Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
-
- Twórca
- Twój samochód: 1,6 T-GDI mHEV Executive 2WD 2021
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Automat DCT
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Amazon Gray
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
Lampka zapaliła mi się przy 3000km. Nie miałem okazji nigdzie wyjechać za miasto. Przyjechałem jedynie 20km na wysokich obrotach i prędkości ale nic to nie dało.
Obecnie mam 3600k.
Lampka ciągle się świeci.
Nie mam zamiaru jechać na wycieczkę jedynie w celu wypalenia. Zobaczymy co i jak.
Wczoraj auto nie aktywowało start-stop ale nie wiem, czy to był powód. Dam znać czy się zmieni.
Spalanie i działanie auta wciąż bez odczuwalnych zmian.
Obecnie mam 3600k.
Lampka ciągle się świeci.
Nie mam zamiaru jechać na wycieczkę jedynie w celu wypalenia. Zobaczymy co i jak.
Wczoraj auto nie aktywowało start-stop ale nie wiem, czy to był powód. Dam znać czy się zmieni.
Spalanie i działanie auta wciąż bez odczuwalnych zmian.
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Skrzynia: Manual
- Kolor: Taki ładny
Rozmawiałem w swoim ASO z mistrzem serwisu na temat aktualnych problemów z rychłą lampką GPF. No, rzeczywiście jest MISZCZEM - powiedział, że problemu nie ma, i że świeci się tylko mieszczuchowym Tusconom
Wygląda na to, że jak komuś lampka zacznie migać i w konsekwencji auto stanie, Bóg wie co jeszcze przy okazji, kogo to będzie kłopot Bóg już wie kogo - NASZ (Niedostosowanie się do zaleceń producenta, patrz Instrukcji Obsługi Użytkowania Pojazdu).
Wygląda na to, że jak komuś lampka zacznie migać i w konsekwencji auto stanie, Bóg wie co jeszcze przy okazji, kogo to będzie kłopot Bóg już wie kogo - NASZ (Niedostosowanie się do zaleceń producenta, patrz Instrukcji Obsługi Użytkowania Pojazdu).
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 Executive
- Kolor: Szary
Dla mnie to tylko deja vu. dla tematu sprzed 20 lat.
Po prostu zamontowano nam filtr i o każdym jego wypaleniu jesteśmy informowani kontrolką. Niestety wielu producentów jest mądrzejsza i nie informuje o wypalaniu każdorazowym, a o jego zapchaniu bo system po cichy go nie wypalił z 5 razy. Uważam nasz system lepszy, bo wiem że mam wypalić, a więc nie gasić silnika tylko się przejechać gdzieś w trasę. Tak robiłem jak miałem diesla, wiedząc z objawów pracy silnika że się zaczęło wypalanie, było to wykurzające, ale przy trasie do pracy 40 km rzadko się to zdarzało, problemem było jak auto jeździło po mieście z odcinkami 5-10 km.
Dlatego jak użytkownicy diesla, musicie się nauczyć te używać, a za te funkcję podziękujcie pseudo ekologom.
Po prostu zamontowano nam filtr i o każdym jego wypaleniu jesteśmy informowani kontrolką. Niestety wielu producentów jest mądrzejsza i nie informuje o wypalaniu każdorazowym, a o jego zapchaniu bo system po cichy go nie wypalił z 5 razy. Uważam nasz system lepszy, bo wiem że mam wypalić, a więc nie gasić silnika tylko się przejechać gdzieś w trasę. Tak robiłem jak miałem diesla, wiedząc z objawów pracy silnika że się zaczęło wypalanie, było to wykurzające, ale przy trasie do pracy 40 km rzadko się to zdarzało, problemem było jak auto jeździło po mieście z odcinkami 5-10 km.
Dlatego jak użytkownicy diesla, musicie się nauczyć te używać, a za te funkcję podziękujcie pseudo ekologom.
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Filtry, normy, wypalania GPFów, h..je muje a kacapy robią swoją ekologię i wszyscy mogą im skoczyć.
Jaki ten świat posrany.
Kacapy mają gdzieś GPF, ale na szczęście znajdują się dobre dusze, które im go wypalają nie tylko. A my się musimy pierdzielić z 0,005 g cząsteczek stałych na 1 km. Taki jeden spalony Tigr to tyle ile wszystkie tucsony w Polsce emitują przez 100 lat.
Jaki ten świat posrany.
Kacapy mają gdzieś GPF, ale na szczęście znajdują się dobre dusze, które im go wypalają nie tylko. A my się musimy pierdzielić z 0,005 g cząsteczek stałych na 1 km. Taki jeden spalony Tigr to tyle ile wszystkie tucsony w Polsce emitują przez 100 lat.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
- Kolor: Silky Bronze
Taka to ekologia, że musisz jechać na autostradę wypalać filtr
-
- Twórca
Jednak start stop i sailing działają normalnie po 600km od zapalenia ikonki o jedzie tylko w mieście.
Czy zanim unieruchomi auto to jest jeszcze jakieś powiadomienie np wolno mrugająca ikonka żebym wiedział, że niedługo się zapcha za mocno??
Czy zanim unieruchomi auto to jest jeszcze jakieś powiadomienie np wolno mrugająca ikonka żebym wiedział, że niedługo się zapcha za mocno??
-
- Świeżak
- Twój samochód: Tucson
- Kolor: grey
Instrukcja wypalania GPF z forum Tucsona od Marcina z HMP: Minimum 10 minut jazdy po uruchomieniu ... Rozpędzamy samochód na trzecim biegu do 3500-4000 rpm. Następnie Puszczamy całkowicie pedał gazu na około 3-5 sekund (hamujemy silnikiem) . Czynność tą powtarzamy aż do zgaszenia kontrolki GPF. Jeśli z powodów warunków na drodze nie uda nam się dotrzymać tych "powtórzeń" tego cyklu nic się nie dzieje,powracamy do tego jak tylko bezpieczeństwo nam pozwoli. Manual skrzynia w trybie "normal" a automat w trybie "sport" i wrzucać biegi łopatkami. Pamiętajcie o zachowaniu bezpieczeństwa. Po 6 10 minutach gpf powinien zostać oczyszczony.
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 48V 7DCD
- Kolor: Biały
No cóż 4800 km i po raz trzeci zaświeciło się pomarańczowe nieszczęście
-
- Twórca
Chciałbym podsumować moją przygodę z kontrolką.
Jak pisałem tutaj kilka tygodni temu zapaliła się przy 3000km. Był to pierwszy okres wielotygodniowy, w którym nie wyjechałem ani razu poza miasto.
Zrobiłem, jak postanowiłem, czyli samochód służy mi i nie zmarnuję ani godziny, żeby coś wypalać. Żadnej wizyty, wyjazdów, czy zmiany sposobu jeżdżenia.
Przez kolejne tygodnie wciąż tylko miasto, korki, ślimacze tempo. Minął 1000km na kontrolce, a auto jeździło zupełnie normalnie, systemu start stop, sailing, eco I spalanie bez zmian.
W końcu dzisiaj miałem wyjazd 80km z czego 30km na autostradzie. Na początek zatankowałem do pełna. 15km jechałem na trybie normal ale z wysoką prędkością i wysokim przyspieszaniem. Później były zatory i prędkości niemal miejskie.
Patrzę na kokpit i kontrolka zniknęła. 4500km na liczniku.
Żadnych problemów. Mam 33 procent przebiegu na kontrolce.
Polecam się nie stresować ikonką dopóki nie zacznie migać, albo dziać z autem.
Powodzenia
Jak pisałem tutaj kilka tygodni temu zapaliła się przy 3000km. Był to pierwszy okres wielotygodniowy, w którym nie wyjechałem ani razu poza miasto.
Zrobiłem, jak postanowiłem, czyli samochód służy mi i nie zmarnuję ani godziny, żeby coś wypalać. Żadnej wizyty, wyjazdów, czy zmiany sposobu jeżdżenia.
Przez kolejne tygodnie wciąż tylko miasto, korki, ślimacze tempo. Minął 1000km na kontrolce, a auto jeździło zupełnie normalnie, systemu start stop, sailing, eco I spalanie bez zmian.
W końcu dzisiaj miałem wyjazd 80km z czego 30km na autostradzie. Na początek zatankowałem do pełna. 15km jechałem na trybie normal ale z wysoką prędkością i wysokim przyspieszaniem. Później były zatory i prędkości niemal miejskie.
Patrzę na kokpit i kontrolka zniknęła. 4500km na liczniku.
Żadnych problemów. Mam 33 procent przebiegu na kontrolce.
Polecam się nie stresować ikonką dopóki nie zacznie migać, albo dziać z autem.
Powodzenia