Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1,6
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Kolor: SB
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
Może źle napisałem, nie u mnie u forumowiczki z FB, pewnie to samo czytaliśmy
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 t-GDI executive
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Amazon Grey
aha, no tak
kurcze, gdybyś ją odnalazł, dopytał by się człowiek, ale raczej nie do znalezienia...
kurcze, gdybyś ją odnalazł, dopytał by się człowiek, ale raczej nie do znalezienia...
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1,6
- Kolor: SB
Informacyjnie:
35 km , sport, 3500-4000 obrotów, 4 bieg, trasa S7 Gdańsk, gpf się wypalił
35 km , sport, 3500-4000 obrotów, 4 bieg, trasa S7 Gdańsk, gpf się wypalił
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 Executive
- Kolor: Szary
Powiem wam, że dyskusja przypomina mi dyskusje w serwisach jak wprowadzono pierwsze DPFy w Oplach. Wszyscy byli zdziwieni, wszyscy nie znali się na tej funkcji, nawet policjanci zatrzymywali samochody na autostradach bo za nim była kłęba czarnego dymu. W tych pierwszych pojazdach kontrolka się zapalała przy każdym wypalaniu, po 200, 500, czy u lepszych po 1200 km. Były wizyty w serwisach, pisania pism do centrali, że jak, że czemu.
Po roku, przyszła informacja serwisowa, wezwać auta do serwisu, przeprogramować i był spokój. Kontrolka przy wypalaniu się nie zaświecała, a tylko przy wypalaniu awaryjnym. Myślę że tutaj też tak trzeba podchodzić do tego. Świeci się, to jechać wypalić, a jak nie teraz to następnym razem i z tym żyć. GPF podobnie jak DPF i jego wypalanie zależy od wielu czynników i jednemu wypala po 200 km innemu po 1200km. Za 10 lat nie będzie kontrolki, bo nie będzie silników spalinowych, wtedy będą inne problemy.
Teraz zajmijmy się przyjemnością z jazdy, szukajmy opcji ulepszenia naszych aut, a nie takie pierdy. Na moje pytania o pomoc w pewnych modyfikacjach to nawet nikt nie zajrzy, a o pomocy w zmierzeniu jakie dekielki też nikt nie podpowiedział, a my się tu zajmujemy ekologią na którą nie mamy wpływu.
Po roku, przyszła informacja serwisowa, wezwać auta do serwisu, przeprogramować i był spokój. Kontrolka przy wypalaniu się nie zaświecała, a tylko przy wypalaniu awaryjnym. Myślę że tutaj też tak trzeba podchodzić do tego. Świeci się, to jechać wypalić, a jak nie teraz to następnym razem i z tym żyć. GPF podobnie jak DPF i jego wypalanie zależy od wielu czynników i jednemu wypala po 200 km innemu po 1200km. Za 10 lat nie będzie kontrolki, bo nie będzie silników spalinowych, wtedy będą inne problemy.
Teraz zajmijmy się przyjemnością z jazdy, szukajmy opcji ulepszenia naszych aut, a nie takie pierdy. Na moje pytania o pomoc w pewnych modyfikacjach to nawet nikt nie zajrzy, a o pomocy w zmierzeniu jakie dekielki też nikt nie podpowiedział, a my się tu zajmujemy ekologią na którą nie mamy wpływu.
-
- Forumowicz
Potwierdzone.
Po dwóch wypalaniach w serwisie zaznaczyli, że będzie wymiana, i przy kolejnej 3 kontrolce zadzwonili "gdzies wyżej" i wymienili na nowy.
Tyle się dowiedziałem od koleżanki
Dzięki Dagmara
Więc może lepiej nie wypalać samemu, tylko jeździć do serwisów, żeby widzieli faktyczną skalę...
Po dwóch wypalaniach w serwisie zaznaczyli, że będzie wymiana, i przy kolejnej 3 kontrolce zadzwonili "gdzies wyżej" i wymienili na nowy.
Tyle się dowiedziałem od koleżanki
Dzięki Dagmara
Więc może lepiej nie wypalać samemu, tylko jeździć do serwisów, żeby widzieli faktyczną skalę...
-
- Forumowicz
Update Dagmary, po tysiącu kilometrów od wymiany GPF, zapaliła sie kontrolka...
Czujecie?
Czujecie?
-
- Forumowicz
Zibi, masz juz jakiś news odnośnie tego magicznego środka? Piszę z Dagmarą, wymienili jej przy 14tys km GPF (dwa razy wypalanie w serwisie, przy trzecim zdecydowali na wymianę). Właśnie pisała, po 1000km od wymiany kontrolka się zapaliła...
Kur...to są jaja
tak poważnie, nie myślicie o jakiejś zmasowanej akcji przeciwko HMP? Poważnie taka głośna akcja, np pod siedzibą, megafon, bla bla... hałasu sie narobi, to może się wystraszą, albo zaczna się jakoś kontaktować z użytkownikami. Albo powiedzą jeździć, a jak się zjebie to przyjechac na wymianę ...
-
- Weteran
- Twój samochód: 1.6GDI Comfort 2WD
- Wersja: TL
- Kolor: Biały
Ciekawe czy rzeczywiście wymienili, chciałbym w to wierzyć
- arczi901
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 TGDi
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Szary
Dla mnie to wygląda nie na problem z GPF tylko na problem oprogramowania. Nie chce mi sie wierzyć, że GPF w autach 150KM ma problem że sie zapycha po 400km a w innych ludzie robią po 20tyś i nic nie ma.ziomal261 pisze: ↑17 mar 2022, 13:49Zibi, masz juz jakiś news odnośnie tego magicznego środka? Piszę z Dagmarą, wymienili jej przy 14tys km GPF (dwa razy wypalanie w serwisie, przy trzecim zdecydowali na wymianę). Właśnie pisała, po 1000km od wymiany kontrolka się zapaliła...
Kur...to są jaja
tak poważnie, nie myślicie o jakiejś zmasowanej akcji przeciwko HMP? Poważnie taka głośna akcja, np pod siedzibą, megafon, bla bla... hałasu sie narobi, to może się wystraszą, albo zaczna się jakoś kontaktować z użytkownikami. Albo powiedzą jeździć, a jak się zjebie to przyjechac na wymianę ...
Odnoszę wrażenie, że HMP nie ma kompletnie pojęcia w czym jest problem i przez swoją ignorancję stara się zyskać czas. Jeżeli im sie uda to wyjaśnić to juz widzę jak będą masowe naprawy w ramach gwarancji. Tymczasem zlewają użytkowników bo nic nie mają im do powiedzenia a przyznanie się do błędu jest kiepskie wizerunkowo
- rwicik
- Autor
- Twój samochód: Design 1,7 dct
- Kolor: Sand
Podejrzewam, że sterownik zbyt mało daje czadu do podniesienia temperatury do wypalenia filtra,
Może ma zbyt dużo warunków ustawionych. że nie potrafi załączyć wypalania.
No chyba, że jest to wada materiałowa filtrów.
Miejmy nadzieję, że już pracują nad rozwiązaniem.
Może ma zbyt dużo warunków ustawionych. że nie potrafi załączyć wypalania.
No chyba, że jest to wada materiałowa filtrów.
Miejmy nadzieję, że już pracują nad rozwiązaniem.