Tucson NX4
Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Napęd 4x4: Nie
- Skrzynia: Manual
- Wersja: NX4
- Paliwo: Benzyna
- Kolor: Dark Knight
Re: Problem z filtrem cząstek stałych GPF po kilku tysiącach km
Równie dobrze mogą szukać organoleptycznie śladów cukru w moim moczu - z radością dostarczę im próbkę.
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
28.12.2021 - Zmiana dealera i... 3.02.2022 - JEST!
- arczi901
- Weteran
- Twój samochód: 1.6 TGDi
- Napęd 4x4: Tak
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Szary
wyższy poziom paliwa spowodowany jest częstymi rozruchami na zimnym silniku. Auto odpalone na zimno ma bogatszą mieszankę. Materiał nie dogrzany to coś tam do oleju się przedostanie. Jeżeli takie trasy to np 90% przebiegu to paliwo może sie pojawiać w oleju. Wystarczy raz na jakiś czas przegonić i dogrzać silnik i powinno odparowaćold_mushroom pisze: ↑11 mar 2022, 14:42Tak, dzięki, znam tą zasadę (chodzi o niższą dawkę paliwa a przez to wyższą temperaturę spalania), jednak podejrzewam, że te niższe dawkowanie załącza się dopiero po spełnieniu odpowiednich warunków podanych w instrukcji użytkownika (obroty, minimalny bieg itd.). Podejrzewam - ale podkreślam, że to są tylko moje obserwacje - że jak kontrolka się świeci, a nie ma spełnionych warunków do wypalania, to komputer usilnie dawkuje więcej paliwa żeby szybciej ogrzać jednostkę. To by też tłumaczyło obserwacje niektórych użytkowników o podnoszącym się poziomie oleju ponad stan max (paliwo w oleju).
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 150km DCT
- Skrzynia: Automat DCT
- Kolor: Amazon Grey
10 000 km i drugi raz kontrolka. Jutro trasa, może się uda wypalić...
- daniel.tucson4
- Autor
- Twój samochód: 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Taki ładny
Znów 150 konny NX...
-
- Świeżak
- Twój samochód: 1.6 GDI executive
- Kolor: Czarny
Mój przegoniony na autostradzie, kontrolka zniknęła. Na razie to słaba pociecha, bo czuje ze niedługo znowu się pojawi (na codzień jeżdżony krótkie odcinki)
-
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDi Smart
- Rok produkcji: 2021
- Kolor: Silky Bronze
Są. U mnie kilkaset kilometrów wcześniej auto zaczęło szarpać, zwłaszcza na 3. Do tego większe zużycie paliwa. Kontrolka przy 9k. Teraz przy prawie 12k auto znowu szarpie. Pogoniłem go trochę, właściwie nie wiem po co. Jak się zaświeci, to pojadę znowu do ASO. Aż do zesr.nia. Auto mam na wynajem na 3 lata, więc będę jeździł z każdym badziewiem. Niech się master z nimi użera.
- Romlux
- Twórca
- Twój samochód: 1.6 T-GDI
- Kolor: Teal
Zibi. Poczytałem opinie. W końcu to jest do ropy, czy benzyny?Zibi70 pisze: ↑11 mar 2022, 19:49W silniku z bezpośrednim wtryskiem do podniesienia temperatury stosuje się zubożoną mieszankę, ponieważ bogatsza - wtryskiwana do cylindra chłodzi ten cylinder. Mniejsza zawartość paliwa w mieszance schładza cylinder w mniejszym stopniu więc temperatura komory spalania i samych spalin rośnie. Bogatsza mieszanka jest podawana kiedy silnik jest zimny - ale nie po to, żeby się szybciej ogrzał, tylko żeby zapewnić łatwiejsze spalanie, żeby się zimny silnik nie zadławił. Kiedyś w silnikach gaźnikowych trzeba było wyciągnąć dzwignię i uruchomić dodatkową dyszę paliwową w gażniku a potem pamiętać, żeby ją zamknąć kiedy silnik miał już temperaturę roboczą, bo inaczej chlał jak stary alkoholik.
Samo życie. Hyundai ma to niezmiennie centralnie w doopie i cieszą się kiedy różni mądrale na fb pieprzą bzdury, że "nie można zamulać" i jeździć "cza". Ja tylko czekam kiedy takim ekspertom wypierdzieli ikonkę i wtedy zobaczymy co mądrego powiedzą.
Olałem ten temat i nie mam ochoty już się w nim udzielać, bo zamiast wspólnie wywierać presję na HMP próbujemy sobie wmawiać, że wina leży w użytkownikach, a może to, a może tamto. Taką filozofią nic nie zostanie zdziałane, a jak zacznie się pieprzyć co innego to Hyundai będzie miał to równie centralnie w doopie, bo co mu zrobimy - to samo co z gpf.
Póki co przetestuję sobie https://allegro.pl/oferta/archoil-ar690 ... 7024675377 - zobaczymy co będzie.
- Zibi70
- Mistrz
- Twój samochód: Hyundai Tucson N-Line 1.6 T-GDI 150 KM
- Kolor: Dark Knight
Jest do ropy -Archoil AR6900-D max i do benzyny Archoil AR6900-P max
Oczekiwanie zaostrza apetyt miał być 15.12.2021, potem 28.12, a potem przestał być, bo tak potrafi spieprzyć Hyundai Motortest Warszawa.
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1,6
- Kolor: SB
Witam w klubie gpf
Przebieg 1400, średnia dziennie 45 km, tryb normal, paliwo tylko 95 V power, średnia spalania 10 l
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
Przebieg 1400, średnia dziennie 45 km, tryb normal, paliwo tylko 95 V power, średnia spalania 10 l
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
-
- Forumowicz
- Twój samochód: 1.6 t-GDI executive
- Kolor: Amazon Grey
Kiedy samochód produkowany? Tak z ciekawości...