez daniel.tucson4, łącznie zmieniany 1 raz.

mpek
Twórca
Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
Rok produkcji: 2021
Napęd 4x4: Nie
Paliwo: Benzyna
Kolor: Silky Bronze

Post autor: mpek » 29 lis 2022, 22:37

Za małe obroty. Próbuj do około 4k. Gaz, chwilę potrzymaj i puść. Po kilku, kilkunastu kilometrach powinno pomóc. U siebie natomiast zauważyłem poszarpywania gdy przyspieszam na 3 biegu. On chyba nie lubi normalnej jazdy. Dlatego ma profil ECO 😆

Andrzej_GG
Świeżak
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDi 48V Executive N Line
Skrzynia: Automat DCT
Kolor: Czarny

Post autor: Andrzej_GG » 29 lis 2022, 22:49

Jutro spróbuje tak jak radzisz. Szkoda, że komputer nie informuje kiedy zaczyna proces wypalania. Porażka te filtry jak sporo jeździ się po mieście. Mam jeszcze Tucsona 3 gen. po lifcie 1,6 benzyna w manualu i tu nie ma filtra. Nie sądziłem, że to taka upierdliwa sprawa.

Franz
Twórca
Twój samochód: 1.6 GDI Comfort+pakiet NAVI
Kolor: Silky Bronze

Post autor: Franz » 30 lis 2022, 0:04

"Mam jeszcze Tucsona 3 gen. po lifcie 1,6 benzyna w manualu i tu nie ma filtra".

Poliftowe chyba już wszystkie mają filtr cząstek stałych, tylko tu nie sprawia on żadnych problemów.

Andrzej_GG
Świeżak
Twój samochód: Tucson 1.6 T-GDi 48V Executive N Line
Skrzynia: Automat DCT
Kolor: Czarny

Post autor: Andrzej_GG » 30 lis 2022, 13:28

No i udało się!!! :D Wyjechałem na trasę, trochę spory ruch i nie dało się jechać na 3 biegu przy 4tys obrotów. Dałem na 4bieg, 4tys obrotów. Tempomat i jazda przez 30sec. potem odpuszczałem na 5sec. i powtórka. I po niecałych 5 minutach zniknął komunikat :D Także, gadanie żeby jechać w trasę ze stałą prędkością i obrotach 2,5 do 3tys to chyba przy innych samochodach. Tucson widocznie lubi na wyższych obrotach. Wcześniej jak dzwoniłem do serwisu to mówili, że nie mają konkretnych wytycznych i żeby włączyć tryb sport i pojeździć. Ale ile pojeździć, z jaką prędkością to ... nie mają wytycznych. Jazda w trybie ECO to tylko przyspiesza zapychanie filtra i zamula. Trzeba go raz na jakiś czas przegonić na wyższych obrotach. Czas pokaże jak to będzie się zachowywać.
Dziękuję wszystkim za cenne rady :)

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 10 gru 2022, 16:53

:!: Na fb wyszło info, że Hyundai wypuścił aktualizację ECU dla silników 1.6 TGD-I gamma optymalizującą funkcjonalność filtra GPF :arrow: podwyższenie tolerancji wartości sadzy spalinowej.

Aktualizacja dostępna w ASO :arrow: przy przeglądach :idea:

Czy ktoś może to potwierdzić semi-oficjalnie :?: :D

Lennyx
Świeżak
Twój samochód: Mazda 6
Skrzynia: Automat
Kolor: Red Crystal

Post autor: Lennyx » 10 gru 2022, 19:48

Zastanawiam sie nad kupnem Hyundaia Tuscona w wersji Hybrid, bardzo mi się podoba jego design, aczkolwiek obawiam się problemów z filtrem GPF i częstą akcją jego zapychania i wypalania bo szczerze to nie powinno tak wyglądać.
Czy problem ten usunięto lub znacznie ograniczono w pojazdach wyprodukowanych w 2022? Ostatnio widzę mniej komentarzy w tym wątku, zatem czy problem spowszedniał lub znikł?
Czy ktoś z forumowiczów doświadczył tego zjawiska w wersjach hybrydowych czy bardziej to problem dotyczący wersji czysto benzynowej?

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 10 gru 2022, 21:44

:lol: Czyli, że będzie się zapychał tak samo, tylko kontrolka będzie się zapalać później ? :lol:

Awatar użytkownika
Dreaminalist
Mistrz
Twój samochód: Tucson NX4E G4FP WMJ6 FWD
Kolor: Metaliczny

Post autor: Dreaminalist » 11 gru 2022, 17:11

Lennyx pisze:
10 gru 2022, 19:48
Zastanawiam sie nad kupnem Hyundaia Tuscona w wersji Hybrid, bardzo mi się podoba jego design
Witamy w naszym skromnym chuligańskim gronie ;)
Hybrydy wydają się jakoś na wskroś mniej problematyczne , więc jak już to warto właśnie iść w wersję hybrydową, tylko chyba bardziej HEV , niż PHEV bo ta to już wchodzi
cennikowo w Lexusa NX, no więc , wiesz :mrgreen:
Lennyx pisze:
obawiam się problemów z filtrem GPF i częstą akcją jego zapychania i wypalania
Jeśli mieszkasz pod miastem i wbijasz do biura robiąc co najmniej tak 8 -10 km w jedną stronę , to w ogóle nie zauważysz , że masz GPF-a. Ja mam około 12 tyś km przebiegu i ani razu :lol:
no ale jeśli będą tylko krótkie przebiegi po 3 - 4 km ... to może lepiej jednak coś bez GPF-a poważnie rozważyć :?
Wrzucałem nawet w tym wątku listę tego co jeszcze jest dostępne na rynku.
Lennyx pisze:
Czy problem ten usunięto lub znacznie ograniczono w pojazdach wyprodukowanych w 2022? Ostatnio widzę mniej komentarzy w tym wątku, zatem czy problem spowszedniał lub znikł?
Raczej po części wzrosła świadomość jak żyć z GPF-em , a po części pewnie poczucie rezygnacji :?

Awatar użytkownika
daniel.tucson4
Autor

Post autor: daniel.tucson4 » 11 gru 2022, 22:05

Lennyx pisze:
... Ostatnio widzę mniej komentarzy w tym wątku, zatem czy problem spowszedniał lub znikł?
Czy ktoś z forumowiczów doświadczył tego zjawiska w wersjach hybrydowych czy bardziej to problem dotyczący wersji czysto benzynowej?
Problem się wzbudził :arrow: widzę to na grupach na Facebook'u :arrow: jest zimniej i sadza nie zdąża się wypalić. Ponoć, update ECU dla NX4 jest wykonana pod kątem optymalizacji GPF - oby :idea:

Ktoś już pisał dlaczego w Hybrydach to problem promila :arrow: rzekomo chodzi o to, że użytkownicy manuala mogą zamulić silnik jadąc z małą prędkością na wysokim biegu, do czego automat w hybrydach nie dopuści redukując bieg. Czy to jedyna przyczyna, nwm :?

ODPOWIEDZ
Żarówki LED do samochodu