Też słyszałem historię z pompą, ale wzrastający poziom oleju raczej nie dotyczy zwykłych silników, co nie zmiania faktu, że może za dużo podaje i nie przepala...z drugiej strony są takie, które przejeżdżają kilkanaście tys bez lampki...no chyba że pompy lepsze i gorsze.
BTW. wczoraj pokusiłem się o telefon na infolinię z pytaniem o GPF. Oczywiście na początek pierdolenie że to styl jazdy, przepisy bez sensu, itp. Po prostym pytaniu, czy przy przebiegu 800km lampka powinna się zapalić (bo pal licho ileś tysięcy dzadkowania), przyznał miły pan rację, że nie powinna
W sumie razem doszliśmy do wniosku, że w takim wydaniu samochód nie nadaje sie do jazdy.
Zagadnąłem, czy są przewidziane jakiekolwiek akcje z tym związane - nie nie są. Wszystkie zgłoszenia sa kierowane do HME, i oni sa odpowiedzialni za jakiekolwiek ruchy.
Uprzejmie poprosiłem Pana, żeby porozmawiał z kimś, poprosił, zwrócił uwagę, bo to mega słabo wygląda, a przede wszystkim inne marki tego nie mają. Chuja warte tłumaczenie, że to styl jazdy
Dzisiaj się pokusiłem o pismo do HME, cyt (angielski na poziomie przedszkola):
"Hello. I contact with you because nobody want answer us. Issue with GPF. Unfortunately, after almost 1000km this warnig light is on....how can we operate with such car???Engine 1.6 t-GDI 6MT. NObody want to help us, I write from Poland. Service center burn GPF filter, and thats all!!! Users New Tucson (NX4) reported, that till 14k km, GPF filter was twice burn, third time was changed, and after 1k km yellow light shines....Please, dont answer, that this issue is connected with wrong driving style, because only ne HT NX4 have this problem. Please, we in Poland strongly believe, that Hyundai prepare somme service action, changing GPF (maybe), changing engine software. Currently I waiting for my new car, but after checking users group I'm not sure, if I want this care. Unfortunately. I request for good and technical answer with solution."
Mam do was wszystkich prośbę, zgłaszajmy oficjalnie gdzie się da, nawet jak jakiś idiota odpowiada. To, że na forum lejemy żółć nic dla nich nie znaczy. Oficjalne zgłoszenie się liczy, i w sumie to rozumiem. Więc tylko oficjalnymi kanałami!
W sumie też jestem prawie pewien, że Hyundai myśi co z tym zrobić, tylko pewnie za bardzo nie wie...w LAB było ok, a w życiu nie bardzo. Teraz każda zmiana może rozj...homologację i wyniki spalania/zanieczyszczenia.
na grupie FB również udostępniłem nr telefonu i link do oficjalnych zgłoszeń, gdyby komuś mniej się chciało
PS. Być może mój będzie ok, albo po kilku tysiącach się zapali, albo w ogóle, nie wiem. Ale jakoś nie mogę przejść obojętnie obok faktu, że auto za 130k PLN robi jaja jak moja Laguna 2 (swojego czasu), która częstowała mnie niespodziankami co wyjazd. Mnóstwo emocji